keskiviikko 22. elokuuta 2012

Vauvan Spagetti Bolognese

Meidän neiti aurinkoinen on palannut taas kuvioihin :) Kiukuttelut ovat tiessään ja paikalla on jälleen hymyilevä, kikatteleva äidin pieni mussukka. Joku kumma muutos on tullut myös päiväuniin enkä tiedä yhtään mistä se johtuu: eilen tyttö nukkui 2h 10 min + 50 min ja tänään 1,5h + 1h. Tämän lisäksi öisin on nukuttu yhtä soittoa n. 11h turhia heräilemättä. Kelpaa kyllä, tätä lisää kiitos!

Tänään ryhdyin vihdoin kokkailemaan Sintille lihasoseita. Kasvissoseita olen tehtaillut itse jo jonkin aikaa, ja mietinnässä on ollut myös lihaosasto mutta en ollut päässyt oikein selvyyteen että mikä olisi siihen paras ja kätevin tapa. Haluan päästä aina mahdollisimman helpolla, eikä monien harrastama systeemi erikseen pakastetun lihan ja vihannesten yhdistelystä oikein innostanut. Eräänä iltana ohjeita etsiskellessäni törmäsin aivan mahtaviin soseresepteihin ja tänään sitten tartuin härkää sarvista ja ryhdyin kokeilemaan. Ajatuksena siis kokata kerralla yhtä ruokaa, jota voi pakastaa sellaisenaan suoraan tyhjiin piltti-purkkeihin eli saa juuri oikean annoskoon ja purkki on myös helppo ottaa aamulla pakkasesta mukaan jos tulee lähdettyä liikenteeseen.

Tässäpä teillekin ensimmäinen ohje!

Spagetti Bolognese

400 g paistijauhelihaa
1/2 pussia Raketti-spagettia
4 tomaattia
1 pieni kesäkurpitsa
2 pientä paprikaa
1 pussillinen baby-porkkanoita (tai 3 tavallista porkkanaa)
mausteiksi pizzamaustetta, mustapippuri, basilika, provencen yrtit

Keitä kaikki ainekset isossa kattilassa, laita vettä juuri sen verran että ainekset melkein peittyvät. Keitä hiljaisella lämmöllä reilu puoli tuntia, jotta vesi haihtuu lähes kokonaan. Hienonna lopuksi sauvasekoittimella.

Itse luulin, että paprikaa ei saisi vielä antaa, joten laitoin varalta vain yhden pienen paprikan. Mausteita laitoin erittäin varovaisella kädellä, sillä Sintti ei ole niihin vielä tottunut. Aineksista ensimmäiseksi laitoin jauhelihan ja kuorin päälle kertyvän lihavaahdon pois ennen muiden aineksien laittamista, ja nekin lisäsin kypsymisjärjestyksessä. Ja tuosta vedenkäytöstä sen verran, että kannattaa tosiaankin laittaa vettä todella vähän, sillä omasta satsistani tuli ehkä liian litkua. Kaiken kaikkiaan tämä oli kuitenkin tosi hyvä ohje ja jopa omaan suuhunkin maistui yllättävän hyvältä, vaikka suola puuttui :) Laskin, että tästä satsista tuli 14 annosta (pieniä purkillisia) ja sen hinta oli n. 5,50 euroa eli melkoinen säästö verrattuna kaupan lihasoseisiin! Lisäksi tehty takuuvarmasti vain hyvistä ja tuoreista raaka-aineista ilman lisäaineita.

Sintti selvästi piti ruoan mausta, mutta koostumus aiheutti hiukan ällötystä. En saanut sauvasekoittimella millään kovin sileää ruokaa aikaiseksi eli mukana oli paljon pieniä "hippusia" ja ne tuntuivat jäävän Sintin suuhun pyörimään, mutta toisaalta on vaan hyvä että tyttö tottuu erilaisiin koostumuksiin. Nythän pitäisi näin 8kk:n iässä pystyä syömään jo klönttisempääkin ruokaa!

Tekisi kovasti mieli kokeilla jotain toistakin sosereseptiä mutta pitää hiukan odottaa, sillä pakastimessa ei ole tällä hetkellä yhtään ylimääräistä tilaa. Kiinnostaako jos postailen jatkossakin näitä ruokakokeiluja?

