maanantai 13. helmikuuta 2012

Kestovaippakatastrofi

Moni on maininnut viime aikoina, että on ollut ongelmia kommentoida blogiini. Muutin kommenttiboksin ponnahdusikkunaksi, toivottavasti tämä helpottaa kommentin jättämistä! Jos ongelmaa ilmenee edelleen, olisi kiva jos voisit lähettää minulle sähköpostia sivupalkissa näkyvään osoitteeseen.

Mutta siis päivän aiheeseen eli kestovaippoihin. Olin päättänyt jo hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää, että haluan tehdä voitavani maailman kasvavan kertisvaippajätevuoren vähentämiseen ja koittaa käyttää mahdollisimman paljon kestovaippoja. Ostin etukäteen 3 vaippaa ja 2 sain äitiyspakkauksesta, loput oli tarkoitus ostaa sitten kun tietäisi mikä malli meidän vauvalle parhaiten soveltuu.

Jokunen aika sitten vuokrasin Kestovaippalainaamosta (mikä muuten on aivan loistava systeemi, kannattaa tutustua!) muutamalla vaivaisella kolikolla tutustumispakkauksen vaippoja viikoksi. Valitettavasti tästä seurasi vastoin odotuksiani aika karsea katastrofi...Etukäteen olin ajatellut mahdollisesti tykkääväni eniten all-in vaipoista & taskuvaipoista. Niinpä kokeilin n. 2 erilaista AIO:ta mutta pissat valuivat yli kuin seula. Sitten kokeilin noin viittä erilaista taskuvaippaa - sama tulos. Tämän jälkeen soitin epätoivoissani yhdelle ystävälleni joka on varsinainen vaippakonkari kahden tyttölapsen kanssa alusta saakka kestoilleena, ja hän suositteli pikkuvauvoille mieluummin harsoviritelmää kuoren kanssa, sillä se pitäisi pissaa paremmin. Taskuvaipat kuulemma toimivat ehkä paremmin muutaman kuukauden ikäisellä vauvalla.

No, tuumasta toimeen. Olin vastustanut harsotaitteluja henkisesti koska se näytti jo pienen lainausperehdytyksen jälkeen aika mystiseltä puuhalta, enkä tietysti muistanut sitä enää kotona. Lainausmateriaalista ei löytynyt tarpeeksi selkeätä ohjetta joten turvauduin Youtubeen ja voilá! Taittelin kaksi vaippaa ja tungin ensimmäisen sisälle varalta pari lisäimuakin ja voi Sintti-parkaa, paketista tuli aivan järjetön möntti ja joka suorastaan kiilasi vauvan jalat V-asentoon sivuille sojottamaan ;). Tavoite kuitenkin saavutettiin eli tämä paketti ei vuotanut. Sitten kokeilin toista satsia ja laitoin vähän vähemmän imua sisälle, mutta taas tuli pissaa läpi.

Lopputulos: ARGH! Megaiso turhautuminen. Palautin lainavaipat ja jatkoin kotona kertisten käyttöä, enkä tosiaankaan tiedä tuleeko meidän kestoilusta nyt sitten yhtään mitään...Ihanaiset omat vaippani odottavat edelleen vaippalaatikossaan ensimmäistä käyttöpäivää mutta nyt kynnys aloitukseen on taas kerrostalon korkuinen kaikkien noiden vastoinkäymisten jälkeen. En tiedä onko meidän tyttö vaan liian kova pissaamaan vai helpottaako tämä parin kuukauden päästä. Nyt meillä käy kertisten kanssakin aika useasti niin, että kun tyttö nukkuu 3h päikkärit mahallaan, saattaa etupuolelta pissa vuotaa ulos vaikka puhdas vaippa vaihdetaan aina ennen unosia juuri tästä syystä.

