tiistai 24. heinäkuuta 2012

Unikoulun osa II

Unikoulun toinen osa on jäänyt julkaisematta ja laitan tässä nyt niitä tuloksia, joita vielä kirjailin edellisen postauksen jälkeen ylös.

8. pvä
- 1. päiväunet 45 min: nukahti rinnalle mutta heräsi siirrettäessä omaan sänkyynsä ja sitten oli vaikeuksia nukahtaa uudestaan. Epätoivoinen itku alkoi käytännössä aina kun lähdin huoneesta.
- 2. päiväunet: 10 min
- yöunet: nukahti rinnalle mutta heräsi yöllä kolmelta ja valvoi 45 min

9. pvä
- 2. päiväunet: 20 min (mummun nukuttamana)
- 3. päiväunet: 10 min (mummu)
- yöunet: 55 min (mummu, kesti kauan koska ehti nukahtaa ensin autossa)

10. pvä
- 1. päiväunet: 25 min
- 2. päiväunet: 30 min (Sintti itki loppua kohden melkeinpä hysteerisesti aina kun yritin poistua hänen luotaan + 2 syliinottoa. Oli pakko antaa periksi ja antaa hänen nukahtaa käteen poskella. Ehkä edellinen päivä, jonka Sintti vietti paljolti hoitajien kanssa, näkyy nyt nukahtamisvaikeuksissa. Joka tapauksessa erittäin turhauttava päivä!)
- yöunet: 15 min (tässä piti fuskata koska aiemmatkin nukutukset olivat niin hankalia. Heti kun yritti poistua, alkoi ankara huuto joten lopulta olin melkein koko ajan huoneessa, aina palaten ovelta ja poistuen vasta kun Sintti oli jo lähestulkoon unessa. Ei vaan raaskinut enää huudattaa...)

11. pvä
- 1. päiväunet: 30 min (jouduin lisäämään paikallaoloa)
- 2. päiväunet: 15 min

Tähän lopetin muistiinpanot koska tilanne tasoittui mutta jumittui aika lailla paikoilleen. Nyt meillä nukahdellaan kahdella tavalla, joko rinnalle josta siirrän sänkyyn tai sitten yksinkertaisesti laitetaan valveilla sänkyyn. Toisinaan tästä alkaa aivan toivoton kiukkuitku välittömästi kun kroppa alkaa lähentyä sänkyä. Siitä tietää, että silloin nukuttaminen tulee kestämään. Toisinaan taas jos on tarpeeksi väsynyt, saattaa nukahtaa 5-10 minuutissa mutta ei ole tavatonta, että menee 10-20 minuuttia ja se vaatii useamman käynnin huoneessa. Olen tullut sen verran vastaan, että usein "helpotan" nukahtamista laittamalla käden poskelle, johon tyttö saattaa uinahtaa ihan hetkessä kun sille päälle sattuu.

Nukutus on selvästi vaikeutunut hieman sen myötä, että nykyään tyttö tietää tasan tarkkaan mitä sänkyyn laittaminen tarkoittaa, eli se jo pelkästään saattaa aiheuttaa vastaanpanemishuudon. Hankalaa on myöskin se, että liikkuminen on kehittynyt merkittävästi, eli jotenkin Sintille tulee kova kiusaus alkaa heti hyöriä ja pyöriä ympäri sänkyä jos uni ei tule välittömästi. Tänäänkin olen käynyt siirtämässä neidin lukemattomia kertoja sängyn toisesta päästä ja kääntänyt oikein päin sekä kaivanut tutin jostain ihmeen piilosta pinnojen välistä ;) Seuraava vaihe on varmaan sängyn reunoja vasten seisova vauva joka yrittää kiivetä sieltä pois! Auta armias...

Meillä on ollut nyt muutaman viikon ajan yöheräilyä, josta ei enää nukahdetakaan takaisin uneen noin vain. Saatetaan herätä viideltä ja valvoa tunti, ja jos otan tytön viereen, saan varoa heiluvia nyrkkejä joista saa hetkessä päin pläsiä taikka pieniä koipia jotka eivät enää potki kovin kevyesti kuten alkuaikoina. Pitäisi varmaan vähän ottaa tiukempi ote sekä nukuttamiseen että näihin yöheräilyihin, mutta meillä on näin reissussa ollessa muutenkin vaihtuvia olosuhteita ja eri nukkumapaikkoja eli nyt ei ole sopiva ajankohta muille muutoksille. Katsotaan miltä näyttää esim. kuukauden päästä.

