maanantai 23. tammikuuta 2012

Vauva-arkea kahden kissan kanssa

Meillä on tosiaan kaksi vanhaa kissaherraa kotona, jotka toimitettiin hoitoon päivää ennen kuin menin sairaalaan käynnistykseen. Katit tulivat kotiin reilu viikko sitten, sillä halusimme ensin saada vähän rytmiä vauva-arkeen ennen niiden palaamista. Lisäksi toinen niistä kärsii eräästä iäkkään katin sairaudesta ja on säännöllisellä lääkityksellä, ja mm. pelkäsin etten mahtavassa univajeessa muistaisi edes koko lääkkeenantoa.

Onneksi meidän elämä vauvan kanssa asettui jo aika nopeasti uomiinsa, joten kissat tulivat kotiin ja alku meni aika lailla niinkuin olin etukäteen ajatellutkin. Toinen on todella arka tapaus ja se hädin tuskin uskalsi syödä kahtena eka päivänä. Yöt olivat lähinnä "turvallista" syöntiaikaa kun vauva ei vähän väliä äännähdellyt tai liikahtanut sen lähettyvillä. Molemmat edellämainitut aiheuttivat siis sätkyjä kattiparalle ja se vietti päivät pääsääntöisesti piileskellen jossain nurkassa, ja pelkäsin että se saa kohta sydärin kun oli niin hermostunut. Toinen, eli tämä sairas kissa pelkäsi myös mutta ei yhtä rajusti.

Kahden päivän päästä kaverit tottuivat vauvan läsnäoloon, mutta tutustuttamisyritykseni kaikuivat kuuroille korville. Yritin siis "esitellä" niitä toisillensa vähän samaan tapaan kuin ihmisiäkin esitellään, mutta katit kiersivät mokoman elehtivän otuksen kaukaa eli ei olisi vähempää voinut kiinnostaa! Tällä hetkellä ne sietävät vauvaa, mutta olisivat varmaan tyytyväisempiä ilman.

Välillä tunnen piston sydämessäni kun iltaisin imetän sohvalla istuessani Sinttiä, ja toinen kissoista tuijottaa minua vieressä kaihoisin katsein eikä varmaan voi ymmärtää miksei pääse vanhalle sylipaikalle kuten aina ennen. Nyt sen on täyttänyt joku toinen olento. Ja silloinkin kun en hoida vauvaa, on niin paljon kaikkea muuta eli kissojen saama huomio väkisinkin kärsii...

Vauva ei paljon kissoista piittaa ja itse toivon, että lemmikkien
läsnäolo saattaa yhtenä tekijänä olla vahvistamassa hänen vastustuskykyään pöpöjä ja mahdollisesti allergioita vastaan. Hankalaa sen sijaan on tämä ainainen tilanpuute, eli kaksiossa kaksi aikuista, vauva ja kaksi kissaa on sellainen yhtälö mikä väkisinkin tietää tiheää siivousta ja eritoten imurointia. Tässä yhteydessä on muuten pakko vinkata maailman parhaasta imurista eli Dysonin Cat & Dog! Se on niin hyvä kapine, etten ikinä tule siitä luopumaan: ei turhia pölypusseja ja aivan mahtavat suuttimet jolla saa karvat irti vaikka mistä pinnasta. Kallis hinta mutta voin lämpimästi suositella lemmikkiperheeseen :)

Tähän mennessä olen onnistunut pitämään kissat pois pinnasängystä, vaikka ennen vauvan tuloa toinen kateista sinne pari kertaa livahtikin. Tässä asiassa ehkä niiden arkuus auttaa, eli kaikki mikä on vauvan, on vähän...pelottavaa. Ja onneksi meidän kissamme ovat tosi kilttejä olentoja, ne eivät ole eläessään koskaan rääpineet ketään joten en usko että niistä olisi sikälikään mitään vaaraa vauvalle. Ja koska ne eivät ole mitään bestiksiä keskenään, uskon että tukahduttamisvaarakin on aika minimissä. Silti, sanottakoon tässä vielä, että kissoja ja vauvaa ei kannata jättää silmistään kovin pitkäksi aikaa ihan kaiken varalta! Itse käyn aina tarkistamassa tilanteen jos koko kolmikko on poissa silmistäni vähän aikaa.