Kestovaippavalikoimani
Ylärivi vasemmalta oikealle: Charliebanana taskuvaippa, Babyland taskuvaippa, TotsBots AIO
Alarivi vasemmalta oikealle: Muksut taskuvaippa, ImseVimse AIO

Mitähän tässä nyt sitten tekisi? Ainakin kuulemani mukaan moni on pystynyt aloittamaan kestoilun melko pian vauvan synnyttyä mutta meillä se meni kyllä ihan metsään. Har-mit-taa.

16 kommenttia:

 1. Meillä kestoilu lähti kunnolla käyntiin siinä toisen kuukauden aikana kun kaveri sai kerättyä sen verran massaa että ei tullut läpi. Kannattaa kokeilla vähän myöhemmin. Lisäski kestoja pitää vaihtaa vähän tiheemmin kuin kertiksiä. Erittäin hyvä vaippa on muuten pompy joka löytyy osoittesTa www.pikkupuotipompom.fi. Mutta joillekkin se kestoilu ei vaan sovi, älä ressaa!!

  VastaaPoista
 2. Meillä on pienelle toiminut tosi hyvin vanhan äitiyspakkauksen flanellivaipat ja kuoret. sinne sisään tosin joudutaan laittaamaan itse ommeltu froteelisäimu (3 kerrosta) kun miedänkin tyttö on isopissinen. Näitä löytyy aika hyvin kirppareilta ja huutonetistä jos haluaa kokeilla. (koko on about 3-6kg noissa pienissä) suosittelen kokeilemaan jos teille vaan vielä mahtuu.

  VastaaPoista
 3. Olen seurannut blogiasi jo raskausajaltasi asti, mutta nyt vasta sain aikaiseksi kommentoida. Minulla on pari päivää vanhempi tyttö kuin sinulla ja me ollaan kestoiltu lähes täyspainotteisesti aina sairaalasta pääsyn jälkeen. Meillä parhaaksi ratkaisuksi ovat osoittautuneet sisävaipat+villahousut yhdistelmä. Eli jos olet itse kädentaitoinen tai läheisistäsi löytyy joku innokas neuloja, niin kannattaa kokeilla neuloa hahtuvalangasta villahousut. Ohjeita on netti pullollaan. Villahousuja myyvät myös monet nettikaupat tai huutonetti yms. Meillä on vaipoista ollut käytössä erityisesti Nalle-vaippojen Nalle Nöttönen-sisävaippoja, mutta ne taitavat olla teille jo kohta liian pienet. Ne ovat kuitenkin olleet aivan mahtavat ja pienellä lisäimulla pelittäneet meillä jopa seitsemän tunnin yöunien ajan! Meilläkin vaipat ovat jäämässä kohta pieneksi (meillä nb-koko käytössä, mutta pelittävät vielä hyvin, vaikka neiti kohta 5kg) ja olenkin tehnyt taustatyötä ja luulen, että näpsy-nallet ajavat saman asian (ne ovat yhdenkoon vaippoja). Älä heitä vielä kirvestä kaivoon. Minä ainakin olen hurahtanut kestoiluun ja niihin ihaniin kuoseihin mitä kestovaipoista löytyy:)

  Anu

  VastaaPoista
 4. Lisäksi pitää vielä mainita toinen meidän suosikkivaippamalli eli Ronjan ja Roopen tuplaläppävaippa villahousujen kanssa. Tätä yhdistelmää kehutaan useassa paikassa yhdeksi parhaaksi yövaippayhdistelmäksi. Meillä on sekä nepeillä että tarroilla, mutta nepparimallilla ei ole vielä saanut vaippaa tarpeeksi pieneksi lahkeensuista. Näitäkin saa aivan ihanilla kuoseilla:)

