maanantai 9. tammikuuta 2012

Kaksin kotona

Takana on tähänastisista melkeinpä vaikein yö, Sintti söi ihan hullun lailla moneen otteeseen ja itse piristyin joka valvomisjaksolla niin että uni ei meinannut enää tulla silmään. Oli siis ihan sama nousta ylös jo varhain, toisin kuin tavallisesti klo 12 aikaan joka on viimeiset kaksi viikkoa ollut meidän "aamu". Nyt on lisäksi koittanut se pelätty päivä, eli päivä kun mies lähti eka kertaa töihin isyysloman jälkeen. Hirvittää! ;)

Mitä jos minun pitää käydä vessassa kun Sintti alkaa huutaa? Ei ole toista käsiparia saatavilla joka voisi pidellä itkevää lasta. Mitä jos haluan mennä suihkuun ettei tarvitse olla likaisella tukalla koko päivää? Mitä jos tarvitsen jotain juuri kun olen vaikkapa imettämässä. Huoh.

Tähän asti meillä on mennyt ihan mukavasti ja on ollut ihanaa kun mies on ollut kotona. Alkupäivät menivät muutenkin opetteluun joten meitä on ollut kaksi tumpeloa harjoittelemassa vauvanhoitoa, mutta nyt kaiken pitäisi periaatteessa sujua jo rutiinilla. Meidän kotikin on näyttänyt ihanan siistiltä, sillä minun keskittyessä imetykseen jne mies on siivoillut ja järjestellyt paikkoja ahkerasti sillä tämä meidän pieni asunto menee hetkessä kaaokseen. Nyt sama työmaa odottaa todennäköisesti miestä kun hän tulee töistä kotiin :P

Pahaksi onnekseni olen saanut jonkin pöpön tai sitten vaihtoehtoisesti rintatulehduksen. Vasen rinta on ollut kovahko ja kipeä jo kaksi päivää ja mies kävi kaupasta hakemassa minulle kaalta viilennykseksi. Hetken aikaa se auttaakin mutta pääsääntöisesti kipu on koko ajan olemassa. Lisäksi minulla on ollut aina välillä lämpöä, n. 37,5-37,7 astetta. Voikohan tämä viitata rintatulehdukseen sillä olen käsittänyt että silloin kuume nousee aika korkealle, jopa neljäänkymmeneen? Ja tiedättekö lähteekö mahdollinen tulehdus pois itsestään vai tarvitaanko siihen aina antibiootit? Toivon todella, että kyse ei ole siitä vaan tämä olisi vain jotain pian ohimenevää virusta.

14 kommenttia:

 1. Hei,

  itse kärsin rintatulehduksesta kun vauva oli 2 vkoa vanha eikä minullakaan kuume noussut yli 38 asteen. Oikea rinta vain oli kuin tulessa, sitä kuumotti ja rinnassa ja rintakehässä oli kirkkaanpunaisia kuumia laikkuja. Minulla kaalinlehdet ei auttanut vaan kipu helpotti vasta kun hain antibiootit.

  Tsemppiä!

  -Johanna-

  VastaaPoista
 2. Juu hae vain ne antibiootit, se vasta on tukalaa jos äityy tulehdus pahaksi.. Ota sitteri uudeksi parhaaksi kaveriksi, mulla on ollu aina tapana laittaa vauva siihen ja ottaa se "paketti" mukaan vessaan, suihkuun, keittiöön yms. Samalla kun oon suihkussa olen voinu höpötellä vauvoille ;) Ja muista että kodin siivous ei ole tärkeetä, sun ja vauvan onnellisuus on <3

  VastaaPoista
 3. Alkava tulehdus ei välttämättä aina tarvitse antibiootteja, joskus sen voi pysäyttää kotikonstein. Muutama vinkki: imetä aina ensin kipeästä rinnasta, lypsäminenkin voi auttaa. Lämmin suihku jelppaa myös. Ja jos ei helpota niin sitten on vain marssittava sinne terkkariin...