Sellaisia varotoimenpiteitä teemme päivittäin, että emme päästä kissoja makuuhuoneeseen jos poistumme kotoa. Tuntuu pahalta rajoittaa kattien reviiriä näin pienessä asunnossa, mutta jos heillä on yksin ollessaan vapaa pääsy joka paikkaan, on olemassa riski että silloin ne uskaltautuvat tutustumaan pinnikseen vähän liikaa. Samoin joka yö meillä on makuuhuoneen ovi kiinni eli elikot ovat toisella puolella ja me kolme makkarissa. Tosin näin meillä on ollut aina eli tilanteeseen ei ole vauvan jälkeen tullut muutosta, koska kissat ovat niin eläväisiä yöaikaan että nukkuminen on aivan mahdotonta kun kaksi uteliasta hiipparia kävelee pään takaa ja tunkee viereen kehräämään, avaa kaappeja ja touhuaa mitä ikinä mahdollista niiden päähän nyt yöaikaan voi juolahtaa. Samoin yöksi nostamme sitterin aina olohuoneesta makkariin meidän kanssa, ettei siitä muodostu vähän liian mukavaa makoilupaikkaa kateille.

Minkäslaisia kokemuksia teillä on aiheesta kissat & vauva? Onko yhteiselo ollut helppoa?

10 kommenttia:

 1. Meille muutti siskoni kissa vuosi ennen kuin tulin raskaaksi. Muutto tapahtui siksi, kun he asuivat reilun vuosikkaan lapsen kanssa omakotitaloalueella taajamassa ja kissalla ei ollut oikein omaa rauhaa - uloskaan kun ei oikein voinut päästää varsinkaan sen jälkeen, kun naapuri koetti myrkyttää kissan.
  Itse asumme maalla ja täällä kissalla on tilaa liikkua ja pääsee pihalle ilman huolen häivää.

  Kisu on meille todella rakas ja kuuluu perheeseemme jo todella täysipainoisesti, vaikkain joskus käy myö hermon päälle. Hän on todellinen diiva ja pompottaja. Jos siihen rumbaan vain lähtisi niin ihan jatkuvasti saisi leidiä olla passaamassa. Siis hän haluaa ovien avautuvan ja sulkeutuvan muutamien minuuttien välein, ulos ja sisään pitää päästä koko ajan, ruoasta ei kelpaa muu kuin kastikkeet ja raksut (trust me, kaikkea on kokeiltu).

  Kisu oli joutunut joskus siskoni lapsen nurkkaan ajamaksi ja räpännyt tätä kasvoihin (onneksi ei sattunut pahemmin), joka sinänsä oli mielestäni oikeutettua toimintaa kissalta. Ylipäätään siskoni lapsi varmaan sai kissassa aikaan jonkinmoisen lapsikammon ja siinä olikin sitten miettimistä, kun tein plussatestin. Jo rakausaikana kissa mulkoili vatsaani pahasti ja makasi omistushaluisena päälläni. Päätimme kuitenkin pitää kissan, koska en olisi raaskinut laittaa kissaa muuttamaan taas uuteen kotiin ja toinen vaihtoehto olisi ollut vielä kylmempi.

  Lapsen synnyttyä kissa katsoi lastamme "Taasko kävi näin?"-ilmeellä, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti pelännyt vauvaa. Tytöt ottivat jopa päiväunia yhdessä sohvalla: vauva tyynyillä sohvannurkkaan parkitettuna ja kisu käsinojalla vauvan vieressä loikoillen. Vasta sitten, kun vauva alkoi pitämään enemmän mölyä ja liikkumaan alkoi kissakin hivenen vierastaa. Kissalla on kuitenkin niin valtava hellyydenkipeys, että se kiirii kunnolla terveen itsesuojeluvaiston edelle ja näin ollen tytöt tulevat toimeen ihan hyvin. Tyttäremme on nyt 8kk ikäinen ikiliikkuja, jolle suurinta huvia on katsella/paijata kissaa. Paijaaminen johtaa monesti pienien karvamäärien irtoamiseen, jos aikuisen näpit eivät ehdi tarpeeksi pian paikalle ja kissa ei ymmärrä itse hävitä paikalta.

  Luulen, että yhteiselomme tulee onnistumaan jatkossakin, kun kissa pääsee täällä kuitenkin ulos ja sisälläkin on monia piilopaikkoja.

