perjantai 20. tammikuuta 2012

4 vk:n neuvola

Tänään käytiin painokontrollia lukuunottamatta ensimmäistä kertaa "oikeasti" neuvolassa Sintin kanssa. Ai hurja kun meidän neiti olikin kasvanut!

Pituus: 58,3 cm
Paino: 4940 grammaa
Päänympärys: 40 cm

Ja tämä siis 4 viikon 1 päivän iässä. Neuvolan täti tuumasi, että Sintistä tulee pitkä tyttö ja siltä näyttää kun käyrä sojotti ylöspäin. Samoin teki myös päänympäryksen käyrä eli isopäisiä ollaan edelleenkin :) Tyttö on alkanut viihtyä vähän paremmin hoitopöydällä eikä enää huuda alusta loppuun asti kuten alussa, ja nytkin röllötteli tyytyväisenä vaikka joutui olemaan pitkään nakuna tai vähintään puolipukeissa. Vasta loppuvaiheessa hän kajautti ilmoille hieman ääninäytteitä kun nälkä alkoi vaivata.

Tuon kasvun huomaa muuten ihan selkeästi vaatteistakin. Tein tänään vähän vaateinventaariota ja siivosin Sintin lipaston laatikon jossa olen säilyttänyt hänen vaatteitaan. Jouduin laittamaan ison kasan pois, koska ne eivät enää yksinkertaisesti mahdu. Pari päivää sitten kävimme myös ostamassa pari pyjamaa, bodyn ja parit housut lisää, koska tytteli on ruvennut puklailemaan niin paljon että joskus saa vaihtaa vaatteet päivän aikana useamman kerran joten valikoimaa on hyvä olla.

Puklailuun sain muuten neuvolasta hyvän vinkin, että johanneksen leipäpuu auttaa hillitsemään pulauttelua ja sitä saa joko vastikkeen tai jauheen muodossa. Me aiomme ostaa jauhetta, joten sitä voi sitten sekoittaa esim. oman pumpatun maidon sekaan ja syöttää siinä samalla.

Ja meillä alkaa maaliskuussa uusi harrastus: vauvauinti!! Tällä viikolla oli ilmoittautuminen ja tiedotustilaisuus, ja saimme onneksi paikan haluamastamme ryhmästä. Nyt pitää vaan odotella, että 3 kk:n ikä tulee täyteen ja sitten päästään mukaan. Toivottavasti Sintti tykkää uimisesta :)

7 kommenttia:

 1. Tuota johanneksenleipäpuujauhetta on myös siinä Nutrilon Nutriton maidonsakeuttajassa, joka on meillä käytössä nyt joka toisella syötöllä ja tosiaan, puklailu vähentynyt meillä radikaalisti. Vaikka ei siis joka syötöllä olekaan :)

  Ja meillä on tosiaan rintareppu, jossa Tyyppi ei viihdy lainkaan ja ajattelin, että totutellaan siihen ehkä ennemmin sitten, kun jaksaa itse pidellä päätä pystyssä.

  VastaaPoista
 2. Oi, ihanaa että alkaa ryhmä maaliskuussa, että joulukuun vauvatkin pääsevät nauttimaan vauvauinnista! Meidän vauva on ainakin tosi kovasti tykännyt ja niin on kaikki muutkin vauvat siinä ryhmässä :)

  VastaaPoista
 3. Uinti on kyllä kivaa! Meillä ryhmään pääsi heti kun painoa oli yli viisi kiloa, joten päästiin jo reilun kahden kuukauden iässä mukaan ja hyvin on mennyt!

  VastaaPoista
 4. Maidonsakeuttajasta eli johanneksenleipäpuu-jauheesta sen verran, että meillä kokeiltiin sitä refluksi-tautisen vauvan kanssa neuvolan kehotuksesta (oli aivan yhtä tyhjän kanssa, ei mitään hyötyä), ja ekan kerran kun sitä annettiin, vauva meni suorastaan ummetukselle moneksi päiväksi! Kakka ei tullut millään ja lopulta useiden päivien kuluttua oli kivikova, ja vauvasta näki selvästi, miten tuskallista sitä jöötiä oli vääntää. Että olkaa varovaisia sen kanssa!

