tiistai 14. elokuuta 2012

Kiukkuinen vauva

Meille on muuttanut asumaan joku minikokoinen äkäpussi. Joku varmaankin kidnappasi sen kiltin, pienen ja hymyilevän pikkutytön ja toi salaa tilalle tuon kiukuttelevan pikkuihmisen..?

Ei nyt sentään, mutta melkoinen luonteenmuutos on koettu tässä ihan parin päivän ajan ja se saa minut vahvasti epäilemään, että sieltä olisi tulossa lisää hampaita. Ruoan kanssakin on taisteltu, kuten viimeksi kirjoittelin ja kaiken huipuksi noin 3-5 edellistä yötä meillä on nukuttu hirveän huonosti. Tyttö herää lukemattomia kertoja yössä ja me vuorottelemme nukuttamisessa, tosin minulla edelleenkin toimii parhaimpana tainnutuskeinona yötissi. Tämäkin tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, joten en oikein muuta keksi kuin hampaiden tekemisen. Tosin vaikka kuinka yritän kurkkia sinne suuhun, ei siellä näy oikein mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Ei uutta purupintaa, ei pattia, NOTHING. Toivottavasti kohta se sieltä puhkeaa, sillä jos tämä ei ole sitä, olemme pulassa.

Tänään neiti on tosiaan menettänyt hermonsa aivan mistä tahansa. Jos lasken sylistä lattialle, alkaa itku. Jos kirja on luettu ja laitan sen pois, itkua. Jos menen viideksi sekunniksi pois näköpiiristä, itkua. Ei meillä siis kunnossa olla, mutta otsaakaan ei kuumota joten jospa se kaiken syypää löytyisi kohta suusta.

Syömisten kanssa olen koittanut vaihdella järjestystä tissi-sose tai sose-tissi. Ihan siksi, jotta molempia saataisiin sopivasti sillä usein sitä viimeksi annettavaa hyljeksitään kun masu on jo pikkuisen täynnä ensimmäiseksi annetusta. Tosin heti on mainittava, että syömishankaluudet saivat radikaalin helpotuksen sormiruoan lisäämisestä. Sintti suorastaan rrrakastaa omin kätösin syömistä!! Sain ystävältäni hyviä vinkkejä liittyen sormiruokailuun ja tajusin heti tehneeni aloittelijan mokan, sillä olen antanut aivan liian pieniä palasia. Eihän tuollainen 7,5 kk:n ikäinen natiainen mitenkään voi osata vielä poimia sormilla kovin pieniä ja varsinkin liukkaita hedelmän tai vihanneksen palasia. Kaverini suositteli tarjoamaan esim. banaanin kimpaleita joista saa hyvän otteen ja se nimenomaan tepsi. Leikkasin banaanista koeluontoisesti sellaisen 5-7 cm kokoisen palasen ja Sintti tarttui siihen onnessaan koko kouralla ja vei tietysti välittömästi suuhun, alkaen jyystää sitä kahdella pienellä alahampaallaan. Mikä sotku, mikä riemu :D En tiedä kummalla meistä loppujen lopuksi oli hauskempaa.

Sen jälkeen olen tarjonnut vesimelonin palasia, kurkusta ison palasen niin että reunat on leikattu pois ja jäljelle jää vain se pehmeä keskusta, keitettyä kukkakaalta ja leipää. Lisäksi melkeinpä joka liha- ja vihannesoseen tarjoilun yhteydessä Sintti saa aluksi yhden tai kaksi maissinaksua. Äsken keittelin iltaruoaksi muutaman kierrepastan, 2 pötköä porkkanaa ja kukkakaalta. Ensiksimainitut ovat siis listalla ensimmäistä kertaa ja on hauska nähdä mitä Sintti tuumaa pastasta :)

