lauantai 9. kesäkuuta 2012

Sintin päivärytmi

Vähän nauratti tuota otsikkoa kirjoittaessa, sillä vaikka tarkoitus onkin kirjoittaa päivärytmistä niin totuushan on, ettei meillä ihan vieläkään ole varsinaista sellaista olemassa. On jotain suuntaviivoja, mutta mikään ei tosiaankaan tapahdu tietyllä kellonlyömällä sillä kaikki riippuu aina jostain edellisestä, eli milloin on viimeksi syöty, moneltako herätty jne jne. Tässä kuitenkin esimerkki eräänlaisesta päivästä joka meillä saattaisi olla.

Klo 7:30 herätys. Siinä vaiheessa Sintti nukkuu syötön jäljiltä kainalossani ja herää yleensä leveä hymy naamallaan. Siitä sitten ryhdytään pikapuoliin tekemään punnerruksia hirmuisen ähinän kera. Hetken päästä mies nappaa tytön aamun ensimmäiseen vaipanvaihtoon (meillä ei tarvitse koskaan vaihtaa öisin vaippaa) ja minä saan ummistaa silmäni vielä kahdeksi minuutiksi ennenkuin päivän ruljanssi alkaa.

Klo 7:40 kuivitettu Sintti lasketaan viereeni ja tässä vaiheessa imaistaan ensimmäiset maitoannokset ellei sitten ole satuttu syömään vasta ennen heräämistä. Koska nykyään imutekniikka on verrattain tehokas, vain 5 minuutin jälkeen tyttö on valmis ja siirrymme olkkarin puolelle sylittelemään ja jutustelemaan. Tässä vaiheessa laitan tytön yleensä sitteriin purulelun kanssa ja saan syödä aamiaista rauhassa kunhan siinä ei mene kymmentä minuuttia pidempään.

Klo 8:30 - 9:00 Sintti tavallisesti väsähtää ja mennään aamun eka päiväunille. Ne kestävät mitä tahansa 20 minuutin ja tunnin välillä, keskimäärin kuitenkin puolisen tuntia.

Klo 9:30 Tehdään aamutoimet ja vaihdetaan päivävaatteet päälle. Aamutoimiin meillä kuuluu silmien ja kasvojen putsaus, mikä on Sintistä huippukivaa. Pyllyn on pessyt useimmiten isi jo eka vaipanvaihdolla, mutta jos se on jäänyt välistä niin tehdään viimeistään nyt. Samoin tukka harjataan. Lopuksi pestään kädet ja se onnistuu kätevästi niin, että menemme vessaan, avaan hanan ja siinä vaiheessa Sintti alkaakin automaattisesti ojennella käsiään kiinnostavaa vesisuihkua kohden joten muuta ei äidin kohta tarvitse tehdäkään kuin kuivata itsepestyt pikku kätöset :)

Klo 9:45 - 12:00 Tänä aikana treenaillaan ahkerasti matolla, hupsutellaan, touhutaan sekalaisia asioita ja syödään kerran tunnissa kuten tavallista. Jossain vaiheessa aamupäivää syödään puolikas purkillinen vihannes- tai hedelmäsosetta ja otetaan rintamaitoa päälle. Jonkin aamupäiväsyötön yhteydessä meillä otetaan myös D-vitamiini ja Rela-tipat.

Klo 12 - 13:00 Sintti nukkuu toiset päiväunet. Näidenkin mitta ja ajankohta vaihtelee, yleensä tyttö nukkuu jotain puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Aloitusaikakin riippuu ihan täysin siitä milloin edellisen kerran herättiin, ja neiti jaksaa olla hereillä yleensä korkeintaan 3h putkeen ja sekin on aika pitkä aika. Esim. eilen meillä mentiin ihan yliväsymyksen puolelle kun tyttö vältteli nukkumista kuin ruttoa, joten kiukkupäivähän siitä seurasi. Mieluummin nukutan aiemmin kuin myöhemmin. Usein näiden päikkäreiden aikaan menemme ulos, joko kyläilemään, kauppaan tai vaunuttelemaan.

Klo 15 - 15.30 Kolmannet nokkaunet.

