maanantai 20. helmikuuta 2012

Uupuneen äidin voivottelua ja neuvolakäynnin odotusta

Kuten otsikkokin lupaa, luvassa on valitushenkistä tekstiä. Meillä oli eilen aivan järkyttävä sunnuntai kun tyttö vaan itki ja valvoi. En kerta kaikkiaan käsitä miten tuollainen vajaa 2-kuukautinen vauveli pystyy olemaan kokonaisen päivän nukkumatta juurikaan päiväunia?! Lukuun ottamatta paria parinkymmenen minuutin settiä ja muutamia huutojen jälkeisiä olkapäällä nuokkumisia, meillä ei nukuttu ollenkaan. Puoliltapäivin odottelin jo innolla, että tyttö menee päiväunilleen ja pääsemme sillä välin tekemään kotiaskareita, mutta iltakuudelta olin jo luovuttanut. Siinä vaiheessa olin varma, että moisen kukkumisen jälkeen meillä aloitetaan yöunet aikaisin, mutta olisihan se jo pitänyt arvata: turha toivo! Iltayhdeksän maissa vaihdoimme Sintille yökkärit ja aloin imettää pimennetyssä olkkarissa. Koisimisen sijaan hän kuikki minua rinnalta hymyhuulin ja syömisen jälkeenkin pikkuisen toiveet olivat selkeästi korkealla seurustelusession suhteen. Ignoorasin nämä yritykset seuraavat kaksi tuntia, kunnes luovutin - kun ei nukuta niin sitten ei nukuta. Taisimme koko porukka painua samaan petiin nukkumaan puoli yhden maissa ja ainoastaan vihoviimeinen konsti tepsi eli imetys nukkumaanmenon yhteydessä jolloin itsekin vaivuin höyhensaarille.

Huhhuh.

Eikä tuokaan yksistään olisi ollut niin paha, mutta kun Sintti huusi vatsakipujaan ihan koko päivän. Viime viikolla näytti jo hetken, että Gaviscon + maidonsakeuttaja olisivat purreet, mutta eilen mentiin takapakkia ja pahasti. Aina syömisen jälkeen alkoi itku ja aivan vimmattu puklaaminen. En tiedä jäikö tyttöparka päivän syömisten jälkeen edes plussan puolelle kun niin paljon tavaraa tuli jatkuvasti ulos! Meistä jompikumpi kanteli tyttöä melkein koko päivän koska kivuissaan hän ei tietenkään sitterissä halunnut olla. Nyt täällä ollaan sitten hartiat ihan jumissa ja jopa mieskin on, vaikka hän ei mistään hentorakenteisimmasta päästä edes ole.

Meillä on huomenna Sintin 2-kuukautislääkärineuvola ja odotan kyseistä käyntiä hartaasti. Haluan, että tämä refluksiongelma selvitetään nyt juuriaan myöten ja otetaan kaikki mahdolliset keinot käyttöön. Esimerkiksi seuraavat kysymykset ovat listalla odottamassa:

- voiko maidonsakeuttajaa antaa enemmän kuin kahdesti päivässä?
- onko mahdollista aloittaa vielä näin pienelle vellin anto jotta murkinat pysyisivät paremmin sisässä?
- voiko Sintille antaa jo tujumpaa lääkettä kuin Gaviscon?
- voinko minä koittaa tehdä jotain ruokavaliolleni (sillä tästä ei kukaan ole puhunut vielä mitään)?

Tämän postauksen pystyin kirjoittamaan vain siksi, että Sintti on ihme kyllä nukkunut päikkäreitä jo puolitoista tuntia. Hihhei!! Aamulla melkein pelotti jäädä yksin Sintin kanssa päiväksi kun mies lähti töihin, mutta ilmeisesti vauvaparka nukkuu nyt eilisiä univelkojaan pois joten ihan hyvin menee :)

(Ja kun tämän lauseen sain kirjoitettua, alkoi makkarista kuulua näköjään heräämisääniä...)

