perjantai 23. maaliskuuta 2012

3kk:n neuvola

Meillä oli eilen tasan 3 kk:n neuvola ja Sintistä otettiin uudet kasvulukemat:
Paino 6780 grammaa
Pituus 62,5 cm
Päänympärys 43 cm

Iso tyttö! :)

Reissu oli tytölle sikäli tosi rankka, että menomatka piti taas huutaa kurkku suorana kun jouduttiin turvakaukaloon istumaan. Perillä puolestaan alkoi tuntua siltä, että olisi voinut ottaa aamupäiväpäikkärit, mutta sen sijaan tyttöpolo joutuikin mitattavaksi ja piikitettäväksi. Okei, no nakuna pöydällä oli kivaa kuten aina, mutta lysti loppui kuin seinään siinä vaiheessa kun täti tuikkasi rokotteen reiteen. Ja mikä sen kamalampaa: kun oltiin pikkuisen rauhoituttu, tehtiin taas sama toiseen reiteen! Kaikki tämä jännitys aiheutti sen, että yllättäen paluumatka kotiin sujuikin hyvin hiljaisissa merkeissä kun uupunut tyttö simahti kaukaloon ja nukkui aina kotiin saakka.

Sintti sai palautetta, että selän asento on ehkä hieman liian kaarella taaksepäin joten hyvä kantoasento olisi kainalossa niin, että selkä painuu hieman kyömyyn eteenpäin ja kantokädellä pidetään vauvaa nilkoista kiinni. Tämä auttaa venyttämään selän lihaksia ja parantamaan asentoa.

Hauskaa oli se, että saimme vihdoin luvan aloittaa perunan antamisen! Vellille terkka sanoi edelleen nou nou, mutta sopiva aloitus on pari teelusikkaa keitettyä perunaa johon on sekoitettu äidinmaitoa. Annosta sitten lisätään hiljalleen sitä mukaa kun se alkaa maistua. Kävinkin heti eilen ostamassa muutaman perunan ja tänään keiteltiin typylle ensimmäinen pottu :) Jos tämä olisi kuvallinen blogi, niin liittäisin mukaan mainion kuvan Sintin ilmeestä, joka siis todellakin kertoo enemmän kuin 1000 sanaa. Pääasiallisin sisältö oli kuitenkin mitä-ihmeen-moskaa-sä-äiti-mulle-syötät-apua-en-saa-tätä-kurkusta-alas-ja-kääk-nyt-meni-henkeen! Lopuksi siis tosiaankin piti napata hetkeksi aikaa alaspäin syliin pieni Sinttiläinen joka luuli, että perunamössöä voi myös hengittää. Ehkä tämä syöttöpuuha sujuu huomenna hiukan paremmalla menestyksellä :)
Tänään kävin ostamassa tällaisen ihanan vaaleanpunaisen kaulalapun joka ei pahastu sottaavista ruokailuhetkistä. Näyttää nimittäin kovasti siltä, että ruoasta suurin osa valuu takaisin ulos joten eivätpähän ole pitkin vauvelin vaatteita. Mutta siis mieluummin pottu kuin puklu. Toivottavasti tästä uudesta ruokavaliosta on apua pulauttelun hillintään!

21 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No kuulemma suolisto ei ole vielä valmis vastaanottamaan sitä...teki mieli sanoa, että kyllä Pingun ja Sandynkin vauvat saavat syödä velliä!

      Poista
  2. Ja miksi perunaa? Se aiheuttaa niin monelle vatsakipuja tärkkelyksen takia. Ja miksi nyt jo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin jotain kiinteitä siksi, että ruoka pysyisi paremmin sisällä kun tyttö puklaa edelleenkin aika valtavan paljon. Velliä ei kuulemma saa vielä antaa ja peruna on parempi. Itsekään en pidä perunaa maailman parhaana ravintoaineena, mutta päätin luottaa tässä vaiheessa neuvolantädin sanaan...

      Poista
    2. Ehkä maissi, porkkana, avokado, bataatti, kesäkurpitsa..?
      Suomalaiset neuvolantädit sanoo aina perunan, kun sitä on ollut Suomessa tarjolla meidän mummujenkin aikana.
      Mutta toisaalta, menee hetki ennen kuin Sintti hoksaa miten sosetta saa vietyä suun takaosaan, eikä hän kuitenkaan velä hetkiin sitä oikeasti niele :)

      Mun seitsenkuisen masu ei kestä vielä perunaa eikä kaikkia viljoja.

