lauantai 16. kesäkuuta 2012

Jospa nukkua mä saisin...

Nyt voin vihdoinkin todeta ääneen, että täällä eletään meidän tähänastisen vauva-arjen vaikeinta aikaa. Ja lapsi on kohta puolivuotias! Ongelmana siis edelleen unenpuute ja kohta se on muuttumassa ihan krooniseksi. Aamulla ihmettelin herätessä, että miten tässä on nyt jopa suht koht ihmismäinen olo ja kelloa katsoessa totesin, että viime yönä "saatiin" nukkua jopa 6h. Ennen Sintin syntymää olisin ollut hätää kärsimässä niin lyhyiden yöunien kanssa! No, ehkä tässä vertailukohteena toimii toissayö jolloin unta kertyi vain 4h ja sekin pätkissä.

Kyllä, Sintti tekee edelleen hampaita. Ilmeisesti meillä tilataan koko purukalusto kerralla kun ei pidetä yhtään taukoja välillä. Suuhun on vähän vaikea katsoa kun Sintti ei siitä tykkää, varmaan käy kipeää ja koko suu on arkana, mutta oveluutta käyttämällä olen onnistunut näkemään mielestäni 4 pikkuhammasta ja/tai niiden alkua. Se ihka ensimmäinen hammas on jo reilusti puolivälissä tulossa ja ai että sillä saa napakat pikku puraisut aikaiseksi äidin eri ruumiinjäseniin! Nykyään saa olla tosi varovaisena jos tyttö lähtee vetämään esim. sormea suutaan kohti, sillä siihen voi tulla kunnon jälki.

Avauduin eilen tästä kaikenkattavasta väsymyksestä ja sen sivuvaikutuksista yhdelle ystävälle, joka meidän aikatauluista kuultuaan suositteli vahvasti iltapumppauksen lopettamista. Sintti nimittäin edelleeenkin menee unille klo 19.30-21.00 paikkeilla ja itse olen tyhjentänyt molemmat rinnat pumppaamalla n. klo 23. Ongelmana on, että koko ruljanssiin menee helposti 30-45 minuuttia ja se on pois sekä vähäisestä omasta ajastani että niistä kallisarvoisista yöunista.

Olen pumpannut, että rinnat eivät ole aamuisin aivan räjähtämispisteessä, ja jotta saisin Sintille maitoa pakastimeen. Siellä onkin jo varmaan useampi litra kerättynä, enkä tiedä onko edes järkeä pumpata sinne mitenkään tolkuttomasti kun eiväthän ne loputtomiin säily....Mutta jotenkin on niin kova kynnys antaa maidontuotannon alentua Sintin nykyiselle tasolle. Lisäksi kun näyttää myös siltä, että tyttö saattaa hyvinkin hylätä rinnan lähikuukausina kun imeminen on niin tylsää puuhaa nykyisin. Pitänee vielä työstää tätä ajatusta ennenkuin tohdin lopettaa..:)

Löytyykö lukijoilta muuten hyviä vinkkejä minkälaisia puruleluja kannattaa tässä hampaidentekovaiheessa tarjota vauvalle? Meillä on pari sellaista jääkaapissa viilennettävää purulelua ja ne ovat ihan ok Sintin mielestä mutta olisi kiva tarjota jotain "järeämpää". Yksi uutuus mikä meillä on otettu käyttöön on maissinaksut. Tytöllä on ollut hyviä ilmeitä sitä maistellessa, mutta varsinkin kun tarjoan naksua omasta kädestäni suoraan suuhun, hän järsii sitä vimmalla ja hankaa kutiavia ikeniään naksun karheaan pintaan. Tosin näitäkään ei ihan tolkuttomasti voi antaa kun ovat kuitenkin samalla ruokaa. Lisäksi eräs ystäväni vinkki oli, että vauvalle voi ostaa leikkikaluksi sellaisen pienen hammasharjan jossa on leveä kädensija eli hän ei saa tukittua sitä kurkkuun, mutta pureksimalla harjaosaa se stimuloi kivasti ikeniä ja hammas tulee paremmin esiin. Aionkin mennä tästä kohta kauppaan ostamaan sellaista!

