maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kuilun pohjalla

Viime päivinä olen kirjoittanut niin, että sormenpäitä pistelee. En siis blogiin, vaan päiväkirjaan. Yhtäkkiä tuli tärkeäksi kirjoittaa kaikki tapahtunut ylös pieniä yksityiskohtia myöten. Tuli paniikki, kun huomasin että hyvä jos muistan enää edes eilisen asioita, ja koko ajan tapahtuu niin paljon että haluan tallentaa ne myöhempää varten. Kaikki ne pienet "ekat kerrat" tapahtuneen jälkeen, miltä tuntui, mitä ajattelin, kuka lohdutti missäkin asiassa.

Olen tehtaillut jo sivutolkulla ihan kamalan huonoa tekstiä, pääpaino määrässä, ei laadussa. Vain omille silmilleni, ja ehkä jonain päivänä myös miestä varten. Kaivan puhelinta, kyselen mieheltä ja tarkistelen yksityiskohtia blogista jotta saisin mahdollisimman paljon tietoa ylös. Hirveän paljon on pelkkää sumua, en vaan muista mitä on tapahtunut sillä kaikki päivät tuntuvat ihan samanlaisilta. Surua, surua ja surua. Kaikista kauheimmalta tuntuu, etten vieläkään muista mitä tapahtui elämämme viimeisenä onnellisena päivänä. Missä oikein olimme ja mitä teimme?

Luulin jo hetken verran, että oma oloni alkaa hiljalleen kohentua ihan pikkuriikkisen parempaan suuntaan. Sen sijaan pari päivää sitten herättyäni totesin, etten oikeastaan haluaisi herätä enää ollenkaan. En halua nousta sängystä, en halua tehdä mitään. Teen kuitenkin jotain, tietystikin, mutta mikään ei huvita. Se musta aukko on vihdoin levittäytynyt ihan kokonaan ympärilleni, imaissut sisäänsä enkä pysty enää näkemään valoa. Näen vain satunnaisia heijastuksia, mutta mikään ei valaise pysyvästi.

Tietoisuus Neiti S:n olemassaolostakaan ei enää riitä lohdukkeeksi. Tiedän, että pitäisi olla kiitollinen yhdestä elävästä, ihanasta lapsesta mutten jaksa. Näen edessäni pelkkää mustaa.

Ja toissapäivänä alkoivat painajaiset. Enkelipojan sijasta oli kuollutkin esikoisemme, ja vakuutusyhtiöstä ilmoitettiin että he irtisanovat lapsivakuutuksemme. Sain jatkettua vakuutusta maksamalla avoimen laskun. Ystäväperheen lapsi sen sijaan oli kolmatta päivää kadoksissa ja menetyksestämme huolimatta lähdimme auttamaan heitä etsinnöissä.

Viime yönä näin samaa unta, mutta niin että esikoisemme oli se, joka oli kadoksissa. Unessa muistan kiduttaneeni itseäni arveluilla siitä, kenen käsissä lapseni on, ehkä pieni tyttöni oli jopa joutunut hyväksikäyttäjän uhriksi. Uni päättyi siihen, että kuulin tytön olevan turvassa ja juoksin metsätietä pitkin hänen luokseen, sain juuri puristettua hänet syliini kun heräsin.

12 kommenttia:

 1. Mä muistan itse myös sen kauden, kun tuntui ettei edes se elävä lapsi riitä syyksi nousta ylös sängyn pohjalta... Kun jotenkin tiesi, että se elävä pärjää ja sillä on kaikki hyvin. Se äitiä enemmän tarvitseva oli jossain muualla, äidin ulottumattomissa.

  <3 Jaksamista Verona, pieni hetki kerrallaan. Sen olen huomannut, että oudoimpienkaan ajatusteni kanssa en ole ollut yksin.

  VastaaPoista
 2. Minä koin synkimpinä hetkinäni, että esikoinen oli suruni tiellä. Että jos häntä ei olisi, saisin surra rauhassa... Väkisin piti yrittää jaksaa olla äiti myös elävälle. Tällaisista oloista ja ajatuksista tuli tietysti entistä kamalampi olo, varsinkin kun lähipiiri niin helposti yritti lohduttaa puhumalla siitä, miten "onneksi on yksi elävä lapsi". Niin ristiriitaista, kun elävä lapsi todellakin on suuri voimavara ja lohtu, mutta sitten on myös se toinen puoli, että lapsen tarpeisiin on raskasta vastata musertavan surun keskellä.

  Olen kokenut myös, kuten Turnip, että oudoimmat ja hirveimmätkin ajatukset ovat kuitenkin ihan normaali osa tätä surua, niitä on muillakin saman kokeneilla.

  Paljon voimia jokaiseen hetkeen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, karua mutta totta. Ja eihän sitä tietysti hetkeäkään oikeasti toivoisi ettei esikoista olisi, mutta ei ole helppoa jaksaa toisinaan epäloogisen uhmiksen kanssa, kun haluaisi vain surra.

   Poista
 3. En osaa sanoa mitään muuta kuin toivon sinulle valtavasti voimia jokaiseen askeleeseen ja hetkeen!

  VastaaPoista
 4. Älä ainakaan syytä itseäsi siitä, ettet tällä hetkellä saa iloa edes esikoisestasi. Pyydä apua niin paljon kuin jaksat kavereilta, sukulaisilta, jne. Toivottavasti olette jo saaneet jotain ulkopuolista keskusteluapua miehesi kanssa ja saisitte sitä lisääkin, vaikka se raskasta onkin puhua koko ajan ja käydä läpi uudestaan menetystä. Voimia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä onkin apua koko ajan saatavilla, erityisesti esikoisen hoitamiseen. Nurinkurisesti luulenkin, että jos nämä ajat hänen mieleensä jotenkin jäävät, niin varmaan koko elämänsä viihdyttävämpänä ajanjaksona! Kiinnostavia ja mieluisia hoitajia riittää, samoin kuin hauskaa tekemistä...

   Poista
 5. En osaa sanoa mitään järkevää. Olet ollut mielessä päivittäin ja musta tuntuu niin pahalta, että kenenkään tarvii kokea tällaista. Lämpimiä ajatuksia ja halauksia täältä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa eläetään täällä. Toissa yönä pmppasin sekunnissa pystyyn huohottaen pelästyneenä niin että mieskin heräsi uhmettelemään. Olin nähnyt unta että esikoinen tukehtuu ja ettei meillä olisi enää häntäkään. Sellainen pelko nousee välillä esiin että menettäisi molemmat lapset mutta ei onneksi oikeasti... Jospa tää vielä helpottaa.

   Poista
  2. Pelkääminen on kyllä todella kamalaa. Huomaa, että se tulee ja menee, välillä kovempana mutta onneksi sitten taas saa hetken hengähtää. Toivottavasti sinäkin!

   Poista