      Poista
    3. Mäkin ehdottomasti kyllä esim. bataatilla aloittaisin. Peruna on todella "jytyä" tavaraa... Eikä kyllä meidän neuvolassa sitä suositeltu ekaksi. Ehkä meillä on "edistyksellisempi" terkka. =)

      Poista
    4. No maissi on myös melkein yhtä jytyä tavaraa kuin peruna, mutta sehän voi olla että toiselle sopii, toiselle ei.. Itse ajattelin aloittaa jollain vähähiilarisella, kuten avocado, sillä hiilarit aiheuttavat suurimmalle osasta aikuisellekin kovia ilmavaivoja.. Niin yksilöllistä. Meillä myös kovaa puklailua, ja odotan että saa "luvan" kiinteiden aloitukseen..

      Poista
  3. Mä suosittelisin myös, että et alottaisi perunalla vaan mieluummin vaikka bataatilla. Paljon parempi pienen vatsalle ja on huomattavasti paremmin siedetty ruoka-aine kuin peruna. Meidän tyttö aloitti kiinteät 2 viikkoa sitten (on nyt 4,5 kk) ja aloiteltiin tosiaan mun omatekemällä bataattisoseella. Hyvin uppos ja sen jälkeen onkin maisteltu suht nopeassa tahdissa kaikenlaista, päärynää, mangoa, porkkanaa ja kukkakaalia. Meillä tyttö kyllä tajus tosi nopeasti, miten syödään, johtuneeko siitä, että lusikka oli jo tuttu D-tippojen antamisesta. Ruoka menee käsittämättömän siististi massuun :) -Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heini, voisinpa hyvinkin kokeilla bataattisosetta! En kuitenkaan viitsi kovin montaa ruoka-ainetta ottaa viela tassa vaiheessa mukaan, mutta bataatti taitaa kuitenkin olla aika samantapainen kuin pottu joten voisin vuorotella niita...

      Poista
  4. En pysty ymmärtämään, miksi alan ammattilaiset antavat tämmöisiä suosituksia? Kiinteiden ( myös vellien) suositusaloitus ikä on 4 kk. Ei ole mikään yhden ihmisen mielipide, vaan perustuu tutkittuun tietoon. Joskus 80 luvulla suositeltiin tuota perunaa 3 kk alkaen. Jokainen vanhempi tekee omat ratkaisut, mutta kyllä terveydenhoitajan pitäisi kertoa mikä on virallinen suositus ja mihin se perustuu. Hyvällä tuurilla kaikki menee hienosti, mutta herkempien suolisto ei ole tuossa iässä vielä kypsä kiinteille. Puhumattakaan allergioista ja helposti päälle jäävistä välttämisdieteistä. Esimerkiksi oma tytär reagoi perunalle 4 kk ( aloitettiin tuolloin huonon painon nousun takia) voimakkailla iho- oireilla ja vatsakivuilla. 7 kk iässä vain lieviä oireita enää ja nykyään 10 kk ei oireita laisinkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla on nakojaan kehkeytynyt aiheesta paljon keskustelua, mutta siis aloitimme kiinteita aikaisemmin koska Sintti puklaa edelleen todella paljon. En aio ottaa mukaan mitaan kovin laajaa repertuaaria viela tassa vaiheessa, mutta olemme valmiita kokeilemaan mita tahansa etta Sintin olo helpottuisi ja tuo alyton puklailu saataisiin vahenemaan.

      Poista
  5. Jatkoa edelliseen, kun vaikeuksia kirjoittamisessa. Täysimetystähän suositellaan aina 6 kk asti ja esim . kiinteitä alkaen 4 kk, jos esim. painon nousu ongelmia. Käytännösssä monet alkavat kiinteiden maistelun alkaen 4 kk mm. parempien yöunien toivossa tai haluavat totuttaa lapsen pikkuhiljaa lusikkaan ja kiinteisiin. Mielestäni tässä ei ole mitään väärää, koska 4 kk kuitenkin asetettu takarajaksi. Kommentini ei ollut missään nimessä moite äitejä kohtaan, vaan enemmin ihmetystä miksi neuvolasta tiedon kulku on näin huonoa. Olisi eri asia ollut kertoa riskeistä ja virallisista suosituksista ja sen jälkeen kertoa, että tietää kuitenkin perheitä joissa aikaisempi aloitus mennyt ongelmitta näistä huolimatta. Ihanaa kevään jatkoa. Blogiasi on kiva lukea, tulee oman tyttären vauva-aika niin elävästi mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei meilla todellakaan mitaan kovin laajaa keskustelua aiheesta saatu neuvolantadin kanssa aikaiseksi. Han vaan sanoi hyvin lyhyesti, etta perunalla voi aloittaa joten tyydyin siihen.