  Anu

  VastaaPoista
 5. Heips, minulla tuli ensimmäisenä myös mieleen, että jos vauvasi on kovin pieni vielä, niin pissat saattavat lorahtaa ohi, kun reisissä ei ole vielä kokoa. Sitten näin kuitenkin vaippakokoelmasi ja huomasin, että siellä on jopa kolme samanlaista vaippaa kuin meillä (babyland, muksut ja imsevimse). Itselläni on noin viisikuukautinen hyvin hoikkajalkainen ja pienipeppuinen poika, joka on käyttänyt alusta saakka noita vaippoja. Muksut-vaippa oli alussa liian iso. Mutta enää meillä ei satu ohivuotoja millään vaipalla, tai no ainoastaan silloin jos taiteltava imu on ollut jotenkin myttääntyneenä huonosti. Sisällä on babyland-vaippojen mukana tulleita microimuja ja ihan puuvillaisia ohuita imuja, joita ei kumpiakaan tarvitse taitella. Lisäksi on taiteltavia muksut-imuja (materiaalia en muista). Laitan yleensä sekä microimun että puuvillaisen imun vaippaan, silloin se ei ole liian paksu mutta imee hyvin. Oletko pessyt vaipat ja imut moneen kertaan? Imukyky paranee käytön myötä. Ja niitä tosiaan täytyy vaihtaa useammin kuin kertiksiä. -Ullis-

  VastaaPoista
 6. Ovatko vaipat sopivan kokoisia, etenkin reisien ympäriltä? Meillä vastaavat vaipat olivat sopivia n. 2kk iässä. Muksut-vaipat ei edelleenkään pidä kosteutta, mutta babyland-tyyliset on hyviä. Päälle laitetaan vielä riisipaperia. Kannattaa tosiaan pestä uudet vaipat monta kertaa ennen käyttöä, käytetymmät vaipat toimii paremmin. Pienet reunavuodot ei ainakaan häiritse meidän vauvaa, ja me vaihdetaan vaipat kerran 2h:ssa. Ehkä voit harkita käyttäväsi osan aikaa kertiksiä? Päikkäreille ja yöksi kertikset (niitä kuluu yöllä ihan vaan pari) ja kotona päivisin kestoja, vaihtaen niin usein kun on tarvetta. Tsemppiä kestoiluun!

  VastaaPoista
 7. Suosittelen kans sisävaippa-villahousut -yhdistelmää! Meillä on parhaiten toiminut just nuo jonkun toisenkin mainitsemat Nalle Nöttöset. Tuo meidän poika on nyt 2kk ja n. 6 kiloa ja uskoisin niiden menevän vielä ainakin kuukauden pari, sen verran paljon niissä on vielä kasvunvaraa. Ne on siis s-kokoa. Toinen varma vaippa meillä on Bumgeniuksen yhden koon taskuvaippa, se menee koko vaippaiän. Sama vaippa menis meillä molemmille pojille, isompi on jo 2v ja painaa 15kg. :) Ja siis tuo vaippa on meillä ihan luottovaippa, se pitää tosi hyvin isotkin pissat! Toki se on pakettina isompi kuin kertsi, mutta ei kuitenkaan sellanen hillitön möykky niinkuin harso (joita esikoisella käytettiin onnistuneesti ekan puoli vuotta). Ei kannata vielä luovuttaa, ne sopivat vaipat löytyy kun jaksaa kokeilla! Villahousut on pienen kans ihan ehdoton kuorena, se antaa paljon pissaa anteeksi, jos lanoliinitus on kunnossa. :)

  Semmonen tyhmä kysymys, että laitathan vaipat tarpeeksi tiukalle? :D Meillä ainakin vaipat saa olla melko napakasti päällä, että ei lainehdi, ja jos joku hellämielinen mummu laittaa vaipan liian löysälle, ettei purista, niin taatusti tulee yli.

  Meillä tällä pienemmällä käytetään tällä hetkellä kestoja ja kertsejä jotakuinkin yhtä paljon molempia, ja mulla on jatkuvasti huono omatunto. Esikoinen oli pelkillä kestoilla, eka kertsi laitettiin sille päälle vasta reilu puolivuotiaana kun lähdettiin pitemmälle reissulle. Nyt kun se on jo päiväkuiva, niin meillä on käytössä silläkin kertsit, niitä menee niin tosi vähän (1-2/päivä).

