keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Jälkitarkastus

Eilen oli vihdoin se kauan odotettu synnytyksen jälkeinen jälkitarkastus. Jännitin sitä sisätutkimusta aika lailla, mutta onneksi se ei sitten ollutkaan erityisen tuskallinen kokemus ja lääkäri oli varovainen. Kohtu oli kuulemma supistunut asianmukaisesti ja kaikki vaikutti normaalilta.

Kysyin tietysti heti mielessäni pitkään pyörineen asian, eli joko saa mennä kuntosalille ja vaikka lenkkipolulle jos mieli tekee. Ja miten vatsalihakset. Urheilla kuulemma saa, mutta on tärkeää huolehtia lantionpohjalihaksista ja varmistaa että ne ovat aina kontrollissa liikkeitä tehdessä. Suoria vatsalihaksia saa alkaa tekemään vasta kun syviä vatsalihaksia on treenattu jonkin aikaa ja ne tuntuvat olevan kunnossa. Huippujuttu! Jos vaan tilanne sallii, painun heti tänään kuntosalille :)

Otin myöskin esille ehkäisyasiat ja sanoin suoraan, että me emme aio ryhtyä käyttämään ehkäisyä sillä meillä on ollut hankaluuksia ensimmäisenkin saamisessa ja toiveissa olisi uusi raskaus tämän vuoden aikana. Olemme keskustelleet tästä paljon miehen kanssa ja tietysti ensin pitää saada vihreää valoa lääkäriltä sillä emme halua mitenkään vaarantaa kroppaani kun raskaus on aina rasitus elimistölle. Onneksi lääkäri ei tyrmännyt suunnitelmiamme vaan kertoi, että kun komplikaatioita ei kerran ole ollut, niin ei hän näe tässä mitään ongelmaa.

Hidasteena tosin perheenlisäyssuunnitelmille voi toimia imetys. Kysyin, että voiko raskaana ollessa imettää ja kuulin, että tästä on ollut vuosien varrella vaihtelevia suosituksia. Ennen kuulemma kehotettiin lopettamaan imetys raskaaksi tultua mm. siitä syystä, että se saattaa aikaansaada supistuksia jne. Nykyään ei olla niin tiukkoja asian suhteen. (Tosin luulen, että meillä tällainen ei haittaisi kun eihän minun kroppani edes osaa supistella itsestään!) Tosin raskaaksituloon (täys)imetys puolestaan voi vaikuttaa siten, että kuukautisia ei kuulu koko imetysaikana ollenkaan. Erityisesti yöimetyksellä on tähän voimakas ehkäisevä vaikutus.

Tämä tuleekin olemaan meidän kohdalla mielenkiintoista että miten meille oikein käy, sillä olen kyllä alustavasti suunnitellut imettäväni kokonaisen vuoden jos maitoa vaan riittää, mutta toivoisin myös kovasti olevani loppuvuodesta raskaanakin...

Mitenkäs teillä lukijoilla jotka olette synnyttäneet, tuliko imetysaikana kuukautiset vai pitikö niitä odottaa imetyksen loppuun asti?

Muuten jälkitarkastus oli ihan helppo nakki. Hemoglobiini oli 116 eli meikäläisittäin täysin normaali lukema. Verenpaine samoin oli normaali ja painon tippumisvauhtia terkka piti täysin normaalina vaikka sitä itse siellä huokailin. Meidän alueen Esikko-kerhoistakin sain nyt tietoa joten menen varmaan lähiaikoina kokeilemaan sillä alkaa jo tuntua siltä, että kaipaisi toisten äitien seuraa vähän enemmän varsinkin nyt kun kaikki omat äiti-ystävät ovat kipeänä tämän järkyttävän flunssa-aallon kourissa. Lisäksi sain puhelinnumeron mistä tiedustella äidinmaidon luovutusta mikä on parhaillaan harkinnassa, sillä maitoa on ruvennut tulemaan ihan mahdottomasti ja olen pumpannut sitä sekä jääkaappiin ja pakastimeen, eikä viimeksi mainitusta ole tarvinnut käyttää vielä yhtään. Ei haluttaisi tuhlatakaan arvokasta ainetta.

