tiistai 24. toukokuuta 2011

Niisk potenssiin tuhat! Ja vähän vauvauutisia...

Täällä sairastelut jatkuu. Tästä tuli ihan super ärhäkkä flunssa, vähän niin kuin uumoilinkin, ja kaikista kurjimpia hetkiä elettiin toissailtana. Nenän limakalvot turposivat ihan tukkoon enkä saanut pihaustakaan ilmaa nenän kautta. Tuo turvotus oli niin voimakasta, että sarvikuonon apu loppui siihen. Nukkumaanmennessä itkeä tillitin jo ihan paniikissa kuinka en saa hengitettyä, ja tuo pillitys ei tietenkään kohentanut nenän tilannetta yhtään, päinvastoin. Epätoivoisuuksissani jouduin nöyrtymään ja hakemaan Nasolinin kaapista, ja jo yksi suihkaus molempaan sieraimeen auttoi nukkumaan muutaman tunnin. Ja arvatkaapa tunsinko tuosta syyllisyyttä, vaikka kävinkin etukäteen lukemassa netistä vähän lieventäviä mielipiteitä? Nettikeskustelujen mukaan mielipiteet jakautuvat noin 50-50 että voiko Nasoliniä käyttää raskauden aikana.

Koska olin niin sairas, jouduin sitten lääkärille maanantaina ja samalla tunnustin tämän tekoseni. Ah sitä helpotusta, kun hänkin oli sitä mieltä, että Nasolin ei voi aiheuttaa vaaraa sikiölle! Tuollainen suihkautettava aine päätyy ensisijaisesti limakalvolle, ja verenkiertoon sitä ei ole tarkoitettu ollenkaan. Korkeintaan suihkauksen jämät saattavat päätyä verenkiertoon, mutta määrä on todella vähäinen. (toivottavasti muistin tämän selityksen edes suunnilleen oikein!) Sen sijaan kortisonisuihke on kuitenkin raskauden aikana parempi, joten minulle määrättiin Nasonexia käytettäväksi pari kertaa päivässä.

En ollut aiemmin tiennytkään, että raskaudella on kuulemma tapana pitkittää kaikkia tauteja. Se selittikin sen, miksi olen niin pitkään potenut sitä lämpöilyä ja nyt tämä itse flunssakin tuntuu kestävän pienen ikuisuuden. Onneksi tänään on jo huomattavasti parempi päivä kuin edelliset ja tämä zombeilu loppuu ihan kohta! :)

Pakko kertoa vielä lauantaista, kaikista pahimmasta sairastelupäivästäni, yksi huvittava juttu. Olin niin huonossa kunnossa, että nukuin melkeinpä koko päivän, ja normaalistihan sellaisessa olotilassa ei paljon ruoka kiinnosta. Sen sijaan nyt heräsin aina kahden tunnin välein kiljuvaan nälkään ja oli pakko nousta ylös tekemään jokin pieni välipala, ja sen jälkeen takaisin pehkuihin! Vauva todellakin huolehtii siitä, että se saa tarvitsemansa määrän ruokaa ;)

Olen muuten kuullut noin puolentoista viikon sisään kolmet vauvauutiset, voitteko uskoa. Kaksi näistä pariskunnista on niitä, jotka menivät viime kesänä naimisiin kuten mekin. Enää yksi pariskunta on jäljellä ja olemme aivan varmoja, että kun muutaman viikon kuluttua tapaamme, heillä on myös jotakin kerrottavaa :) Jos kaikista näistä viime kesän pariskunnista olettaa yrityksen alkaneen häistä, sijoittuu keskimääräinen yritysaika n. 5-10 kk:n väliin, ja kaikista nopeimpia olivat kaikista vanhimmat naimisiinmenijät! Eli meistäkin n. pari vuotta vanhempia. Olen todella iloinen kaikkien kanssaraskautujien puolesta, vaikkakin täytyy todeta, että jos itsellä ei olisi jo tärpännyt, voisi olla vähän synkkää kuulla näitä uutisia yksi toisensa perään. Mutta hei, jos ei tällä valtavalla vauvabuumilla Suomen väkiluku lähde kohta jyrkkään nousuun niin jo on ihme! ;) ;)

7 kommenttia:

 1. Voih, pikaista paranemista! Hyvä, että sait tukkoisuuden hoitoon sopivat aineet. Kuulun itse tähän samaan kategoriaan, jossa tukkoisuus tosiaan tarkoittaa sitä, ettei pihaustakaan ilmaa liiku mihinkään suuntaan, joten voin hyvin kuvitella tuon tilanteesi. Toivottavasti tauti on pian selätetty!

  VastaaPoista
 2. Nuha = nuha = nuha = KURJA!!! =/
  Samalla perusteli mulle sitä nenäsumutteen käyttöä allergiaan, joten uskottava ja luotettava selitys kyllä munkin mielestä. :) Siinä kuitenkin mennään jo niillä rajoilla, että äidin huono ja kamala olo vaikuttaa pikkuiseenkin.

