sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Projekti raskauskilojen karistus

Raskaana ollessa minulle tuli painoa lisää n. 20 kiloa mikä on melkoinen määrä. Laitoksella punnitsin itseni ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen muistaakseni jouluaattona ja kauhistuin: pois ei ollut lähtenyt kuin noin kuusi kiloa! Kuvittelin, että myös ne nesteet, turvotukset ja mitkä lie lisäpainot olisivat jääneet sinne synnytyspöydälle mutta eivätpä vain jääneet. Kotiin päästyäni rupesin heti mielenkiinnosta päivätasolla kirjaamaan ylös mitä vaaka näytti, ja tässä kirjanpidon tulos:

Paino siis lähti tippumaan oikein ropisemalla kun kotiin päästiin eli ihan mitään erityistä tekemättä saattoi lähteä jopa kilo päivässä. Valitettavasti tämä iloinen kehitys päättyi noihin kahteen viimeiseen lukemaan sillä siihen on nyt jääty junnaamaan ja välillä jopa käväisty parisataa grammaa korkeammissakin lukemissa. Luulen, että paino lähti tippumaan niin nopeasti, koska kaikki raskauden aikaiset mieliteot loppuivat synnytyksen jälkeen kuin seinään ja melkeinpä ruokahalukin katosi. Sairaalassa söin pari eka päivää kuin lintu, hyvä jos sain puolet ruoka-annoksista alas ja kotonakaan ei tehnyt mieli enää syödä entiseen tapaan. Eka päivinä herkuttelu oli siis vähissä, mutta valitettavasti tämä ei (tietystikään) jäänyt pysyväksi olotilaksi vaan makeannälkä on palannut! On siis vähän vaikea laihtua jos syö joka päivä namuja, imetyksestä huolimatta ;)

Tosiaan painoa tuli lisää 20 kiloa, mutta pudotustavoitteeksi olen ottanut -18 kg sillä jo yksistään etuvarustuksessa on varmasti kilo tai pari extraa. Kuppikokonihan kasvoi raskauden aikana A:sta D:hen ja nyt imetyksen myötä ne ovat turvonneet aivan uusiin ulottuvuuksiin, siis kirjaimellisesti ;) Jätin siis painotavoitteeseen tissivaran ja loput saa lähteä.

Vielä olisi jäljellä pudotettavaa 7,3 kg mutta millä ihmeellä tällainen herkkusuu saa ne pois?? Valitettavasti emme ole päässeet ulkoilemaankaan niin usein kuin olisin ajatellut. Haaveilin etukäteen pitkistä vaunulenkeistä vauvan kanssa, mutta ainakin näihin päiviin asti meidän rytmi on ollut niin sekaisin, että iltapäivällä meillä on vielä käytännössä aamu enkä ole saanut mitään aikaiseksi. Tänään pääsimme onneksi koko perhe vaunuttelemaan ja jos huomenna ei ole kova pakkanen, tehdään sama uusiksi. On niin mahtavaa nähdä aurinkoakin välillä!

Sitten kun alakerta on kunnolla parantunut ja synnytyksestä kulunut se viitisen viikkoa (ei kai sitä jälkitarkistusta tarvitse odottaa?), ajattelin aloittaa taas saliharrastuksen joka varmasti saa taas meikäläisen kuntoon. Pelkäsin etukäteen millaiseksi etureppu jää synnytyksen jälkeen, mutta se on melko siedettävässä kunnossa. Ihan parasta on se, että raskausarpia ei tullut yhtään. Kurjempaa on se, että löysää nahkaa on tietysti jonkin verran mutta onneksi se on yllättävän pieni "läjä" tuossa edessä. Lisäksi linea negra loistaa siinä keskellä niin tummana etten tiedä lähteekö se ikinä pois, samoin napa on aika kauhea ilmestys! Se on niinkuin joku tumma, löysä kraateri ja pelkään että söpö vanha pikkunapani on iäksi mennyttä. Mutta no, nämä pitää kai vain hyväksyä osana naiseutta ja muistona Sintin maailmaan saattamisesta.

