torstai 23. syyskuuta 2010

Millaista on hyvä äitiys (vs. Miljonääriäidit?)

Katsoin keskiviikkona Livillä alkaneen paljon mainostetun uutuussarjan "Miljonääriäidit" esittelyjakson. Kyseisten naisten äitiyttä alettiin heti arvostella erinäisissä keskustelufoorumeissa, koska he elävät varakasta luksuselämää ja tykkäävät hemmotella yltäkylläisesti sekä itseään että lapsiaan. Eivätkä he tietenkään käy töissä.

Jäin miettimään noita keskustelupalstoja luettuani, että mitä se hyvä äitiys sitten on? Pitääkö "hyvän äidin" raataa niska limassa ja uhrata naiseutensa ja vapaa-aikansa ollakseen oikea ja arvostettu esikuva pienokaisilleen?

Mielestäni ei pidä.

Tämä on joku outo pohjoismainen myytti ja apua palkkaava perhe (varsinkin äiti) saa osakseen arvostelua. Jos et siivoa itse omaa kotiasi olet laiska! Etelä-Euroopan maissa ihmisillä on paljon laajempi turvaverkosto kuin Suomessa, missä elämme hyvin individualistista elämää. Siellä lähisuku auttaa lapsiperhettä ja osallistuu lastenhoitoon, joten ilmaista apua ja tukea on saatavilla alusta asti, eikä perhettä jätetä esim. koliikkivauvan kanssa yksin. Suomessakin apua saa, mutta ei ehkä aivan samassa mittakaavassa eikä muualla sen pyytäminen ole samalla tavalla heikkouden merkki.

Minua tämä aihe useasti kuohuttaa aika paljonkin ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen palkatkoon kotiinsa vaikka lauman lastenhoitajia ja siivoojia jos oma varallisuus antaa myöten. Se ei ole keneltäkään pois jos joku haluaa helpottaa omaa elämäänsä. No, meidän perheessä tähän on vielä pitkä matka ja oma mieheni toimii hieman kantona kaskessa koska hän ei halua omaan kotiinsa "vieraita ihmisiä pyörimään ja tonkimaan meidän tavaroita". ;) Kuten huomaatte, emme ole asiassa aivan samoilla linjoilla joten meillä yhtään minkäänlaisen kotiavun palkkaaminen voi ottaa melkoisen kypsyttelyajan ennen sitä hetkeä kun se ehkä tapahtuu. Noh, me emme ole myöskään varakkaita ja edellinen keskustelu aiheesta käytiin juuri ennen häitä kun oli ihan jumalaton kiire ja yritin ehdottaa, että voisi sitä kallista aikaa käyttää tällaisessa tilanteessa muuhunkin kun siivoamiseen...Ei mennyt läpi :D

Palatakseni Miljonääriäiteihin, kyseisen sarjan päähenkilöt ovat ärsyttäviä tyyppejä ja varmasti heidän kommenttinsa on tahallaan vielä leikattu mahdollisimman raflaaviksi. (eniten minua kyllä ärsyttää se ässiä sihautteleva homppeli kertojamies!) Minun puolestani arvon rouvat eläkööt juuri sellaista elämää kuin lystäävät. Voi olla, että katson vielä ainakin seuraavan jakson, mutta en oikein jaksa uskoa että moisella "katso näitä Fendin lempikenkiäni" tai "Mepä otetaankin nyt kaikki nää turkikset kun ei osata päättää" - meiningillä sarja kantaa kovin pitkälle, tai ainakaan minun mielenkiinnon ylläpitämiseen se ei riitä.

Kuka katsoi ja mitä tykkäsitte? Entäs mitä mieltä kotiavun palkkaamisesta?

