torstai 4. kesäkuuta 2015

Tutut piinapäivät

Täällä elellään niin kovin tuttuja piinapäiviä, käsittäkseni menossa on pp7. Ilmeisesti uusi asiallinen linjani alkaa tepsiä, sillä olen vasta tänään ruvennut leikittelemään ajatuksella raskaudesta. Tavallisestihan kone käynnistyy aika pian siirron jälkeen ja mopo on tässä vaiheessa jo karannut käsistä :) Nyt olen keskittynyt tavalliseen elämään ja yrittänyt kohdella tätä prosessia kuin yhtenä hoidettavista asioista.

Viime viikolla marisin napsittavien lääkkeiden määrästä. Lääkäri säikäytti minut kertomalla, että Zumenonia jatketaan aina raskauden kymppiviikolle saakka, Lugesteronia varhaisultraan ja Aspiriinia raskauden loppuviikoille asti, joten taitaa olla turha valittaa - niitä on käytettävä joka tapauksessa! Pikemminkin yritän kääntää asian nyt niin päin, että nuo pillerit ovat ystäviä.

Tyroksiinista sain pari viikkoa sitten todella ilahduttavia uutisia, tässä uudet tulokset:

TSH: 1,4 (viimeksi 4,2)
T4-V: 13,4 (viimeksi 10,2)

Klinikalta kehuttiin näitä lukemia kilpaa, eli nyt ruvetaan vihdoin olemaan "vauvantekoarvoissa"! Hieman itseäni kuulosteltuani oivalsin, että keväinen väsymys ja painon tunne rinnalla ovat kadonneet kokonaan, pikemminkin nykyään tunnen oloni poikkeuksellisen energiseksi ja pärjään jopa lyhyemmillä yöunilla kuin aiemmin. Ehdottomasti yllätyksellisin ja naisellista turhamaisuuttani hivelevin sivujuonne on painon putoaminen: parissa viikossa painostani on pudonnut arviolta kilon verran tekemättä yhtään mitään erilaista! Tämä käsittääkseni selittyy sillä, että kun mennään liikatoimintaa kohti, kehon aineenvaihdunta alkaa vilkastua ja se puolestaan kuluttaa kaloreita. Mahtavaa :)

Ja nyt kun oikein pohdin vuosia taaksepäin, oivallan että olen saattanut tietämättäni kärsiä vajaatoiminnasta useiden vuosien ajan. Nuorena ja alle kaksikymppisenä olin laiha kuin tikku, en koskaan lihonut vaikka olisin syönyt mitä. Kun päälle kaksikymppisenä tämä alkoi hiljalleen muuttua, pistin sen iän ja hidastuvan aineenvaihdunnan piikkiin vaikka on hyvin mahdollista että vajaatoiminta alkoi jo tuolloin. Muutama muukin oire selittyisi tällä samalla asialla. Mahdonta on tietää varmasti eikä se mitään enää muuttaisikaan, mutta on kiinnostavaa että asiat näin jälkikäteen saavat järkevän selityksen, ja palaset loksahtelevat yhtäkkiä paikoilleen.

Nyt hieman jännittää, että kuinka arvot tästä muuttuvat ja miten pian pitäisi mennä uudestaan kontrolliin. En tietenkään halua mennä liikatoiminnan puolelle vaan pysytellä suositusten sisäpuolella, vähentämättä silti rankasti lääkitystä jotta arvojen heittely saataisiin kuriin.

On helpottavaa tietää, että ihan pian tämän kierron tulos selviää. En ole kokenut mitään varsinaisia oireita, mutta laskelmieni mukaan oireita rupeaa ilmenemään lähipäivinä tai sitten lauantain tienoilla alkaa tiputteluvuoto, ihan viimeistään sunnuntaina. Virallinen testipäivä olisi tiistaina 9.6. Huu!

14 kommenttia:

 1. Tsemppiä!!!! Jos nyt viimeinkin...?

  VastaaPoista
 2. Minä olen kaikista iloisin noista kilppariarvoista! Ne alkaa olla siinä kuosissa, että lupauksia voisi alkaa lunastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera ja Pingu! 😊

   Gretel, ne on kyllä ensiluokkaiset, mutta pumppu on ruvennut hakkaamaan joten taitavat olla menossa nyt vahvasti toiseen suuntaan...! Aika vaikea saada niitä tasapainoon 😲

   Poista
 3. Tsemppiä! Kilppariarvot näyttää oikein hyvältä raskautta ajatellen, noilla et ole lähelläkään liikatoimintaa (ja olo kyllä kertoo). Luulen että kilpparivajarilla ollut on jo voinut ehtiä tottua vetämättömään oloon, että normaali olo voi tuntua vinkeältä.

