sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kestovaippailu - why not?

Uskokaa tai älkää, olen alkanut lämmetä ihan täysin kestovaipoille. Ennen ajatus niiden käytöstä hieman ällötti, mutta olen kuullut niin paljon hyvää ja oivaltanut kuinka paljon kertakäyttövaipat oikeasti rasittavat luontoa.

Kävin ihan vasta ystäväni luona ja tutkimme vastasaadun äitiyspakkauksen sisältöä (siinä muuten taas yksi aivan loistava suomalainen juttu jota ei monessa muussa maassa tunneta laisinkaan!), ja sieltä löytyi yksi aivan hurmaava vihreäkuosinen kestovaippa :) Tutkailin sitä aikani ja oivalsin, että se on nappuloille itse asiassa aika mukava käyttää. Päällypinta oli sellaista liukasta materiaalia joten se varmasti pysyy myöskin hyvin puhtaana.

Varsinkin jos on tarkoitus saada useampia lapsia, niin kestovaipat varmasti haukkuvat hintansa vuosien myötä.

Mainitsin miehelle eilen, että mitä mieltä olisit kestovaipoista. Vastaukseksi tuli ensin "Yök", ja sitten "No mutta sinähän ne vaipat tulet kuitenkin pesemään" :D Tosi vitsikästä.Mutta kuka näitä kuoseja voi vastustaa..?

13 kommenttia:

 1. Meillä ainakin toimii jo tuolle kolmikiloiselle nappulalle kestovaipat paremmin kuin kertikset. :) Käytellään taskuvaippoja ja niissä imuina vanhojen äippäpakkauksien Imse Vimsen sisävaippoja. Vielä pitäisi uskaltautua kestoilemaan myös öisin ja vierasilla..

  VastaaPoista
 2. Harmi, että se äippäpakkauksen vaippa taitaa olla ikuisuuden kuivuva Kushies AIO, nuo taskuvaipat kun tuntuvat näin "esipesujen" persusteella tosi käteviltä ja kuivuvat nopeasti. En kyllä aio ottaa minkäänlaisia paineita kestovaippailusta, koska kaksosilla pitäisi niitä olla niin hirveä varasto. Mennään osittaisella, nyt kasassa ehkä 8 erilaista luksusvaippaa plus kuoria ja imuja, katsotaan pikku hiljaa miten se onnistuu.

  Mutta nehän on tosiaan ihan hurjan söpöjä!!

  VastaaPoista
 3. Spatz: kiva kuulla! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi ette kestoile öisin? Pitääkö kestovaippa silloin huonommin?

  Pepe: jotenkin en näkisi itseänikään kestovaippailemassa ihan 100%:sti, mutta osittainen käyttökin säästää jo luontoa ja rahaa :) Tosiaan tietämykseni kestovaipoista on hyyyvin vähäistä, mutta ajattelin seurata kaverin käyttöä vieressä ja oppia itsekin samalla. Tietääpähän sitten joskus mitä kannattaa ostaa ja mitä ei!

  VastaaPoista
 4. Minä taas ajattelin ensin (eli joskus vuosi sitten), että tottakai kestovaippoja aletaan käyttämään. Sittemmin kelkka on kyllä kääntynyt.

  Haluaisin kovasti käyttää kestovaippoja (siis vauvalle, itsellä ei ainakaan vielä vaipantarvetta ole :D), mutta olen ehkä liian mukavuudenhaluinen siihen. Koen huonoa omaatuntoa kun mietin kuinka paljon kestoilemalla voi säästää luontoa ja kuulemma vauvan ihoakin.

  Meillä vaan kun sattuu olemaan niin ikävä tilanne, että pesukoneenamme toimii taloyhtiön pesukone. Omaa ei voida edes ostaa, koska jostain syystä asuntoon ei ole tehty liitäntää pesukoneelle. Tai sitten täällä jossain on sellainen, mutta en taas hölmönä ole huomannut.

  En tiedä mikä kommenttini pointti on, mutta yritän kai sanoa, että haluaisin kestoilla, mutta en muka voi :D Täytyypä tässä miettiä ja kattella käytettyjen kestovaippojen hintoja. Uutena nuo on mielestäni melko kalliita enkä osaa edes itse huruutella ompelukoneella. Välillä yritän perehtyä kestovaippoihin, mutta saan vain pääni sekaisin. Melkoista salatiedettä tuntuu olevan :D

  VastaaPoista
 5. Ihanaa! Mä aina niin ilahdun, kun ihmiset innostuu kestovaipoista. :) Kestot oli meille itsestään selvä valinta jo ennen raskautumista, varmasti vaikutti paljon tähän se, että äitipuoleni käytti niitä siskollani jo 90-luvun alussa! Voitte kuvitella, millaista palautetta hän on silloin valinnastaan saanut...

