maanantai 18. huhtikuuta 2011

Kilpparikontrolli

Olen melkein unohtanut kertoa, että kävin viime viikolla kilpirauhaskontrollissa ja sain tuloksetkin. Siellä ei ilmennyt mitään hälyttävää, mutta puhelinkeskustelu lääkärin kanssa oli vähän hassu:

"Täällä lääkäri X päivää, soittelen tässä niitä kilpirauhaskontrollin tuloksia ja TSH oli 1,9 eli aivan normaali joten kaikki on kunnossa eli seuraavan kerran kontrolli onkin vasta puolen vuoden päästä, kiitos hei!"

Minä sitten äkkiä ehdin pihahtaa sinne loppuun, että ihan kiva kuulla, mutta mitenkäs nyt tehdään kun olen raskaana. Huvittavaa oli, että lääkäri ei tiennyt miten kilpirauhasen vajaatoimintaa pitäisi hoitaa raskaana olevalla! Hänen piti painua tutkimaan asiaa ja soitti minulle puolen tunnin päästä uudestaan, keneltä lie kysynyt siinä välissä ;)

Lääkärin vastaus oli, että joskus raskauden alussa saattaa olla tarpeen jopa tuplata tyroksiinin annostus, jotta kilpirauhanen saadaan varmasti toimimaan viitearvojen rajoissa, mutta toisaalta minulla tätä ongelmaa ei ole kun arvot ovat tällä hetkellä kunnossa. Neuvolassa kuulemma aikanaan seurataan myös tätä puolta, joten sovimme, että neuvola ottaa johdon ja siihen asti jatkan kuten nytkin.

Vasta lueskelin juttua jostain lehdestä tästä samaisesta aiheesta, ja hieman pelästyin, koska kilpirauhasongelmat kuulemma lisäävät kohtukuoleman riskiä. Lisäksi ensimmäisten elinviikkojen kuoleman riski kasvaa. Huhhuh, nyt on todellakin parasta muistaa ottaa lääkettä määrätyt annokset sillä nämä ovat aika pelottavia mahdollisuuksia!

7 kommenttia:

 1. Minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoimintaa vasta nyt raskauden aikana. Ilmeisesti se nousee raskauden aikana, sillä aikaisemmin minulla ei tuota ongelmaa ollut. Itse säikähdin kovasti, sillä alkuraskaudessa (samalla viikolla kun olet), omat arvoni oli melkein 5. Sain lääkityksen, ja nyt ne on sitä 1.5. luokkaa viikolla 15. Onhan se pelottavaa, koska noi saattaa aiheuttaa keskenmenoja ja muita kehitysongelmia sikiössä, mutta en sinuna pelkäisi, sillä arvosi ovat kohdallaan. Kannattaa kuitenkin seurailla verikokeella aina kuukauden parin välein. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. mulla oli alkuraskaudessa TSH 10 ja kilpirauhaslääkitys tuplaantui raskauden aikana. kävin kuukauden välein kokeissa koko raskausajan, toivottavasti sullakin seurataan sitä tarkasti :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Eiköhän sulla (ja kultakimpaleella) ole kaikki tosi hyvin, kun tuo TSH oli noin erinomainen. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta se, että pyydät terkalta lähetettä kontrolliin heti ekalla neuvolakäynnillä. Tuskin se TSH-arvo parissa viikossa pystyy kovin radikaalisti muuttua. Mutta on totta, että kilppariarvoja kannattaa seurata raskauden aikana, sillä raskaus voi joskus pahentaa vajaatoimintaa. Mutta jos sulla ei ole pahemmin nyt väsymystäkään, niin asiat ovat varmasti tällä rintamalla erinomaisesti. Mun aiempi lääkäri olisi nostanut mulla Thyroxin-annosta automaattisesti heti plussatestin jälkeen 50 mikrogrammasta 75 mikrogrammaan. Itse vähän pelkään tuota nostoa, kun mulle tulee niin helposti sydäntykytyksiä kilpparilääkkeen annosten muutoksista, joten aion vielä kysyä uudelleen mielipidettä meidän uudelta lääkäriltä.