4 kommenttia:

  1. Meillä kodin siivous on ulkoistettu. Alunperin ajatus ulkoistamisesta lähti perhetoiveen pohjalta. Halusimme kokeilla miten homma toimii ja että palvelu on jo sitten sujuvaa kun saamme lapsen. Kyse on oman ajan vapauttamisesta muuhun, se on pieni luksus arjen keskellä. Tartumme edelleen silloin tällöin imuriin itsekin, ihan neljää viikkoa emme halua antaa pölykoirien valtoimenaan liikuskella. Jos talous antaa myöten, mielestäni kotiavun palkkaaminen ei ole pahasta, oli apu sitten siivouksessa, puutarhanhoidossa, lastenhoidossa tai vaikka lumenluonnissa.

    VastaaPoista
  2. Mä justiinsa kattelin sen boksilta ja lähinnä mua säälitti se, että se juontajamieshän pilkkas niitä äitejä jatkuvasti. Siis että sen juontajan kommentit oli varmaan omiaan herättämään arvostelua äitejä kohtaan. Mietin sitä, tajuaako ne naiset, kuinka ns. halvalla niitä on nyt pantu, niistähän tehtiin pellejä kuitenkin siinä. Ne on varmaan innoissaan suostuneet ohjelmaan ja sit niille kettuillaan koko ajan, reilua? :D

    Mulle on ihan sama, miten jokainen lapsenhoitonsa ja kodinhoitonsa järjestää. Voisin ihan hyvin kuvitella, että meilläkin vois olla siivousapua, jos ois vaan varaa, ei vaan taida olla. Ja siis tottakai mä mielelläni kävisin shoppailemassa muutaman tonnin kenkiä mutta toisaalta se elämäntyyli on niin kaukana omastani, ettei edes harmita. Ihan kivaa tää perustölliäisarkikin ja mä kyllä mieluusti hoidan lapseni itse, koska oon ne itse tehnytkin. Miinus sitten tilapäinen lapsenhoitoapu. Mut jokainen tyylillään, se oli ehkä tää pointti :)

    VastaaPoista
  3. En katso ko. ohjelmaa, koska uskon, että ohjelmassa kaikkia asioita on kärjistetty. Puheista leikattu esiin ne raflaavimmat kohdat jne. jne. Mua ei rehellisesti sanottuna kiinnosta katsoa miten kaksi suomalaista naista elää Espanjassa. Olen nähnyt sitä ihan livenä, kiitos aupair-vuosien.

    Mitä taas tulee siivous- ym. kotiavun ulkoistamiseen, kannatan sitä lämpimästi. Olen todellakin valmis maksamaan siitä, että kotiimme tulee siivooja. Tarvittaessa voin maksaa myös lastenhoitajalle. (Älkää vain tulkitko tätä väärin. Tässä tarkoitan lastenhoitajaa kotiin päiväkotiin viemisen sijasta, kun vanhemmat ovat töissä. Tai lastenhoitoapua iltaisin.) Tämä tosin ei vielä ole millään lailla ajankohtaista. Lyhyesti siis, että en näe itse siinä mitään ongelmaa, että jos jollain on joku palvelu, suhteellisen helposti saatavilla, ettenkö voisi sitä hankkia.

    VastaaPoista
  4. Caudensia: kuulostaa loistavalta järjestelyltä! Neljän viikon välein voi juuri teetättää isompia hommia ja väliaikoina keskittyä siistimiseen. Tuo olisi itselläkin haaveena, mutta ehkä sitten joku päivä tulevaisuudessa...

    Sanniainen: se juontajamies oli just tosi ilkeä! Tuli sellainen tunne, että siinä oikein lietsottiin negatiivista keskustelua. MItähän ne naiset tuumaa näin jälkikäteen...:)

    Fru L: Niin minäkin olisin valmis :) Itse asiassa tuo au pair-järjestely jota sinäkin olet kokeillut, olisi aivan loistava. Tai sitä olisi mukava kokeilla jossain vaiheessa jos lapsia siunaantuu vaikka parikin kappaletta.

    VastaaPoista