  Ja tsemppiä vauvan kanssa kaksin oloon, kyllä siitä selviää ;)

  VastaaPoista
 4. Itselläni on ollut muutamiin otteisiin samantyyppinen kuin sinulla. Eli pientä lämpöä, toinen rinta kova(tai kova patti rinnassa), joskus punainen laikku siinä patin päällä. Itselläni auttoi, kun yhden vuorokauden pidin kaalihaudetta rintsikoissa. Eli rikoin kaalinlehden pintaa haarukalla ja laitoin lehden rintsikoihin. Vaihto uuteen lehteen n.3 tunnin välein tai silloin kun vauva halusi syödä. Lisäksi usein imetys kipeästä rinnasta, hautominen lämpimällä ennen syöttöä. Joskus haudoin pitkän aikaa lämpöisellä, jonka jälkeen lypsin maitoa pois. Yhdellä kertaa auttoi "väärinpäin imetys"(imetysasentojen vaihtelu). Eli nosmaalisti vauva syö makuultaan jalat minun jalkojeni suuntaisesti, mutta muutaman kerran imetin niin, että vauvan pää oli jalkojeni suuntaisesti makuultaan, eli "väärinpäin". Sen jälkeen "tukos" lähti liikenteeseen ja rintatulehdus/tiehyttukos tai mikä nyt sitten olikaan, lähti pois. Yllä mainituin toimenpitein on aina vuorokaudessa helpottanut. Jos jatkuu yli vuorokauden kotikonstienkin jälkeen, hakisin kuurin. Vielä ei ole onneksi tarvinnut! (*koputtaa puuta)...

  VastaaPoista
 5. Eihän sille mitään voi jos toinen herää juuri silloin kun itse istuu vessassa. :D Alussa otin hereillä olevan vauvan mukaan vessaan hoitotasolle (meillä siis hoitotaso pesukoneen päällä vessassa) kun itse menin vessaan. Nykyään tyttö viihtyy hetken yksinäänkin sitterissä leluja tuijotellen :D Ja suihkussa kävin ovi auki, että kuulee jos huuto alkaa.

  Ja kävi usein niin, että juuri kun oli saanut vauvan rinnalle niin alkoi janottamaan ihan kauheasti tai puhelin alkoi soimaan eri huoneessa niin kuljetin rinnassa roikkuvan vauvan mukana hakemaan sitä puhelinta. :D Siinä se pieni nyytti kulki kätevästi tyynyn päällä eikä ruokailuhetken tarvinnut katketa. ;)

  Kyllä sitä aina keksii kaikenlaista.. :)

  VastaaPoista
 6. Voi olla alkava rintatulehdus. Yritä pitää rinta koko ajan mahdollisimman tyhjänä. Eli jos jää kovaksi vauvan imettyä, olisi hyvä lypsää rinta tyhjäksi esim. lämpimässä suihkussa.

  VastaaPoista
 7. Pelko pois!! Itse jäin kaksosten kanssa kotiin jo viikon "isyysloman" (=tavallista lomaa) jälkeen ja ihan ok kaikki meni. Suihkussa kävin kun vauvat nukkuivat (normaalisti kuitenkin nukkuvat alussa tosi paljon, aina en tosin ollut ehtinyt suihkuun ennen kuin mies tuli töistä, sitterissäkin voi ottaa kylppäriin mukaan jos siltä tuntuu. Vessassa menee minuutti, sen voi antaa huutaakin , se tuskin vahingoittaa vauvaa - itselle ehkä alussa vaikeaa, mutta kyllä siihen tottuu. Imettäessä/pulloruokkiessa ilmaantuva tavaran tarve on totta kyllä varmaan hankalin, ainakin jos vauva vaatii paljon asettelua esim. imetystyynylle eikä siedä asennonvaihteluita. Otat vaan valmiiksi viereen kaiken mahdollisen mitä saatat kuvitella tarvitsevasi, tärkeimmät varmaan puhelin ja kaukosäädin, näin ainakin meillä:)

