torstai 9. elokuuta 2012

Sintti 7,5 kk:tta ruokailee (tai sitten ei!)

Meidän Sintti pikkuinen on 7,5 kuukauden ikäinen ja muuntautuu vauvasta oikeaksi pikku-ihmiseksi kovaa vauhtia. Varttumisessa on muutama hyvä puoli ja niistä erityisesti mainittakoon se, että tyttö viihtyy paljon enemmän itsekseen puuhastellen lattialla, nyppien, kiskoen ja vanuttaen milloin mitäkin lelua. Uutena huvittavana sivujuonteena on tullut musiikille jamittaminen, eli typy heiluu musan tahdissa ikään kuin tanssien :) Hellyttävää!

Ruokailu sen sijaan ei suju yhtään mallikkaasti. Nyt pari päivää on mennyt niin, että jokainen ruokintasessio on armotonta taistelua. Tissi yllättävää kyllä maistuu loistavasti, mutta kun sen jälkeen yrittää tyrkyttää esim. liha- tai vihannessosetta, saa varautua helposti noin puolen tunnin syöttämisrumbaan. Se pitää sisällään jäähtyneen ruoan uudelleenlämmitystä, maanittelua, poissylkäistyjen ruokamöykkyjen poimimista takaisin lusikkaan ja suuhun sekä noin tuhat erilaista konstia saada Sintin huomio itseensä. Pöljimmäksi tunnen itseni silloin kun olen kerännyt kaikki asunnostamme löytyvät kaukosäätimet ja puhelimet eteeni esitellen niitä tytölle vuorotellen jotta saisin suun edes sen verran innostuksesta auki, että saisin sinne tuikattua yhden lusikallisen ruokaa....kyllä, sellainen äiti minustakin on sitten tullut vaikka muuta vannoin! Minullehan ei pitänyt kenenkään ryppyillä ruoka-aikoina ja viihdytysnumeroihin ei pitänyt lähteä, mutta tässä sitä ollaan. Tytär varsinainen sihtikurkku ja äidin epätoivo toisinaan potenssiin kymmenen ;) Joinain kertoina en vaan ole jaksanut tyrkyttää, ja silloin olen vain tyytynyt antamaan ruokaa vähemmän. Tänään puolestaan yritin paikkailla laihaksi jäänyttä sosemäärää tarjoamalla sormiruokaa ja innolla Sintti heittäytyikin kurkun, viinirypäleen ja banaanin palasten kimppuun. Raukalla ei vaan pinsettiote oikein toimi vielä joten suuhun pitää viedä kerralla koko nyrkki että nyrkin sisällä olevan ruokakin jäisi sinne. Vaan tässähän sitä opetellaan! Seuraavana olisi vuorossa jokin vähäsuolainen leipä ja höyrytetty kukkakaali.

Ja tykkääkös muiden vauvat puurosta? Tänään tarjosin aamiaiseksi toista kertaa ihan tavallista Elovenan kaurapuuroa terästettynä pakastetulla äidinmaidolla, ja inhotus oli hurrjan kamalaa! Neljä lusikallista meni joten kai se on uskottava, että typy ei voi sietää tavallista kaurapuuroa. Ostin kokeiluun neljän viljan pikapuuroa ja ohrapuuroa, katsotaan iskevätkö ne neidin makuhermoihin vähän paremmalla menestyksellä.

Meillä nautiskellaan edelleen joka ilta ennen nukkumaanmenoa velli + rintaa päälle. Periaatteessa vellistä voisi siirtyä jo ihan hyvin iltapuuroon, mutta en ole millään raaskinut sillä Sintti rakastaa niin kovin tuota illan vellihetkeä. Kun Sintti äkkää pullon, hän meinaa haljeta innostuksesta ja kun vihdoin pääsee syömään, koko tyttö ikään kuin huokaisee helpotuksesta ja koko kroppa rentoutuu tyytyväisenä äidin syliin, käsivarret laiskana sivuille tipahtaen. Sitten kun pullo on tyhjennetty, onkin ihana nukahtaa iltatissille masu täynnä.

