tiistai 21. kesäkuuta 2011

Vaunuostoksilla netissä -> ihastusta ilmassa!

Olen ryhtynyt hiljalleen tutkiskelemaan vaunuasioita. Aluksi hyvänä lähtökohtana toimi joku muinainen Vauva-lehden numero, jossa vertailtiin eri vaunumerkkien kalliimpia ja edukkaampia yksilöitä. Lisäksi tein hieman taustaselvitystä netistä, kun selvisi mitä merkkiä ehkä lähdemme tavoittelemaan.

Ja nyt minulla on alkava vaunuihastus! Tämä on kuitenkin vasta sellaista kevyemmän luokan tunteilua, koska emme ole vielä kohdanneet elävässä elämässä joten ei voi vielä tietää, säilyykö tämä tunne ensitapaamisen jälkeenkin. Jos säilyy, niin tästä voi seurata vielä vuosikausien rakkaussuhde ja tuleva ostoksemme saattaa päästä palvelemaan aina jopa kolmen lapsukaisen verran.

Tattadadaa.....ja se on......
Teutonia Prestige!

Jostain syystä kyseiset vaunut miellyttävät silmääni aivan tuhottomasti, ja kuulemani perusteella kyseessä on myöskin varsin laadukas yksilö. Rattaat näyttävät tukevilta ja värivaihtoehtojakin löytyy vaikka muille jakaa. Sen sijaan käyttöominaisuuksista minulla ei ole hajuakaan koska en ole päässyt luonnossa edes näköetäisyydelle. Kiesit kustantavat Suomesta hankittuna arviolta 800-900 euroa, mutta löysin erään luotettavalta vaikuttavan saksalaisen nettikaupan, joista useampi oli nettikeskustelujen perusteella tilannut nuo vaunut ja säästänyt parisen sataa euroa. Tässä vielä kyseisen puljun osoite (vähän niin kuin muistiksi itsellenikin josta tuolta innostun tilaamaan):


Tosin toimitusaika Suomeen saattaa kuulemma kestää n. 10 viikkoa, eli kovin viime tippaan ei tilaamista kannata jättää. Niin, ja tuolla sivustolla Prestigen malli onkin nimeltään Mistral.

Nyt kun tämä oma vaunuosaaminen on aika heikoissa kantimissa, olisi mukava kuulla vähän teidän kommentteja ja minkälaisia ominaisuuksia kannattaa pitää silmällä vaunuostoksilla. Onko kukaan hankkinut näitä Teutonian rattaita ja ovatko olleet käytössä hyvät?

Jännä nähdä sitten itsekin, että miten mielipide muuttuu kun päästään oikeasti vaunuja koeajamaan ja käsittelemään! Meilläkin on nimittäin miehen kanssa jonkin verran pituuseroa, joka käsittääkseni vaikuttaa tuohon työntämispuoleen. Lisäksi laadukkaita vaunuja saa varmasti edullisemminkin, mutta olen ajatellut, että tähän asiaan on nyt mukava panostaa vähän enemmän rahallisestikin, varsinkin kun olemme saaneet niin paljon säästöä aikaan ilmaisten vaatteiden ja tarvikkeiden muodossa :)

16 kommenttia:

 1. Meillä oli esikoisen aikaan Teutoniat yks vaihtoehto. Tai oikeestaan vaihtoehtoina oli just nuo tai sitten Brion Happyt, mutta kaupassa kokeillessa Happyt tuntui niin paljon jämäkämmiltä, että otettiin ne. Plus että ne oli paljon halvemmat. Veljen perheellä on Teutoniat ja ovat kyllä tykänneet. Oon itekin niitä työntänyt jonkin verran ja ihan hyviltä vaikuttivat. Suurin osa vaunuista on kyllä hyviä, että melkeen sama mitkä ostaa. :D Meillä on ollut suurin kriteeri se, että ne menee pieneen tilaan kasattuna, kun meillä on oikeesti maailman pienin auto. (Tämmönen perheauto: http://renaultautoworld.com/twingo/ :D) Toisarvosia kriteereitä on sitten esim. kääntyvä(t) etupyörä(t). Nyt kun on etsinnässä sisarusrattaat, niin haluaisin sellaset, mihin saa meidän kaukalon kiinnitettyä ja joissa molempien ois hyvä istua. Ja noihin Teutonian rattaisiin saa muuten ainakin Gracon kaukalon kiinni adaptereilla, veljen perheellä on se ja on ihan kätevä. Ei tarvi erikseen matkarattaita, eikä tarvi raahata kaukaloa kädessäkään (se on oikeasti hankalaa, kun se on niin painava ja epäergonominen!). Oiskohan mulla muuta sanottavaa tähän? Ei varmaankaan. Kannattaa vaan miettiä vähän, että minkälaisissa tilanteissa noita vaunuja todennäkösesti eniten käyttää ja tehdä päätös sen mukaan. Jos kulkee lähinnä kaupungissa ja kaupoilla, niin suosittelen lämpimästi kääntyviä eturattaita. (Ainakin tuolla saksalaisessa kaupassa näkyi olevan se Mistral S, joka on kai muuten samanlainen ku nämä, mutta kääntyvillä eturattailla.) Meillä oli ne Happyt alkuun ja tympiinnyin niiden kömpelyyteen koiralenkeilläkin. Ostettiin sitten pikkuvauva-ajan jälkeen kolmipyöräset, jotka onkin tosi näppärät sekä kesällä että talvella ja myös kaupoissa.

  VastaaPoista
 2. Me olemme päätymässä Emmaljungan vaunuihin sport-rungolla. Ihastuin erikoisesti teleskooppiaisaan, mikä on pitkälle ihmiselle huippujuttu. Ei tarvi kaksinkerroin vaunuja työnnellä, eikä tallo vaunujen päälle, kun askelkin on pitkähkö. :) Mies vähän vastustaa, kun alunperin katseltiin Brion vaunuja, jotka ois puolet halvempia...

  Huh, tosi pitkä toimitusaika kyllä, nehän saa kohta tilata!

  VastaaPoista
 3. Meillä oli Teutonian kolmipyöräiset Spiritit tilattuna Saksasta. Hinta oli lähes 300 € halvempi kuin Suomessa. Nämä on tosi henkimaailman juttuja, monet vaunut ajaa asiansa, joten aika pitkälle valinta on mielipide- ja hintakysymys.

  Teutonia on laatumerkki siinä missä Emmaljunga, Hartan tai Briokin. Lähinnä itse kannattaa päättää, mitä arvostaa. Tärkeitä juttuja on just aisan säätö, kääntyvät etupyörät, heittoaisa tai istuinsuunnan kääntö koppaa kääntämällä, turvakaukalomahdollisuus adapterilla, alaosan tavarakori ja koko kokoontaitettuna. Kauppaan vaan tsiigailemaan ja sitten tilaamaan netistä.

  Vertailu on kivaa! Vaunuhin jotenkin konkretisoituu tämä hankintapuoli..

  VastaaPoista
 4. Meillä on teutonian spritit, kolmipyöräiset. Ei olis, jos tuleva vaari ei olis välttämättä halunnu kustantaa vaunuja. Mutta joo, noista meiän teutonioista oon tykännyt IHAN hulluna. Koska ne on kolmipyöräiset, ne liikkuu ihanasti ja ihan ok niillä pääsi myös talvella liikkumaan. kannattaa tosiaan miettiä sitä, miten ne menee kasaan ja onko niitä tarkoitus kuljettaa paljon autossa. Voithan sä käydä jossakin lastentarvikeliikkeessä tutkimassa vaunuja ja tilata sitten netistä.