  Jos vauvan paino kehittyy normaalisti JA ennen muuta hän ei ole kivuliaan oloinen, pienet pulauttelut tai vähän isommatkin nyt vaan kuuluvat asiaan. En tiedä, miksi sitä pitäisi pyrkiä hillitsemään. Meillä myös refluksi oli vauvalla sitä muotoa, että hän ei tosiaankaan pulautellut epätavallisen paljon ja kasvoikin suht mallikkaasti, mutta oli niin kivulias ja tuskainen joka syönnin jälkeen, ei viihtynyt lainkaan vatsallaan ja selälläänkin oleminen oli tuskallista, että sitä oli hirvittävää katsella. Onneksi hyvät lastenlääkärit vahvistivat välittömästi meidän oman refluksi-epäilyn, ja neuvolan täti sai jäädä rauhassa hokemaan "onpa kummallista, ei se refluksi kyllä tässä kasvukäyrässä näy...". Eniten meillä auttoi maidon juottaminen rauhallisesti, runsas pystyasennossa sylissä pitäminen puolisen tuntia syömisen jälkeen, huolellinen röyhtäytys ja pinnasängyn päädyn kohottaminen parilla paksulla kirjalla. Lääkkeistä ei ollut meillä mainittavaa hyötyä, paitsi aivan hirveimmän kipukohtauksen yhteydessä. Vauvan kasvaessa vaivat helpottivat selkeästi, ja nyt ei ole enää mitään!
  t. Cate (taas) :)

  VastaaPoista
 5. Pingu: Tuo Nutrilon on siis ilmeisesti vastiketta? Jos näin niin se taitaa olla sitä samaa mistä neuvolantäti meillekin vinkkasi. Meillä on kuitenkin vastikkeen käyttö vähentynyt tosi paljon koska olen pumppaillut melkeinpä päivittäin ja sitten niistä on annettu pulloa jos on tarvinut, joten ei olla tuota vielä ostettu. Siksi halusin tuota jauhetta, mutta ainakin tänään kun kävin yhdessä apteekissa, sieltä sitä ei ainakaan löytynyt :( Ja muuten, meidän Manduca-repussa on se päätuki valmiina.

  Riina: Kiva kuulla! Vauvauinti vaikuttaa tosi hauskalta ja toivon että meillä viihdytään :)

  Heidi: Voih, meillä taas pitää odottaa että täyteen tulee sekä 5 kg että 3 kk:tta joten vielä ei päästä mukaan. Mutta ihan hyvä että Sintti saa vähän varttua ensin :)

  Cate: Oi voi, kuulostipa tuskalliselta! Itse olen harkinnut juuri tuota jauhetta sen takia, että vauva on ruvennut pulauttelemaan aika paljon, ja viime aikoina päästää usein jopa itkut ennen puklaamista, mistä päättelen että ei tunnu mukavalta tai saattaa olla jopa kivulias kokemus. Olisi siis mukava kokeilla, että auttaisiko tuo johanneksenleipäpuu. Harmi kyllä ainakaan tänään en sitä Yliopiston Apteekista löytänyt, mutta toivottavasti jonkin muun apteekin valikoimassa sitä olisi! Meillä lisäksi kakataan aivan jatkuvasti eli melkeinpä joka ikisessä vaipassa on kakkaa joten ehkä meillä ei tulisi ihan tuota ummetusongelmaa.

  VastaaPoista
 6. Olen aina tykännyt blogistasi, mutta nyt Sintin syntymän jälkeen tykkään vielä enemmän, meidän Tyyppi kun on vain pari viikkoa nuorempi :) Jaksamista vauva-arkeen!! Sitä tarvitaan, välillä enemmän ja välillä vähemmän.

  VastaaPoista
 7. Piia: Oih, kiitokset! Kiva kuulla ja ihanaista vauvaelämää sinnekin :)

  VastaaPoista