torstai 21. heinäkuuta 2011

Maltofer - rautatabletit

Kuten aiemmin kirjoittelin, viime neuvolakäynnillä terkkari suositteli rautakuurin aloittamista alhaisen hemoglobiinin takia. Sain mukaan esitteen uudenlaisesta rautatabletista, jonka kanssa voi nauttia myös maitotuotteita eli käyttö on siinä mielessä tosi vaivatonta. Tämän tuotteen nimi oli Maltofer ja kun painelin apteekkiin sitä ostamaan, ilmeni että tuote on myöskin purutabletin muodossa eli mikä ainakin minun mielestäni lisää käyttömukavuutta huomattavasti.

Ainoa miinus oli tuotteen kallis hinta: 10 tabletin pakkaus maksoi peräti 15 euroa! Saatavilla oli myös isompi pakkauskoko, jonka hinta oli 30 euroa, mutta valitsin itse noista sen pienemmän.


Olen nyt käyttänyt Maltoferia kuuden tabletin verran ja valitettavasti täytyy todeta, ettei kyseessä ole minun henkilökohtainen suosikkini. Olisin ajatellut, että koska käyttö on niin helppoa, sitä mieluummin maksaakin vähän enemmän, mutta ei. Tuote on nimittäin muun muassa aivan uskomattoman pahanmakuinen! Ehkä tämän olisi voinut päätellä jo siitä, että kyseessä on tosiaankin rautavalmiste, eli ei siitä varmasti mitään karkinmakuista saa mitenkään, mutta kun se mönjä pitää huuhdella suusta joka kerta pureskelun jälkeen, en näe hirveätä eroa tavallisen tabletin rinnalla ;)

Jos jollakulla on vakavia nielemisongelmia pillereiden kanssa, niin sitten tätä varmasti kannattaa kalliista hinnasta huolimatta kokeilla, mutta luulen että minä palaan heti tämän pakkauksen jälkeen tavallisiin (ja halvempiin) tuotteisiin!

Tietääkö kukaan onko siitä mitään haittaa, jos ottaa rautatabletin juuri ennen nukkumaanmenoa...? Mietin nimittäin omaa maitotuotteiden käyttöäni, ja aika laillapa niitä kuluu tasaisesti pitkin päivää, ja miltei joka aterialla. Niiden välillä kun pitäisi olla 2h molempiin suuntiin.

P.S. Otin äsken tämän illan annoksen ja korjaan heti aiemmin sanomaani. Tabu ei ole ainoastaan pahanmakuinen vaan suorastaan kammottavan makuinen...brr! Onneksi ne ovat ihan kohta lopussa :D

13 kommenttia:

 1. Hei, mikset kokeilisi Obsidania? Maltofer on ihan jees, mutta sellaisessa muodossa (kolmenarvoinen rauta), että se ei imeydy yhtä hyvin kuin esim. Obsidanin kahdenarvoinen rauta. Obsidan on nielaistava kapseli eli ei maistu miltään ja siinä on imeytymistä edistävä c-vitamiinikin mukana. Se valmiste, jota neuvolassa suositellaan on usein vain yksi muiden joukossa, tässä sinun tapauksessasi vain mainos uudesta tuotteesta.

  Sillä, että otat rautavalmisteen juuri ennen nukkumaanmenoa, ei ole tehon kannalta merkitystä. Vatsavaivojahan (mm.ummetus) rauta tuppaa usein aiheuttamaan.

  terv. farmaseuttilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmenarvoinen rauta (Maltofer) imeytyy nimenomaan paremmin kuin se kahdenarvoinen rauta (obsidan).
   Näin meille sanottiin apteekissa ja on useastikkin sanottu farmaseuttien toimesta.Tarkistappa tietosi farmaseutti!

   Poista
  2. Ei pidä paikkaansa. Kasviperäinen rauta eli kolmiarvoinen rauta imeytyy huonommin kuin kahdenarvoinen hemirauta. Tätä faktaa ei farmaseutti tai kukaan muukaan voi muuttaa

   Poista
 2. Miulla kans oli ongelma siinä, kun tulee aina ruoilla käytettyä maitotuotteita, joten mitenkään tuota parin tunnin väliä ei pystyny tulemaan. Neuvolasta ohjasi ottamaan tabletin yöllä, kun minulla tulee juostua vessassa joka yö.. mitään haittaa ei siitä tosiaan ole, ellei sit käy tuo rautatabletti mahaan. Miulla on käytössä retafer ja oon tykänny, maha ainakin toimii, eli ei ainakaan miulle ummetusta aiheuta!

  VastaaPoista
 3. Söin Maltoferiä koko raskausajan lukuunottamatta jaksoja, jolloin sain rautaa suoneen. Ne olivat kyllä niitä perinteisiä tabletteja. Nyt raskauden jälkeen joudun edelleen ottamaan rautaa, mutta Maltofer on nyt nesteenä (pullo taitaa olla tuossa kuvassa). Täällä ei yleensä puhuta paljon tuosta maitotuotteiden sopimattomuudesta, minäkin kyllä otin tabletin aina yöllä vessassa käydessä. Sen sijaan täällä Sveitsissä korostetaan sitä, että pitäisi ottaa jotain c-vitamiinipitoista samalla, se kuulemma tehostaa raudan imeytymistä. Mene ja tiedä...

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa aika kamalalta valmisteelta eikä hintansakaan puolesta kyllä houkuttelis. =/ Meillä on onneksi (koputtaa puuta) hemoglobiinit olleet vielä äärimmäisen hyvät, joten toivottavasti maanantaina hyvä linja jatkuu.