Ihanaa kesäistä lauantaita! :)

22 kommenttia:

 1. Halpa, kestävä, parkettilattiaystävällinen ja konepestävä purulelu on pakasterasian muovikansi :) Äitini sukupolven ihmiset ovat neuvoneet antamaan vauvalle näkkäriä pureskeltavaksi, se kuulemma hieroo ikeniä. No meidän poika aikanaan mässytti kolikon kokoisia märkiä näkkärinpaloja suussaan ja koetti niellä niitä kokonaisina. Loppui näkkärileikit lyhyeen. (Ei suoranaista tukehtumisvaaraa mutta jatkuva yökkäily kun jotenkin oli tosi kova nielemään kaikenlaista ilman yhtää puremista.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakasterasian muovikansi - hih!

   Tuo näkkäri ei kuulosta mitenkään hirveän houkuttelevalta. Ihan pelkästä mielenkiiinnosta annoin tytön tänään maistaa isältään palasen hapankorppua pitämällä visusti toisesta päästä kiinni, mutta lähinnä sitä vaan maiskuteltiin ja imettiin kuin että olisi ikeniin auttanut puremalla. Noh, kokeilu sekin eikä tarvi enää antaa :)

   Poista
  2. meillä Tyypillä toimii nyt tuo hedelmäpussi, kun siihen laittaa jäätä imeskeltäväksi! toimisko se teillä?

   Poista
 2. Ei nukuta täälläkään jos yhtään lohduttaa. Meillä syynä tuskin on hampaat, mutta kyseessä lähinnä kai Jampan aikuismaisen lyhyet yöunet. Seitsemältä petiin ja viimeistään puoli viideltä herätys joka helkkarin aamuyö. Ei auta pimennysverhot eikä tassutukset eikä mitkään temput. Itse kun saa unen päästä kiinni siinä puolen yön maissa, niin ei paljon naurata herätä neljän jälkeen... Ja mitä puremiseen tulee niin meillä purraan kaikkea. Se Sophie la Girafe on oikein hyvä jytysteltävä, mutta ihan siinä menee sivussa itse jalasta kiskotut sukat ja kirjat ja kaikki muukin . :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sandy, voi kamaluus tuota Jampan rytmiä! Toivoa sopii että poitsu alkaisi kasvaessaan vaikka nukkua vähän suuremmalla innolla, pidän peukkuja. Meilläkin on parina yönä vaan herätty aivan virkkuna puoli viideltä ja se on kerta kaikkiaan kamalin aika herätä, sitä on aivan sekaisin tuohon aikaan yöstä.

   Mun pitänee harkita sen Sophie la Girafen ostoa kun se on vielä niin söpökin :)

   Poista
 3. Meillä Typyn lemppareina puruleluista ovat olleet oikeat retropurulelut, jotka ovat täyskumia tms. Siis tämän kaltaiset:

  http://www.google.fi/imgres?um=1&hl=fi&sa=N&biw=1280&bih=629&tbm=isch&tbnid=or0DJ5bWPIAKzM:&imgrefurl=http://www.huuto.net/kohteet/esska-made-in-sweden-retro-purulelut/213249068&docid=z8peFM_rms3F-M&itg=1&imgurl=http://kuvat2.huuto.net/7/46/902ceabc591c37be98683d67e3aec-orig.jpg&w=800&h=599&ei=Y73cT56oJrLP4QTmnqiOCg&zoom=1&iact=hc&vpx=470&vpy=142&dur=47&hovh=194&hovw=260&tx=167&ty=93&sig=103707562000924226753&page=1&tbnh=124&tbnw=166&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:2,s:0,i:75

  (Tulipas hirviölinkki... Toivottavasti se toimii!)

  Typyllä on kaksi tuollaista, toinen on oma vanha puruleluni jonka äitini oli säästänyt ja toisen taas ostin käytettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijj, olen tainnut ehkä itsekin joskus pienenä pureksia moista! :) Harmi vaan meillä ei ole noita tallella.

   Poista
 4. Kuivaat yön yli pöydällä jälkiuunileipää ja annat sitä järsittäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkiuunileivässä on suolaa, jota ei saa antaa noin pienelle!

   Poista
  2. Jälkiuunilimpun palanen kuulosti heti aika mainiolta vinkiltä. Varsinkin jos ottaisi sellaisen limpun paksun kantapalasen ja tarjoaisi sitä mistä ei juurikaan palasta saa irti vaikka kuinka mässyttäisi. Suolaahan siinä toki on, mutta saakohan siitä sen verran edes leipää mahaansa että suolan määrä olisi haitaksi asti...?