16 kommenttia:

  1. Oivoi tuota vaihetta...
    Oletteko yrittäneet nukuttaa vauvaa ulkona vaunuissa? Meillä oli muutama viikko putkeen juuri tuollaista, kunnes päätimme että laitamme tytön ulos nukkumaan joka päivä suunnilleen samaan kellon aikaan. Ja kappas, tarpeeksi usein kun tämän toisti, alkoi uni maistumaan. Ja kaupan päällisiksi myös rytmi löytymään. Siinä muuten (ainakin meillä toiminut) kikka rytmeihin. Ottaa asian tai kaksi, jotka toteuttaa päivittäin samaan kellon aikaan. Tuossa iässä nuo päiväunet vaunuissa on hyvä esimerkki, muutaman kuukauden kuluttua esim lounasaikaan kiinteä ruoka. Tarvitaan myös ripaus kärsivällisyyttä, sillä menee luonnollisesti hetki ennenkuin vauva hokaa tämän säännöllisyyden.
    -Lintu-
    Sanonta aika kultaa muistot - on ainakin osin totta :)

    VastaaPoista
  2. Meidän beibin vatsavaivat (allergia, joka ilmeni vatsavaivoina) tulkittiin johtuvaksi siitä minun nauttimistani ruuista. Eli olinkin aikamoisella "kuurilla" sen ajan kuin imetin. Ei maitotuotteita (siis ei ollenkaan mitään maitoa, juustoa, jugurttia), ei sitrushedelmiä, ei tomaatteja jne. Söin mm. hirvenlihaa, perunaa, mustikoita, tosi askeettisesti.

    Aika jännä, että teillä ei ole tähän kiinnitetty huomiota, koska se oli meillä muistaakseni ensimmäinen asia, jota ehdotettiin, siis äidin ruokavalio. Refluksilääkettä kun en halunnut antaa noin pienelle vauvalle sen sisältämän alumiinin vuoksi.

    Kannattaa ihan itse kokeilla ruokavalion karsimista esim. maitotuotteet omasta ruokavaliosta pois kokonaan ja katsoa onko siitä apua. Se on kuitenkin suhteellisen helppo apu ja pieni vaiva itselle. Toinen vaihtoehto on erikoisvastikkeet, mutta niihin en lähtisi ilman lääkärin neuvoja.

    VastaaPoista
  3. meillä on kohta puoli vuotias poika ja pari ensimmäistä kuukautta puklua tuli joka syötön jälkeen. neljän kuukauden iässä pojun pää helahti näppyläiseksi ja nyt verikokeiden ja imetysdieetin ansiosta selvisi, että poju on maidolle ja kananmunalle allerginen. refluksi siis saattaa olla oire alergiasta. kannattaa pyytää verikokeita, joissa tutkitaan yleiset allergisoivien aineiden IgE-arvot.
    t.kolmen lapsen äiti

    VastaaPoista
  4. Tuohon kanteluun mietin, että meillä auttoi manduca ja kantoliinan käyttö. Sai edes jotain tehtyä päivällä, kun kädet jäi vapaiksi. Yleensä kohoasento on meillä auttanut.
    Ja jos kokeilet jossain vaiheessa maidotonta dieettiä, älä ensimmäisenä lisää hirveesti tofua, soijatuotteita yms. maitotuotteiden korvaajina. Meillä alkoi pahemmat mahavaivat sitä myöden. =(

    VastaaPoista
  5. Moikka Verona!

    Mäkin ajattelin kommentoida, vaikka omakohtaista kokemusta :) ei olekaan, mutta vastaavanlainen tilanne kummitytön perheessä. Meidän pienelle kummityttösellä todettiin myös refluksitauti ihan kuukauden ikäisenä ja kummitytön äiti (kaverini siis) oli maidottomalla dietille (+ kahviton ja mausteeton). Heillä siis maitoallergia aiheutti refluksin. Nyt tyttönen on jo 6 kk ja koska kaverini ei enää imetä, hän voi vapaasti nautiskella maidosta, mutta kummityttömme vatsa ei edelleenkään maitotuotteita kestä :( Aika yleistä tuntuu olevan, koska myös toisessa kaveriperheessämme on ihan sama juttu. Aika kurjaa.

    Jaksamista teitille, toivottavasti dietti auttaa pienen vaivoihin.