Huomenna ajattelin esittää kotona pienen hupailunumeron ja saada miehen vääntelehtimään naurusta kun kaivan raskautta edeltävän vaatevarastoni esiin ja sovitan niitä jos ei muuten niin vaikka edes motivaatiomielessä. Epäilen, että lopputulos on kehnohko sillä alaosat eivät sovi suurentuneen perän ja mahan takia, ja yläosat puolestaan taitavat jäädä pieniksi kuppikoon kasvettua niin rajusti. Mutta uusia housuja en silti osta! Käytän vaikka edelleen mammahousuja väliaikaisesti niin kauan että alan taas sopia vanhoihin vaatteisiin. Huoh, tästä tulee pitkä projekti...

11 kommenttia:

  1. Mulla tippu paino reilu 12 kiloa itsekseen, vajaa kolme jäi jäljelle. Tosin mulla on ylipainoa ennestäänkin niin paljon, että varaa ois tiputtaa kolme kertaa tuon jo tippuneen verran... Mutta siis luulen, että tuo jo tippunut on ihan pelkkää nestettä, turvotusta ja muuta. Jäljelle jääneet on mulla ainakin silkkaa läskiä.

    Minä en uskalla riskeerata ja aloittaa salilla käymistä ennen jälkitarkastusta, vaikka mun synnytys sujuikin tosi hyvin eikä mitään vaurioita tullut. Suosittelisin kyllä, että maltat odottaa sinne asti ennen suurempia rehkimisiä, liiasta hätäilystä saattaa koitua vaan harmia.

    Mulla ei tullut linea negraa, mutta napa on ollut molempien raskauksien jälkeen ruskea. Se väri kyllä lähtee, kun nahka uusiutuu. Minä rapsuttelin sitä suihkussa aina, niin se katos nopeaa. Luulisin että linea negralle käy samalla tavalla.

    VastaaPoista
  2. Mulle terveydenhoitaja sanoi kotikäynnillä, ettei saa treenata ennenkuin lantionpohjan lihakset ovat kunnossa (eli käytännössä jälkitarkastuksessa ne tarkastettu). En tajunnut kysyä että miksi. Mutta järkeähän siinä on, sillä vieläkin välillä lirahtaa treenatessa housuun vaikka olen kuinka hyvin lantionpohjanlihaksia treenannut! :/

    VastaaPoista
  3. Mulle tuli kaksosista about 25kg. Niistä tippui sellaset 20kg todella nopeasti, ilman tuskaa. Viimeiset viisi olikin tiukassa. Aloitin treenaamisen heti, kun sektioarpi parantui, noin 2kk synnytyksen jälkeen. Ei auttanut. Kilot läks vasta nyt, kun mies alkoi dieetille ja meillä loppui iltamässäily karkkien ja muun epäterveellisen suhteen.

    Tosin vaikka vaaka näyttää samoja lukemia kuin ennen raskautta, kroppa näyttää erilaiselta. Vatsassa on edelleen tyhjää nahkaa - se venyi kaksosten kanssa aika lailla. Ehkä se siitä joskus palautuu. Onneksi toi mies on motivoitunut ruokavalionsa suhteen ja meillä syödään nyt vihdoinkin terveellisesti.

    VastaaPoista
  4. Mulla on nyt n. 8 kk synnytyksestä ja paino on samoissa lukemissa kuin ennen raskautta. Myin/lahjoitin pois pari kuukautta sitten kuitenkin vanhat vaatteeni, koska olen nykyään eri mallinen. Vanhat housut eivät enää sopineet, lantio on kai nyt leveämpi. Myös vatsassa tuntuu olevan ihoa enemmän kuin aiemmin, joten uudet housut sopivat senkin puolesta nyt paremmin. Paidat puristivat tissien kohdalta ja siksi tuntuivat olevan myös liian lyhyitä.

    Muutamat vanhat vaatteet sopivat edelleen eli lähinnä ne jotka aiemmin ovat olleet vähän väljempiä. Vaatekaappia on tullut uusittua ihan kunnolla ja toisaalta se on ollut ihan kivaa. :)

    Kristiina

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen aihe, postaile vaan tästä vastaisuudessakin. Itsellä tullut tähän mennessä reilu 10 kiloa, saas nähdä mitä jää jäljelle kun synnäriltä tullaan. No vielä täs ehtii reilu pari kuukautta kerätä rasvavarastoa. ;D