   Poista
 5. tutti kylmään,helpoin ja halvin ratkasu kaikilla kavereilla aineskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttia meillä on imeksitty hartaasti varsinkin nukkumaan mennessä, mutta enpä ole hoksannutkaan sitä vielä viilentää. Kiitoksia, menee kokeiluun! :)

   Poista
 6. Meillä kans välillä jyrsitään milloin tissiä tai milloin sormea.Yks hyvä purulelu on meillä ainakin ollut MAM:n pieni "ympyräinen"jossa on hampaita varten oma nystyröity kohta,jolla saa hyvin ikeniä tai hampaiden alkuja hinkattua.
  Sihvu

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa hurjalta tuo unenpuute. Mahdat olla todella uupunut... Kannattaisi varmasti lopettaa iltapumppaus tuossa tilanteessa. Minäkin tein vastaavasti - tosin paljon aiemmin kuin sinä. Vauva ei siitä kärsinyt, ja pari tuntia lisää unta sai ihmeitä aikaan. Oma terveys on kuitenkin aika tärkeä juttu. Toivottavasti hampaat jättävät sintin pian rauhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuuli taas kivasta kommentista :) Väsynyt olen, mutta silti tuntuu niin iiisolta päätökseltä jättää se iltapumppaus pois kun ilmeisesti olen kehittänyt itselleni jonkinlaisen päähänpinttymän tästä rintaruokinnasta (kai kun kaikki muut periaatteet onkin heitetty ikkunasta ulos!). Ajattelin ainakin aluksi kokeilla sellaista kompromissia etten välttämättä ihan joka ilta pumppaisi, jos katsoisi sen mukaan kuinka täydet rinnat ovat nukkumaan mennessä ja toimisi sen mukaan...

   Poista
 8. Tiedän, että imetyksen palasista on vaikea luopua, jos olet ajatellut meneväsi pelkällä rintamaidolla pitkään. Mutta muista, että sun oma jaksaminen on kaikista tärkein koko yhtälössä! Toisekseen, luulen, että kyllä Sintti vetelee vielä ihan kunnon määrät maitoa imetyksen kautta ja maidontuotanto pysyy kyllä hyvin yllä ilman pumppausta. Kantsii ehkä muistaa, että siellä on jo isompi vauva, joka vetäisee isomman määrän maitoa lyhyemmässä ajassa. Samoin rinnat on jo tuossa vaiheessa niin sopeutunut maidontuotantoon (tai siis tarve/tuotos suhde on balanssissa. Tarkoitan vaan, että maidon todellista kulutusta ei voi ehkä päätellä eikä lyhentyneet imetysajat tai välillä rintaa hyljeksivä lapsi tarkoita, että homma on loppumassa ollenkaan. Hienosti se menee ja jonkinlaista vähenemistä tietysti tapahtuu luonnollisesti, kun kiinteitä alkaa tulla mukaan. Sekin on vaan hyväksyttävä ja kuuluu kuvioon. Asteittainen ja pieni väheneminen ei tarkoita, etteikö imetys voisi jatkua vaikka neljällä tehokkaalla kerralla/vrk tosi tosi pitkään. Pääasia, että imetyskertoja jää ja määrää on taatusti Sintille hyvä. Vauva itse säätelee sitä kyllä tarpeensa mukaan vaikka äidit tekis mitä :) Tsemppiä!

  Mitä puruhommiin tulee, ranskalainen luomukuminen Sofie kirahvi on ehdoton. Vinkuva, suuhun mahtuva vekotin, josta on iloa monella tapaa. Ihan kuin koiran lelu. Googlaamalla löytyy kauppoja, mistä saa. Stockmannilta ainakin isommissa kaupungeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos supportista! :) Kummallisen vaikeaa on tosiaankin hyväksyä että nyt se imettäminen alkaa vähetä, ja varsinkin jos Sintti oikein toden teolla alkaa hyljeksiä rintaa...Tiedän, että tämänkokoinen lapsi saa sieltä imaistua tehokkaasti lyhyemmässä ajassa, mutta aika usein meillä on silti sellaisia sessioita että tyttö on rinnalla vain muutaman minuutin ja siitäkin suurimman osan ajasta yritän houkutella häntä kääntymään takaisin kun katselee kattoon, sivulle yms. ja koittaa tavoitella kädellä mitä ikinä vaan pystyykin. Tuntuu siis ettei nuo minuutit edes ole kovin tehokkaita.