      Ja kiitoksia palautteesta :)

      Poista
  6. "En pysty ymmärtämään, miksi alan ammattilaiset antavat tämmöisiä suosituksia? Kiinteiden ( myös vellien) suositusaloitus ikä on 4 kk. Ei ole mikään yhden ihmisen mielipide, vaan perustuu tutkittuun tietoon."

    No niin, hold your horses. Alan ammattilaisena (olen sos.- ja terv. alan ammattilainen ja teen vauvatyötä) kommentoin hieman takaisin ja toivottavasti lievennän tuskaasi Veronan Sintin vatsasta ja sen mahdollisista tulevista vaivoista.

    Ensinnäkin tuo 4kk perustuu EU:n suositukseen. Aiemmin tosiaan vauvoille suositeltiin kiinteiden aloittamista 3kk. On totta, että on olemassa ns. herkkyyskausia asioden oppimiselle ja tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että n. 4kk vauva on altis oppimaan kiinteämmän ruoan nielemisen taidon helpommin kuin esim. 3kk vauva. Se, miten hänen suolistonsa kiinteää ruokaa vastaanottaa kolmen tai neljän kuun iässä, on sitten jo eri asia. Kuten kaikissa muissakin asioissa, vauvat ovat yksilöitä, joiden kasvun ja kehityksen tueksi on otettava huomioon kokonaisuus. Eri aikoina katsotaan asioita eri näkövinkkeleistä, suosituksia tulee ja menee.

    Myös kiinteiden aloittamisessa, kuin muissakin vauvan hoitoon liittyvissä asioissa, on syytä olla yksilöllinen. Esim. oma poikani kun sairasti refluksitautia, hänelle suositeltiin kiinteiden aloittamista 4kk ikää aiemmin, aivan kuten Veronan Sintillekin. Ruoasta voi tehdä nestemäisempää ja enemmän äidinmaitoa sisältävää, kun aloitus aikaistuu. Kun lapsi pulauttaa runsaasti, on hyvä, että kokeillaan lempeää keinoa sitä hillitsemään. Voit olla anonyymi aivan varma, että pulauttelu ei todellakaan ainakaan täytä virallisia suosituksia missään mielessä korventaessaan pienen vauvan ruokatorvea, kun maito hiissaa sitä edes takaisin maitohapot kyydissään. Epäilenpä, että se on paljon suurempi vaiva kuin aivan järjettömän pieni mahdollisuus allergiaan tai vatsavaivaan. Minä ainakin mieluummin annoin alle 4kk ikäiselle pojalleni sosetta kuin lääkettä.

    Se, että lapsi todella allergisoituu jollekin, on monen asian summa. Nykyajan vanhemmat pelkäävät allergisoitumista aivan liiaksi. Jonkinlainen oireilu uusien ruoka-aineiden kanssa on täysin normaalia ja kuuluu kiinteiden aloittamiseen, aloitti ne sitten 3kk, 4kk tai 6kk iässä. Totta kai on hyvä kysyä terveydenhoitajan mielipidettä, kun toimitaan "virallisia suosituksia" (HUOM! sana on nimenomaan suositus!) vastaan. Tässähän ilm. ehdotus tulikin terkkarilta. Sama pätee motoriikkaankin. Oma poikani oli varhainen istumisessa, joten sai luvan istuttamiseen jo 5kk iässä.

    Toivottavasti anonyymi et nyt turhaan huolehdi Sintin voinnista. Luotetaan vaan siihen, että Verona kyllä itse sitten osaa muuttaa tarvittaessa ruokia, jos vatsavaivaa tms. ilmenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan uudelleen korostaa, ettei kommenttini ollut moite ketään kohtaan väärästä toimesta, vaan enemminkin minusta tuntui että neuvolasta ei oltu saatu kunnolla tietoa asioiden taustoista.

      Kaveripiirissäni olen huomannut, että erilaisia ohjeita satelee riippuen neuvolan tädistä. Siinä ei ole mitään väärää. Mielestäni olisi kuitenkin äitien oikeus saada tietää viralliset suositukset ja mihin ne perustuvat. Suosituksia ei tule ja mene kuten annat ymmärtää, vaan ne paranevat sitä myötä kun tietoa karttuu. Ammattilaisena varmaan myös tiedät, miksei esimerkiksi alle 5kk ikäisille vauvoille suositella viljatuotteita kuten isovanhempiemme aikaan. Siinä yksi hyvä esimerkki sinulle.

