lauantai 3. marraskuuta 2012

Sormiruokaa ja WC-asioita :)

Meidän pikkuneiti on oppinut taas muutaman päivän aikana kovasti uusia taitoja, osaa osoittaa kädellä missä on isi ja missä äiti. Osaa sanoa ihan selvästi pyydettäessä "äiti" ja ottaa askeleita tukea vasten, mutta ei vielä aivan joka päivä. Tässä on ihan selvästi menossa jonkinsorttinen kasvupyrähdys, ja Vauva-kirja saa olla käsillä harva se päivä, että muistaa kaiken kirjata ylös :)

Sellainen taito, mistä äiti ei tykkää pätkääkään, on luimistelu ruokapöydässä. Kun tyttö nostetaan syöttötuoliin, alkaa armoton ähkiminen ja ruokalautasen tuijottelu, mistä voi päätellä että nälkä on. Jostain syystä kuitenkin siinä vaiheessa kun lusikka vihdoin kulkeutuu suuta kohti, alkaa kumma väistely ja itkun vääntäminen kun "pakotetaan" syömään. Mikähän tämäkin juttu oikein on!? Sitten kun tilanteen saa jotenkin laukeamaan, esim. pelleilemällä tai kiinnittämällä huomion muualle, suu aukeaa ihan mallikkaasti ja pääsääntöisesti annos saadaan syötyä kunnialla loppuun. Tämä tosin pätee lähinnä puuroihin ja välipaloihin, sillä lounaan ja illallisen kanssa meillä on eniten ongelmia. Jos tarjoaa sormiruokia, mitään ongelmaa ei koskaan esiinny sillä tyttö tykkää edelleenkin ruokailla itse, mutta valitettavasti ei vieläkään osaa syödä masuaan täyteen tuolla metodilla. Siihen vaaditaan aina alkuun sose, jonka jälkeen voidaan loppunälkä hoidella sormin.

Välillä tuntuu, että tässä alkaa ideat käydä vähiin mitä voisi sormiruokana tarjota. Tähän asti Sintti on syönyt kurkkua, tomaattia, leipää, keitettyä maissia, maissinaksuja, Talk muru - muroja (kannattaa muuten kokeilla!), porkkanaa, salaattia, omenaa, päärynää, avokadoa, kiiviä, hunajamelonia, vesimelonia, nektariinia, satsumaa, banaania, erilaisia tuoreita marjoja kesällä, kukkakaalia ja parsakaalia (mutta nämä nuijittiin samantien nyrkillä mäsäksi, pitäisi kokeilla uudestaan), keitettyä pastaatofua, raejuustoa ja kananmunaa. Hedelmät on kohtuullisen helppoja, mutta noihin ihan ruoka-ruokiin kaipaisi uusia vinkkejä, sillä aina on samat eväät. Meidän kokeilulistalla on mm. lohi, joka on pehmeänä kuulemma tosi helppoa syötävää. Kaikki mahdolliset vinkit otetaan kiitollisena vastaan :)

Sellaista olen myös viime aikoina pohtinut, että siirrämmekö muuton yhteydessä hoitopöydän vielä Sintin huoneeseen vai pääseekö se jo varastoon odottelemaan seuraavaa potilasta. Kuinka monella samanikäisen vauvan äideillä/isillä on vielä hoitopöydät käytössä? Eräs ystäväni vaihtaa edelleenkin nyt 1,5-vuotiasta poikaansa hoitopöydällä ja aikoo jatkaa kuulemma niin kauan kuin lapsi siinä pysyy. Sinttikin pysyttelee tosi kiltisti paikoillaan eikä yritä kääntyä ainakaan kovin tosissaan, vaan viihtyy siinä kohtuullisen hyvin, joten olen vähän miettinyt että josko mekin jatkaisimme koska se on selälle niin paljon parempi vaihtoehto. Mitenkähän ne lapset muuten vaihdetaan kakkavaipoista kuiviin jos ei hoitopöydällä...? Se saattaa pahimmilleen olla aika sottaista puuhaa joten ei viitsisi missään oleskelutiloissa sitä oikein hoidella...

