tiistai 19. huhtikuuta 2016

Taika 2,5 viikon iässä

Meidän Taika-tyttönen on nyt noin 2,5 viikon ikäinen ja tässä hieman hänen kuulumisiaan. Tosiaan laitokselta lähtiessä paino oli pudonnut hieman liikaa ja sen johdosta meillä on ollut muutama painokontrolli sen jälkeen. Ensimmäinen oli heti kotiutumista seuraavana aamuna ja silloin painoa oli tullut lisää muutama kymmenen grammaa. Viime viikolla meillä puolestaan kävi neuvolan terkka kotikäynnillä ja edelleen paino oli noususuuntainen, mutta ei ihan tarpeeksi. Niinpä viime perjantaina, tasan 2 viikon merkkipäivänä, kävimme uudella punnituksella ja onneksi syntymäpaino oli saavutettu 10 grammaa vajaana. Tämä katsottiin riittäväksi ja saimme samalla lupauksen ryhtyä vähentämään vastikkeen määrää :)

Vastiketta typy on saanut vaihtelevia määriä, n. 40-60 ml kerta-annoksia imetysten päälle, ja nyt yritetään päästä noista hiljalleen eroon. Tai käytännössä maidonkerääjien ansiosta osa noista pullomaidoista on ollut omaa tuotantoani. Sekin on onneksi lisääntynyt ihan selvästi: tyttö imee usein ja mielellään ja tuntuu, että useimmiten hän tuleekin rinnoista kylläiseksi. Pulloruokintoja oli esim. eilen 3 kertaa, joten uskon että nuo saadaan kyllä lähiaikoina kokonaan pois. Välillä tuntuu, että maitoa on joka paikassa, erityisesti yöllä lakanat ja yöpaita välillä lainehtivat maidosta joten sekin kielii lisääntyvästä tuotannosta!

Imetystuokioista on muodostunut meidän oma lepohetki: tyttö imee tyytyväisenä n. 10-20 minuuttia per rinta ja minä toteutan Sintistä hyväksi havaittua tapaa lukemalla kirjoja. Rinnanpäät ovat onneksi taannoisista ongelmista parantuneet, mutta en ole vieläkään uskaltanut jättää rintakumeja pois. Suunnitelmissa olisi hivuttaa ne pois rauhalliseen tahtiin, niin että rinnanpäät pysyisivät hyvässä kunnossa.

Kun vertaan Taikaa yliaikaisena syntyneeseen Sinttiin, on hän selvästi väsyneempi vauva ja nukkuu paljon. Tämän reilun kahden viikon aikana valveillaoloaika on kuitenkin lisääntynyt koko ajan, mutta vielä tyttö ei ota samalla tavalla kontaktia kuin Sintti teki jo tässä iässä. Nukkuessaan hän hymyilee refleksinomaisesti, mutta tietoiset hymyt puuttuvat. Samoin tyttö tuntuu niin kovin pieneltä ja hentoiselta. Ei mikään ihme, sillä noiden kahden vauvan välinen painoero oli 800 grammaa ja ikäero 4 viikkoa! On ollut kuitenkin ihanaa huomata, miten tämän "syöttökuurin" päälle tyttö on kerännyt hiljalleen lihaa luiden ympärille ja pieni massukin alkaa kasvaa isommaksi :)

Valitettavasti viime päivien riesana ovat olleet masuvaivat. Pienen mahaan sattuu ja hän kipristelee usein syöttöjen päälle, ja välillä tulee isoja paukkuja. Pari kertaa hoitopöydällä ollessa kakkaa on tullut kovalla paineella, joten ei mikään ihme että on kipuja! Cuplaton-kuuri alkoi perjantaina ja nyt yritän muistaa antaa maksimi-annoksen joka päivä. Aika näyttää auttaako tämä konsti vai pitääkö minun alkaa rukata omaa ruokavaliotani johonkin suuntaan.

