torstai 13. syyskuuta 2012

Sintin syömiset + soseohjeita

Olen edelleen jatkanut Sintille ruokien tekemistä itse, mutta en ole ottanut liikoja paineita siitä, että kaiken pitää olla omaa tekemää. Niinpä tyttö syö hyvällä halulla myös kaupan purkkiruokia joten meillä ei ole ongelmia sen suhteen että jokin sapuska ei yhtäkkiä kelpaisikaan. Tässä ohjeet viimeisimmistä tuotoksista.

Broileririsotto

broilerin rintafile (maustamaton tietysti)
4 porkkanaa
pala palsternakkaa
1 dl täysjyvä(pika)riisiä
1 dl pakastemaissia
mausteeksi persiljaa ja hiukan curryä

Keitetään kattilassa, ensin keitetään pilkottu rintafile ja kuoritaan vaahto pois. Sitten muut ainekset kypsymisjärjestyksessä. Pakastemaissi lisätään vasta ihan lopuksi sillä se kypsyy nopeasti. Itse jätin palsternakan pois sillä unohdin ostaa sen kaupasta mutta hyvää tuli ilmankin. Kun risotto on valmista, soseutetaan sauvasekoittimella niin hienoksi kuin haluaa. Muistaakseni tästä tuli n. 8 pientä sosepurkkia, mutta sekin riippuu tosi paljon käytetyn veden määrästä.

Possupata

100-150 g possunsuikaleita (maustamatonta)
3-4 perunaa
2-3 porkkanaa
puolikas palsternakka
2 laakerinlehteä
muutama kokonainen pippuri

Keitetään kattilassa, ensin possunsuikaleet ja kuoritaan vaahto pois. Sitten lisätään loput ainekset kypsymisjärjestyksessä vähässä vedessä. Lopuksi poimi laakerinlehdet ja pippurit pois ennen soseutusta. Itse tein tämän vähän isompana satsina kätevästi niin, että ostin 400 g lihapaketin ja siitä puolet käytin tähän possupataan ja loput tein ruoaksi minulle ja miehelle. Tosin ensi kerralla taidan kyllä tehdä tämän possupadan meille kaikille sillä tuoksu oli aivan älyttömän hyvä ja samoin maku! Suolaahan jokainen voi lisätä omalle lautaselleen joten näin koko perhe voi syödä samaa ruokaa jo nyt. En muista enää sosepurkkien määrää, mutta vajaana tupla-annoksena varmaankin n. 10-15 pientä purkkia.

Sintti on ruokaillut viime aikoina pääsääntöisesti niin, että hän syö n. klo 11 maissa lounaan lihasosetta, n. klo 13-14 hedelmä- tai marjasoseen ja n. klo 16-17 lihasoseen. Tyttö ei edelleenkään jaksa kerralla enempää kuin pienen purkillisen, mutta koska painokäyrän mukaan enempikin ruokaa voisi mennä, olen saanut jatkettua ruokailua sopivasti niin, että soseen jälkeen tarjotaan sormiruokaa. Sintti on siitä innoissaan ja syö todella mielellään melkein mitä vaan hänelle tarjoaakin. Esim. lihasoseen jälkeen saatan antaa "salaatin" eli tomaatinpaloja tai kurkun pätkän jossa on mukana vain pehmeä sisusta. Tomaatti on tytön suurta herkkua ja hän jaksaa popsia kerralla isosta tomaatista jopa puolikkaan. Jos tarjoan vain kasvissosetta, sen päälle tyttö saa joko kananmunaa sormiruokana tai sitten tofua. Hedelmäsoseen jälkeen ojennan yleensä käteen vielä pätkän banaania, tuoreita marjoja tai jotain pehmeää hedelmää kuten päärynää, nektariinia jne. Hedelmät Sintti on tykännyt koko ajan hullun lailla, mutta ensimmäinen makea inhokkisose on vihdoin löytynyt: tiedättehän sen "Mansikkapilvi"-nimisen soseen jossa on mukana rahkaa? Sen pitäisi olla erikoisherkku ja se on normaalia kalliimpikin, mutta hirveän työn takana oli saada yksi purkillinen alas. Tyttö taitaa suosia vain puhtaita makuja :)

Hienoa on se, että tyttö syö pääsääntöisesti hyvällä halulla kaikenlaista ruokaa! Nykyään myöskään möykkyisyys ei ole kovin paha ongelma vaan kiltisti syö mitä tarjotaan. Sen sijaan hän on aika hidas syöjä eli meillä menee ruokailuihin helposti puoli tuntia per sessio. Aluksi kun on nälkä, suu aukeaa vauhdilla joka lusikallisen jälkeen mutta heti kun nälän pahin terä on taitettu, alkaa syöttötuolissa hilluminen ja pyöriminen, eikä ruoka maistukaan niin kovin hyvin. Onneksi sormiruoka taas parantaa keskittymistä kun se tuntuu samalla melkein leikiltä.