Imetyshormonit ovat kuitenkin selkeästi haihtuneet jonnekin taivaan tuuliin, sillä olen paljon väsyneempi yövalvomisten kanssa kuin ennen. Yöimetyksiä en aio vielä lopettaa pitkiin aikoihin sillä minusta sille ei ole varsinaista tarvetta ja olen kuullut pariltakin äiti-ihmiseltä, että samalla on loppunut muukin imetys.

Ai niin, ja meille on muuten muuttanut joku jännä pieni känkkäränkkä aina silloin kuin pitäisi nukahtaa jossain muualla kuin kotona. Eilen kävimme ostoksilla muutaman tunnin ajan vaunujen kanssa ja tarkoituksena oli, että tyttö vetäisi reissun aikana parit päiväunet. Ja höpsistä! Alkoi vähän nolottaa kun joka kauppaan päästyämme tuommoinen pikkuinen tyttö huusi kurkku suorana ;) Jotenkin neidillä ei vain rauhoittuminen onnistu jos ollaan muualla kuin samoissa olosuhteissa. Toivon, että tämä on joku ohimenevä vaihe ja nukahtaminen ei aina olisi näin haasteellista.

7 kommenttia:

 1. Meidän neiti nukahtaa aina tissille (sekä päikkärit että yöunet) ellei olla jossain menossa, silloin nukahtaa rattaisiin tai kantoreppuun.

  Kaikki koko ajan kyselee että vieläkö se muka syö öisin, mä en ymmärrä miksi ei saisi kun ei siitä mulle ole mitään haittaa, hyötyä vain kun vissiin yöimetysten voimalla menkat pysyy poissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se yöimetys taitaa minullakin olla esteenä menkkojen tulolle, tosin toivoisin kyllä että alkaisivat jo! Mutta Sintti saa minun puolesta kyllä vielä rauhassa ruokailla öisinkin jos tahtoo :)

   Poista
  2. No, tuo menkkojen poispysyminen ei mulla ollut kyllä yösyötöistä kiinni. Mulla nimittäin alkoi menkat juurikin sinä kuukautena, kun yösyöttöjä oli runsaimmillaan(tenavan ollessa 5kk vanha). Edelleen ovat menkat pysyneet kuvioissa(nyt 11kk), vaikka yösyöttöjä on nyt enemmän kuin päiväsyöttöjä. Eli taitaa yksilöllistä olla tämäkin. :)

   Poista
 2. Meillä on 9kk poika ja syö kyllä vieläkin useasti yöllä, ehkä ei nälkäänsä, mutta nukahtaapa uudestaan. Ärsyttää neuvolan ja muiden neuvot siitä, miten puolivuotias jo jaksaa nukkua yön läpi ilman ruokaa. Voisko olla kuitenki yksilöllistä?? Ja tosiaan ei mitään vahinkoa siitä ainakaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kannatan kyllä ehdottomasti yksilöllisyyttä lastenkasvatuksessa! Vauvat ovat erilaisia eikä niitä voi väkisin vääntää samaan muottiin. Arvaa vaan monetko ihmettelyt olen saanut kuulla siitä kun imetin Sinttiä monen kuukauden ajan kerran tunnissa...

   Poista
 3. Meillä tyttö 6 kk kanssa nukahtaa helposti syliin, mutta heti kun laskee sänkyyn, niin herää ja alkaa itkeä. Kokeiltiinpa sitten sellaista, että kun tytön laskee sänkyynsä, niin pitää omia käsiä vauvan kainaloissa ja heijaa vauvaa kevyesti puolelta toiselle hetken aikaa. Tyttö rauhoittuu meillä noin puolessa minuutissa ja nukahtaa samantien.

  On nyt toiminut muutaman viikon ajan, saa nähdä miten käy kun tyttö kasvaa ja alkaa liikkua enemmän. Nyt onneksi on vielä helppoa :) Stemppiä teidän unikouluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heijaaminen on varmaan aika hyvä konsti! Meillä auttaa eniten se kun laittaa käden poskella tai kuten tänään aiemmin päivätorkuille laitettaessa molemmat kädet pään ympärillä :) Saa ilmeisesti Sintin tuntemaan olonsa turvalliseksi.... tosin aina ei auta tuokaan.

   Poista