Muuten Taika on aika rauhallinen tapaus. Jos ruoan tulossa kestää, tyttö ei turhista hermoile vaan jaksaa odottaa suht kärsivällisesti. Kunnon rääkäisyt saadaan aikaiseksi tavallisesti hoitopöydällä kun puolinakuna on inhottavan kylmää ja kurjaa. Tästä kiusanteosta seuraa toisinaan kostokakka tai - pissa ;)

Meidän yöt sujuvat todella leppoisasti niin, että typy nukkuu äidin kainalossa ja molemmat saamme siten nukuttua hyvät unet. Taika ei viihdy omassa sängyssään kovin pitkään, tavallisesti hänet laitetaan kyllä sinne aluksi, mutta viime aikoina on käynyt niin, että nälkä ja tankkauksen tarve on yllättänyt aina juuri silloin kun minä olen menossa nukkumaan, joten helpointa on ottaa tyttö tissille ja viereen. Siihen sitten molemmat nukahdamme ja yöllä murkinoidaan pari kolme kertaa, kun nälkä yllättää. Usein kyllä minä herään viimeistään muutaman tunnin kuluttua ja herättelen tyttöä syömään, jos on mennyt liian monta tuntia unten mailla.

Kaiken kaikkiaan meillä menee tosi mukavasti, en ole (vielä) kokenut maata mullistavaa väsymystä ja vauvaelämä sujuu varsin leppoisasti :)

25 kommenttia:

 1. Onpa ihanaa kuulla, että teillä menee hyvin 😊 toivottavasti masuvaivatkin rauhoittavat pian.

  VastaaPoista
 2. Onpa ihanaa kuulla, että teillä menee hyvin 😊 toivottavasti masuvaivatkin rauhoittavat pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vielä kärsitään masuvaivoista, mutta jospa tämä pian helpottaisi..

   Poista
 3. Kiva että siellä menee hyvin. Kuulostaapa aika samalta kuin täällä :) Aluksi annettiin myös korviketta kun mun maito ei ollut vielä noussut. Nyt on viikko menty pelkällä rintamaidolla ja tänään on neuvola, jännittää onko tyttö kasvanut tarpeeksi rintamaidolla. Ja meilläkin väännetään aina vatsaa ruokailun jälkeen, mekin voitaisiin varmaan tuota cuplatonia kokeilla. Ilmoittele jos se auttaa teillä masuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on hienosti oma maito riittänyt alusta asti! Meillä oli eilen eka päivä, että tyttö sai vain yhden pienen pullollisen. Tänään ajattelin kokeilla jättää sen kokonaan pois ettei mene liian pitkälle tämä lisäpullojen kanssa pelaaminen, siis oman maidontuotannon kannalta.

   Cuplaton toimii minusta silloin, kun muistaa antaa ne tipat juuri ennen ruokailua. Ongelma on kuitenkin siinä, että tyttö imee reilusti yli 10 kertaa vuorokaudessa ja tippoja voi antaa vain neljästi päivässä. Yritän juuri saada neuvolasta terkan kiinni, että voisi kysellä tähän lisää vinkkejä. Toinen on niin kipeä että sääliksi käy eikä voi oikein mitenkään auttaa!

   Poista
 4. Ihana kuulla teidän arjesta! Niin sanomattoman kiitollinen olo minulla vieraallakin, kun saa seurata tätä teidän vauva-arkea. Olen NIIN iloinen näistä uutisista. <3

  VastaaPoista
 5. Ei vastike, vaan korvike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, onko se vastike sana ollenkaan? Mistähän olen keksinyt ruveta käyttämään sitä...

   Poista
 6. Syötkö ruisleipää? Meillä se aiheutti aina heti ilmavaivoja. Lisäksi sipuli on meillä paha. Puhumattakaan tietenkään kukkakaalista tai parsakaalista. Nyt nelikuisena nuo masuvaivat on helpompi sietää, mutta aivan pikkuisena ne aiheuttivat kovasti itkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syön kyllä välillä ruisleipää, mutta nyt en ole syönyt joka päivä ja tytöllä on kyllä ollut masuvaivoja koko ajan :( Yritän saada neuvolasta terkan kiinni, että saisin oikein kattavat ohjeet ja miten noita kannattaisi ruveta eliminoimaan ruokavaliosta kun kivut on aika pahoja.