32 kommenttia:

  1. Ei kannata väkisin syöttää. Kyllä se vauva kasvaa tissilläkin. Väkisin syöttämisellä siitä ruokailusta saa lapselle vain epämieluisan, joten parempi antaa sen verran kuin lapsi mielellään syö. Kyllä se siitä taas jossain vaiheessa. Minä en viihdytä, jos ruoka ei kelpaa, niin se paikataan sitten seuraavalla ruualla. Tai tissillä näin pienellä.

    Meillä menee Muksun kaurapuuro, se sellanen möykytön. En oo vielä edes kokeillut tavallista. Esikoinen yökki tavalliset kaurapuurot ulos jonnekin vuosikkaaksi, ja tää nuorempi painos tuntuu olevan enemmän sihtikurkku, joten en viitsi edes yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä pointti tuo, että ei viihdytetä ruokapöydässä. Taidan ottaa saman käyttöön sillä sittenhän sitä saa tehdä aina jatkossakin kun lapsi tottuu!

      Poista
  2. Oletko kokeillut antaa soseuta ennen tissiä? Jos Sintin maha on jo täynnä maidosta niin soseet eivät varmaan maistu. Minä olen antanut soseita tyhjään mahaan ja hyvin on menneet alas, ja sir maitohörpyt päälle!

    ruokaa ei välttämättä tarvitse sen enempää lämmitellä vauvalle, koska niille maistuu kylmempikin ruoka yhtä hyvin.

    Puurosta ei meilläkään tykätä, vaan hienommat vellit menisi alas paljon paremmin. Ihan normaali reaktio siis! Sormiruoasta Sintti varmaan innostuu kyllä ja se varmaan lisää ruokahalua. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen antanut välillä soseita ennen tissiä, itse asiassa olen vaihdellut järjestystä koska helposti käy niin, että se mitä viimeksi annetaan, ei kovin hyvin kelpaa. Ja jos tissiä aletaan johdonmukaisesti hyljeksiä niin sittenhän se maitokin alkaa hiljalleen loppua :( Olen siis vuorotellut ja tehnyt esim. niin, että jos tiedän Sintin kohta menevän unille, saatan jättää tissin viimeiseksi joten siihen on sitten hyvä nukahtaa syömisen päälle.

      Poista
  3. Meillä on hienonnettu monitoimikoneella kaurahiutaleet ennen keittoa. Lisäksi keitin puuron kokonaan vastikkeeseen. Tavallisen kokoisista hiutalesta ei puuro maistunut. Toisaalta olen myös lisännyt aina hedelmää tai marjaa joukkoon, joten silläkin voi olla syynsä menestykseen... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt tuota kaurahiutaleiden hienontamista! Nyt sitten tarinasi inspiroimana kokeilin eilen ja menestys oli huomattava! :) Taidan kokeilla jatkossakin koska tavallinen kaurapuuro on kuitenkin halvempaa ja miksi turhaan ostaa niitä vauvan puuroja, koska maitoa löytyy itseltäkin pakkasesta yllin kyllin.

      Sitä olen kuitenkin miettinyt, että saako tosiaan oman maidon vielä keitellä vai meneekö se pilalle? Olen tehnyt niin, että kaurapuuron olen valmistanut mikrossa veden kanssa ja ihan lopussa lisään n. 50ml sulatettua maitoa eli lämmittelen sitä mahd. vähän uudestaan.

      Vai käytätkö sinä vastiketta?