  VastaaPoista
 8. Itse kävin viikko sitten lääkärissä kun epäilin rintatulehdusta yöllä kipeytyneen rinnan ja kuumeen nousun takia. Kuume oli pahimmillaan yli 39 astetta ja sain kyllä reseptin antibioottiin, mutta lääkäri sanoi ettei mun kannata hakea sitä kuuria vaan kokeilla ensin josko lähtisi tulehdus ja kuume pois kotikonstein, eli lepäämällä ja burana c:llä. Niinhän se lähti ja nyt olen terve kuin pukki! Antibioottikuurin aloittaminen olisi tarkoitannut maitohappobakteeritippojen popsimista sekä minulle että vauvalle ja muutenkin lääkäri sanoi kuurin olevan niin kova "rasitus" kropalle, ettei turhaa lähteä syömään sitä vaan tosiaan ensin kokeilla rupeaako kuume laskemaan.

  VastaaPoista
 9. Ja nopeasti sitä oppii oikeasti kuulemaan, koska vauvalla on hätä ja koska huuto on vaan sitä seurankaipuuta (en uskonut ikinä oppivani erottamaan näitä...). Mä olin kans sen ekan päivän ihan huonona kotona ja aviokki oli tosiaan silloin vielä ihan koko päivän pois, kun illalla oli viettämässä kaverinsa varpajaisia. :) Nyt tuntuu jo jotenkin ihan sellaiselta normaalimmalta ja todella etuoikeutetulta olla kaksistaan vauvan kanssa kotona, joskin välillä vielä iskee pieni paniikki päälle. Meillä aviokki tosiaan ryhtyi vielä tekemään töissä liukuma-aikaa klo 7-15, joten kun heräillään vauvan kanssa yleensä klo 8-9 välillä, niin ei jouduta kaksistaan olemaan kuin yleensä sellainen 7 tuntia, kun isi jo tulee kotiin.

  Ja, suihkussa mä käyn aina iltaisin. :D

  VastaaPoista
 10. Ota ihmeessä käyttöön näitä hyviä konsteja rintatulehduksen varoilta. Antibioottikuuri on pitkä, vaikuttaa maidon makuun ja voi saada vauvan masun sekaisin. Tottakai se tarvitaan, jos kipu ja kuume yltyy. Mulle paras konsti on ollut kuuma sihku ja erityisesti rinnan suihkuttelu ja sitten suihkussa lypsäminen. Eli puristellen vaan kipeää kohtaa, että patti laukeaisi. Mulla ei pelkkä imetys auttanut, koska vauvaa oli vaikea saada imemään niin usein. Ja rintapumppu käyttöön, jos sulla on.

  Ja tässä "tosi kokeneena" äitinä voin sanoa, että ei se vauva kuole ainakaan vessareissun mittaiseen huutoon : ) sitteri on hyvä ja minä laitoin vielä pinnasänkyyn tuijottelemaan mobilea, jos oli pakko päästä suihkuun yksin ollessa.

  Ihana muuten, että imetysahdistus helpotti! Se on inhottava stressin aihe niin monelle.

  VastaaPoista
 11. Mä olen ottanut vauvan sitterissä mukaan vessaan :D Suihkussa käyn pääsääntöisesti iltaisin. Kerran vauva on ollut ovelta katselemassa sitterissä ja pari kertaa unilla - ja herännyt juuri kun tukkaan olen saanut hierottua hoitoaineen... ;) To on painokontrolli, voi kertoilla sitten kuin kävi.