   Poista
 7. Meillä masuvaivoihin on auttaneet myös Relan d-tipat joissa on maitohappobakteerit mukana. Gefiluksenkin vastaavia kokeiltiin, mutta Rela on ollut kaikilla meillä toimivin. :)

  VastaaPoista
 8. Komppaan Jossukkaa, meillä molempien kanssa (korvike- kröhöm, lapsia) ollut maitohapotetut D-vitamiinit käytössä ja Tyypillä aikoinaan myös Cuplaton. :)

  Ihanan vauvan-kaltaisia kuulumisia. ♡♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta nuo kummatkaan tipat :(

   Ja juu, välillä on hassua ajatella että tässä sitä tosiaan vauvaa hoidellaan ja näin monen vuoden jälkeen saa taas kirjoittaa oikeita vauva-kuulumisia :)

   Poista
  2. Mitä teille kuuluu? ♡ -Pingu

   Poista
 9. Onnea Verona!! Omat ruuhkavuodet paukkuvat niin täysillä, etten ole edes ehtinyt onnittelemaan!

  Kuinka hienoa onkaan, kun saa pohtia tavallisia vauva-arjen ongelmia.

  VastaaPoista
 10. Onnea pienen syntymän johdosta!! :) oletko kokeillut kantamista, joko liinassa tai repussa? Se auttoi meillä esikoisen kanssa masu vaivoihin. Tosin vaivat eivät olleet mitenkään pahoja. nyt kun kuopukselle aloitin D-vitamiinit, niin apteekista suositeltiin vesipohjaisia jekovit-D valmistetta. Pyysin mahdollisimman vatsaystävällistä vaihtoehtoa. Ja ei ainakaan vielä ole masuvaivoja tullut. Toivotaan että vaivoihin löytyisi pian selitys. Korvikemaitokin voi aiheuttaa mahavaivaa, joten jos pääsette siitä eroon niin sekin voi helpottaa pientä.

  VastaaPoista
 11. Moi! Meillä auttoi masuvaivoihin aikanaan (ja on edelleen 2vuotiaalla käytössä) Biolatte-L maitohappobakteerijauhe, suosittelen kokeilemaan. Meillä käytiin läpi myös cuplatonit ja vastaavat mutta niistä ei kyllä ollut minkäänlaista apua.

  VastaaPoista
 12. Hei, meillä auttoi ilmavaivoihin parhaiten jalkojen pumppaus. Vatsavaivat johtuivat siitä, että imetyksessä joutui maidon mukana paljon ilmaa vatsaan. Oli ihanaa, kun jalkoja pumppaamalla sai aina välillä vähän ilmaa pois. Samalla voi lauleskella, niin vauva ehdollistuu tykkäämään operaatiosta. Öisin usein auttoi jatkuvaan kitinään. V

  VastaaPoista
 13. Hei, meillä auttoi myös pumppaus jumppailu. Myöhemmin vauvasta oikein näki miten helpotti. Itse annoin cuplatonia ennen jokaista syöttöä (oli tietenkin työlästä ;) ja en tiennyt rajotteesta). Jätin pois paprikan, sipulin, vahvat mausteet ja ruisleivän. Vatsavaivat helpottivat kun vauva alkoi liikkumaan ja suolisto oli "kehittynyt". Toivon että menisi pian ohi teillä<3-L

  VastaaPoista
 14. Suuren suuret onnittelut ihanasta Taika-vauvasta!!!! Ja onnea koko perheelle.

  VastaaPoista
 15. Suuren suuret onnittelut ihanasta Taika-vauvasta!!!! Ja onnea koko perheelle.

  VastaaPoista
 16. Sisareni vauvalla oli todella paljon vatsavaivoja, kun jättivät d-tipat pois niin helpotti. Vauva ei varsinaisesti kärsi vaikka ei d-tippoja saisikaan, varsinkaan näin kesällä, niitähän annetaan luuston kehittymisen tukemiseen ja korvikkeet sekä tissimaito sisältää d-vitamiiniä. Kokeilla voi vaikka kk:n päästä uudestaan.

  VastaaPoista