Meillä muuten opittiin aivan äsken istumaan! Iso kehitys lähti käyntiin kun rupesimme soittamaan tytölle musiikkia ja erityisesti läppäriltä lastenlauluja joissa on mukana hauska video. Niiden tahdissa Sinti "jumppasi" viikonloppuna innokkaasti, liikuttaen koko kroppaansa ja ennenkuin huomasimmekaan, neiti oli vääntänyt itsensä istuma-asentoon. Seuraavana päivänä tuli todistettua, että kyseessä ei ollut vahinko sillä sama temppu toistettiin uudestaan. Tosin äitiä välillä hirvittää kun istumista koitetaan jollain kovalla alustalla kuten laminaattilattialla, sillä koordinaatio on vielä sen verran heikkoa että siitä saattaa humpsahtaa helposti päälleen...

Ai niin, ja meillä on muuten päiväunien määrä selvästi vähentynyt. Sintti nukkuu enää n. 2h päivässä mutta osissa, noin 2-3 pätkissä. Mitenkäs teillä muilla nukutaan?

21 kommenttia:

  1. Pikaisena vinkkinä: Kannattaa koittaa vihannesten ym. höyryttämistä keittämisen sijaan. Eivät mene niin vetisiksi eli pysyvät paremmin koossa tiukankin pikkunyrkin rutistuksessa, ja ravintoaineetkin säilyvät paremmin. :) Ihana että teillä sormiruokailu sujuu! Meillähän se ei toiminut ollenkaan yrityksistä huolimatta. Vasta nyt Typy on alkanut innostua siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tuon mutta olen ollut vähän laiska aloittamaan kun en ole aivan varma miten sen höyryttämisen kanssa parhaiten etenisi. Ostin Valintatalosta sellaisen höyrytysritilän mutta en ole aivan varma miten sitä käytetään. :) Täytynee perehtyä asiaan vähän tarkemmin sillä onhan se parempi kun pikkuinen saa kaikki mahdolliset vitamiininsa ruoasta!

      Poista
  2. Saako tyhmä kysyä, että oliko ne kierremakaronitkin sormiruuaksi?
    Ja päiväuniaika muuten kuulostaa samalta kuin meillä, parisen tuntia kahdessa tai kolmessa erässä, ikinä ei tiedä kuinka kauan milloinkin unet kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ne sormiruoaksi :) Harmi kyllä en päässyt itse todistamaan sitä miten pastat upposivat, mutta mies raportoi että suurin osa oli lennellyt lattialle! Pitänee ensi kerralla keitellä isompi satsi josta joutaa vähän nakellakin ympäriinsä.

      Poista
  3. Haa, kiukkuoireet kuulostavat tutuilta. Oliskohan meidän pojalla hampaita tulossa, vaikka vasta viides kuukausi menossa?

    Päiväunia en ole merkinnyt ylös, mutta huomannut eron sisällä ja ulkona nukuttaessa. Ulkona nukkuu pitempään, sisällä havahtuu kovin nopsaan hereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulihan ne eka hampaat meillekin tuossa iässä joten saattaa hyvin olla! :) Toisaalta nyt kun asiaa tarkemmin ajattelee, kaikkiin tuollaisiin ikävaiheisiin joihin on liittynyt paljon motorista kehitystä, on liittynyt myös kiukkuisuutta. Joten mistä noista tietää, hih.

      Poista
  4. Meillä ei mitään muuta syödäkään, kuin sormiruokaa. Yritin kyllä soseita tarjota, mutta ei niin ei. Nyt 1.v naperon äitinä oon tyytyväinen, kun ei soseet maistunut. Onhan tää sormiruokailu paljon helpompaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa! Paljon parempi noin päin ja äitikin saa kädet vapaaksi :) :)

      Poista
  5. meillä myös nykyään ihme heräilyä yöllä, entinen "normaali" yörytmi on tipotiessään! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki sympatiat sinne! Tämä ei ole kovin kiva vaihe...