      Poista
    2. Mä käytin ihan vaan reilusti vastiketta koko veden määrän verran. Omaa maitoa kun vaavi sai silloin rinnalta ihan reilusti muutenkin, enkä muutenkaan ollut pumpannut pakkaseen ollenkaan maitoa, joten sitä ei ollut edes tarjolla. Siksi ei tullut keiteltyä omaan maitoon. Jostain syystä meillä muuten vierastettiin mikrossa tehtyä puuroa (en tiedä miksi), joten tavaksi otin keittää illalla kattilassa kaksinkertaisen annoksen puuroa, josta laitoin puolet aamua varten odottamaan jääkaappiin. Sen lämmitin sitten aamulla. Oli vähän helpompi keittää isompi määrä kattilassa. Mutta vauvasta tuokin on kiinni, että maistuuko mikro- vai kattilapuuro vai molemmat. Yhtä hyvä vaihtoehtohan kumpikin on. :)

      Poista
    3. Höh, olinpas lukenut vähän huonosti kommenttisi sillä olithan sinä sanonut heti eka rivillä että keittelet vastikkeeseen :)

      Puuro on varmasti parempaa kun se on keitetty kokonaan maitoon! Ja hyvä tietää, että puuronkin voi periaatteessa säilöä jääkaapissa seuraavaan syöttöön. Rupesin nimittäin eilen illalla antamaan Sintille eka kertaa iltapuuroa ihan vaan yöunien turvaamiseksi ja hyvin toimi. En antanut yhtä paljon kuin aamulla, ehkä n. puolikkaan annoksen ja sen päälle sitten vellit + tissit. Mutta illalla ehtisi keitelläkin paremmin kuin aamulla jolloin on jo hurja nälkä...

      Poista
  4. Komppaan ehdottomasti Veeraa! Meillähän Typy oppi todella hitaasti ja huonosti syömään, ja muutoinkin hoikkana aiheutti suurta huolta juuri tuon ikäisenä. Nytkään ei aina vain ruoka maistu, mutta pakko on uskoa, että kyllä vauva ja taapero tarpeekseen syö. Kyllä jo noin pieni osaa syödä vatsansa täyteen. Jos olisin puoli vuotta sitten tiennyt tämän, mitä nyt tiedän, en olisi tyrkyttänyt Typylle ruokaa ollenkaan niin paljon (ja ahdistavasti) kuin silloin teimme.

    Ja vauva todellakin kasvaa myös pelkällä tissillä! Meillä vauvakerhon isokokoisin vauva söi pelkkää tissiä liki 10kk ikäiseksi, ja oli todellinen jytky - varsinkin tyttövauvaksi. :D Vasta nyt likempänä vuoden ikää on hänellekin alkanut maistua kiinteät ruuat.

    Eli huoli pois! Kyllä Sintti tarpeeksi ravintoa saa. Tai voit tosiaan kokeilla antaa soseita ennen tissiä, se joskus auttaa. Mutta jos ei auta, älä silti huoli! Vauva kyllä ottaa oman osansa ravinnosta tavalla tai toisella. On vain meidän vanhempien osa muistaa tarjota sitä ruokaa, mutta pitää silti järki päässä eli yrittää tehdä ruokailusta kivaa ilman suuria kikkailuja. Meillä kikkailtiin pienenä liikaakin ja nyt yli 1v. kanssa on p*run hankalaa oppia niistä tavoista pois! Älä siis tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä neuvon. ;D (Tämä on yksi asia, jonka aion tehdä Tyypin kohdalla toisin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos monipuolisista vinkeistä! Taas on todettava, että aivan huippua tämä vertaistuki niin saa aina vähän perspektiiviä näihin omiin toimintamalleihin. Taidan tosiaankin jättää turhat viihdytykset pois ja lopettaa stressaamisen. Pelkällä tissillä meillä ei pärjättäisi millään, mutta kyllä Sintti kuitenkin kohtuullisen kivasti syö :)

      Poista
  5. Miä oon joskus lukenut ettei ruokaa saa tuputtaa väkisin tai se suu menee entistä helpommin kiinni. Jos meillä ei ruoka maistu niin se siitä sitten. Jos ei maitohörppykään päälle niin seuraavalla kerralla sitten. Ei ne nälkään kuole. Ikinä ei kuitenkaan tiedä johtuuko syömättömyys vaikka hampaista tms. Miä annoin kans imettäessäni soseet ensin ja tissiä päälle, meillä ainakin likka imas maitoa niin nopsaan ettei muuta sitten kaivannutkaan.