En tiedä tulemmeko taas aivan jälkijunassa näissä vessa-asioissa, mutta emme ole vieläkään aloittaneet pottaharjoittelua. Potta on kyllä ostettuna ja odottelee kylppärin puolella, mutta pitäisi vaan pyyhkäistä se puhtaaksi ja laittaa olkkariin tytölle tutustuttavaksi. Ajattelin, että jos sitten aloittaisi harjoittelun niin, että kokeilisi ensin kerran päivässä ja lisäisi pikku hiljaa pottailukertoja. Huh, miten se uusien rutiinien mukaan ottaminen tuntuukin aina niin työläältä! :)

27 kommenttia:

 1. Meillä on kovassa käytössä Luomuruokaa lapselle -niminen kirja. Pelkkää luomua meillä ei syödä, mutta kirja on ihan pullollaan loistavia ruokaohjeita! Hyllystä löytyvät myös Minä syön itse ja Vauvan ja taaperon keittokirja, joista ainakin ensimmäisessä on loistavia vinkkejä. Pienellä vaivalla saa lapselle (ja aikuisillekin) hyvää syötävää, ja annoksista riittää myös pakastimeen niin ei tarvitse ihan jatkuvasti kokkailla :)

  VastaaPoista
 2. Meillä on kanssa 12/11 syntynyt, ja vessassa pesukoneen päällä hoitoalusella useimmiten vaihdetaan vaippa, kakkaa ei koskaan muualla vaihdetakkaan(no tietty vaihdetaan jos reissussa sontii... Ja nyt kun kysyit, niin ihan pyyhkeen tms päällä lattialla ja karkuunhan se meinaa mennä.) Pottaa ei olla meille vielä hommattu, enkä oo ihan vielä ajatellu hommatakkaan... Ehkä me sit tullaan tosiaan olemaan myöhässä näissäkin hommissa. :D

  Vinkkinä sormiruuaksi ehdotan itse vauvalle sopivaksi tehtyjä lihapullia !

  VastaaPoista
 3. Tuossa iässä voi tarjota jo melkein samaa ruokaa kuin aikuisille hiukan soveltaen. Jättää suolan, maidon ja liian suolapitoiset ruoka-aineet pois ja tarvittaessa vähentää hiukan voimakkaimpia mausteita. Mausteita, erityisesti yrttejä, ei sinänsä minusta kyllä kannata liikaa pelätä, koska lapsi oppii ihan hyvin syömään maustettua ruokaa ja voi pitää siitä enemmän kuin kovin miedosta, mutta itse varmasti tunnet lapsesi maun parhaiten. Mitään kamalan tulista ei toki välttämättä kannata tarjota.

  Esimerkiksi, kun olette maistelleet pastaa, siihen voi tehdä kaveriksi vaikka jauheliha- tai tomaattikastiketta tai sekoittaa avokadosta kastikkeen. Jos ruoaksi on esimerkiksi keittoa, sitäkin voi tarjota lapselle. Antaa vain leipäpalasia tai jotain vastaavaa dipattavaksi, niin syöminen onnistuu paremmin. Peruna toimii oikein hyvin niin keitettynä kuin lohkoperunoinakin, kun vain pienii sopivaksi lapsen käteen. Bataatti on myös aivan mainiota. Munakkaaseen voi laittaa vaikka mitä ja tarjota lapselle sopivina suikaleina. Lihapullat olivat meidän pojalle aivan ehdoton hitti heti puolivuotiaasta lähtien. Laitoin taikinaan vettä, kaurahiutaleita ja kananmunan, niin tuli kivan mureita pullia ja tein niistä pitkulaisia, jotta niistä sai hyvän otteen pienellä kädellä. Näitä oli aina pakastimessakin pahan päivän varalle. Kanan- tai possunsuikaleitakin voi koettaa antaa, mutta niitä on hiukan vaikea saada pureskeltua kunnolla ja niitä saa juntattua kitalakeen jemmaan aika uskomattomia määriä, joten pitää olla hiukan tarkkana, ettei mitään jää suuhun ruokailun jälkeen. Harjoitteluahan se syöminen vaatii, mutta kyllä ruokaa alkaa pikkuhiljaa mennä ihan riittäviä määriä, kun vain opettelee sitkeästi.

  Meidän poika on kohta 14 kk ja hoitopöytää käytetään edelleen erityisesti ilta- ja aamutoimien alustana. Sen jälkeen kun lapsi oppi seisomaan siirryttiin käyttämään housuvaippoja ja ne vaihdetaan päivisin yleensä siten, että lapsi seisoo vaikka pinnasänkyä vasten. Kovin kakkaiset vaipat vedän pois pitäen lasta toisella käsivarrella kylppärissä. Jos hoitopöytä toimii, ei siitä minusta turhaan kannata luopua ellei se sitten aiheuta suuria tilaongelmia.