    VastaaPoista
  6. Siis, minähän en varsinaisesti aiheesta omista omakohtaista kokemusta, mutta lieneekö asia niin, että imetysaikana saattaa olla vaikea päästä kiloista eroon. Muistan nimittäin joistain opiskeluaikaisista oppikirjoista tavanneeni, että imettäessä kroppa pitää kiinni kaikista mahdollisista kiloista turvatakseen lapsen ravinnonsaannin. (Sekä tietty imettäessä ei saa laihduttaa.) Sitten, kun imetys päättyy, niin kiloista on helpompi päästä eroon. Täytyy kuitenkin muistaa, että joillain imettäjillä käy niin, että vauva kirjaimellisesti imee kaiken rasvan äidistä. Itse varmasti tulen kuulumaan kuitenkin tuohon ensimmäiseen ryhmään :D Jos siis koskaan sinne asti pääsen.

    VastaaPoista
  7. Kilot karisivat mulla myös itsekseen imettämällä eli kakkua ja suklaata syömällä. Kävin ekan kerran puntarilla 5 viikkoa synnytyksen jälkeen, ja silloin oli lähtenyt noin 12 kiloa. Sitten paino junnasi samassa yli puoli vuotta, mutta viimeisen parin kuukauden aikana on lähtenyt nelisen kiloa itsekseen. Olen päättänyt, että kun imetys loppuu, alan lenkkeilemään. Muuten olen harvakseltaan vähän treenannut lantionpohjaa ja syviä vatsalihaksia.

    VastaaPoista
  8. Salitreenin aloittamisen kanssa kannattaa tosiaan odottaa jälkitarkastusta ja tyytyä kävelylenkkeihin siihen asti. Ennen treenin aloittamista vatsalihasten välisen raon pitää olla palautunut, mikäli ne erkaantuivat toisistaan raskauden aikana. Lisäksi lantionpohja voi löystyä salitreenin aiheuttamasta ponnistelusta ja aiheuttaa turhaa lirahtelua, ellei niitä lihaksia jumppaa ensin kuntoon.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Veera: Sain juuri vasta kuulla neuvolan tädiltä, että tosiaan sitä jälkitarkistusta on odotettava joten ei siis taida olla asiaa kuntosalille ihan vielä :( Terveys ennen kaikkea!

    Evelyn: Oops, olen kyllä kaikista hyvistä ohjeista huolimatta laiminlyönyt ne lantionpohjalihakset kokonaan...täytynee alkaa treenaamaan niitä pikaisesti :)

    Mimmi: Siinäpä se, tuo terveellinen ruokavalio on niin tärkeää. Ja itselläni on taas alkanut tuo turha herkkujen mussutus, joten mitenpä siinä laihdut ;)

    Kristiina: Tuota kropan mallin muuttumista en ollut hoksannut ajatellakaan.Itse asiassa olen miettinyt tätä kommenttiasi paljon sen jälkeen kun luin sen, ja voi olla että mullekin tulee käymään samalla tavalla...pitää ensin yrittää liikunnan avulla palautua, mutta ei se välttämättä onnistu.

    Paukkuliini: Juu, laitan kyllä tulevaisuudessakin painopäivitystä! Se motivoi kummasti :D

    Fru L: Voi ei! Olen aina kuullut, että imetys polttaa paljon kaloreita ja läskiä, mutta tuo että kroppa pitäisi kiinni kynsin ja hampain jo tienatuista: kääk ;)

    Anonyymi: Kakku & suklaadieetti kuulostaa erinomaisen herkullisesta, toimisipa mullakin ;)

    Anonyymi: Joo, noin kuulinkin äskettäin, että jälkitarkastusta on odotettava. Onneksi on olemassa vaunulenkit! :)

    aVilc: Kiva kun kommentoit! :) Meillä tuli näköjään sama määrä raskauskilojakin, toivottavasti pääsen pian samaan pudotuslukemaan kanssasi! Tsemppiä pudotukseen :)

    VastaaPoista
  11. Itsellä aluksi paino tippui hyvin imetyksen kanssa. Lopetin imetyksen sitten kun tyttö oli 6kk ja nyt kun tyttö on 1,5-vuotias, painan samanverran kuin viimeisilläni raskaana (Y) Eipä kukaan muu tunnu huomaavan eroa kuin minä itse, mutta kyllä ottaa hattuun :/

    VastaaPoista