  VastaaPoista
 8. Itse kestoilen nyt kolmannen lapsen kanssa ja ainoat kestot, jotka meillä toimivat varmuudella, ovat kaikkien lasten kohdalla olleet sisävaippa + erillinen kuorivaippa-yhdistelmä. Kaikki muut "viritykset" ovat vuotaneet.

  Jos kestoilu ei yrityksistä huolimatta onnistu, niin käytä vapain mielin kertakäyttövaippoja. Ympäristökysymyksiä voi sitten miettiä joidenkin muiden elämänalueiden kohdalla enemmän.

  VastaaPoista
 9. Meidän pojan kestovaipatus alkoi vasta kun poika oli 4 kk. Meillä on noi samat äitiyspakkauksen vaipat ja lisäksi babylandin kuorellisia taskuvaippoja (meniköhän ny termistö ihan oikein :D). Vastaavia kuin toi vihree äp:n vaippa.

  Sanoisin, että kokeilkaa uusiks jossain vaiheessa, kun on taas intoa :) Siihen asti käyttäkää surutta kertsejä! Ei sua ainakaan voi syyttää siitä, ettet olisi kokeillut.

  VastaaPoista
 10. Katjusha: Kiitos lohdullista kommentistasi! Tuo linkkisi ei muuten jostain syystä toiminut.

  Alanis: Kiitti vinkistä, voisinpa kokeilla jos vielä rohkaistun tästä kestovaippailemaan.

  Anu: Kiva kun innostuit kommentoimaan! Siinä meidän lainasetissä oli itse asiassa myös noita villahousuja ja ne olivat ainut kombo siitä joita en uskaltautunut testaamaan. Minua varoiteltiin paljon, että niitä villahousuja ei saa sitten koneessa pestä ja tahrat pois käsinpesulla + lisäksi tuuletus. Noh, jotenkin tällainen "extravaiva" ei oikein innostanut joten jätin koko systeemin kokeilematta. Tuntuu, että kestoilun pitäisi olla sikäli mahdollisimman helppoa, että kaikki voisi vaan heittää sinne koneeseen ja kuivauksen jälkeen taas käyttää. :)

  Ullis: Noh, noita omia vaippojanihan en ole vielä käyttänyt ollenkaan...ne on vasta kertaalleen pesty ja odottavat vaippalaatikossa sitä hetkeä kun uskallan niitä testata. Silloin kokeillessa vaihdoin aika useasti joten en usko että on siitä kiinni. Ne ei kai vaan oikein sopineet tai olivat vääränmallisia...

  Anna: Ne kokeilemani kestot olivat ehkä mieluummin liian pieniä kuin liian isoja joten ne ohivuodot ovat varmaan jostain muusta kiinni. Yöllä varmaan tulisikin käytettyä kertistä ja päivisin sitten niitä kestoja.

  Veera: Hmm, kyllä ainakin uskoisin laittaneeni ne tarpeeksi tiukalle. Tosiaan vaipat olivat mieluummin liian pieniä kuin liian isoja joten ne AIO:t ja taskut menivät siitä syystäkin aika napakasti päälle. Harsojen kanssa sen sijaan olen saattanutkin sössiä kun se tuntui niin haastavalta puuhalta ;) Tuossa aiemminkin kommentoinkin Anulle noista villahousuista, se ei vaan tunnu yhtään kätevältä vaikka ystävänikin on niitä kovasti suositellut :(

  Anonyymi: Kiitos fiksusta kommentista :) Pitää vielä koittaa miettiä että tulisikohan minusta sittenkin kestoilija ainakin jossain vaiheessa...