  Kissa ei mene lapsen sänkyyn tai vanuihin muuta kuin todella syvästi suivaantuneena tai huomionpuutteessa. Kisu myös osasi mennä nukkumaan sänkymme jalkopäähän silloin, kun oli vielä mahdollista joutua nukkumaan perhepedissä. Nyt kun tytär ei ole nukkunut edes samassa huoneessa kanssamme liki puoleen vuoteen, niin kissa on taas vallannut paikkansa tyynyni vierestä.

  Kaikenkaikkiaan siis pääosin sopuisaa, huomionkipeää ja todellakin aikaaviepää elämää näiden kahden lapsen kanssa saa viettää. Kummastakaan en kuitenkaan luopuisi. Kisu tulee syliin tai sohvalle viereen, kun tytär menee nukkumaan ja sitten toisin päin :D Eli hyvin menee vaikka kissa joutuukin välillä luikkimaan piiloon kovin eläiväisen lapsen edeltä.

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa että kisujen ja beibin yhteiselo sujuu hyvin! Mä olen pohtinut myös tuota Dysonin Cat&Dog imuria ihan jo tuon meidän koiran vuoksi. Nykyisessä imurissa pölypussit on nimittäin aina täynnä ja ei ne suuttimetkaan niin kovin kummoiset ole.

  VastaaPoista
 3. Meillä on ollut kissoja jo Idan syntymää ennenkin ja kun Ida sitten syntyi ei kissoja kiinnostanut aluksi vähääkään.
  Me tehtiin tuota samaa eli kissoilta makkariin pääsy kiellettiin koska pelkäsin että ne menee pinnasänkyyn nukkumaan. Nykyään kun Idalla on ikää 1v 3kk, toista kissaa kiinnostaa sen verran että kun ida menee ohi niin tassulla pitää taputtaa päähän :D Ja toinen onkin sitten Idan kaveri :D Ippu saa tehdä sille ihan mitä vaan (tottakai me katotaan vieressä ettei mee liian rajuksi) ja aina ensimmäisenä kotiin tullessa neidin on pakko nähdä tämä kissa tai muuten tulee huutoa. :D Ida myös jakaa kissojen kanssa kaiken... syöttää niille ruokaa kädestä, yrittää juottaa maitoa ja ei millään ymmärrä miksei kissa syö muka tuttia? :D

  Eikä muuten ole allergioita ja kipeänäkin Ida on koko elämänsä aikana ollut tasan yhden kerran. (Toisen kerran kuume tuli rokotuksesta.)

  VastaaPoista
 4. Meillä evättiin kissojen kulkulupa makkariin kokonaan. Ei ollut tarkoitus, mutta kun tultiin sairaalasta kotiin niin totesin, että muuten stressaan itseni kuoliaaksi kun pelkään, että kissa nukkuu Tyypin naaman päällä. Kissoja käy vähän sääliksi, ovat molemmat tottuneet nukkumaan meidän kanssa sängyssä ja nyt onkin yhtäkkiä makkarin ovi jatkuvasti kiinni :/ Toistaiseksi ei ole kuitenkaan noussut mitään isompaa meteliä. Vauva ei kissoja kauheasti kiinnosta, ja mitä enemmän on ääntä, sitä kauempana ne pysyttelevät. Saa nähdä, miten suhtautuvat tulevaisuudessa. Eiköhän sitä kulkulupaakin harkita uudestaan vielä joskus :)

  VastaaPoista
 5. Meillä ei ole kissaa, mutta iso schäfer kyllä. En usko että tulee ongelmia, sen verran kiltti tapaus on ja tottunut lapsiin. Makkariin sillä ei ole ollut koskaan pääsyä. Vaikka huoneen ovi on öisin auki ei se sinne ole tunkenut. Silti tietysti vähän mietityttää että mitenkähän se vauvaan tulee suhtautumaan.

  VastaaPoista
 6. Kissoista ei ole ollut mitään ongelmia. Porttikiellön makkariin saivat tosin. Myös koirat ovat hyväksyneet.