P.S. Jo kolmas päivä menossa niukkaherkkuista elämää ja menee ihan loistavasti: tosi paljon kevyempi ja parempi olo! Ruokavalion ravintoarvotkin on varmaan paljon paremmassa jamassa kun vitamiinien sijasta ei tule mätettyä pullaa ja kakkuja :)

38 kommenttia:

 1. Mulla lakkasi maidontulo neidin ollessa reilun kuukauden ikäinen eikä vieläkään kuulu kuukautisia vaikka neiti lähestyy viiden kuukauden ikää! :) eli ei välttämättä edes sen imetyksen loppumisen jälkeen ala kuukautiset heti!

  VastaaPoista
 2. Imetin kunnes lapsi täytti vuoden. Ekat 2kk sai lisämaitoa, joten ei ollut täysimetyksellä alusta saakka. Sitten siirryttiin täysimetykseen ->6kk, sen jälkeen aloitettiin kiinteät mutta imetin siis edelleen. Imetin öisin loppuun saakka. Mulla alkoi kuukautiset noin kuukausi sen jälkeen kun lopetin imetyksen. Siitä lähtien säännölliset.

  Saanko kysyä (vaikka tietysti tämä henkilökohtaista onkin), miksi toivot tulevasi niin pian raskaaksi uudelleen?

  VastaaPoista
 3. Sawa: Ääk, kylläpäs on haastavaa näiden kroppien kanssa välillä. Synnytys on sitten mystinen juttu kaikkine lisäoireineen ;)

  Anonyymi: Kiva kun kerroit kokemuksia. Päättelin siis tuosta, että kuukautiset alkoivat sulla 7kk:n jälkeen vai imetitkö siis vielä pidemmästi? Saa toki kysyä, haluan uudelleen pian raskaaksi koska meillä on ollut noita raskaaksitulemisvaikeuksia joten mielestäni tässä on turha jarrutella kun tiedetään, että meillä on 2-3 lapsen perhe toiveissa. Lisäksi mulla alkaa olla tätä ikää eli ei homma tästä ainakaan helpotu :) Ja Sintti on niin ihana että mikseipä noita haluaisi lisää ja pian :) :)

  VastaaPoista
 4. Edellinen anonyymi vastaa: ei kun mulla alkoi kuukautiset kun lapsi oli noin 1v2kk vanha! Eli imetin niin kauna että lapsi ehti vuoden vanhaksi, ja vasta kun lopetin kokonaan niin sen jälkeen alkoi kuukautiset.Täysimetyksen lopettamisella ei ollut vaikutusta. Vähensin myös imetyskertoja pikkuhiljaa siitä lähtien kun lapsi täytti noin 11kk, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Vasta kokonaan lopettaminen aloitti hormonitoiminnan uudelleen. On mahdollista, että se yöimetys, jota jatkoin niin pitkään, piti kuukautiset poissa. Mutta tämä on äärimmäisen yksilöllistä, riippuu ihan ihmisestä, enkä tiedä voisiko sitä mitenkään edes ennustaa.

  Kiitos vastauksesta! Jos me oltaisiin menty täysin "luonnollisesti", niin lasten ikäeroksi olisi varmaan tullut noin 2v. (mutta ehkäistiin siis, joten ikäerosta tulee nyt vähintään 3v tai enemmän) ymmärrän tuon taustanne perusteella, että ehkäisy ei varmaan tunnu kovin loogiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun selvensit! Tosiaan taitaa olla hyvin yksilöllistä tuo kuukautisten alkamisajankohta, ainakin kaikista näistä vastauksista päätellen. Itselläni tässä tilanteessa ei tuntuisi kovin mieluisalta joutua odottamaan yli vuosi ennenkuin päästään yrittämään taas, mutta toisaalta jos noin käy niin minkäs teet...