    Suosittelen lämpimästi Piltin banaani-vadelma kaurapuuroa. Omaan suuhunkin hyvää mutta ei kuitenkaan yhtään makeaa kun on sokeritonta. Ja riisipuuroa annan edelleen välillä vaihtelun vuoksi kuten Onnin tetrapuuroja jotka meillä hotkitaan mutta äiti ei kalleuden vuoksi raaski usein ostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin välillä annan noita makeita puuroja, mutta minusta olisi kuitenkin parempi oppia syömään "tavallisia" puuroja ensin ja sitten myöhemmin vaikka erikoisherkkuna niitä makeutettuja. Kesällä kokeiltiin Piltin päärynä-mustikkaa ja hyvin upposi! :)

      Poista
  6. Jos ruoka aiemmin on maittanut ja nyt vain tökkii niin syynä voipi olla hampaat! :)

    Meidän suursyömäri (myös 7,5kk) on vastustellut ruokailua nyt muutaman päivän. Sitä kuitenkin tarjotaan ja jos ei kelpaa niin sitten ollaan syömättä, elää sillä rintamaidollakin.
    Muillakin lapsillamme on ollut syömättömyyskausia hampaiden tulon aikaan, muistelen että joku vastusti vain lämpimiä ruokia. Pitääkin kokeilla jääkaappikylmiä hedelmäsoseita meidän pojulle, jos viilentäisi ikeniä mukavasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon totisesti, että kyse on hampaista! Meillä on nukuttu nyt taas niin mahdottoman huonosti, että siitä löytyisi luonnollinen selitys...

      Poista
  7. Me syödään edelleen Muksu riisipuuroa, joka sekoitetaan vaan lämpimään veteen ja on tosi hienorakenteista. Poika on jo 9kk, mutta yökkii silti tavalliselle puurolle, vaikka syökin 8kk soseita, joissa on kokkareita. Ehkä siinä puurossa on jotain öklöä:) Itsekään en tykkää edelleenkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meilläkin syödään noita vauvojen valmispuuroja, mutta yritän hivuttaa pikkuhiljaa "oikeita" puuroja mukaan. Itse puolestaan tykkään kovasti maitoon keitetystä kaurapuurosta, ehkä jonain päivänä keittelen itselleni ja Sintille yhteiset aamupuurot :)

      Poista
  8. Mehän testattin Jampan kanssa kaikki markkinoiden puurot ja eri hedelmäsosemakeutusyhdistelmät, ja loppupeleissä meillä kelpaa nyt Piltin ja Muksun 5+kk kaurapuuro ilman mitään ylimääräistä veteen tehtynä. Tsemppiä syömisiin, meillä oli sama vaihe jokin aika sitten, ja hermot meinasi olla koetuksella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että teillä oli hankaluuksia puurojen kanssa. Kiva kuulla, että ongelma on pikku hiljaa poistunut! Ehkä meilläkin vielä makuhermot tottuvat :)

      Poista
  9. Meillä on nyt 1 v 2 kk vanha poju ja aina kun jotain uutta makua tarjoaa (etenkin silloin alle vuoden ikäisenä) niin menee muutamia kertoja ennekuin alkaa maistua. Kokeile ihmeessä kaurapuuroakin useamman päivän ajan. Eilinen ruoka on aina parempaa, ainakin meillä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta tuohan kuulostaa ihan loogiselta, eikös sitä sanota että pienille pitää maistattaa useita kertoja. Ehkä meilläkin pian totutaan! :)