  Pottaharjoittelu aloitettiin meillä noin puolivuotiaana ja se edistyikin ihan hvyin alkuun. Sitten tuli takapakkia, ja nyt on ollut joitain kuukausia taukoa, kun en saa oikein motivoitua itseäni riittävän säännölliseen harjoitteluun. Suurin ongelma itselläni tuli siinä vaiheessa, kun tajusin, että poika osaa kyllä hallita suoltaan oikein hyvin, mutta kakkaa mieluiten omassa rauhassaan. Vähän tuntuu, että kakan saaminen pottaan tulee olemaan todella suuren työn ja tuskan takana ja pelkkien pissojen pyydystys ei oikein motivoi. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä taas jossain vaiheessa. Kun aloitatte harjoittelun, suosittelen kokeilemaan erityisesti unien jälkeen. Vauvat eivät yleensä pissaa unissaan, joten heti herättyä on usein pissahätä ja se on aika helppoa saada pyydystettyä pottaan.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin samanikäinen lapsi (12/11) ja aloitettiin pottaharjoittelut noin 4kk sitten. Nyt poika kakkaa yleensä vain pottaan. Joka vaipanvaihdolla potalla istutaan ja varsinkin unien jälkeen jolloin pissa sinne ainakin lirahtaa. Pojalla on housuvaipat käytössä, teippivaippaa hoitopöydällä en ole saanut laitettua sitten 6kk jälkeen. Mutta helpottaa tosiaan vaipanvaihtohommia kun pissavaippoja vaan täytyy vaihtaa ja isompi hätä toimitetaan aina pottaan :) Suosittelen aloittamaan harjoittelua :) Alussa istuttiin aina aamuisin pikkukakkosen äärellä potalla ja siitä sitten aina lisättiin kertoja :)

  VastaaPoista
 5. Meillä on potta ollut käytössä jo yli puoli vuotta, mutta nyt on pottalakko. Ei vaan malta istua paikallaan. :) Esikoinen oli samanlainen näillä ikiä, kaikki muu kiinnosti paljon enemmän. Kakat on siis molemmilla tullut pottaan alta puolivuotiaana. Kannattaa ottaa rutiineihin, varsinkin jos kakka tulee säännöllisesti. Helpottaa elämää. :)

  Hoitopöytä oli käytössä esikoisella 1v 8kk ikään asti, sitten muutettiin ja hoitopöytä laitettiin varastoon. Onnilla 10,5kk se on käytössä oikeastaan vain iltatoimissa, muuten vaihdan vaipan siellä missä satun olemaan. :D Kakkavaipat vaihdan niin, että riisun vaatteet jossain muualla, mutta jätän vaipan vessaan asti, otan vaipan pois ja tiputan kakat pönttöön. Vaippa käärölle ja roskiin (tai lavuaarin reunalle odottamaan huuhtelua, jos kyseessä kesto) ja vauva pesulle. Ei sotke kyllä mitään. (Paitsi joskus, kun tähtäys epäonnistuu ja kakka osuukin pöntön reunaan. :D)

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kun joku muukin miettii tällaisia. Epäilin olevani taas maapallon ainoa. Meillä varsinainen hoitopöytä on ollut käyttämättömänä pitkään, mutta kodinhoitotilassa pöytätason päällä on sellainen hoitoalusta, ja siinä edelleenkin Jamppaa pyörittelen, kun suhteellisen hyvin siinä pysyy. Olen tosi huonoselkäisenä myös ajatellut, että niin kauan, kun peppu pysyy pöydän päällä , niin siinä vaihdan, ja olen myös epäillyt lattiallavaihdon olevan melko sotkuista hommaa... Pottaharkkoja ollaan tehty pari kuukautta, mutta Jampan ryökäle on nyt oppinut nousemaan seisomaan ilman tukea, ja ponkaisee vähän väliä ylös potalta...

  VastaaPoista
 7. Pikaisesti: Meillä vaihdan edelleen Typyn kaikki vaipat hoitotasolla (1v 4,5kk), koska se on musta helpointa ja Typy ei tasolla yritäkään karkuun. Muualla jos vaihtaa edes housuja tms, niin ei malta pysyä juuri ollenkaan paikallaan. En ole edes uskaltanut kokeilla vaipan (saati kakkavaipan! :D) kanssa.

  Meillä potta otettiin kuvioihin 8kk kun kakan tekeminen vaippaan alkoi olla hankalaa. Typy ei tuolloin vielä liikkunut, joten oli tuskaista puskea kakkaa istualtaa kovaa lattiaa vasten - ymmärtäähän tuon. Pissapottailua ei olla edes kokeiltu, ja pottailu on muutenkin nyt katkolla. Reilun kuukauden ajan ei ole tullut mitään pottaan, ja Typy vääntää kakat salaa vaippaan jossain nurkan takana. Tyttö selkeästi hoksaa, että kakka pitäisi tehdä pottaan, mutta ei vain halua. Potalla kyllä istuu suht mielellään (ellei pitkästy) mutta ei vain tee sinne mitään. Parhaimmillaan tekee kakan vaippaan välittömästi pottailun jälkeen. Lievästi sanoen turhauttavaa! Mutta jospa tämäkin Vaihe menisi taas joskus ohi. ;) Ellei alun perin tuo kakan tekeminen vaippaan olisi ollut Typyllä hankalaa, ei varmaan olisi hoksattukaan aloittaa pottailua noin aikaisin. Eli älä ota paineita. :)