    VastaaPoista
  6. Lintu: Voi kun nukuttaisin mielelläni ulkona vaunuissa, mutta asumme kerrostalossa eikä meillä ole parveketta! Ei siis onnistu :( Meillä oli vielä ennen tämän refluksiongelman pahenemista todella hieno päikkärirytmi muutaman viikon ajan, eli nukuttiin aina n. klo 12-15.30 mutta nyt se on mennyttä.

    Anonyymi: Juu, noista ei tosiaa puhuttu mitään ja olen alkanut epäillä että olisikohan niillä kuitenkin jotain tekemistä asian kanssa kun niistä puhutaan niin paljon. Huomenna aion selvittää asian.

    Kolmen lapsen äiti: Kiitos vinkistä, taidanpa pyytää tämän nimenomaisen verikokeen!

    Anonyymi: Meillä on tuo Manduca ja eilen mies sai vauvan siinä torkahtamaan vähäksi aikaa. Ongelma on vaan se, että kun sattuu, tyttö ei oikein tykkää olla missään asennossa ja koko ajan pitää vaihdella. Ensin pystyasennossa että saa röyhtäytettyä, sitten voi olla että ainoastaan käsivarrella makoilu auttaa jne. Tänään ajattelin, että jos päikkäreistä ei todellakaan tule mitään, haen sen Manducan ja Sintti saa olla siinä sillä onpahan ainakin äitiä lähellä...Onneksi heijaamalla päästiin uneen ja sitten sain hänet jatkamaan unia omassa sängyssään.

    VastaaPoista
  7. Voi Verona, täältä löytyy vertaistukea yhden masuvaivaisen ja toisen syömälakkolaisen äidiltä. Meidän tyttö ei taida olla masuvaivojen osalta ihan yhtä haastava tapaus, sillä tälläkin hetkellä uinuu kiltisti siskonsa kanssa sängyssään ja pystyn kitjoitella tätä, vaikka olen yksin kotona (mutta tämä on kyllä melkoisen harvinaista herkkua). Mutta meilläkin tuo Manduca on kyllä korvaamaton apu masuvaivaisen tyynnyttelyssä. Toinen on pikkuvauvalle sopiva sitteri, jossa vauvan pää on hieman kohoasennossa ja sitä sitten keinutan jalalla vimmatusti esim. kun toinenkin tyttö vaatii samaan aikaan syliä ja kädet ei riitä. Vaunulenkit ovat myös minulle tapa saada vähän omaa aikaa ja hiljaisuutta. Jotenkin kummasti tuo masuvaivainenkin uinahtaa aina samantien vaunuihin, kun lähden jytyyttämään niiden kanssa tuonne lumihankeen, vaikka vielä uloslähtiessä on syönnin päätteeksi huutanut kuin palosireeni. Tsemppiä!!! Masuvaivavaihetta tuskin kestää enää kovin kauaa. Useinhan se menee muutaman ensimmäisen kuukauden aikana ohi. Mutta tiedän, että ei ole äidillä tuossa tilanteessa helppoa.

    VastaaPoista
  8. Voi kurjuus. :/ Minä en osaa sanoa muuta kuin toivotella jaksamista ja tsemppiä!

    VastaaPoista
  9. Jos tuntuu että neuvolasta ei saa kunnolla apua niin kannattaa varmaan käydä yksityisellä (nyt en muista todettiinko sintin refluksi neuvolassa vai yksityisellä). jaksamista, toivottavasti saatte tilanteen helpottumaan.

    Meidänkin on varmaan suunnattava lääkäriin kun epäilen että meidänkin Tytyllä on refluksi. Meillä ei pulautella vaan tyttö aina nieleksii kaiken takaisin ja kakostelee. Syötöt on nykyään usein itkuisia, vähän paremmin syö rinnalla kun on vähän pystyasennossa. Iltaisin huudetaan useampi tunti eikä missään asennossa ole hyvä.