      Poista
  10. Meidän vauva, 7 kk syö pääosin rintamaidon lisäksi sormiruokaa, joskus menee suuhun paljonkin ja toisinaan taas ruokaa vain muussataan ja heitellään lattialle. Sormiruokailun hyvänä puolena on ollut se, että vauva on oppinut käsittelemään suussaan möykkyjä ja klimppejä todella hyvin, vaikkei hampaita vielä olekaan. Yleensä tarjoan kiinteät ennen maitoa, mutta esimerkiksi aamuisin on nälkä usein niin kova, että maito menee ensin ja sittenhän ei kyllä mikään puuro enää uppoa. Vuoden ikään kuitenkin lapsi pärjäilee tarvittaessa lähes pelkällä maidolla, joten kaikki muu on vain plussaa ja ruokailuista kannattaakin tehdä iloisia makusteluhetkiä sekä äitille, että muksulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tarjoillut nyt joka päivä kerran pari tuota sormiruokaa ja menestys on ollut huikeaa, Sintti on aivan onnessaan :) Mutta kuten sanoit, välillä ruoanpalasia oikein mäiskitään nyrkillä muusiksi mutta ne ovat onneksi yleensä niitä jämäpaloja. Kun antaa kunnon isoja ruoanpalasia, niitä on pienenkin helppo syödä. Sosetta olen antanut ensiksi että saa ensin jotain mahantäytettä.

      Poista
  11. Hih, jos olisin meidän 9kk pojalle vaan rintaa tarjonnut, niin olisi kyllä nälkäinen ja kiukkuinen vauva! :o Aloitettiin kiinteät 4kk iässä ja 5 ateriaa menee päivässä plus vielä parin tunnin välein maitoa, yöllä myös. Voikohan maidoissakin olla eroa? Mun tissimaidolla pelkästään ei kyllä vauva kasvais...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei Sintillekään pelkkä maito riittäisi ;) Meilläkin kyllä edelleen syödään aika usein ja välillä kuten teilläkin, maistetaan maitoa välipalaksi. Itse olin huomaavinani joskus Sintin ollessa 5kk:n ikäinen, että maito ikäänkuin oheni joten muuttui varmaan samalla vähemmän ravitsevaksikin.

      Poista
  12. Meillä myös aloitellaan jo kiinteitä pikkuhiljaa (poika 5kk). Minua kiinnostaisi kuulla tuosta velli-asiasta lisää, sillä olen ymmärtänyt, että nykyään ei enää suositella annettavaksi vellejä. Koen kuitenkin, että joku tuhdimpi vellityyppinen ateria ennen nukkumaanmenoa voisi pitää pojan paremmin kylläisenä, eikä niitä yösyöttöjä tulisi sitten kovin montaa. Miten ja minkä ikäisenä teillä alettiin antaa Sintille velliä? Entä miten toimitte kiinteiden aloitusten kanssa, kuinka nopeasti lisäsitte määriä ja ateriakertoja/päivä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamala miten nopeasti sitä unohtaa asioita, kun pitää katsoa taaksepäin. Yritin muistella kuitenkin noita ajanjaksoja, ja muistelen että vellin aloitimme n. 5 kk:n iässä koska Sintti söi ihan hullun lailla ja halusin saada ennen nukkumaanmenoa jotain pikkaisen maitoa tuhdimpaa vatsantäytettä. Tiedän, että vellejä ei suositella, mutta meillä se on toiminut tosi hyvin ja edelleen se on Sintille tosi tärkeä iltahetki. Olen miettinyt, että sitä voisi pikkuhiljaa jo alkaa jättää pois, mutta kun en millään raaski...

      Olen kuullut, että moni jättää vellit antamatta ja siirtyy 6 kk:n iässä suoraan puuroon. Näin ehkä itsekin olisin menetellyt jos Sintti ei olisi ollut niin kamalan kova syömään. Sinttihän on saanut vain kerran päivässä velliä eli juuri ennen nukkumaanmenoa puolikkaan paketin, 100 ml. Sen päälle sitten tissiä ja siihen nukahdus.