  VastaaPoista
 5. Moikka: mieti ehdottomasti, että paljonko käytät vaunuja missäkin. Jos teet pääsääntöisesti ihan perusvaunulenkkeilyä ulkona niin Suomen oloihin ainoa (AINOA) toimiva vaihtoehto ovat nelipyöräiset ja ilmakumirenkaiset vaunut! Sillä lumimäärällä mitä esim viime talvena Suomessa oli niin kaikki kolmipyöräisten ja/tai ilmakennorengasvaunujen kanssa menneet olivat todella pulassa (esim edellinen nimimerkki kyllä valitettavasti joko ei työntänyt vaunujaan siinä viime talven lumimäärässä tai sitten todellakin valehtelee, koska Teutonian Spirit S vaunut hankkineet ihmiset olivat kyllä koko talven ongelmissa, vaikka kesällä kyseiset vaunut ovatkin todella mahtavat työntää).

  Kannattaa siis tosiaan muistaa, että Suomen talvi saattaa olla todella pitkä ja todella luminen, joten siihen kannattaa varautua. Kolmipyöräinen ilmakumirenkainen vaunu voi tuntua ketterältä työntää lastentarvikeliikkeessä, mutta hupsis kun joutuukin sellaisen kanssa tositoimiin muhkuraiselle ja lumiselle tielle, niin ongelmia syntyy heti. Ilmakumit ovat myös paljon pehmeämmät kuin ilmakennot, joten vauvalle miellyttävämmät töyssyisellä tiellä.

  Jos vaunussa on ratasosakin, niin ehdottomasti pitää olla sellainen jonka saa kumminpäin vain (joko heittoaisa tai käännettävä istuin). Tämä tekee vaunusta pitkäikäisen.

  Turvakaukalomahdollisuus on myös hyvä ominaisuus, se kannattaa olla. Tarkista myös kasaaminen, miten menee kasaan ja kuinka pieneen (plus tarkista ihan teidän omaan autoon, että kuinka menevät sinne sisään).

  VastaaPoista
 6. Vielä piti sanoa noista ilmakumeista, että ovat tosiaan siis talvella erittäin kevyet työntää - varsinkin litteiden ilmakennorenkaiden kanssa saa nimittäin käyttää talvisin aikalailla voimaa, että saa vaunun liikkumaan eteenpäin. Eli tärkeimmät ominaisuudet ovat tässä järjestyksessä:
  (1) neli(iso)pyöräinen (jos vähänkin meinaa talvella käyttää), (2) ilmakumirenkainen, (3) hyvä kasattavuus, (4) turvakaukalo-optio, ja (5) istuimen kääntömahdollisuus. Muu on sitten kosmetiikkaa!

  VastaaPoista
 7. Meillä on Emmaljungat sport rungolla - ihan mahtavat pitkälle ihmisille ja pitkille lenkeille. :) MUTTA, eivät mielestäni sovi kaupunkiin, kaupoissa on ihan kamalaa olla Emmaljungilla. Ihan vaan kaupoissa kiertelyn takia piti ostaa sitten Gracon matkarattaat.

  Emmaljunga+Graco on sellainen setti, että parempaa ei ole, ja vaikka olisikin, en suostuisi sitä uskomaan... :DD

  VastaaPoista
 8. Minäkin liputan kääntyvien (ja tarvittaessa lukittavien) etupyörien puolesta ja myös ilmakumien. Meillä on tosin kaksosuuden takia neljä pyörää, joten vaunut ovat tukevammat kuin kolmipyöräiset yhden lapsen. Mutta kulkevat ketterästi niin ostarilla kuin metsäpolulla, ja jyrkissä mäissä mukulakivellä...