  VastaaPoista
 5. Mulla lapsettomuusklinikan lääkäri käski nostaa annostusta heti plussan jälkeen niin että syön joka toinen päivä 0,1mikrogrammaa (vai mikä se nyt oli :D) ja joka toinen päivä puolikkaan tosta pilleristä.
  Ensimmäisessä raskaudessa mulla oli muistaakseni 4,6 ennen plussaa toi arvo, se laski lääkkeillä siihen just ennen plussaa hetkeen johonkin 1,8 ja pomppas sit vaikka jatkoin samalla annoksella parissa viikossa johonkin viiden tienoille.
  Sullahan toi arvo on ihan loistava, en olis huolissani. En oo ees omastani (ihme kyllä vaikka kaikesta muusta olenkin), vaikka se oli jotain 2,6 viimeks...

  VastaaPoista
 6. Olen huomannut, että tässä kilppariasiassa on hyvin erilaisia kantoja lääkäreillä. Lapsettomuustaustaustaisilla annostusta nostetaan yleensä joka tapauksessa usein rutiinina, koska tarve kasvaa raskauden alussa, mikä siis selittää monella arvojen nousua.

  Mulla normaaliannos on o,1 mg/päivä, mutta molemmissa raskauksissa sitä on rutiininomaisesti nostettu 0,125 mg:aan. Kilpirauhasliiton sivulla tuota noin 0,025 mg:n nostoa pidetään tyypillisenä. Tuolla määrällä mulla TSH-arvo pysyy reilusti alle 1, mitä jossain pidetään raskaudelle hyvänä arvona. Ainakin siis lapsettomuustaustalla.

  Sit kannattaa vielä muistaa, että jos joutuu syömään rautaa raskausaikana, se heikentää tyroksiinin imeytymistä. Eli moni asia vaikuttaa.

  Sun arvot on kuitenkin yleisesti hyvät, joten ei varmaan kannata huolestua vaan vaikka kysyä seuraavalla kerralla.

  VastaaPoista
 7. Anna: En tiennytkään, että vajaatoiminta voi alkaa vasta raskauden aikana. Onneksi se sinulta löydettiin pian ja saat nyt lääkkeitä! Tsemppiä myös sinulle :)

  Pnda: uskoisin kyllä, että seurataan. Kuulostaa, että odottavista äideistä pidetään julkisella puolellakin todella hyvää huolta.

  Em: hyvä havainto, eipä tosiaan ole erikoista väsymystä joten siitä varmaan voi päätellä jotain! Täytynee vähän tarkkailla enemmänkin noita kilpparioireita lähiaikoina. Kysy ihmeessä toiseltakin lääkäriltä, ei siitä varmaan haittaa ole. Ja lycka till teidän yritykseen, kohdistan kauhean määrän peukkuja ja varpaita sinne suuntaan :)

  Elina: en tiennytkään, että myös noin voi annostusta säädellä. Itse syön tällä hetkellä siitä 0,1:stä puolikkaita, joten minullakin olisi tarpeen vaatiessa helppo muuttaa annostusta noin. Onnea odotukseen! :)

  Mama M: teillä on sitten tosi hyödyllisiä vinkkejä! On hyvä tietää itsekin jotain vaihtoehtoisia tapoja sitten kun lääkärin (ja neuvolan) kanssa menee juttelemaan. Itse asiassa uskoisin, että joudun vielä syömään rautatabletteja sillä olen toisinaan hieman anemiaan taipuvainen. Tällä hetkellä käytän monivitamiinipillereitä ja olen tottunut ottamaan kaikki tällaiset valmisteet aina iltaisin, jotta varmasti tulee sopiva väli tyroksiinin kanssa!

  VastaaPoista