   Poista
 5. Imetin esikoista vuoden, ensimmäiset kuukautiset alkoi imetyksen vähettyä kahteen lyhyeen kertaan vuorokaudessa, eli olin yli 11 kuukautta synnytyksen jälkeen ilman kuukautisia. Itse tulkitsen sen vahvasti luonnon keinoksi kertoa, että uutta raskautta ei kuulu tulla, kun edellinen on vielä täysin hoivattava pieni vauva. Useimmilla ystävilläni kuukautiset ovat pysyneet kokonaan poissa imetyksen ajan. Ikää mulla oli tällöin 32.

  Tietysti jotkut imettävät raskaana ollessaan, mutta usein se on lopahtanut rintojen arkuuteen, maidontulon vähenemiseen ja yleiseen huonoon oloon, joka raskaudessa velloo.

  Halusimme miehen kanssa kaksi lastamme lyhyehköllä (kahden vuoden) ikäerolla mutta ehdottomasti siten, että vauva saa olla rauhassa vauva eikä äidin huomiota vie uusi raskaus oikkuineen. Siksi en esimerkiksi kiirehtinyt imetyksen loppumista, etenkin kun se vuosi on nykyään suositus. Itseäni ajatus raskautumisesta vauva-aikana ahdisti, koska olisin kokenut pettäväni vauvan, mutta kaikki eivät toki koe näin.

  Nyt olen imettänyt kuopusta kahdeksan kuukautta, eikä hormonitoiminnan käynnistymisestä ole mitään viitteitä. Omasta puolesta kuukautisettomuus on loistava tila (paitsi libidon puuttuminen kyllä ärsyttää), koska lapsiluku on täynnä. Toki minulla on myös kierukka, koska imetys ei ole ehkäisykeino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä olen erittäin paljon samaa mieltä, että kuukautisten puuttuminen on todella kätevää ihan käytännön kannalta.

   Jos tulisin raskaaksi esim. Sintin ollessa 9 kk:tta, ei se mielestäni häiritsisi hänen vauva-aikaansa koska kakkonenhan syntyisi vasta siinä paikkeilla kun Sintti on 1,5 vuotta. Varmasti tulisi olemaan kädet täynnä, mutta eiköhän sitä pärjää!

   Poista
 6. Mulla alkoi menkat, kun esikoinen oli 9 kk, mutta olivat todella epäsäänölliset, kunnes lopetin imetyksen kokonaan pojan ollessa 1-vuotias. Tulin raskaaksi heti ensimmäisestä imetyksen jälkeisestä kierrosta. Meillä ei ollut ehkäisyä ollenkaan käytössä, mutta vasta imetyksen loputtua tärppäsi. Tuo raskaus tosin meni kesken.

  Kuopus on nyt tuon 9 kk eikä menkkoja kuulu... Eipä ole mikään kiirekään, niitä en tosiaankaan kaipaa!

  Tiedän tosin henkkoht kaksi naista, joilla menkat on alkaneet parin kuukauden sisällä synnytyksestä - täysimetyksestä huolimatta. Olen myös kuullut, että on tyypillistä, että raskaana ollessa maidon maku muuttuu, ja siksi usein imetettävä lapsi/vauva vieroittaa itse itsensä uuden raskauden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla keskenmenosta :(

   Tuo, että raskaana ollessa maidon maku muuttuu, on mulle ihan uusi juttu! Erittäin hyvä pointti myöskin meidän jatkopohdintoja varten.