  VastaaPoista
 7. Saralle: Kissasi kuulostaa vähän niinkuin eksklusiiviseen huomioon tottuneelta esikoislapselta ;) Kiva, että yhteiselo on kuitenkin lähtenyt sujumaan hienosti! Voisin kuvitella, että teillä sopeutumista edesauttaa se, että kissalla ei ole muita lajitovereita kaverina eli ihmiskaverit ovat ainoita sellaisia, joten jos ei halua jäädä yksin ja huomiotta, on pakko sopeutua. En muuten voi tajuta tuollaisia tyyppejä, jotka yrittävät myrkyttää toisten lemmikkieläimiä :(

  Fru L: Voin tosiaankin suositella tuota imuria :) Tuo eroaa muistaakseni Dysonin Allergy-imurista vain siten, että tässä meidän versiossa on lisäosat suuttimien muodossa, eli iso ja pieni suutin joissa on sellaiset pienet pyörivät nystyrät. Niiden funktio on imeä kaikesta karvaisesta pinnasta kuten matot ja sohvat, karvat erikseen hinkkkaamatta pois. Ne ovat aivan loistavia!! Sen takia Cat & Dog maksaa vähän enemmän kuin Allergy, mutta noita suuttimia en vaihtaisi mihinkään. Ne ovat niin käteviä: sen kun kuljettaa vaan imuria sohvan pinnalla ja se poistaa karvat ilman älytöntä hikoilua ja hinkkaamista.

  S: Kuulostaa ihanalta :) Tuo on myös yksi syy miksi haluaisin lapseni kasvavan lemmikkien keskellä, he oppivat silloin kohtelemaan eläimiä kauniisti ja nauttimaan niiden seurasta ihan pienestä pitäen.

  Piia: Niinhän se kannattaa toimia mikä itsestä parhaalta tuntuu :) Ei minustakaan kivalta tuntunut rajoittaa kattien pääsyä makkariin, mutta nyt se vaan tuntuu järkevimmältä ratkaisulta.

  Paukkuliini: Olen kuullut, että koirilla saattaa pikemminkin tulla suojeluvaisto lapsia kohtaan. Eli varsinkin tuollaiset palveluskoirat ilmeisesti helpommin ottavat lapset "osaksi laumaa" ja suojelevat viimeiseen asti, ellei sitten ole luonnevikainen yksilö. Toivottavasti teillä lähtee yhteiselo sujumaan! :)

  Sydänjää: Teillä onkin sitten vähän enemmän eläimiä :) Hienoa että tuollaisellakin joukolla onnistuu!

  VastaaPoista
 8. Miun on kans pitäny kirjottaa teksti vauva-arjesta koiran kanssa, mutta niin se on vaan jäänyt kirjottamatta. Meijän villakoira tykkää meijän Nupusta ihan hirmusesti, mut kyl se aina kaiholla kans katsoo sohvalta ku kannan ja hellin Nuppua. Ihana on kyl illalla ku meijän koira tulee sänkyyn meijän kanssa ja laittaa päänsä meijän nupun pyllyn päälle ja käy nukkumaan. Päivällä sit taas Nuppu katselee tosi innostuneena meijän koiran touhuiluja ja sitä naurattaa hirveesti ku meijän koira esim. vinguttaa leluja tai kävelee sen ohi.

  Miulla oli alkuun (siis ku Nuppu synty) aika ristiriitaset tunteet meidän koiraa kohtaan. Se halus hirveesti huomioo miulta, mut miusta tuntu et en halunnu sitä lähelle. Nyt se tunne on menny pois, mut sillo oli niin suuret tunteet pinnassa meijän vauvaa kohtaan et en ollenkaan halunnu siihen ketään muita. Hassua!

  VastaaPoista
 9. Tytti; Tosi ihanaa että ne kaksi tulevat noin hyvin toimeen! Ja koiran suojeluvaisto pikkuista kohtaan - suloista :) Mulla ei ole ollut varsinaisesti sellaista tunnetta, etten haluaisi kissoja lähelle, mutta välillä iskee uuvutus siitä, että koko ajan joku haluaa huomiotani. Eli välillä tulee sellainen "velvollisuudentunne" että nyt kun vauva nukkuu niin äkkiä kissoja paijaamaan että nekin raukat saavat vähän hellyyttä...

  VastaaPoista
 10. meillä kissa tuli samaan aikaan syliin kyllä kun ihan pieni oli tissillä :) ja toisella kädellä useasti silittelinkin. nytkun täystuho ;) on kohta 11kk, kissat kiertää aika kaukaa. otteet on tosi rajuja, vaikka suusta kuuluu aaaai ja halataan, seuraavassa hetkessä on nyrkit täynnä karvaa. silloin pari kk sitten kun otteet ei olleet vielä rajuja, kissat kyllä makoili vauvan vierellä lattialla.

  VastaaPoista