Klo 16 - 17:00 Myöhään iltapäivällä Sintti saa päivän toisen ja viimeisen annoksen kiinteitä. Jos aamupäivällä on syöty vihannessosetta niin nyt syödään sitten puolikas purkki hedelmäsosetta. Nyt meillä on hiljalleen otettu kuvioihin myös vähän liharuokaa joten mietin, että pitäisiköhän ruveta ottamaan kuvioihin kolmas syöttökerta ja antaisi silloin liharuoan. Silloin päivän annos olisi 3 x 0,5 purkkia. Sinttihän söisi kiinteitä vaikka kuinka, mutta olen yrittänyt pitää määrän vähäisenä kun rintamaito ei näytä neitiä enää kiinnostavan yhtä paljon. Pelkään siis, että imetys kärsii tai pahimmassa tapauksessa jopa loppuu kun rintaa ei läheskään aina syödä edes tyhjäksi kuten ennen...

Klo 17:45 - 18:15 Päivän neljännet ja viimeiset nokoset. Joskus meillä on kolmet päivätorkut, joskus neljät kuten tässä. Silloin nukkumaanmenoaika siirtyy sen mukaisesti.

Klo 20.00 Iltatoimet eli pyllypesu, pyjama päälle ja käsienpesu.

Klo 20.15 - 20:30 Nukkumaanmeno. Sen yhteydessä Sintti saa nykyään joka ilta 100 ml velliä (olemme kokeilleet kaura- ja myslivelliä) ja sen päälle rintaa, johon yleensä lähes poikkeuksetta nukahtaa. Ujutan nukkuvalle vauvalle tutin suuhun ja siirrän omaan sänkyynsä. Viimeiset 3-4 viikkoa unet tämän jälkeen ovat olleet tosi huonoja, heräilyjä on ollut vähintään tunnin välein monta kertaa, mutta nyt kaksi viimeistä iltaa olemme luojan kiitos palanneet vanhaan (ja toivottavasti pysytään!!). Eli Sintti ei enää ole heräillyt tai itkenyt nukahtamisen jälkeen. Aamuyöllä on tullut vielä tuhinoita ja puhinoita mutta meno on huomattavasti parantunut aiemmasta. Viime yönä tyttö meni nukkumaan klo 19:45 ja heräsi muistaakseni syömään n. klo 4:30.

Kuulostaako Sintin päiväohjelma samantapaiselta kuin teidän muiden samanikäisten vauvojen?

9 kommenttia:

 1. Meillä ei todellakaan ole mitään rytmiä. Ainoa asia joku toistuu päivästä toiseen on että iltaisin mennään nukkumaan ja aamulla herätään. Nekin aina eri aikaan. Useammat unet nukkuu meidänkin tyttö. Useimmiten varmaan neljät lyhyet unet tai kolmet jos yhdet on pidemmät. Mä toivon että kun kiinteitä aloitellaan tossa reilu kuukauden päästä (tyttö 6kk) niin se syöminen vähän alkaisi rytmittämään päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kiinteämpää rytmiä minäkin odottelen, milloinkahan se oikein alkaa :)

   Poista
 2. Meillä on aika selkeä rytmi, mutta samalla lailla se menee, kun teilläkin, että kaikki riippuu vähän kaikesta.
  Ylös noustaan aamulla yleensä 9 maissa, joskus voi mennä myöhempäänkin. Poitsu saa aamumaidot sen jälkeen, kun ollaan suoritettu aamutoimet (vaipan vaihto ja pesut) sen jälkeen on äidin aamupalan aika ja poitsu saa leikkiä lattialla tai seurata äidin syömistä sitterissä.
  11-12 välillä vaunu-unet ulkona kutsuvat pikkumiestä ja unta vedetään yleensä 1-2 tuntia. Ennen unia kokeillaan tissittelyä, jos uni maistuisi paremmin masu täynnä. (monestikaan ei maito vaan maistu, kun edellisestä syönnistä on niin vähän aikaa) Unien jälkeen vaihdetaan vaippa ja syödään (kiinteiden maistelua+tissimammaa) ja sen jälkeen sitten leikitään ja seurustellaan. Monesti luetaan myös jotain satukirjaa.
  Toiset unet aloitellaan yleensä 15-16 aikaan (riippuen siitä mihin aikaan on herätty ulkoa) ja ne kestävät puolestatunnista tuntiin. Sen jälkeen otetaan huikat tissiä.
  Sitten tulee isi kotiin ja aikuiset syö ruokaa. Poitsu saa leikkiä isin kanssa ja äidillä voi olla omaa laatuaikaa. 18-19 välillä otetaan noin puolentunnin unet. 19.00 maissa syödään taas (puuroa ja tissiä) ja sen jälkeen leikitään ja seurustellaan hetki. Kylpypäivinä kylvetään n. 19.30-20.00 aikoihin ja sitten 20.30 aikaan alkaa meidän iltatoimet. Ja normaalisti poitsu on nukkumassa 21.00 aikaan. Kaikki riippuu ihan siitä, mihin aikaan ollaan päästy aamulla sängystä ylös.