    VastaaPoista
  10. Allekirjoitan myös pystyasennon käytön sekä ruokavaliojutut - itse välttelen myös herneitä, papuja, parsakaalia jne. Ruokatuotteita, jotka aiheuttavat ilmavaivoja. Meillä refluksiin auttoi syöttöjen harventaminen lääkärin ohjeesta. Eli kun alettiin imettää joka 3. Tunti joka 2. Tunnin sijaan niin johan väheni puklailu. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  11. Refluksivauvan äitinä ärsyttää hyväntahtoiset kommentit tyyliin "vauvan ne kitisee masuaan" ja "nukuta sitä vaunuissa"... Refluksitauti on ihan eri asia kuin pienet vatsanpurut ja jos vauvan ruokatorvea polttaa, se ei todellakaan nuku vaunuissa eikä missään. Kunnon tutkimukset ja lääkitys auttaa ja tietenkin iän karttuminen, mutta jos vauva on parikuukautinen, ei varmasti huvita jäädä vaan odottelemaan, että vauva täyttää vuoden ja vaivat helpottavat, mutta koko vauvavuodesta ei muista mitään...

    Jaksamista perheellesi!

    VastaaPoista
  12. Jaksamisia Verona! Kuulostaa hyvin rankalta!
    Kerro sit mitä neuvolassa saitte kuulla :)

    VastaaPoista
  13. Jaksamisia Verona!
    Me käytettiin joka toisella syötöllä sitä sakeuttajaa, jossain vaiheessa jokaisella. Meillä tosin ongelmahan oli se, että syöttöväli oli liian pitkä ja sen vuoksi Tyyppi hotki ruoan ja pulautti kun veti liian nopeasti.

    Ja komppaan kyllä tuota yksityistä lääkäriä, jos yhtään tuntuu siltä, että neuvolassa vaivaa vähätellään!

    VastaaPoista
  14. Voi Verona... Minäkin kiiruhdan suosittelemaan yksityistä lääkäriä! Neuvolassa annetaan kuitenkin samat ohjeet lähes kaikille, kun taas asiantuntija osaa arvioida juuri teidän sintin paljon tilanteen paremmin. Kovasti jaksamisia ja lämmin halaus!

    VastaaPoista
  15. Sä olet kyllä ollut ensimmäisen lapsen äidiksei ihan käsittämättömän rauhallinen ja kärsivällinen. Voin vain yrittää kuvitella, millaista on seurata pienen kärvistelyä ja olla epätietoisuudessa. Mä komppaan ehdottomasti muualle kuin neuvolalääkäriin menoa, siis sen lisäksi.

    VastaaPoista
  16. Em: Kiitos rohkaisevista sanoista :) Välillä koitankin ajatella, että todennäköisesti jo kuukauden kuluttua helpottaa! KUn on kaksoset niin vauvojenkin on pakko sopeutua, ja äidin varmasti kestää paljon enemmän itkua...

    Paukkuliini: Kiitos kovasti :)

    Alanis: Yksityisellä nimenomaan todettiin kun meillä on vauvavakuutus. Onneksi sinne pääsee takaisin heti kun haluaa! Tsemppiä sinnekin :)

    Anna: Kiitoksia. Meillä neuvolassakin ohjeistettiin nyt harventamaan syöttöväliä mutta se on tosi hankalaa. Kun tytölle iskee nälkä, hän on hyvin päättäväinen siinä nälässään ja huuto vaan asteittain kovenee....

    Anonyymi: Kiitoksia! NIinhän se vähän on, että itse refluksiin ei auta vaunuissa nukuttaminen. Pahinta on se syöttöjen jälkeinen itkeminen, mutta onneksi vauva kuitenkin nukkuessaan vetelee hirsiä aika sikeästi. Silloin kun kivut ovat pahimmillaan, ei unikaan maistu. Mutta jospa tämä tästä hiljalleen! :)

    Riina: Kiitos.

    Pingu: Joo, nyt meillä on ruvettu tihentämään maidonsakeuttaja-annoksia ja tuntuu ikäänkuin siitä olisi jo vähän apua. Ja onneksi päästään yksityiselle halutessamme milloin vaan kun meillä on vauvavakuutus.

    Tuuli: Noin se on, ja tämän sanon erityisesti tämän viimeisen neuvolakäynnin perusteella ;)

    Mama M: En tiedä kuinka kärsivällinen mä nyt sitten olen ollut, mutta ainakin kaikki kotikonstit on suunnilleen nyt kokeiltu :) Seuraava etappi on ehdottomasti yksitynen jos ei tilanne korjaannu!

    VastaaPoista