   Poista
 7. Mulla alkoi menkat, kun poika oli oli 3 kk, vaikka täysimetän ja yölläkin 3 kertaa... Olin ihan siinä uskossa, että ne pysyisivät pidempään pois. Nyt siis ehkäistään huolella. (vaikka en kuvitellutkaan imetyksen olevan ehkäisykeino!) Itselleni uusi raskaus olisi katastrofi, koska haluamme vain yhden ja toinen lapsi olisi melko varmasti myöskin refluksilapsi. Näin minulle totesi neuvolatäti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, siis että refluksivaivat kulkisivat jotenkin suvussa? Tuota en ole kuullutkaan :(

   Poista
  2. Joo sukuvika ja lisäksi todennäköistä, että muillakin lapsilla se on, jos ensimmäisellä. Ihmetytti kyllä jälkitarkistuksessa neuvolatädin kommentti, kun kyseli kuulumisia ja sanoin, että vauvalla on refluksi, hän totesi ainoastaan, että se on sitten seuraavallakin. No ei kai se niin voi 100% varmuudella olla!

   Poista
  3. Anteeksi, mutta ei kyllä pidä paikkaansa, että kulkee suvussa. Meidän perheen kolmesta lapsesta refluksi on keskimmäisellä eikä kenellekään muulla. Lisäksi siitä ei ole kärsinyt kummankaan vanhemman puolelta kukaan. Ei voi sanoa moisia yleistyksiä ja että vielä 100% varmuudella. Kyllä se on ihan yksilöllistä eikä todellakaan kulje geeneissä.

   t. Titta

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoista ja kiva juttu että kerrot avoimesti toiveesta raskautua pian uudestaan. Itse en tiedä yhtään miten tän vauvan kanssa käy, mut vähän on ollut mielessä et mitenkähän sit jos haluaiskin vielä toista koittaa... Ei mullakaan enää montaa vuotta ole kokeiltavana, mut katsotaas nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minäkin mietin tätä jo ennen Sintin syntymää vaikka ei ollut yhtään aavistusta millainen vauva sieltä tulee :) Mielestäni asioita on ihan hyvä pohtia etukäteenkin, ei siitä ainakaan haittaa ole :)

   Poista
 9. Itselläni ovat kuukautiset alkaneet aina imetyksen aikana (kolmen lapsen kokemuksella). Kolmas raskaus alkoi, kun imetin toista lasta. Neuvolasta sanottiin, että imetystä voi hyvin jatkaa niin pitkään kuin itseltä hyvältä tuntuu. Pari kuukautta jatkoin ja sitten lapsi "vieroitti itse itsensä". Jokainen tekee niin kuin itselle ja perheelle parhaaksi kuuluu, mutta jos tässä saa sanoa oman mielipiteensä, niin älä ihmeessä lopeta imetystä ainoastaan sen takia, että haluat tulla nopeasti uudelleen raskaaksi. Mutta tämä todellakin vain oma mielipiteeni, enkä sano tätä arvostellakseni tms. Ethän siis tykkää huonoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toki tykkää huonoa, olen saanut tosi paljon hyviä kommentteja tähän aiheeseen liittyen ja olen iloinen että postasin tästä! En ole mitenkään erityisesti suunnitellut lopettavani imetystä uuden raskauden takia. Olemme tehneet hyvin vähän mitään suunnitelmia tämän aiheen pohjalta kun Sinttikin on vasta syntynyt, mutta tässä vaiheessa tuntuisi epämukavalta ajatukselta lopettaa imetys kesken koska uuden raskauden alkamisesta ei ole mitään takeita vaikka lopettaisinkin.

   Poista
 10. Mulla menkat alkoi 2,5kk synnytyksestä. Terkka sanoi neuvolassa, että yli 4h:n imetysvälit saattaa aktivoida asiaa. Täysimetin siis vielä tuossa vaiheessa.


  Toteutukoon toiveesi heti kun kroppa on siihen valmis :).