Olen myöskin ryhtynyt opettamaan Sinttiä juomaan nokkamukista itse. Hän juo siitä todella mielellään kun minä tarjoan mutta ei osaa kovin hyvin tarttua itse. Voi silti sitä riemua kun saa itse kokeilla, ja tyttö oikein innostuu kun kannustan häntä ja taputan käsiä sen jälkeen kun on osannut vähän matkaa kädellä nostaa mukia pöydänpinnasta ilmaan :)

10 kommenttia:

  1. Millaisessa muodossa olet antanut tomaattia? Vinkkiä kaipaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt niin, että olen ottanut ison tomaatin (ei siis kirsikkatomaattia mutta sekin kyllä käy) ja leikannut siltä päältä "hatun" pois. Sitten olen leikannut noin vajaan sentin paksuisen viipaleen josta olen kuorinut veitsellä kuoren pois. Sen viipaleen olen pilkkonut pieniksi paloiksi, kokeillen vähän että minkäkokoisia palasia Sintin on helpointa syödä.

      Tällä tavalla Sintti hotkii monia monituisia paloja! Tomaatti on vissiin sopivan pehmeää ikenille ja niille kahdelle pienelle hampaalle mitä suusta löytyy, ja lisäksi kuitenkin makoisaa :)

      Poista
  2. Ihanaa kun laitoit ohjeita. Vielä ei niille ole käyttöä, mutta pian saan alkaa kokata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, pian pääset halutessasi treenaamaan :)

      Poista
  3. Pakko kommentoida, kun nauratti tuo, että teillä inhotaan mansikkapilvi-sosetta. Meillä se on ylivoimainen ykkösherkku, jota tyttö (7 kk) söisi vaikka 2 purkkia jos antaisin :D Sitten taas pikkukalastajan herkku tms. on ylivoimainen inhokki, josta tulee oksennusrefleksi, jos yrittää tarjota. Kyseinen sose on erään tuttavan lapsen suurinta herkkua :D On ne mieltymykset erilaisia jo niin pienestä.

    -Mimosa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minäkin olisi luullut, että se olisi maistunut hyvin!! Yllätys oli suuri kun tyttö vaan käänteli päätään pois ;) Kalastajan herkkua meillä puolestaan syödään noin kerran viikossa kalaruokana ja ihan kohtuullisesti uppoaa :)

      Poista
  4. Soseohjeet olivat ihana juttu, koska täälläkin (ainakin vielä suunnitelmissa) aikomus tehdä itse soseet tai ainakin suurin osa niistä. Tosin vielähän niistä ei tarvitse murehtia, mutta pian sekin aika koittaa, nopeesti nämä kasvaa! :D

    Blogissani odottaa tunnustus sinulle. Kiitos mukavasta blogista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta ja tunnustuksesta, mutta nyt en pääse blogiisi ollenkaan nimimerkkiä klikkaamalla...? Voitko tarkistaa polun tai laittaa linkin blogiisi?

      Poista
  5. Kiitos resepteistä! Keittelin tänään ison satsin broileririsottoa, joka sitten muuttuikin kalkkunarisotoksi ja raaka-aineluettelokin eli vähän sen mukaan, mitä kaapissa oli... Mutta oli kiva saada inspiraatiota keitoksiin ja muksu tykkäsi!

    Halusin vinkata sinulle aivan mielettömän helpon aamupalan/iltapalan/välipalan, jota meillä syö koko perhe. Tyttö 7kk vetelee tätä kaksin käsin hotkimalla (on juuri sopivan kiinteää sormiruuaksi, mutta sulaa suuhun "mössöksi"). En lisää lainkaan sokeria enkä suolaa, mutta maistuu silti meille aikuisillekin! Banaani antaa tälle juuri sopivasti makeutta. Ja mikseipä noita mustikoitakin voisi vaihdella muihin marjoihin tai hedelmiin.

    http://budgetbytes.blogspot.fi/2012/08/blueberry-banana-baked-oatmeal-418.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, no se on kiva että ainakin reseptistä sai vetoapua jos ei muuta! Itsekin tulee tarvittaessa muuteltua ohjeita ja yleensä ihan hyvää tulee :)

      Kävin tsekkaamassa tuon linkin ja vaikutti kieltämättä erittäin mielenkiintoiselta. En ehkä tarjoaisi tuota aamupalaksi mutta näyttää tosi makoisalta välipalalta, namskis - maistuisi siis äidillekin :)

      Poista