  VastaaPoista
 5. Itse söin synnytyksen jälkeen alhaiseen hemoglobiiniin ensin obsidania, närästi aivan älyttömän paljon, jonka jälkeen vaihdoin retaferiin ja se puolestaan aiheutti hirveän ummetuksen. Sen jälkeen en ole rautavalmisteisiin koskenut, ei onneksi ole ollut tarvettakaan. Pitää kuitenkin pitää mielessä tuo tuote tulevaisuutta ajatellen, vaikka aika hinnakas onkin.

  VastaaPoista
 6. Mulla on ollut rautana obsidania, koska sitä on saanut verenluovutusten yhteydessä, eikä aiheuta mitään ongelmia.

  Oma äitini suositteli jotain noita nestemmäisiä rautavalmisteita sitten, kun raudalle tulee todellista tarvetta (nyt siis syön rautoja ihan vain pois syönnin takia). Vaikuttavat kuulemma paljon paremmin kuin tabletit. Ja olisiko ollut niin, että kun nestemmäinen imeytyy paremmin, sen kanssa ei välttämättä tarvitse välttää niin kovin maitotuotteita ja syödä c-vitamiinia imeytymisen parantamiseksi.

  VastaaPoista
 7. Hirveän yksilöllisiähän nuo haittavaikutukset on, toiselle tulee toista ja toiselle toista. Ja kolmannelle ei mitään. Ite aina verenluovutuksen päälle vähän rautaa syön ja olen todennut tuon iltaisin ottamisen olevan kätevintä. Retaferista mulla tuli pahoinvointia, niin sekään ei niin pahoin sitten tuntunut kun iltaisin otti tabletin. Tosin nykyään pyydän suoraan Obsidania luovutuksen päälle.

  Ja rauta purutablettimuodossa kuulostaa kyllä kammottavalta. Mun mielestä noista ihan perusnieltävistäkin tulee inhottavasti sitä raudan makua suuhun ennenkuin ehtii sen alas kurkustaan saada.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: kiitos tietoiskusta! Tuota en tiennytkään, että imeytymisessäkin voi olla noin merkittäviä eroja. Itse asiassa mulla on seuraavana kaapissa odottamassa Obsidan, koska sain jämäerän yhdeltä ystävältä joka ei enää tarvinnut omiaan. Pääsen siis ihan piakkoin kokeilemaan :)

  Tytti: taidan kokeilla ihan samaa ajankohtaa kuin sinäkin :)

  Pepe: kyllä täällä Suomessakin sanotaan, että C-vitamiinia kannattaa ottaa samalla koska se vauhdittaa raudan imeytymistä. Sen sijaan käsittääkseni maitotuotteen ihan selkeästi estäisivät sitä. Täytyy pistää myös harkintaan tuo nestemäinen rauta, sillä se on varmasti ainakin helppo ottaa.

  Pingu: Lucky you :) Mitä vähemmän pillereitä, sen parempi!

  MIrka: sulla on ollut huono tuuri noiden valmisteiden kanssa. Ehkä Maltoferista on enemmänkin sulle apua sitten :)

  LauraR: Täytyy tosiaan pistää tuo nestemäinen rauta korvan taakse, sillä se kuulostaa niin paljon miellyttävämmältä vaihtoehdolta!

  A: Sanopa muuta, miksi rautavalmisteista ei voisi saada vaikkapa pihvin makuista jos se karkkipuoli ei onnistu ;)

  VastaaPoista
 9. vaikka tämä on jo vanha palsta, niin haluan kuitenkin tänne kommentoida. Itselläni Hb laskee jatkuvasti mm. runsaiden kuukautisten vuoksi. Joskus muutama vuosi sitten Hb oli 70, joten Obsidanilla sai kätevästi ja äkkiä raudan nostettua, se vaan ei ollu yhtään hyvä mun mahalle, mutta söin sitä kuitenkin 2kk, koska Hbt oli aivan liian matalat. Kärsiin sitten tosiaan vain mahaongelmista. Arvot saatiin korkealle. Mutta ne lähti uudestaan laskuun, koitin nestemäisiä rautavalmisteita, mutta koin sen jotenkin hankalana, tabletti on vain itselleni paljon parempi ja helpompi tapa. Joten jätin nestemäiset. Maltoferi apteekkari sitten suositteli, että sen pitäisi olla vatsaystävällisempää. Mutta vaikka oireet Obsidaniin verrattuna ei ole niin rajut, niin ei tämäkään mikään mahaystävällinen ole, ehkä ystävällisempi tosin. Eikä suklaa pillerissä kyllä auta maha-asiaa yhtään :D Vaikkakin nielaisen maltoferin mieluiten kokonaisena. Mutta pakko se on jotain syödä. Voisivat vain yrittää kehittää oikeasti vatsaystävällisen, tälläisille herkkämahaisille, niinkuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, sattumalta huomasin vastauksesi vaikka se tosi vanhaan postaukseen tulikin! Kaikkea sitä joutuukin välillä terveytensä eteen tekemään :) Itselläni toinen mahavaivoja aiheuttava pilleri on Omega-3, nyt olen sitä kuitenkin säännöllisesti ottanut nyt kun yritämme uutta raskautta, mutta mieluusti jättäisin kyllä pois...

   Poista
 10. Aloitin tänään Maltofer-kuurin lääkärin suosittelemana ja musta nää pureskelutabletit on ihan mahdottoman hyvän makuisia! Ostaisin rämänmakuista karkkiakin heti ja olen aika nirso. :D Nyt sormet ristissä jännitän miten vatsa kestää tätä. Kokeilin kolme vuotta sitten Spartofer-rautatabletteja ja koskaan ei ole sellaisia vatsakipuja ollut.

  VastaaPoista