  Täällä päin on myös alkanut nälkä olemaan vakivieras ja jos ei ruokaa tule sillä sekunnilla, kun nälkä ilmoittaa saapumisestaan niin johan heittää olotila kärrynpyörää.

  VastaaPoista
 3. Lääketietokannan mukaan Nasoliniakin saisi käyttää raskauden aikana. Se on hassua, kun lähes poikkeuksetta kaikissa pakkausselosteissa lukee, että ei saa käyttää raskausaikana tai ei ainakaan ilman lääkärin lupaa. Ja sitten kun perehtyy tuohon erilliseen tietokantaan, missä lukee lääkkeistä raskaus- ja imetysaikana niin lähes kaikkia ns. normaaleja lääkkeitä sitten kuitenkin voi ottaa raskausaikana. Toki ymmärrettävistä syistä mitään ei ole tutkittu kunnolla, joten koskaanhan ei 110% varma voi mistään olla. Mutta voiko tuota muutenkaan elämässä olla..

  Nasolinista siis sanotaan valmisteyhteenvedossa näin:
  "Ksylometatsoliinin kulkeutumisesta istukan läpi tai erittymisestä äidinmaitoon ei ole tietoa. Mahdollisen systeemisen verisuonia supistavan vaikutuksen vuoksi Nasolinia ei tule käyttää raskauden aikana. Imetyksen aikana valmisteen käytössä tulee noudattaa varovaisuutta."

  Ja sitten taas GravBase-tietokannassa joka siis on erikseen tuohon raskausaikaan tarkoitettu:
  "Rajalliseen tietoon perustuen ksylometatsoliinin käyttö raskauden alkuvaiheessa ei lisää epämuodostumariskiä. Paikallisesti annosteltaessa ksylometatsoliinia ei imeydy merkittäviä määriä systeemiseen verenkiertoon. Ksylometatsoliinivalmisteita voi käyttää raskauden aikana suositeltuina annoksina."

  T: A (blogger sekoilee niin en tiedä tuleeko tämä Anonyyminä vai kirjautuneena)

  VastaaPoista
 4. Itse käytin suolaliuosta nenäsumutteena, sitä saa apteekista ja on varmasti turvallista. Eihän se miään supertehokas ole, mutta tyhjää parempi.

  Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
 5. Eksyin blogiisi Hyrskynmyrskyn blogin kautta ja jäin sitten lukemaan juttujasi. =)Saanko linkittää sinut omalle listalleni, jotta löydän vielä uudelleen tänne takaisin?

  Pikaista paranemista toivottelen!

  VastaaPoista
 6. Martta: kiitokset, onneksi lääkärin määräämä Nasonex oli tehokasta ainetta ja vihdoinkin ilma kulkee nenän kautta :)

  Pingu: Kyllä sairastaminen on kauheaa, mut onneksi se alkaa nyt olla takanapäin. Ruokahalu ei edelleenkään ole kärsinyt inflaatiota :D

  A: nuo varoitustekstit ovat tosiaan aika jännä juttu. Kuulemma moni lääkefirma laittaa sen varoituksen varalta, koska eivät ole tutkineet lääkkeitä raskaanaolevilla, ja toisaalta kukapa suostuisikaan sellaiseen tutkimukseen?? Ehkä kun ei ota noita ihan kirjaimellisesti mutta on kuitenkin terveellä tavalla varovainen, voi useampiakin lääkkeitä kuitenkin käyttää :)

  Pieniä suuria hetkiä: kiitokset!

  Haaveilija: Kiitoksia ja tottakai saat linkittää :)

  VastaaPoista
 7. pakko tuosta nasolinista sanoa että sillä on kyllä verisuonia supistava vaikutus ja siksi se on kielletty. ei siis sen takia että sen vaikutuksia ei tiedetä. mutta lääkefirmat todella laittavat kieltoja pakkauksiin vastuun siirtämisen takia. ja on epäeettistä tutkia raskaana olevia lääkekokeissa tietenkin. luin kuitenkin nasolinin käytöstä husin tetarogeenisestä tiedotteesta että sitä saa ohjeistuksen mukaan käyttää raskausaikana, on vaan oltava todella varovainen ohjeen kanssa ja vain tietysti tosi hädässä käytettynä jos ei esim saa unta muuten. mietin vaan tätä nasolin juttua itse kun kaverini sanoi saaneensa keskenmenon rv6 juuri samalla viikolla kun käytti 3pv nasolinia ja hän pitää nasolinia tähän syynä. mielipiteet netin mukaan ovat tosiaan kummasti jakautuneet tämän asian kanssa. nasolin vaikuttaa vaarattomalta paikallisvalmisteelta mutta totuus on että se supistaa verisuonia ja voi näin oikeasti vaikuttaa istukan toimintaan. se miten paljon, sitä ei voi tietää. =)

  VastaaPoista