keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Piinasta helpotukseen, helpotuksesta paniikkiin

Vuoristoradalta päivää. Olen odottanut ja odottanut, että kuukautiset vihdoin alkavat ja hermoillut hartaasti. Eilen aamulla pokka petti, jouduin soittamaan klinikalle kun menossa oli KP 39 ja huolestuin tosissani kierron kohtuuttomasta pituudesta. Olen aika varma siitä, että minulla ei ole koskaan ennen ollut näin pitkää kiertoa! Tuntuu hyvin poikkeukselliselta mutta samalla huolestuttavalta kun nyt näitä on ollut kaksi peräkanaa, ensimmäistä kertaa elämässäni. Huoli siitä, että jotain on pahasti pielessä, vahvistui hiljaa mielen perukoilla.

Lääkäri oli sitä mieltä, että syyllinen löytyy luultavasti joko kilpirauhasesta tai sisuksissa mahdollisesti muhivasta kystasta, joka viivyttäisi kiertoa. Jos kuukautiset eivät viikon päästäkään ole alkaneet, menen käymään klinikalla ja sitten ultrataan. Itse ajattelin, että kilpirauhanen se ei voi olla, kun pielessä olevat arvot eivät ennenkään ole kiertoon vaikuttaneet, vaan rupesin kehittelemään päässäni erilaisia kauhuskenaarioita. Kuka tietää jos sisuksissa on jotain oikein pahasti pielessä, vaikka munasarjasyöpä! Kohtusyöpä! (Onko sellaista edes olemassa?) Syöpädiagnoosihan tästä koko sopasta vielä puuttuisi.

Tänään iltapäivällä tilanne yhtäkkiä ratkesi ja tuulettelin työpaikan vessassa voimallisesti kun menkat alkoivat. Jihuu, vihdoinkin!! Illalla riensin apteekkiin lääkeostoksille ja kannoin kotiin kassillisen erilaisia hormonivalmisteita.

Aamulla olin käynyt varoiksi kilpirauhasarvoja mittauttamassa labrassa, ja vajaa tunti sitten klikkasin tuoreeltaan saapuneet tulokset sähköpostista auki. Hetken päästä olin aivan kauhuissani, S-TSH oli 5,5 !! Tammikuun lopussa mitattuna se oli 4,3, mitä lääkäri piti lapsentekopuuhiin liian korkeana kun tavoite olisi mieluummin alle 2. Lääkitystä nostettiin, ja sen lisäksi olen viimeiset viikot ottanut seleeniä, mikä ainakin viime syksynä vaikutti arvoihin alentavasti.

Tämä selittää täydellisesti nämä pitkät kierrot, sillä tämä on ehdottomasti yksi pahimmista mitatuista arvoista. Pahin on ainoastaan aloitusarvo ennen diagnoosin tekoa eli 6,8. Olen ihan ymmälläni sillä en käsitä mikä on saanut TSH-arvon räjähtämään noin korkeaksi. Samaan aikaan olen paniikissa siitä, että torpedoiko tämä nyt meidän alkavat hoidot kokonaan? Voiko olla mitään mahdollisuuksia saada TSH:ta puolittumaan kahdessa viikossa?? Oman käsitykseni mukaan näin korkeilla lukemilla keho ei ainakaan kykene ylläpitämään raskautta, enkä ole aivan varma miten keho suhtautuu stimulointiin, onnistuuko sekään kovista toiveista huolimatta. En voi uskoa, että saatoin laiminlyödä kilpirauhaskontrollin tällä tavalla. Jos olisin mennyt aiemmin, ongelmaan olisi päästy käsiksi aiemmin...

Huomenaamuna soitan lääkärille ja pelkään sieltä tulevaa vastausta. Tämä monen kuukauden odotus ei voi päättyä näin huonoihin uutisiin, eihän?

7 kommenttia:

 1. No huh, mikä muutos arvoissa! Tosi paskaa. En osaa sanoa mitään, miten nopeasti TSH saadaan laskuun. Toivottavasti saadaan ja pian. Ei kai tuollaisilla arvoilla tosiaan ole mitään järkeä hoitaa, kun ei raskaus kuitenkaan onnistu :(

  Lohtuhalaus, toivottavasti selviää parhainpäin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi selvisi: päästään jatkamaan - hihhei :)

   Poista
 2. Oli kyllä melkoisen hurja arvo. Tosiaan raskauden kannalta ihanteellinen arvo olisi alle 2 ja siihen meillä on aina tähdätty. Eikö lääkitystä sitten lisätty silloin tammikuun lopussa? Minulla ainakin melko hitaasti vaikuttaa annostuksen nosto. Yleensä kontrolloidaan aina kuukauden kuluttua lääkityksen muutoksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olithan laittanut että lääkitystä lisättiin, mutta huolimattomasti luin. En voi ymmärtää ettei se ole vaikuttanut. Toivottavasti lääkäri osaa sanoa jotain selitystä tuolle arvon nousulle.

   Poista
  2. Joo, lisättiin mutta maltillisesti. Olin ihan varma että se olisi auttanut ja niin oli näköjään lääkärikin. Mikä käsittämätön yllätys, että arvot pinkaisivatkin ihan väärään suuntaan! Ja minä hölmö en edes tajunnut, olin niin luottavainen etten mennyt edes heti kontrolliin vaikka niin etukäteen neuvottiin :(

   Poista
 3. Sulta pitäis kyllä ehdottomasti mittauttaa myös t4-v ja t3-v säännöllisesti, koska tsh on aivolisäkehormoni eikä sillä voi luotettavasti seurata lääkityksen todellista tehoa. :/ Toivottavasti saat kuitenkin pian arvot asettumaan, tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T4V otetaankin aina samalla, mutta luultavasti tuota toista ei ole koskaan mitattu :/

   Toivottavasti nämä arvot tästä pian asettuisivat, ei tässä enää mitään lisäharmeja kyllä kaivattaisi....

   Poista