  Riina: Olet varmaan ihan oikeassa...Parempi myöhään kuin ei milloinkaan jos jossain vaiheessa kuitenkin pääsee kestoilemaan sitten :)

  VastaaPoista
 11. Hei! Itse suunnittelin kovasti käyttäväni kestoja ja hankinkin niitä jonkin verran valmiiksi. Vauvan ollessa noin 2 kk kokeilin aiemmin äitiyspakkauksessakin olleita ImseVimsen kuoria+sisävaippoja. Ne toimivat ihan hyvin eivätkä ainakaan kovin usein vuotaneet. Mutta siihen se sitten jäi. Koko homma tuntui kertakaikkiaan työläältä aina yksittäisestä vaipanvaihdosta pyykinpesuun ja erilaisten vaippavaihtoehtojen testailuun saakka. Tuntui, että kaiken muun lisäksi työllistin itseäni niillä lisää. Ja se pissan määrä tuntui aina suurelta kertiksiin verrattuna. Kaapissa olevat villahousut ovat jääneet täysin kokeilematta. Harmittaa myöntää oma epäonnistuminen ja jonkinlainen laiskuus tässä asiassa. Ihailen kyllä niitä, jotka kestoilun makuun ovat päässeet.

  T. Elina

  VastaaPoista
 12. Vielä liputan noiden villahousujen puolesta kuitenkin! Ei niistä oikeastaan ole ekstravaivaa, kun ei niitä oikeasti tarvi juuri koskaan pestä. Tietty jos ihan hirvee kakkakatastrofi iskee, niin pitää huuhtaista puhtaaksi. Meillä se tuuletus ainakin on se, että ne heitetään vaippakorin päällimmäiseksi. Lanoliinitus on toki aika tuskaista näin laiskalle niinku mulle, mutta teenkin sen suunnilleen kahden-kolmen kuukauden välein, vaikka suositukset onkin vissiin neljä kertaa useammin. :D Hyvin meillä villapökät silti pitää, ne vaan on se paras kuori!

  VastaaPoista
 13. Hei Verona! Muistelisin että joskus ennen synnytystä sanoit, että paljastat jonkun yllättävän asian synnytyksen jälkeen? Täällä ollaan odoteltu ;D

  VastaaPoista
 14. Elina: No, työlästähän se on. Tai siltä se minustakin tuntui sinä lyhyenä aikana kun kestoja kokeilin. Tosin en kyllä ehtinyt saada hommaan minkäänlaista rutiinia ja uskon että ajan kanssa se varmasti alkaisi helpottaa, samoin kuin mitkä tahansa uudet asiat.

  Veera: Aih, ja lanoliinituskin vielä ;)

  Anonyymi: Heh, tuo on jäänyt yllättävän monella näköjään mieleen. Lupaan pyhästi laatia asiasta postauksen pian kun sen alunperin lupasinkin! Toivottavasti ette kuitenkaan pety kun ei se ole niin megaisojännä juttu kuitenkaan :)

  VastaaPoista
 15. Millaisia imuja olet laittanut sisään? Meilläkin meni alkuun pitkään, kun kaikki vaippapaketit tuntuivat liian isoilta, mutta nyt käytetään pelkästään kestoja. Voisiko vuotosuojalliset kuorivaipat olla ratkaisu? Ja tosi tumakat imut jos vauveli on kova pissimään.

  VastaaPoista
 16. Me aloitettiin kestoilu 2viikon iässä noilla äitiyspakkauksessa tulleilla vaipoilla ja sitten tilasin huutonetistä imsevimsen kuorivaippoja ja flanellettaja, miulla oli noiden flanellettien lisäksi kuorivaipassa aina mikrofleese lisäimu ja ne oli oikeestaan parhaat, kun ne ei fuskannu reisien kohdalta. Aika moneen kertaan sain alkuun tosiaan noita vaatteita aina vaihdella ja vieläkin menee pari vaatekertaa päivässä kun vaippa välillä falskaa, mutta enemmän taisi falskata kertakäyttövaipat kun niitä rotarokotteen jälkkeen viikon verran kokeiltiin. Tsemppiä kokeiluun! Meillä tosiaan fuzzit alkoi toimimaan vasta n2kk iässä kun reisiinkin oli tullu enemmän paksuutta. Yökestoilu alkoi sujumaan meillä vasta noilla fuzzeilla. Nyt en kyl osais edes ajatella kertisten käyttöä kun on jo niin tottunut noiden kestojen käyttöön :)

  VastaaPoista