  Me osakestoiltiin aika pitkään siten, että öisin ja pidemmillä reissuilla oli kertis (biohajoava), ihan vaan siitä syystä etten osannut löytää sellaista yhdistelmää, joka olisi kestänyt superpissaajapoikamme tuotoksia pidemmän aikaa. Harso + kuori -yhdistelmä oli siis päivisin käytössä. Kun vihdoin tajusin, miten mahtavia yövaippoja taskuvaipat on, hankittiin niitä pari, ja kyllä muuten ärsytti etten ollut aiemmin tätä käsittänyt! Turhaan niitä kertiksiä ostettiin vaikka ei niitäkään tarvinnut ostella kuin ehkä kerran kuussa. Tämän seuraavan kanssa en aio ostaa yhtä ainutta kertistä. Lentomatkoillekin osaan jo varautua kestoilla. :)

  Ja se peseminenhän on kaikkein helpoin osa koko projektia, sinne vaan heittää koneeseen, ja kone hoitaa loput. ;) Mun mies oli alusta asti täysillä mukana kestoilussa, ei ikinä valittanut vaipanvaihdosta ja pesikin niitä ihan mielellään. Eipä sillä kyllä ollut juuri vaihtoehtoja. :D

  Kannattaa muuten muistaa, että kestoilunkin voi tehdä aika epäympäristöystävälliseksi (olipa sanahirmu). Riippuu tosi paljon valinnoista se, miten ekologista kestoilu on (esim. ostaako kaikki uusina, peseekö täysiä vai puolityhjiä koneellisia, käyttääkö kuivausrumpua, kierrättääkö seuraavalle lapselle/myy kirppiksellä vai heittääkö pois). Mahtavaa silti, että oot innostunut kestovaipoista, en voi muuta kuin suositella! :)

  VastaaPoista
 6. Mä olen jo påidemmän aikaa aatellut, että sitten kun meille tulee vauva niin sitten kokeillaan tuota kestovaippajuttua. Täytyy vain vähän vielä tuota miestä suostutella, meilläkään kun ei olla siitä vielä kovin innostuneita:D

  VastaaPoista
 7. Suosittelen kokeilemaan kestovaippoja, mutta varoitan, että ne voivat viedä mennessään. :) Minunkin piti aluksi niitä vain kokeilla, mutta ns. sille tielle jäätiin ja nyt minulla on oma yritys kestovaippa/lastenvaate -alalta.

  Olen blogiasi lueskellut pitkään ja sinulla on ihanan positiivinen asenne vauvan yrityksen suhteen. Pidä jatkossakin lippu korkealla!

  Tsemppiä yritykseen ja mukavaa kevään odotusta!

  Janika

  VastaaPoista
 8. Jii: itsellänikin on ollut oma pesukone vasta aika vähän aikaa, ja täytyy sanoa, että vanhassa tilanteessa en minäkään olisi edes harkinnut kestovaippailua! Ei tuntuisi kovin mukavalta alkaa pestä niitä taloyhtiön yleisessä koneessa, enkä tiedä miten siihen edes suhtauduttaisiin...älä siis suotta tunne huonoa omaatuntoa! Sitäpaitsi minun mielestäni jokaisen pitää mennä niillä konsteilla jotka itselle tuntuvat parhailta :)

  Tytti: Kiva kun tulit "käymään"! :) Olen just samaa mieltä tuosta asiasta, että muutkin valinnat ratkaisevat. Minä en esimerkiksi koskaan koskaan pese vajaita koneellisia pyykkiä, sillä se on kamalaa veden tuhlausta. Mieluummin kerään sitä pesukoria vähän täydemmäksi ja sitten vasta pesen kun on mitä laittaa koneeseen. Kestovaippojen osalta tuosta olisi kiva kuulla vähän lisää, eli voiko niitä pestä ihan normaalipyykin seassa vai pesetkö pelkkiä vaippakoneellisia? Silloinhan niitä pitää olla aika paljon. Ja miten lentomatkoilla, säilötkö ne käytetyt esim. johonkin pussiin kunnes pääset pesemään?

  Laura: heheh, siinä on projektia kerrakseen kääntää ensin oma päänsä ja sitten vielä mies! Katsotaan miten minäkin tässä asiassa etenen, en kyllä halua kestovaippojen vaihtoa vain 100%:sti omaksi hommakseni :D

  Janika: Kiitos ihanasta kommentistasi! Usko tai älä, mutta se pelasti päiväni :) Oma alan yritys kuulostaa aivan unelmalta, en voi kuin ihailla. Ihanaa kevään odotusta sinullekin!