      Poista
    2. meillä auttoi nyt hiukan kun "kapaloin" vauvan tiukasti ohueen peittoon, eli aikaisemmin kun heräilee aina liikkumaan ja yrittää ryömiä, niin nyt peitto estää sen ja simahtaa samantien uudestaan uneen. Tämä siis auttanut että herää enää 1-2 kertaa yössä entisen 4-5 sijaan :) Ennen en uskaltanut kapaloida, koska vauva on kesällä nukkunut pelkässä vaipassa ja potkinut peiton pois kuumuuden takia, mutta nyt peitto tuo ihan selvästi turvaa, kun se on käärittynä vauvaan.

      Poista
    3. Vau! Hieno juttu :) Meillä taas heräillään ihan omia aikojaan, ja Sintti rakastaa vääntelehtiä sängyssä kummiin asentoihin nukkumisen aikana, joten minä en puolestani oikein henno kääriä kapaloon. Ja kuumaverinenkin vielä on.

      Toivottavasti saitte tuosta pysyvän helpotuksen!

      Poista
  6. Meillä typy pusertaa sitä ensimmäistä hammastaan vasta mutta yöt ovat sen mukaisia. Huh! Pientä parahtelua siellä täällä joka yltyy superhulinaksi jollei ota tissille. Annoin eilen nestemäistä panadolia ensimmäisen kerran ja se rauhoitti hetkeksi. Lisä"harmia" aiheuttaa myös se, että neiti päätti nousta seisomaan 7kk päivänsä kunniaksi ja nyt ollaan 3 viikkoa öisin noustu laittamaan neiti takaisin makuuasentoon koska itse hän ei unisena siihen kykene.

    Meillä on 4kk lähtien joka kuukausi tullut joku uusi vaihe. Ensin 4kk kääntyminen, 5kk varhaisvierastus, 6kk ryömiminen, 7kk pystyyn nousu ja ilmeisesti nyt 8kk eka hammas. Kaikki tapahtuneet +/-4 päivää "synttäristä". Täällä ei taideta ihan pian alkaa nukkumaan hyvin....

    Puuh, nyt alkaa olemaan voimat aika lopussa mutta onneksi aurinko paistaa eikä tarvitse tehdä mitään tähdellistä jollei huvita :)! Tsemppiä, hengessä mukana ollaan :)!

    Terkkuja,
    Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiva kuulla sinusta! :) Huhhuh, seisomaan jo 7 kk:n iässä! Tiedän tavallaan tuon yöharmin, koska meillä tyttö on ruvennut yöllä herättyään pyngertämään itseään pystyyn jo siitä asti kun oppi kääntymään mahalleen. Eli aina kun heräsi, ensin rupesi nostelemaan yläkroppaa käsiä vasten ylös eikä tietenkään päässyt siitä itse pois. Nyt puolestaan vänkää heti itsensä konttausasentoon ja siinä huutaa kunnes otetaan pois, tai vaihtoehtoisesti lähtee mellastamaan ympäri sänkyä ;)

      Toivottavasti teillä pian helpottaa kun kehitystä on ollut kerrakseen niin paljon! Parempia öitä sinne toivotellen :)

      Poista
    2. Samoin :) Me oltiin koko kesä reissussa ja nyt pääsin lukemaan teidän kuulumisia pidemmältä ajalta kerralla. Jännää, että vaikka ei varsinaisesti tunneta niin kuitenkin mietin kesälläkin, että mitähän teille kuuluu.
      Juu tuo käsien varaan pungertaminen oli aiempi harmi mutta jätin itseaisassa silloin känisemään yksinään ja typy oppi nukahtamaan niin että jäi mahalleen. Mutta heti kun äkkäsi miten lähdetään liikkeelle niin rauha katosi. Reppana törmäilee tällä hetkellä pinniksen laitoihin kun yrittää myös seistä ilman käsiä. Koska se järki tulee mukaan tähän touhuun ;)?

      Meillä kissa on toiminut liikkumisen kirittäjänä. Typystä tuo täplikäs karvapallo on parasta mitä elämä tarjoaa ja sen perässä hihkutaan riemusta. Kissalla ei aina valitettavasti riitä huumori tähän...