   Yritän varmaan nyt kuitenkin vähän vähentää sitä iltapumppausta ja katsoa miten se menee. Ja totutella siihen :)

   Poista
 9. meillä auttaa aika iso kurkun pala (jääkapista), joka on kuorittu. Vauva tykkää imeskellä sitä kun se on niin viileä. En anna vauvan tosin pitää sitä yksin kädessä, vaan yhdessä pidetään tai sitten vahdin kun vauva pitää..
  Ulkomaillahan myydään vauvoille viilentäviä hampaidentekogeeliä, Suomestahan niitä ei saa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea! Ja tuohan on samalla kehittävää toimintaa, ikään kuin sormiruokailua :) Menee taatusti kokeiluun!

   Poista
 10. Kiva kun kävit vinkkaamassa siun postauksesta, mie en nykyisin ollenkaa hallitse sitä että kerkeäisin näiden postausten perässä pysyä vaikka ihana näitä on lueskella silloin kun aikaa on... Tuo pikkuhammasharja pitäisi meidänkin käydä ostamassa. Monet vinkit mitä tähän kommentteina on tullut on myös meillä käytössä : sophie kirahvi, tutti pakkasessa, viileä kurkku jne. Kuivanutta ruisleipää on tosi moni minulle myös suositellut, mutta meillä tuo ruis nähtävästi aiheutti mahakipua, joten en nyt ihan vielä lämpene sitä kokeilemaaan..

  Muutamana päivänä ollaan meillä nyt testattu tuota aftamed geeliä, josta postauksessani kirjoitin ja se on kyllä neitokaista helpottanut, jospa siekin sitä testaisit :)

  Jaksamista Verona tuon väsymyksen kanssa, tiedän niin sen tunteen tällä hetkellä, vaikkakin meillä taidetaan vähän enemmän kuitenkin nukkua kuin mitä teillä! Jaksuhalit!

  VastaaPoista
 11. Meilläkin "tehdään" hampaita nyt, vaikka ei tunnu yöunia niin pahasti häiritsevän kun teillä, ainakaan vielä. Mutta toisinaan kun huomaan että tyttö todella epätoivoisesti tunkee kaiken suuhunsa ja hermostuu ja itkee paljon eikä osaa rauhoittua niin annan ihan panadolia. Ostettiin kanssa tuubi tuollaista viilentävää geeliä ja se tuntuu rauhoittavan. Siinä paketissa sanotaan että kun sitä laittaa ikeniin niin pitäisi samalla hieroa hieman sormella, se kuulema kanssa helpottaa vauvan oloa.

  Puruleluista toimivin on ollut tällainen rengas:
  http://www.sannas.fi/product/4478/aisteja-aktivoiva-pururengas

  jossa on ihanasti röpelöisiä pintoja jotka hieroo ikeniä. Ainakin meillä tyttö tykkää kovasti ja suht edullinenkin vielä. Sen laitan aina hetkeksi jääkaappiin ja sitten tytön käteen ja kohta se on jo ihan kuolassa.

  Ja iltapumppauksen suhteen kannattaa tehdä just niin kuin susta itsestä tuntuu parhaalta. Itse haluaisin mielelläni päästä jo siitä eroon että tyttö aina vetää paidasta niin kovaa että kaikki kaula-aukot on ihan lerpallaan, niin olen päättänyt että yritetään vähentää rintaruokintaa ja pikku hiljaa lisätä kiinteitä. Mutta jokainen oman maun mukaan, tietenkin on tärkeätä että äiti saa levätä ja jaksaa touhuta aamulla!

  VastaaPoista
 12. Mä suosittelen kovaa jääkaappi kylmää porkkanaa!! Meillä ei viileässä olleet purulelut auta mitään, mutta porkkanaa tuo narskutta ikeniä vasten pitkän aikaa! :) Siitä on hyvä pitää pienin käsin kiinni eikä vauva kovin herkästi saa siitä paloja irti.

  VastaaPoista