  Sellainen juttu muuten että varmista lääkäriltäsi (tässä konsultoisin sit endokrinologia enkä satunnaista lääkäriä) että mitä tehdä tyroksiinin annostukselle sitten kun (olen optimisti :)) teet positiivisen raskaustestin. Ainakin oman endoni ohje on lisätä heti plussasta annostusta 25 mikrogrammaa ja tarkastaa raskauden aikana annostuksen oikeellisuus 8vk välein TSH-mittauksin. Raskaus kun vaikuttaa tyroksiinin tarpeeseen (omalla kohdalla vajis todettiin raskautumisongelmien takia, vaikka oireet oli tosi selvät retrospektiivisesti, 50 mikron annoksella raskautuminen, raskauden alussa 75 mikroa, sit 100 mikroa ja synnytyksen jälkeen tiputus 50 mikroon (joka oli sit liian vähän, joten annostus on tässä vuosien mittaan mennyt 75-100-125 mikroa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aion tehdäkin :) klinikan lääkäri on jo luvannut konsultoida niin saa varmasti asiantuntevia neuvoja.

   Niinkuin tuossa ylempänä Gretelille kirjoittelin, olo on muuttunut aika inhaksi: Pakko olla jo liikatoiminnan puolella. Pitääkin mennä pikapuoliin labraan.

   Ja noista annosnostoista: Esikoisesta nostettiin mutta Enkelipojasta ei. Onneksi nyt tiedän arvoista jo sen verran että pystyn vaikka tarvittaessa itse säätelemään.

   Poista
 4. Peukut pystyssä täälläkin :)

  VastaaPoista
 5. Moi! Mä oon Thyroxinin popsija kanssa, ja se todettiinkin meillä ainoana ongelmana lapsettomuustutkimuksissa. Muita poikkeusjuttuja ei ollut. Oon huomannu monella olevan käytössä siirroissa tuon aspiriinin. Mihin se vaikuttaakaan? Vai onko se just näihin kilppariarvojen tuomiin juttuihin? Tai onko mitään lääkettä tai ruokavaliohoitoa tms. joka voisi olla tukena kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla näissä hedelmöityshoidoissa?

  Jotain oon yrittänyt asiaan liittyen googlatakin, mutta tieto on aika epäselvää...

  Tsemppiä piinapäiviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä klinikalla, missä me nykyään ollaan hoidoissa, on tapana ilmeisesti määrätä tuota aspiriinia hoitojen yhteyteen. Edellisessä paikassa siitä ei puhuttu koskaan. Aspiriini lisää kohdun verenkiertoa, ja sitä on tarkoitus jatkaa aina raskauden loppuun saakka - se saattaa auttaa ehkäisemään esim. veritulppia jne.

   Valitettavasti en ole tietoinen siitä, että onko jotain ruokavaliohoitoa erityisesti kilpirauhaspotilaille. Kun jaksaisi, niin siinä olisi taas yksi asia mitä olisi hyvä vähän tutkailla :)

   Poista
  2. Anonyymi. Googlaa "autoimmune protocol". Se on paleo-pohjainen ja suurimpaan osaan ai-sairauksia sopiva valio, jota kilpparivaivaisetkin käyttävät paljon. Se on ns. eliminaatiodieetti ja KOVA, mutta kyllä sillä selviää, kun huomaa, kuinka paljon helpottaa. AIP:n ja muiden vastaavien hoitodieettien yhteisöt netissä kasvavat koko ajan. Suomessa on vielä vähemmän.

   Poista
  3. Kiitos Verona ja Gretel vastauksista! Jutut valaistuivat mullekin. Kiitos googlausvinkeistä! Nää kilpparijutut tuntuu tosiaan aika vaikeilta ja tietoa on suuntaan ja toiseen...

   Terkuin, Jankku (Tuo aikaisempi anonyymi)

   Poista
 6. Hienosti oli kilppariarvot laskeneet! Itselläni raskauden alkaessa TSH pomppasi roimasti ylös, vaikka annostusta nostettiinkin. Oli 3,84. Ilmankos olisin voinut nukkua vaikka istualtaan. Nyt oli 1,78 ja olokin on virkistynyt. Toki myös eka kolmannes on ohitettu, joten senkin kai pitäisi helpottaa oloa.

  Minulla Zumenon aiheutti päänsärkyä, joka ei mennyt millään ohi. Raskauden (eli testin jälkeen) eka vuorokausi oli oksentamista ja ripulia migreenin takia. Vaihdettiin Estradot-laastariin. Se on vastaava, mutta paljon helpompi, kun vaihdetaan 2 krt viikossa. Kun rv 11+0 oli lähestymässä, aloin jo laskea montako kertaa vielä pitää tunkea Lugea! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tuollainen päänsärky ei kyllä kovin kivalta kuulosta. Itse olen ollut sikäli (tässä ainoassa asiassa) onnekas, että mistään lääkkeistä ei ole tullut sivuvaikutuksia vaan ovat sopineet ihan hyvin.

   11 viikkoa on pitkä aika käyttää Lugea, I know!! :)

   Poista
 7. Kuulumisia odotellaan. :) joko nyt olisi tärpännyt...?

  VastaaPoista