  VastaaPoista
 11. Mulla alkoi kuukautiset täysimetyksestä huolimatta, kun Typy täytti 4kk. Uskon, että asiaan vaikutti se, että maidontuotantoni romahti samaan aikaan aivan yllättäen. (Huono onni, ruokamyrkytys ja epäonnistunut yritys vähentää yösyöttöjä liian radikaalisti romauttivat tuotannon.) Jatkoin silti täysimetystä (lääkärin ja terkkarin neuvojen vastaisesti) ja sain maidon uudelleen liki ennalleen, mutta kuukautiset jäi. Mulla kierto oli heti säännöllinen ja myös paljon lyhyempi kuin ennen Typyä (nyt arviolta 28-29 päivää vs. 33-37 aiemmin).

  Kuukautiset ehti tulla kolmesti, kun yllättäen tulin uudelleen raskaaksi. Typyhän nappasi kolmannella yrityskierrolla ja silloin kyllä yrittämällä yritettiin eli tarkkailin ovista ja heiluteltiin peittoa suositusten mukaisesti jne. Nyt oltiin kerran ilman ehkäisyä, vaikka epäilinkin mutu-tuntumalla (en laskenut päiviä), että saattaa olla otolliset päivät. Otettiin tietoinen riski ja kappas, kerrasta napsahti! :D Tämä tuli meille vähän nopeammin kuin oltiin suunniteltu, mutta ehdottomasti hyvä näin! Nyt vain toivotaan, että kaikki menee hyvin. (RV 9+ vasta menossa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä mitä mitä, ollaanko siellä tosiaan raskaana!? ONNEA aivan mahdottomasti!! :) Mun pitää todellakin kaivaa se salasana esiin ja käydä taas lukemassa teidän kuulumisia. Tällaisenkin asian menin missaamaan..

   Todella ihania uutisia :)

   Poista
  2. Rupesinkin miettimään kommentin kirjoitettuani, että tiesitköhän sinä tästä... :D Meille on tosiaan hiipinyt salamatkustajaksi pieni yllätysvauva. <3

   Poista
 12. Niin, ja sitä piti vielä sanomani, että mulla neuvolassa käskivät raskauden tultua ilmi lopettaa imetys välittömästi. Kummastelin tätä kovasti, enkä suostunut. Varmistin vielä asian sairaalamme imetysneuvonnasta ja siellä annettiin lupa jatkaa niin kauan kuin itse jaksaa ja vauva haluaa. :) Mulla olisi niin paljon avautumista siitä, että oman kokemukseni mukaan (täys)imetystä ei to-del-la-kaan tueta neuvolassa, vaan heti ollaan patistamassa tai jopa käskemässä ja pelottelemassa lopettamaan. MUR! >:(

  Mutta jätetään tämä aihe täällä nyt vain tähän kommenttiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas nyt jotakin! Olipa aika vahva kannanotto. Itse tosiaan sain molemmat näkökannat kohtuullisen neutraalisti esitettynä...

   Poista
 13. Mulla alkoi kuukautiset noin vuoden päästä synnytyksestä. Imetin päivin ja öin. Tulin raskaaksi, imetin edelleen kerran pari päivässä. ikäeroksi tuli n.2vuotta. tandemimetin neljä kk, kerran pari päivässä isompaa siis. imetys loppui itsestään, pienemmän imetys jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälleen totean, että olipa mahtava että postasin aiheesta sillä jälleen tuli uutta tietoa! En ollut kuullutkaan aiemmin tällaista sanaa kuin tandemimetys :) Eli ilmeisesti siis tarkoittaa että imetit molempia lapsia yhtäaikaa, minkä en edes tiennyt olevan käytännössä mahdollista, mutta siis miksipä ei.

   Poista
 14. Meidän poika on 6,5 kk ja kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Poika ei enää syö rinnasta, mutta lypsän päivällä maitoa 3 kertaa. En ole imettänyt tai lypsänyt yöllä enää 4 kuukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä siis viimeistään romuttui se yösyöttöteoria! Taitaa olla kovin henkilökohtaista miten tuo kuukautisten alkaminen asettuu...