      Parempia unia sinne toivottavasti myös :)!

      Terv. Riikka

      Poista
  7. Heips!

    Meidän poika on nyt 8kk 2vkoa ja tuo kirjoitus on kuin suoraan meidän elämästä vähän aikaa takaperin (ja ei tässä vieläkään ihan olla selvillä vesillä). Hampaita ei ole tullut ja kipeänäkään poika ei ole ollut, mutta silti yöt ovat olleet todella risaisia ja päivälläkin on helposti kiukkuiltu.

    Me pääteltiin, että rauhattomuuden aiheuttaa hurjat muutokset keskushermostossa ja kaikki uudet opitut taidot (ryömiminen, karhukävely, seisomaan nouseminen jne) plus että poika hermostuu helposti jos huomaa olevansa "yksin" eli on vaikka itse lähtenyt eteiseen ja siellä sitten huomaakin että kissat ovat kadonneet ja äitiäkään ei näy missään. Repsu.

    Me lopetettiin tässä rytäkässä myös yösyötöt koska yöt olivat jo ihan tuskaa ja poika syö kuitenkin hyvin päivällä niin ei tarvitse maitoa yöllä. Luin jostain, että kun vauva syö kaksi kiinteää ateriaa päivässä, yömaitoa ei enää tarvita.

    Nyt yöt ovat vähän parempia eli vasta kolmen maissa alkaa äkinä ja valitus - itketä ei kuitenkaan. Mä sitten hypin korjaamaan peittoa tai unilelua ja kuudelta poika tulee meidän väliin, niin saadaan nukuttua kasiin saakka (nukkumaan mennään yleensä 20:30 - 21:00). Toivoa siis on että yöt paranevat - ei tämä ikuisesti kestä. Kai... :S

    Kyselit myös päiväunista. Meillä ne vaihtelee ihan hirveästi päivittäin. Joinain päivinä nukutaan 3 x 1,5 h, toisina extreme-päivinä 2 x 30 minsaa. Joskus on 2 x 30 min plus 1 x 2 h. Päiväunissa ei siis ole rytmiä ja niitä ei voi ennustaa.

    Hirveästi tsemppiä sinne Sintin kiukkuilun kanssa jaksamiseen, nää taitaa olla vaikeita kuukausia vähän joka paikassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Työläältä kuulostaa elo sielläkin, huh sentään. Et varmaan ole aivan väärässä tuon kanssa, että mistä nuo muutokset johtuu. Jotenkin en ollut tullut ajatelleeksi että tietysti isot muutokset pienen vauvan elämässä voivat saada elämän vähän sekaisin ja unet häiriintymään.

      En ole raaskinut vielä vieroittaa rinnalta enkä ole ajatellut tehdä sitä ihan vielä lähiaikoinakaan. Ainakin se on sellainen yksi turvallinen ja pysyvä asia vauvan elämässä, eikä se onneksi ole kovin paha rasite :)

      Peukkuja sinnekin unien paranemiseen! :)

      Poista
  8. Voi miten tutulta kuulostaa! Ja mä kun oon luullut ensikertalaisena, että meidän vauva on jotenkin poikkeus ja sillä on vähintään jotain allergiaa, kun on ollut niin kiukkuinen ja takertuva ja yöt mitä sattuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kohtalotoveri, toivottavasti meidän kaikkien yöt pian paranee..! :)

      Poista
  9. Niin ja päiväunia nukutaan täälläkin vajaa tunnin pätkissä yleensä 3 kertaa päivässä. Huoh, päivät on niin repaleisia ja ootan, että joskus tulee se päivä, kun siirrytään yksiin mahd vähän pidempiin uniin, niin päivään tulee ehkä selkeämpi rytmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös odotan sitä kovasti, mutta Sintti ei vielä millään jaksa valvoa niin pitkään että pärjäisi yksillä päikkäreillä. Jospa jossain vaiheessa sinne päästäisiin...

      Poista