  VastaaPoista
 9. Olin ihan unohtanut lahjaksi saamani kestovaippasetin! Olen ajatellut, että ne on niin hankalia putsata ja "lisäkuivittaa" että en edes yritä, mutta näitä kommentteja lukiessani tulin siihen tulokseen, että MIKSI EN EDES YRITÄ?!

  Eli kiitos, postauksesi ansiosta luontoa säästyy ainakin yhden vaipan verran, kun kokeilen. ;D

  VastaaPoista
 10. mää käytin kestoja jo mun esikoisella alkaen 2002, joten ilmiselvä valinta tällekin muksulle. kertavaippa on käytössä vain öisin, koska mikään tuplalisäimu kestona ei riitä tälle megapissaajalle. siippakin mukana, säästäähän näillä myös rahaa :)

  VastaaPoista
 11. Kestoilua en jotenkin itse osaa vielä ajatellakaan, kun ei raskaus tunnu ottavan tulta alleen. Mutta hienoa, että sinä mietiskelet näitä asioita jo valmiiksi. Tulee meille muillekin raskautta odottaville ainakin ajatuksen poikanen valmiiksi ;)

  VastaaPoista
 12. Menipä ohi tuo, että olit kysellyt lisää! Eli aiemmin, kun vaippoja meni paaaaljon enemmän päivässä (vauva-aikoina siis), odotin että sain pienenpienen pesukoneemme täyteen pelkkiä vaippoja. Ei ollut vaikeaa ja meni ehkä kaksi päivää saada kone täyteen.

  Nykyään odotan, että kaikki neljä yövaippaa ovat likaisia, ja vaippoja tarvitseekin pestä ehkä 1-2 kertaa viikossa. Pesen ne siis yleensä lakanoiden/pyyhkeiden kanssa; kaiken muun pyykin pesen amerikkalaisittan "kylmässä" vedessä eli 30 asteessa mutta lakanat/pyyhkeet/vaipat lämpimässä eli 50-60 asteessa. Meillä on nyt isompi kone, mutta onneksi voidaan valita "lastin koko" eli kone annostelee vettä sen mukaan, miten painava/iso pyykkilasti on. Kakkavaippojen kanssa olisin varmaan tarkemmin harkinnut, että haluanko pestä muun pyykin kanssa, mutta koska ne kuitenkin huuhtelin ennen pesua niin ihan hyvin olisin voinut heittää mukaan pari pyyhettä. Niin pienen koneen kanssa ei tosin tarvinnut asiaa juuri miettiä. :D

  Lentomatkoilla käytettiin tosiaan aluksi kertistä, ja siinä vaiheessa kun niistä oli kokonaan luovuttu, O kävi sen verran hyvin potalla (noin 1-vuotiaana), että kakkavahinkoja ei oikeastaan tarvinnut enää pelätä. Jos pissa taas ehti vaippaan niin laitettiin tosiaan muovipussiin ja pakattiin laukkuun. Myynnissä on kyllä sellaisia kosteuspussejakin, jotka sulkee hajut ja kosteuden sisäänsä, sellasen saatan tällä kertaa hankkia. Pienen vauvan kanssa täytyy vielä vähän miettiä sitä, miten kakkavaipat hoidellaan, kun lentokoneiden vessat on niin pieniä...

  Toivottavasti näistä oli jotain apua! :)

  VastaaPoista
 13. Mahansa Vanki: Vassokuu vaan :) Kerrohan miten kokeilun kanssa kävi! Kiinnostaa kuulla.

  Wandabe: vau, olet siis pitkän linjan kestoilija! Hyvä tietää tuo yöhomma, osaa sitten itsekin varautua.

  Caudensia: minulla taas on ihan erilainen "strategia", ajattelen että tässä raskautta odotellessa saa paremmin ja hyödyllisemmin ajan kulumaan kun koittaa vähän opiskella samalla ;) Tosin välillä saattaa aina tulla mitta täyteen kun tuntuu että meillä ei tärppää ikinä, mutta toisaalta onneksi tämä aihe on kuitenkin pääsääntöisesti aina kiinnostava!

  Tytti: kiitos taas mainioista vinkeistä! Tosiaan onhan ne vaipat aika "muhkeita" tapauksia, joten uskoisin että kyllä meidänkin pikku kone ihan kohtuu ajassa täytettäisiin. Itse asiassa nyt olen jo aivan varma, että alan kestoilemaan. Niin kätevältä tämä loppujen lopuksi kuulostaa!! :) Nyt tarttis saada aikaan yksi pikkuinen vauva, jonka tuotoksia sitten pääsisi peseskelemään...

  VastaaPoista