  VastaaPoista
 12. Leo huusi niin paljon elämänsä ekat kuukaudet, että tulipa opittua, ettei se vauva siihen huutoon ainakaan kuole, päinvastoin :D Älä pelkää itkua, sen ohjenuoran tajuaminen ja noudattaminen helpotti mun arkea aivan huomattavasti. Leon kanssa meni elämä aika ranttaliksi samoja aikoja, kun mies palasi töihin isyyslomalta. Pojasta tuli erittäin kannettava ja vieläkin suuremmin huutava malli, joten itkua siinä väänsi äitikin, kun en ensin tiennyt, miten söisin/kävisin vessassa/tekisin yhtään mitään, kun Leoa piti vaan kantaa, hänen mielestään silloinkin, kun hän nukkui. Oli vaan opeteltava siihen, että joskus Leo jäi huutamaan esim. pinnikseen, kun suoritin vessa-asioita tai psyykkasin itseäni jaksamaan hetken hengähdystauolla peilin edessä. Kyl se siitä sitten, piti vaan hyväksyä se, että itkua tulee ja se on kestettävä.

  VastaaPoista
 13. Johanna: Hyvä tietää ettei rintatulehdukseen aina liity kuumetta! Itse onneksi taisin jo päästä säikähdyksellä sillä olo on jo täysin terve :)

  Anonyymi: Hyvin sanottu :) Meillä onkin vietetty ihanan lokoisia hetkiä yhdessä sohvalla köllötellen! Ja sitteri se vasta onkin hyödyllinen kapistus, se on jo todettu näiden muutaman päivän aikana :)

  Mieli: Kiitos vinkeistä! Täytyy ehdottomasti ottaa ne käyttöön jos tämä olo tästä vielä uusii.

  Anonyymi: Kiitos sullekin vinkeistä, nuo kaalet ehkä auttoivat minun tapauksessani kun pidin niitä parin päivän ajan joten onneksi vaiva on nyt ohi :)

  Evelyn: Joo, mutta kyllä se vaan tuntuu kauhealta kun tietää että lapsukainen siellä yksin huutaa ;) Nyt olenkin ottanut pikkuista mukaan sitterissä jopa sinne vessaankin, hahaa!

  Alanis: En tiennytkään tuota, että rinnan tyhjänä pitäminen auttaa. Pidetään mielessä, kiitos :)

  Pepe: Yllättävän hyvin nämä päivät ovat sitten loppujen lopuksi kuitenkin menneet, olen ihan yllättynyt. Se yksin huudattaminen tuntuu jotenkin vielä niin julmalta joten en ole sitten raaskinut suihkussakaan käydä. Ehkä tässä rohkeutta tulee koko ajan lisää ajan ja tottumuksen myötä :)

  VastaaPoista
 14. Henna: Kiva kuulla tällainenkin mielipide! Itsekin kyllä kieltämättä välttelen antibiootteja viimeiseen asti sillä takavuosina olen joutunut välillä melkoisiin lääkekuurikierteisiin poskiontelotulehdusten takia. Sitten kun sen jatkuvan antibioottien popsimisen lopetti, lakkasi sairastelukin...

  Pingu: Musta tuntuu etten vieläkään erota noita itkuja toisistaan! Argh, milloinhan se oikein kehittyy...Ja hei munkin täytyy varmaan ruveta vaihtamaan iltasuihkuihin kun en yhtenäkään päivänä vielä ole päässyt suihkuun ennen miehen kotiutumista..! ;)

  Mama M: Kiitti hyvistä vinkeistä! Ilmankos tuo suihku auttaa kun olen itse asiassa parin suihkureissun aikaan ihmeissään katsellut kun yhtäkkiä maito alkaa vaan itsestään valumaan rinnoista. Sitten luin jostain että lämpö auttaa herumiseen, joten loogista siis :)

  Sydänjää: Jep, no niin täälläkin on nyt sitten otettu vauvaa sitterissä mukaan vessaan :) Onneksi on nukkunut tyytyväisenä vaikka on ilmennyt vähän pidempääkin asiaa.

  Sanniainen: Uhh, kuulostaa rankalta. Meidän vauva on itkenyt jotenkin hirveän vähän, joten ne kerrat kun hän sitten itkee, tuntuu ettei raaski millään toista huudattaa sitäkään vähää. Ja sitten ehkä se, etten vielä tunnista eri itkuja toisistaan eli milloin on oikeasti hätä, nälkä tms. Mutta kaipa sitä tottuu ja oppii ajan kanssa :)

  VastaaPoista