      Käsittääkseni myös täysimetyksellä olevien refluksitauti ei aiheuta yhtä pahaa eroosiota ruokatorvenlimakalvoon kuin jo kiinteitä syövän johtuen sisällön happamuudesta eli asiassa on jälleen kaksi puolta. Korjaa toki, jos sinulla on uudempaa tietoa asiasta, sillä siitä on nyt 4v. kun viimeksi olin lasten ravitsemukseen erikoistuneen pediatrin luennolla.

      Jätän tämän keskustelun nyt tähän ja toivon, ettei kukaan pahoittanut mieltä. Alkuperäinen tarkoitus oli vain, että äidit saavat tiedot suositusten taustoista ja voivat näiden pohjalta toimia kuten parhaaksi näkevät. Mehän toimimme vain asiantuntijan roolissa ja vanhemmat sitten itse päättävät mitä näistä ojeista katsovat parhaaksi sopivan heidän elämäntilanteeseen.

      Terveisin neuvolan lääkäritäti =)

      Poista
    2. Niin, ymmärtääkseni ongelma on siinä, että pelkällä nesteravinnolla ruoka nousee monilla herkemmin ruokatorveen aina pukluksi asti kuin kiinteämmällä ravinnolla. Toki myös maidonsakeuttajia voidaan käyttää apuna tässä vaivassa, mutta monilla ne eivät riitä pitämään ruokaa vatsassa. Monilla siihen ei toki riitä kiinteätkään, vaan vasta vauvan asennon muuttuessa motoriikan kehittyessä ylöspäin, ruoka pysyy useimmilla painovoiman avulla paremmin vatsalaukussa.

      Suosituksia toki perustellaan sillä, että ne perustuvat tutkimuksiin ja en mitenkään ole niitä vastaan. Toki noudatan ammattilaisena niitä aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Pitää kuitenkin muistaa aina se, että joskus myös aiemmin tehtyjä tutkimuksia kumotaan ja taas kumotaan - se kuuluu kaikkeen tieteeseen. Siksi järjenkäyttö on sallittua. Paljon moniammatillista yhteistyötä tekevänä olen myös sitä mieltä, että itseni lisäksi Suomi on täynnä alan ammattilaisia, joihin meidän muiden ammattilaisten tulee luottaa. Suomessa kasvaa harvinaisen terveitä lapsia, jotka saavat hyvää kasvua tukevaa hoitoa ja ohjausta. En siksi itse lähde kritisoimaan pelkästään suositusten perusteella kenenkään tilannetta, kun etenkin refluksitaudin kohdalla homma on monimutkainen ja perin kiusallinen.

      Itse ainakin aikoinaan (2v sitten) olen lastenklinikan erikoislääkäriltä saanut ohjeeksi koittaa lapsen kanssa kiinteätä ravintoa ja maidonsakeuttajaa vatsahapponeutraloivan lääkkeen kanssa refluksivaivaan (tosin nekään eivät suinkaan poistaneet vaivaa meidän lapsemme kohdalla, mutta se on sitten jo eri tarina). Veronan kanssa hoito-ohjeet ovat siis olleet identtiset.

      Refluksi on hirveän hankalasti hoidettava vaiva, johon tarvitsee usein erikoislääkärin vastaanottoa. Siinä yritetään monesti useita eri konsteja ja toivotaan parasta. Valitettavasti. Kun kasvu ei häiriinny, ei olla myöskään ruokatorven tilanteesta kovin huolissaan. Kun tilanne kääntyy siihen, ettei lapsi kasva ja kehity, ollaankin jo paljon vaarallisemmassa tilanteessa. Onneksi usein vaiva on ohimenevä ja ruokatorvenkin tilanne korjaantuu paremmaksi. Kiinteitä nyt pitää joka tapauksessa aloitella viim. 6kk ikäisenä, oli refluksia tai ei. On kuitenkin fakta, että kiinteä ruoka auttaa monien kohdalla. Niillä, joilla kiinteä ruoka ei vie vaivaa mennessään, se yleensä ainakin helpottaa. Meilläkin näin kävi aikoinaan, vaikka puklua silti tuli kiitettävästi.

      Poista
    3. Kiitos koosteesta, vaikka refluksi toki on minulle hyvinkin tuttu sekä työni puolesta että oman lapseni kautta. Itse olisin halunut saada vastaavassa tilaanteessa vain hieman enemmän taustoitusta (avainsana =D )neuvolasta kuten jo ensimmäiseesä kommentissani totesin.

      Mitä tulee ammattitaitoon, niin potilasnäkökulmastakin voin sanoa, että jo ihan lastani hoitaneissa pediatreissakin on paljon variaatiota riippuen heidän suppeammista erikoisaloistaan ja intresseistään. Hoidossa toki ei ole ollut varsinaisia virheitä, mutta ei kaikki voi osata priimasti kaikkea eikä pidäkään. Uskoisin myös muissa ammattiryhmissä löytyvän osaamisessa hieman variaatiota?