   Poista
 15. Mielenkiintoisia aiheita nämä imetys/kuukautisten alkaminen/raskaaksi tulo/imetys raskausaikana! Minulla alkanut kuukautiset kummallakin kerralla 4 viikkoa synnytyksestä, täysimetyksestä huolimatta. Toivoin kummallakin kerralla että olisivat pysyneet vähän pidempään poissa mutta eivätpä pysyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, 4 viikkoa kuulostaa tosi lyhyeltä ajalta. Muistelen, että itselläni vasta noihin aikoihin loppui jälkivuoto joten en varmaan olisi edes erottanut kuukautisten alkamista.

   Poista
 16. En kyllä ymmärrä miksi hätäilet toisen kanssa? Aina ajatellaan etkun tämä eka on näin helppo niin tässä menee toinenkin samalla. Ei se niin vaan ole! Kaksi lasta on tuplasti työtä. Tiedän että tiedät. Toinen raskaus perään on uskomattoman rankka elimistölle. Minulla tippui paksu tukka puoleen mitä se oli jne. olin aivan loppu, ja meidän lapset on 1,5vuoden ikäerolla. Nyt ovat 3&2v. ja eivät nuku kunnolla kumpikaan öitä ym. Melko rankkaa. Sinuna nauttisin ensimmäisestäsi ja hänen vauva-ajan täysillä ja alkaisin syksyn jälkeen/talvella haaveilemaan toisesta. Ja siis meilläkin esikoinen oli erittäin helppo!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä päättelet että hätäilen toisen kanssa? Huom, mainitsin vain postauksessani, että haluaisin raskautua tämän vuoden AIKANA mikä ei tosiaankaan tarkoita ensi kuukautta. Jos tulisin raskaaksi juuri nyt, se ei olisi kovin mieluisa yllätys, mutta esim. ensi syksynä olisi erittäin ihanteellinen aika Sintin ikääkin ajatellen.

   Ja tiedän kyllä mitä raskaus tekee elimistölle. Olen täällä jonkin verran kertonutkin niistä syistä miksi haluamme lapset perä perään mutta viime kädessä tämä on kyllä ihan meidän henkilökohtainen asia johon vaikuttaa monet tekijät enkä lähde tässä kaikkia yksityiskohtaisesti ruotimaan.

   Poista
 17. Olet niin raivostuttava ja itsekäs että toivon että Sintti saa olla vauva rauhassa ja saada teidän huomion mahd. pitkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vaan rakentavasta kommentistasi.

   Poista
 18. No tuskin Verona kuvittelee esikon kanssa olevan helppoa, jos hänellä on refluksivauva!

  VastaaPoista
 19. mun menkat alkoivat 5kk synnytyksestä, aktiivisesta täys/yöimetyksestä huolimatta. imetän kuedelleen kuopusta 1v2kk muutaman kerran päivässä (arkena iltaisin, viikonloppuna myös aamuisin ja päivällä) ja raskauduin ekasta yrityskierrosta (nyt rv9+).

  VastaaPoista
 20. Mulla tuli tytön ollessa 5kk yhdet kuukautiset. Sen jälkeen ei ole taas näkynyt(tyttö 7kk). Testasin itseasiassa silloin samana kuukautena ovulaatiotesteillä ja sain plussan. (oireet olivat ovulaatiosta niin vahvat). Eli kaiketi oltaisiin silloin saatu kakkonen matkaan, jos olisi haluttu. Mutta tosiaan nyt on ovulaatio-oireet ja menkat pysyneet poissa. Ja yöimetystä on todella tiheään (½-2h välein), mutta silti yhdet menkat ehti väliin. =D

  VastaaPoista
 21. Täällä yksi jolla alkoivat kuukautiset 2,5kk synnytyksestä. Täysimetin ja yösyöttöjäkin oli se 2-3. Mielelläni olisin kyllä ollut pidempään ilman...Kuukautiset oli heti ihan säännölliset ja samanlaiset kuin ennen raskautumistakin.

  VastaaPoista