  T: Haaveilija (vauvakuumeessa blogista) + Poitsu (4kk)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavalta kuulostaa tuo, että teillä päikkärit saattavat kestää jopa 2h! Olen tässä taas koittanut muistella, että miltä se tuntuikaan sillon joskus kun meilläkin nukuttiin noin pitkästi ja vielä pidemmästikin...huoh. :)

   Poista
 3. Meidän poika on myös tommonen pätkäpäikkyilijä ja nukkui tossa iässä 3-4 kertaa päivässä n 45 minuuttia. Nyt on ikää 8kk ja edelleen nukkuu kolmet päikyt (30min-1,5h), vaikka kaikki toitottavat, että tässä iässä pitäis siirtyä kaksiin uniin. Aluksi stressasin unista kauheasti ja syynäsin kellon kanssa, mutta nyt saa mennä jo vähän rennommin. Illalla nukahdetaan 19-21 välisenä aikana ja ylös halutaan 6-7. Tämä on pysynyt vakiona n kolmekuisesta ja kiinteillä ei ole ollut mitään vaikutusta unien mittaan. Edelleen herätään ainakin kerran syömään yöllä ja muista syistä vaihtelevasti.

  Refluksipojun äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, taitaa siis olla joku persoonallisuuden piirrekin tuo, että tiheästi väsyttää ja vähän kerrallaan, jos se ei siis pahemmin muutu vaikka ikääkin tulee lisää...

   Olen tässä juuri miettinyt, että meidän tyttö on varsinainen napostelija kaiken suhteen: tykkää syödä vähän ja usein, ja tykkää nukkua ihan samaan tapaan!

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kohta 5kk ikäisellä vauvalla päiväunet vaihtelevat hirveästi, joinakin päivinä vedetään parin tunnin päikkäreitä, ja joinakin päivinä nukutaan 5 x 20 minuutin pätkiä tms ja sillä ei ole mitään vaikutusta kuinka on syönyt.. Mutta silti päivä on rytmittynyt jo muuten kivasti. Itse laitan myös vauvan sitteriin kun valmistan itselleni aamupalaa, mutta vauva on tyytyväinen vain ja ainoastaan telkkaria samalla töllötellessään (vastoin kaikkia ajattelemiani periaatteita, mitä värikkäämpi ohjelma, sitä kauemmin äiti saa nauttia aamupalaa, max kuitenkin 20 min!:)) .. Meillä myös kohta lihan maistelu ajankohtainen, sillä vauvan paino ei ole noussut tarpeeksi ja uskon, että proteiinilla sen ainakin saisi nousuun (lisää blogissani: http://vauvanihmeellinenmaailma.blogspot.fi/ ) En vain ole vielä keksinyt kuinka lihan saisi muussattua tarpeeksi sosemaiseksi, että sen saisi meidän vauvalle menemään, kaikki vähänkin "rakeinen" tulee helposti ylös ja ulos, sillä vauvallamme on taipumusta refluksiin.

   Poista
  2. Meilläkin tykätään katsella telkkaria! Olen myös joutunut vähän höllentämään periaattteistani ja antaa joskus katsoa vaan kun se on itselle helpompaa ;)

   Olen syöttänyt meidän tytölle jo lihapilttejä mutta ajatus oli alkaa tekemään niitä kohta itse. Eräältä tuttavaltani sain vinkkejä, ja pitää kysyä kohta niitä uudestaan. Olen siinä käsityksessä, että esim. sauvasekoittimella lihankin saisi muussattua. Oletko sitä kokeillut..?

   Poista