sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Kaikkea ei voi saada

Olen tainnut jo moneen kertaan kirjoittaa aiemminkin, että suuri haaveemme miehen kanssa olisi saada kaksoset. Äskettäisen lääkärikäynnin yhteydessä otimme tämän asian esiin, sillä olin kiinnostunut erityisesti mahdollisessa IVF-hoidossa kahden alkion siirrosta. Haaveille tuli kuitenkin täystyrmäys!


Lääkärimme selitti, että erityisesti ensimmäisen raskauden kohdalla ei koskaan suositella kaksosia sillä muistaakseni selitys kuuluisi niin, että elimistö joutuu eka raskaudessa niin koville että se ei välttämättä kestä. Mm. kohtu venyy rajusti, keskenmenon riski on suurempi jne.

Tämän takia kyseisellä klinikalla ei koskaan pyritä tarkoituksella kaksosraskauteen. Vahinkojakin heillä on kuulemma sattunut, mutta silloin on varmaankin ollut kyseessä identtiset kaksoset eli se yksi ainokainen siirretty munasolu on hedelmöittynyt ja jakautunut. Näin voi käydä myös meille. Olen kuitenkin hyväksynyt ajatuksen, että niitä kaksosia ei tosiaan tällä kertaa lähdetä tavoittelemaan. Ehkä ensi kerralla...tai kuka tietää, jos se yksi munasolu päättää jakautua niin sitten se on vain meille entistä iloisempi yllätys :)

Tästä linkistä löytyy muuten lisätietoa monikkoraskauksista jos kiinnostaa.


Myös Em kirjoitteli blogissaan kaksosista, käykää tutustumassa jos olette liittyneet lukijaksi!

7 kommenttia:

 1. Meille siirrettiin 5 kertaa 2 munasolua. 4 tuoresiirtoa ja yksi PAS. Kertaakaan ei ajateltu, että molemmat kiinnittyisi - mitään yritystäkään ei rekisteröity ensimmäisillä 4 kerralla. Yleensä meillä oli vain 2 solua hedelmöittyneenä ja jakautuneena, eli 2 solun siirto oli vain käytännön syistä paras. Koska olen 36v, niin lääkärit päättelivät, ettei 2 solun siirto ole niin suuri riski, kuin nuoremmilla, ja päätös oli aina minun.

  Viimeisin siirto tehtiin yksityisellä ja soluja viljeltiin blastoiksi asti. Seitsemästä hedelmöittyneestä 2 kehittyi blastoiksi asti ja ne siirrettiin. Yllätys oli melkoinen, kun kuulimme, että molemmat olivat kiinni ja syke löytyi! Pelkäsin komplikaatioita mutta tähän mennessä kaikki on mennyt loistavasti (rv21).

  Onnea matkaan! Hoitojen aikana ja välissä kannattaa yrittää nauttia muusta elämästä ja keskittyä kaikkeen kivaan. Meillä 2 ensimmäistä hoitoa meni ilman suurempaa stressiä mutta toistuvien epäonnistumisten jälkeen alkoi jo vähän ahdistaa. Kaikki ei onnistu ekalla tai toisella kerralla - mutta se ei tarkoita, että onnistuminen olisi mahdotonta. Toivon teille parasta mahdollista tulosta =)

  VastaaPoista
 2. Ei sitä koskaan tiedä, miten elämä menee ja josko vaikka teitä siunattaisiinkin kaksosilla joku kaunis päivä. Paljon onnea hoitoihin Verona!

  VastaaPoista
 3. Blogistani löytyy sinulle jo tutuksi tullut tunnustus: http://talonsydan.blogspot.com/2011/02/ensimmainen-tunnustukseni.html :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hassua, itse en olisi koskaan haaveillut kaksosista, tai paremminkin, se ei edes tullut mieleen. Jos voisin valita, ottaisin kyllä yksösraskauden pienempien riskien ja komplikaatioiden vuoksi.

  Pelko siitä, että vauvat syntyvät liian aikaisin (mikä onneksi on aika pitkälle takana) ja tästä syystä vammautuvat ja yksinkertaisesti epämukavuus ovat syitä, jotka heti puoltavat yksösyyttä. Tässä vaiheessa tuntuu jo, että maha repeää ja sairaalassa joutuu ravaamaan jatkuvasti...

  Kaiken lisäksi käytännön ongelmat: ei voi kierrättää lapselta toiselle juuri mitään, kaikkea on oltava kaksi. Pelkään myös sitä, että vauvanhoito menee jotenkin "tehdasmaiseksi", vaihdat vaippaa ja syötät jatkuvasti jompaa kumpaa (okei, ehkä mulla oli liian ruusuinen kuva äidin ja vauvan symbioosista ensimmäisten viikkojen aikana...).

  Mutta ymmärrän kyllä sen kaksosuuden maagisuuden. Siinä on jotain suunnattoman kiehtovaa ja salaista, mitä en itse varmaan tule koskaan ymmärtämään.

  VastaaPoista
 5. Mimmi: kiitos tsempittelyistä! Olen varautunut henkisesti, että tämä projekti saattaa kestää vielä useamman kuukauden, mutta tietysti toivon että selvitään vähemmällä :) Minusta tuo teidän hoitosuunnitelma kuulostaa tosi loogiselta ja noin olisin ehkä itsekin toivonut asioiden tapahtuvan jos IVF:ään päädymme! Hienoa, että teillä kaikki etenee hyvin :)

  Em: niinpä, kiitti! :)

  Harriet: oi, ihanaa! Kiitos kiitos :)

  Pepe: Ymmärrän ja allekirjoitan ihan täysin nuo sun huolenaiheet! Vauva-aika tulee varmasti olemaan tosi rankkaa, mutta toisaalta se on myöskin tuplaonni :) Varmaan pitkät ja rauhalliset kahvilahetket eivät myöskään onnistu kovin hyvin, ainakaan ennenkuin lapsosilla on jo ikää. Mutta silti...kaksi pientä ja samanlaista yhtäaikaa on todella jotain maagista :)

  VastaaPoista
 6. Termit taitaa olla vielä vähän hakusessa: "yksi ainokainen siirretty munasolu on hedelmöittynyt ja jakautunut"?

  Ensinnäkin, munasolua ei koskaan siirretä, vaan alkio siirretään. Punktiossa kerätyt munasolut hedelmöitetään laboratoriossa, ja parhaiten jakautumaan lähtenyt alkio siirretään kohtuun. Toisekseen, vaikka joskus voidaan siirtää kaksikin alkiota kerralla, monisikiöraskaus ei todellakaan ole tavoiteltavaa.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: hahahaa, niin näyttää olevan! Kiitos kun korjasit :)

  VastaaPoista