      Mitä tulee suosituksiin, niin toivoisin itseäni hoidettavan niiden mukaan. Käytännöstä poiketessa toivoisin ainakin, että minua informoitaisiin, miksi näin tehtiin ja mitä siitä voi seurata. Mitä tulee tutkimustulosten muuttumiseen, niin St-nousu infarktin kohdalla toivoisin enemmin sen pallolaajennuksen liuotuksen sijasta tällä hetkellä (olettaen olosuhteet sen sallisivat), vaikka angioplastian ensisijaisuus kumottaisiin 10 vuoden päästä. Heh, myönnettäköön, että esimerkki on huono ja raflaava ;-).

      Kaikkea hyvää kuitenkin Sintille ja toivottavasti teillä sujuu hyvin ruuan maistelut. Älä ota stressiä, jollei lähde kunnolla sujumaan. Kyllä vauva sitten alkaa syödä ja näyttää mielenkiintoa kiinteitä kohtaan, kun on siihen valmis. Meillä mm. 5,5 kk iässä tyttö alkoi seurata ruokailujani silmä kovalla ja tuolloin tapahtui huomattavaa kehitystä soseiden kanssa. Sitä ennen yritti sylkeä vain kaiken ulos ja suu pysyi supussa.

      Poista
  7. Maitohapot ei taida kyllä ruokatorvessa hiissata suuntaan eikä toiseen... Vatsahappoja tarkoitin heheee.

    VastaaPoista
  8. Hei.
    Kerroit, että vauvallasi todettiin taipumus köyristää selkää taaksepäin ns opistotonus asento. Yleensä aivan vaaraton. Se selittääkin, miksi vauva ei viihdy turvaistuimessa. Siinähän tulee juuri se suositeltu venytysasento, jonka vauva varmaan kokee sitten epämiellyttävän venyttävänä. Yleensä tällainen korjautuu kun käsittelyssä huomioi tämän. Selinmakuullakin voi varovaisesti nostaa vauvan jalkoja ja koukistaa niitä vatsan päälle ym. Jos ei tunnu helpottavan niin terveydenhoitajan kautta varmaan pääsee terveyskeskuksen fysioterp. luo ohjantakäynnille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatat hyvinkin olla oikeassa, enka tullut itse tuota ajatelleeksikaan. Kiitoksia hyvasta havainnosta! Olemma yrittaneet nyt kanniskella Sinttia siina suositellussa "kainaloasennossa" jotta selka hieman venyttyisi, samoin tuota "pierunpumppaamista" harrastetaan aika paljonkin :) En tieda kuvittelenko, mutta onkohan Sintti ehka vahan tottunut autossa istumiseen nyt...

      Poista
    2. hm, oma kokemus:
      - meidän vauva alkoi syömään maissivelliä neuvolan tädin suosituksesta 2,5 kk:tta vanhana koska korviketta meni reipas litra päivässä. ei siinä kyllä sivuttu edes millään tavoin mitään suosituksia tai sitä etteikö suolisto kestäisi.
      - kasvissoseiden maistelu 1 ruoka-aine kerrallaan aloitettiin 3 kk + 1 vko:n ikäisenä ja meillä aloitettiin perunalla, josta tehtiin sose korvikkeeseen eikä siinäkään kyllä neuvolan täti nähnyt mitään ongelmaa eikä myöskään vauvan vatsa. siihen sitten ollaan 4 päivän välein annosta tietysti nostettu joka päivä ollen enimmillään 5 tl ja kokeiltu uusia aineita. tähän mennessä poika syönyt perunaa, kukkakaalia, porkkanaa, maissia, parsakaalia ja hyvin ovat uponneet. nyt ikää 3 kk 4 vko:a ja 1 pvä ja meillä syödään sosetta sekä lounasaikaan, että ns. päivällisaikaan ja välipalaksi aloitettiin tänään marjat/hedelmät. toivottavasti en nyt, kun en suosituksia noudata, tuhoa poikani suolistoa ja saa aikaan hillittömiä ruoka-aineallergioita.

      Mua vaan naurattaa. Se on näköjään puhtaasti kiinni siitä henkilöstä, joka siellä terveydenhoitajana toimii, mitä kenellekin äidille suositetaan. Suosituksista viis muualla kuin blogien kommenteissa tai ns. Täydellisten nettiäitien keskustelufoorumeilla. Jälkimmäisissä en edes käy. :)

      Poista