17 kommenttia:

  1. Vähän taas kommentoin huti pääasian - ja varsin jäävinä koska Typyhän ei ole koskaan syönyt itsetehtyjä soseita. Mutta siis, Typy on nyt 1v2kk kunnioitettavassa iässä vasta alkanut tosissaan mutisematta syödä karkeampia soseita. Onneksi aiemmista ruokakämmäilyistä ja -stressailuista viisastuneena en hermostunut/ pelästynyt/ stressannut tätä kokkareisempiin ruokiin siirtymistä vaan mentiin Typyn tahtiin. Koko kevät ja kesä ollaan ahkerasti harjoiteltu (sekoittamalla kaupan 8kk soseita tuttuihin ja tykättyihin 6kk sileisiin soseisiin) ja nyt se on tuottanut tulosta. Samalla ollaan treenattu kotiruokaan siirtymistä, mutta pienemmällä panoksella, ja varmaan sen vuoksi siinä on vielä reilusti tekemistä. Pelkät kotiruuasta sössätyt annokset eivät vain uppoa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Mutta hiljaa hyvä tulee ja pääasia että lapsi saa syödäkseen! :) Antakaa tekin Sintille roimasti aikaa tuohon klönttisempään siirtymisessä, kyllä se siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äni, itse asiassa Sintti saa siihen aika reilustikin aikaa sillä en millään pysty tekemään aivan kaikkia lihasoseita itse, vaikka haluaisinkin :D Enkä viitsi syöttää kaikkia noita 14 bolognese-annosta tytölle putkeen vaan vaihteluakin pitää saada! Luulen, että me tullaan vuorottelemaan itsetehtyjen ja kaupan soseiden välillä, vähän mitä milloinkin on tarjolla jne.

      Meillä on kuitenkin tuo sormiruokailu siinä sivussa toiminut hyvänä harjoitteena siitä, että muutenkin voi syödä kuin sileätä mössöä purkista :)

      Poista
  2. Kokeilen tuota reseptiä jospa meidän tyttökin innostuisi! Valmispurkeista ainakin spagetti on suurintaherkkua :)

    Oliko se niin että Sintti osaa jo nukahtaa itsekseen? Meillä oli myös se lyhyiden päiväunien vaihe mutta nyt viime viikolla siirtyi nukkumaan 1,5h + 1h unia ja yöt rauhoittuivat samalla melkoisesti. Meillä typy herää (luultavasti tottumuksesta) vielä aamuyöllä syömään ja mietin josko sen lopettaminen menisi helpommin jos typy alkaisi nukahtaa uudestaan itsekseen. Nyt olen nukuttamaan käsi mahan päällä kun muuten juostaan laittamassa neitiä takaisin makuuasentoon kun hilluu pitkin pinnasänkyä. Tosin kyllä kai se uuvahtaisi itsekseen siihenkin jos antaisi vaan hillua...

    -Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös spagetti on ollut suosikkien joukossa, joten siksi aloittelimme tällaisella ohjeella :)

      Sintin nukahtamishommat ottivat kesällä hieman takapakkia kun olimme pitkään reissussa ja nukkumisympäristöt vaihtelivat, joten emme hennoneet edellyttää niin kovin tiukasti itsenäistä nukahtamista kun se on Sintillä kuitenkin aina tiukassa. Ei siis unikoulun johdostakaan ole tullut suit sait helposti.

      Aloitimme uudestaan noin viikko sitten, ja tällä kertaa kokeilin vähän pehmeämpää metodia eli olen koko ajan Sintin vieressä, silitellen tyttöä uneen ja hyräillen samalla. Se on osoittautunut paljon menestyksekkäämmäksi keinoksi, sillä Sintillä on selvästi joku yksin jäämisen pelko nukahtaessa, ja eilenkin kun päikkäreille nukuttelin, tyttö oli jo puoliunessa mutta tarkisti ainakin 3-4 kertaa että olen edelleen vieressä. Siinä vaiheessa olin jo ottanut kädet pois ja vain istuin vieressä ja odottelin, että nukahtaa kunnolla. Kun tämä alkaa sujua, siirryn taas huoneesta poistumiseen.

      Viime yönä meillä herättiin neljältä, syötiin molemmat tissit muttei auttanut nukahtamiseen. Valvoin siis tunnin tytön kanssa, silitellen omassa sängyssään uneen ja puoli tuntia se otti...huh. Meillä ei muuten nukahdettaisi jos jättäisin yksin sängyssä hillumaan! Siitä kovenisi vain aivan hirveä kiljunta ;)

      Poista
    2. Ihan luksusta että Sintti nukkuu jopa 11h putkeen pehmeälläkin menetelmällä! Pakko kokeilla. Meillä meni ennen se itsekseen nukahtaminen oikein hyvin mutta loma sotki kaiken j(a varmaan kaikki uudet jutut muutenkin) ja nyt parka huutaa aivan hysteerisenä jos jätän yksin.Tämä toistuu yöllä heräämisenä ja sama hysteerisyys jatkuu ennenkuin pääsee viereen tai syliin vähintään. Olen sen verran nössö, että en pysty jättämään toista huomiotta kun itkee ihan sydäntä särkevästi. Vaikka tiedän kyllä että mikään ei ole hätänä.