      Kiinteäthän meillä aloiteltiin tosi aikaisin Sintin refluksiongelman takia. Sintti rupesi maistelemaan perunaa jo 3kk:n iässä, mutta hyvin pieniä määriä. 4kk:n iässä ruvettiin lisäämään eri vihannesmössöjä ja kohta myös hedelmää, mutta tosi pitkään maistelimme vain paria teelusikallista kerralla. 5kk:n iässä puolestaan taidettiin jo oikeasti syödä ja maistelu jäi taakse.

      Muistelenkohan nyt ihan väärin jos sanon, että 5-6 kk:n iässä meillä syötiin jo aamupuuro + vihannessose + hedelmäsose + lihasose niin, että soseita n. puoli purkkia kerralla. Muistelisin nimittäin, että 6 kk:n neuvolakäynnilla ohjeistettiin antamaan noita kaikkia jo purkillinen päivässä ja se tuntui silloin haastavalta kun aina ei ollut aivan helppoa saada noin paljoa alas. Tässä kesän aikana se onkin oikeastaan vakiintunut tuohon.

      Toivottavasti tämä auttoi! :)

      Poista
    2. Kiitos kattavasta vastauksesta! Kyllä auttoi paljon, ja uskallan nyt huoletta pikkuhiljaa kasvattaa meidän pöntiäisen annoskokoja. :) Tuntuu, että toinen mielellään popsii nykyään varsinkin puuroa enemmän kuin kaksi teelusikallista, joten turha siis himmailla määrien suhteen.

      Poista
    3. No jos tuntuu maistuvan niin anna ihmeessä mennä! :)

      Poista
  13. No joo, meillä vielä 2-v kaksoset syövät iltapuurona sitä muksun hienoa puuroa maitoon tehtynä... muuten kyllä syövät vaikka mitä mutta tavallinen puuro ei oikein ole koskaan uponnut joten ollaan ajateltua että niin kauan kun tuota iltapuurona suostuvat syömään niin syökööt, on vaan pirun kallista varsinkin kun ajattelee että on vaan hienojakoisempaa kaurahiutaletta...Mutta menköön, on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto kun jotkut murot.. Oletko muuten kokeillut lisätä jotain hedelmäpilttiä puuroon, sekin on monelle muksulle kova sana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokeillut välillä lisätä hedelmäpilttejä, mutta lopetin sitten koska tyttö söisi muutenkin aivan määrättömästi noita hedelmiä ja marjoja. En kuitenkaan anna kun ruokaakin pitäisi upota vähintään saman verran :) Eli samassa tahdissa kun kasvaa vihannesten ja liharuokien määrä, lisään hedelmiä joten siksi puurot puuroina.

      Oletko kokeillut tuota kaurahiutaleiden hienontamista? Meillä se toimi mainiosti!

      Poista
  14. Meillä annetaan soseet ilman maitoa, ennen ei kelvannut niin, mutta nyt kelpaa. Eli kiinteiden kanssa ei anneta enää maitoa, koska vauva ei yksinkertaisesti jaksa molempia kun tulee niin täyteen, nyt annan vesihörppyä ruoan jälkeen. Sitten kun vauva alkaa olla väsynyt n. parin tunnin päästä kiinteiden syömisestä, niin silloin annan maitoa n. 100-150ml ja illalla maitoa muksun riisipuuron seassa. Ja hyvin kasvaa/ vatsa toimii

    VastaaPoista
  15. Ihan hyvältähän tuokin konsti kuulostaa. Eilen tuli meilläkin itse asiassa ensimmäinen kerta kun hedelmäsoseen jälkeen ei kelvannut rinta ollenkaan. Sintti puraisi minua pari kertaa todella kipeästi rinnasta heti alussa, joten laitoin heti maitohanat kiinni :( Illemmalla syötiinkin taas aivan normaalisti.

    VastaaPoista