  VastaaPoista
 8. Auttaisko puuron kanssa kahden lusikan taktiikka? Meillä alkaa möly, jos ei poika itse saa mitään pitää kädessä. Siksipä siis vauva sohii omalla lusikallaan samalla kun minä syötän puuron toisella. Hyvin toimii ja vauva avaa nätisti suutaan kun näkee puurolusikan taas tekevän tuloaan. Vaan auta armias, jos se oma lusikka sattuu tipahtamaan lattialle. Byäääääh, eikä enää mikään maistu. :D

  VastaaPoista
 9. Meidän neiti 8kk saa täsmälleen samaa ruokaa kuin me. Mä en jaksanut enää sitä erikseen teko rumbaa, joten meidän ruuat tehdään suolattomina, mutta muita mausteita käytetään ihan normaalisti.
  Joskus laitetaan soseeksi, mutta monesti tarjolla on jotain minkä pystyy sorminsyötäväksi palottelemaan: karjalanpaistia, porsaan ulkofilettä kastikkeessa + perunaa, silakkapihvejä jne. Meillä on nyt tuo sormin syömisen määrä lisääntynyt tällä viikolla taas, kun neiti tuntuu sitä niin mielellään tekevän.

  VastaaPoista
 10. Meillä hoitopöydästä luovuttiin heti kun vauva oppi seisomaan tarpeeksi tukevasti ja hyvin on sujunut kakkojenkin kanssa. Pöntön kannen päällä seisten vaihdetaan vaipat!

  Syömisessä meitin 10 kuisella toimii parhaiten laulaminen! :D Ihhahhaata on tullut hoilattua jonkun kerran, suu aukeaa mallikkaasti, mutta vain tietyillä lauluilla! ;)

  VastaaPoista
 11. Meidän 1-vuotiaan vaipat vaihdan edelleen hoitotasolla, koska se on tosiaan ergonomisempaa ja poju pysyy paremmin paikallaan. Pissivaipan voi toki vaihtaa sylissä, kuten juuri tein lentokoneessa, kun en jaksanut jonottaa. Potalla istutaan satunnaisesti, mutta en pakota, koska siitä voi vaan tulla kammo. Uskon, että pottailulle on oma herkkyyskautensa, jolloin se alkaa sujua ja eihän lapsi ole siihen fyysisesti valmiskaan vielä pitkään aikaan, joten sinänsä suht turhaa hommaa.

  VastaaPoista
 12. Hei Verona! Blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
 13. Huhuu, päivitätkö vielä blogiasi?

  VastaaPoista
 14. Moikka ja huhuu täältäkin! :)

  t. Minni

  VastaaPoista
 15. Huhuu täältäkin, ja haaste odottelee pinkissä blogissa.

  VastaaPoista
 16. Ja täältä, toivottavasti kaikki hyvin :)!
  -Riikka

  VastaaPoista
 17. Päivittääkö Verona enää blogia, onko näkynyt kommentoimassa muissa blogeissa? Onkohan kaikki hyvin? Tietääkö kukaan?

  VastaaPoista
 18. Samaa kuin edelliset, eli oletko enää kuulolla ja onko kaikki hyvin! Sinulle olisi tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 19. Täälläkin kaipaillaan Veronaa ja kuulumisia, toivottavasti kaikki on hyvin!!

  t. Minni

  VastaaPoista
 20. Onko kukaan laittanut veronalle spostia?

  VastaaPoista
 21. Täälläkin odotetaan Veronan kuulumisia :) t. Tessu

  VastaaPoista
 22. En itse ole kyllä laittanut Veronalle sähköpostia, vaikka monta kertaa on kyllä ollut mielessä. Ehkä joku "tutumpi" voisi kysäistä...?

  VastaaPoista
 23. Huhuu, onkohan kaikki hyvin ?

  VastaaPoista
 24. Ei millään voi olla kaikki hyvin. Vaikka olis unohtanut salasanat bloggeriin, pystyis tänne kommenttiruutuun kuitenkin kirjoittamaan. Onkohan Verona ylipäätään elossa vielä?

  VastaaPoista
 25. Sintille hyvää syntymäpäivää :)

  VastaaPoista
 26. Laitoin sähköpostia aikaisemmin Veronalle ja kaikki on kuulemma hyvin. On vain sen verran kiirettä hänellä ollut, ettei ole ehtinyt blogiin kirjoittaa. Ajattelin laittaa viestiä tänne, kun sen verran monta huolestunutta asiasta jo oli. Toivottavasti Verona et loukkaannu.. :)

  VastaaPoista
 27. Kiitos kun ilmottelit! :) Toivottavasti Verona palailee vielä jahka ennättää! :)

  t. Minni

  VastaaPoista