      Yksinään jättämisessä ja pistäytymisessä on se etu, että typy uuvahtaa kyllä noin kymmenessä minuutissa kun käy vaan laittamassa takaisin makuuasentoon. Tuntuu vain että meillä se ei auta yöheräilyyn. Pitäisi varmaan jaksaa olla johdonmukaisempi... :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta! Mä taidan tehdä tätä. Tuliko tuosta siis niitä pieniä purkkejä (tyyliin hedelmä-marjasosepurkki) vai isoja?

    Meillä Tyyppi alkoi syömään jo silloin 7 kk:n kohdalla niitä 8 kk-tarkoitettuja soseita, joissa on siis välillä paljonkin paloja. Suosikkeja ovat sellaiset, joissa on mahdollisimman paljon paloja, esim. riisiä, maissia... :) Alussa vähän hienonsin vielä haarukalla ja shokkihoitoa oli se Piltin naudanliha ja vihannessose.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli pieniä purkkeja.

      Pitänee itsekin hiljalleen siirtyä niihin isompiin purkkeihin! Tuleepahan samalla vähän laajempia makuelämyksiäkin vaikka kyllä vähän ne palaset hirvittää...;)

      Poista
  4. Juu, lisää näitä postauksia!
    Mikähän siinä on että kun päiväunet alkavat sujua ja pidentyä niin myös samalla yöunissa tapahtuu muutosta parempaan?....
    Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niillä hyvillä päiväunilla ja yöunilla on ihan selvä yhteysi, minäkin uskon näin :)

      Poista
  5. Lisää samanmoisia, vaikkei täällä vielä lihasta ole tietoa. Martoilta löytyy ihan kivoja reseptejä, kurkkaa jos kiinnostaa. Itse aion kokeilla myöhemmin kunhan tässä kiinteisiin pikkuhiljaa siirrytään.

    http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ravitsemus/lapsiperheen_keittio/reseptit/liha-ja_kalasoseet/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä, tuollakin oli hyviä ohjeita! Ihan sormet syyhyää päästä keittelemään lisää :)

      Poista
  6. Kiinnostaa toki, jos saisi vaikka kasvisruokiinkin joitakin ideoita näiden perusteella! Itse tein juttua puuroista vähän aikaa sitten:
    http://annagaram.blogspot.in/2012/07/vauvan-puurot.html
    Muuten ollaan tehty enemmän sormiruokaa ja sormiruokailun päätteeksi osa aineksista vaan muussattu ja lisätty mausteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mielenkiintoinen puuropostaus! En tiennytkään että noin eksoottisia ruoka-aineia löytyy ja voi syöttää vauvalle :)

      Poista
  7. Kyllä kiinnostaa. :) Kyselen taas näitä ruokaneuvoja sinulta, kun teidän neiti on juuri muutaman kuukauden meidän poikaa vanhempi. Minkä ikäisenä tai missä vaiheessa aloitte antaa lihasoseita? Meillä poika on nyt reilun kuukauden syönyt kasvissoseita, mutta mietin, voiko kohta jo alkaa antaa lihaisampaa tavaraa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me varmaan alettiin siinä 5kk:n paikkeilla kun silloinhan saa "virallisesti" ruveta antamaan lihoja. Tosi varovaisesti aloiteltiin ja onneksi mahakin kesti hyvin.

      Poista
  8. Kiitokset ohjeesta :) miekin taidan kokeilla tätä. Ite oon tosi varovaisesti noita mausteita käyttäny, kun on hirmu vaikee miettiä et mitä oikein käyttäs.. mut nytpä lähden rohkeasti kokeilemaan, meidän neiti sentään on jo 10,5kk!

    Tomaatti vaan pitää jättää ohjeesta pois kun meillä taidetaan sille olla vähän yliherkkä :( Mut toivotaan et se menee ohi ajan kanssa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole mikään ekspertti maustamisessa, mutta ajattelin että jos vauvanruokiinkin edes jotain mausteita huiskaisisi silloin tällöin niin tottuisipahan jo nyt :)

      Ehkä se tomaattiyliherkkyys helpottaa ajan kanssa!

      Poista