  VastaaPoista
 9. Meillä oli viime talvena just ne kolmipyöräiset, isorenkaiset ilmakumiset rattaat, ja hyvin kulki lumessa! Me asutaan siis Oulussa, täällä oli todella paljon lunta ja meidän teitä ei aurattu kunnolla. Ja me käydään kuitenkin päivittäin säässä kuin säässä koiran kanssa ulkona. Joten ei se kolmipyöräisyys oo talvella ongelma, kunhan ne renkaat ei oo pienet! Meidän rattaat on siis nämä: http://www.ozbaby.fi/tuote/baby-jogger-city-elite-single-rattaat/80086/ En vaihtais niitä ikimaailmassa, jos ei tulis tää toinen. Esikoinen on kuitenkin vasta kaks kun tää syntyy, niin tarvitaan sisarusrattaat. Ja vielä se, että eka talvi mentiin niillä ilmakennorenkailla, joskin ne oli ihan hyvänkokoiset ja hyvin kulki! En sitten tiedä onko mulla anonyymia enemmän voimaa, kun ei mulla ollut runsaslumisessa Oulussa mitään ongelmaa ei ilmakenno- eikä kolmipyöräisillä. :D Kieltämättä nuo ilmakumirenkaat on kevyemmät työntää, mutta esimerkiksi siskolla on puhjennut jo kahdesti rengas, ja sen rattaat on ollu käytössä vasta puoli vuotta!

  Nää ratasasiat on sellasia, joissa jokaisella on oma mielipide ja siihen vaikuttaa ihan älyttömästi se, minkälaiset vaunut on itsellä katsottuna tai ostettuna. :) Loppujen lopuksi ne kaikki on ihan yhtä hyviä, ainakin melkeen. (Minä oon tietty vakuuttunut Baby Joggerin parhaimmuudesta! Sisarusrattaat tulee samaa merkkiä, jos vaan joku ne mulle ostaa :D)

  VastaaPoista
 10. Mun on pakko kommentoida, että tammikuussa 2010 lapsen saaneena ja kaksi talvea Spiriteillä maaseutukaupungissa kaksi kertaa päivässä lenkkeilleenä voin todeta, että niillä kyllä pärjää ihan hienosti :) Toki varmasti nelipyöräiset on tukevammat, mutta meillä ei ollut mitään ongelmia auraamattomillakaan teillä. Suurin ongelma kun lumihangessa minusta on se, että vaunuja millään renkailla ei meinaa saada eteenpäin. Mutta kuten jo aikaisemmin totesin, nämä on niitä makuasioita..

  VastaaPoista
 11. Taisi olla 2 päivää koko talvena, kun olin pulassa vaunujen kanssa :D ja joka päivä käytiin lenkillä, kun meiän pikkumuru ei nukkunut kuin vaunuissa alkuun päiväunia. Kyllä päästiin hyvin kolmipyöräisillä, jotkut tienylitykset oli välillä vaikeita mutta niistä selvittiin!

  Kai se on vähän asenteestakin kiinni, miten sitä selviää. Mutta enhän mä toki missään pellolla niitä vaunuja työnnellytkään vaan kävelyteitä pitkin. Maaseutukaupungiksi tätäkin voisi sanoa.

  VastaaPoista
 12. Ihanko mä tänne tulisin valehtelemaan :D Oonkin ehkä joku teutonia spirit-agentti missiona puhua niiden puolesta niin, että kohta kaikilla on spritit...jep :D

  VastaaPoista
 13. Veera: kiitti hyvistä kommenteista! Pistän korvan taakse myös liittyen noihin Brion Happyihin, sillä kömpelyys ei kuulosta hyvältä :) Ja tosiaan lunta meilläpäin riittää, eli hyvä tietää, että kolmirattaisillakin pääsee eteenpäin!

  Sydänjää: hmm, teleskooppiaisa laitetaankin heti korvan taakse...! Ja juu, ei tässä loppujen lopuksi kuitenkaan liian aikaisessa olla liikkeellä ;)

  Iskunvaimennin: kiitos hyvistä näkökohdista! Todellakin tämä vaunuasia tuntuu välillä jotenkin tosi suurelta hankinnalta, ja varsinkin kun ei ymmärrä aiheesta vielä kovinkaan paljon :) Näillä teidän vinkeillä pitäisi kuitenkin kaupoissa vertaillessa löytyä se oma ja oikea vaihtoehto suhteellisen helposti.

  Sanniainen: Juu, käynti vaunukaupassa on aivan ehdottomuus ennenkuin tilaa mitään! Varsinkin kun meillä on miehen kanssa pituutta ja sen päälle vielä pituuseroa niin hankinta saattaa jo pelkästään siitä syystä osoittautua yllättävän haastavaksi. Autoon ne pitää ehdottomasti saada, mutta siinäpä vasta pulma, koska meidän auto vaihtuu vuodenvaihteessa ja vielä ei tiedä minkälainen kulkupeli laitetaan! Ilmeisesti siinä vaiheessa autonvalinta tulee sitten menemään vaunujen mukaan koska vaunut ovat siinä vaiheessa meillä jo hankittuna ;)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi: kiitos hyvästä analyysistä. Tarkoitus olisi varmaankin tehdä pääsääntöisesti kevyitä vaunulenkkejä kaupunkiolosuhteissa, mutta tosiaan talvella meilläkin lunta riittää, ja lisäksi haaveissa on välillä käynyt juoksulenkit vaunujen kanssa....Saas nähdä mihin sitten oikeasti päädytään. Tuo juoksupuoli jää varmaan muiden kriteerien ulkopuolelle jos sitä on vaikea täyttää koska haluaisin kuitenkin aika jämäkät ja tukevat vaunut.

  Ent. Mahansa Vanki: ohoh, olen aivan yllättynyt siitä että Emmaljunga on huono kaupunkipeli. Tämä siis erityisesti siksi, koska olen kuullut niistä niin paljon hyvää ja itsekin ollut jossain vaiheessa sitä mieltä, että sellaiset joskus meillekin laitetaan :) Kiitos vinkeistä!

  Pepe: kiitti kommentista, laitetaan korvan taakse :)

  Kaiken kaikkiaan keskustelu oli moninaista ja mielipiteitäkin herättävää, mutta kiva kun innostuitte kommentoimaan! Sain paljon hyviä huomionarvoisia vinkkejä ja luulenpa, että kyllä näillä eväillä saadaan meille hankittua juuri ne oikeanlaiset vaunut :)

  VastaaPoista
 15. Kommentoin vielä sen verran, että ei ne Brion Happyt ole ollenkaan ainoat kömpelöt vaunut, vaan mun käsiin lähes kaikki perinteiset nelipyöräiset yhdistelmät tuntuu kömpelöiltä. Nuo kolmirattaiset vaan yksinkertasesti on niin paljon näppärämmät sekä lenkillä että kaupungilla. Minä työnnän rattaita paljon yhdellä kädellä, kun joko puhun puhelimeen toisella kädellä tai sitten siinä on koiran remmi (tai jopa molemmat! :D).

  Juoksuominaisuuksista vielä sen verran, että mun yks kaveri, joka on himojuoksija, on juossut ihan hyvällä menestyksellä kolmirattaisilla yhdistelmillä. Oisko Teutoniat nekin? Sittenhän on olemassa ihan juoksurattaita, niissä on sitten oikeasti isot ja kapeat pyörät, toiminee kyllä parhaiten kesäolosuhteissa.

  Minä oon oikeesti nyt varmaan perillä kaikista mahdollisista ratasominaisuuksista, kun oon niitä tutkaillut ensin esikoisen odotusaikana, sitten esikoisen vauva-aikana, kun etsittiin noita nykyisiä ja nyt sitten vielä noiden tuplien kans... :D

  VastaaPoista
 16. Veera: ok, ymmärsin vähän väärin :) Muistelen myöskin jotain sen suuntaista, että yksi juokseva ystäväni on hankkinut itselleen kolmipyöräisen menopelin, mutta täytynee kysyä häneltä lisätietoja....testaamaan en harmillisesti kyllä pääse kun asuu niin kaukana. Luotan sun asiantuntemukseen rengaspuolessa :D

  VastaaPoista