lauantai 14. elokuuta 2010

Lohdullinen fakta (?) raskaudesta

Kuulin vasta kohtuullisen rauhoittavaa tietoa alkuraskauteen liittyen. Tai siis tosiaan, tämähän on huhu eikä varsinainen fakta sinänsä koska en itsekään löytänyt aiheesta mitään tarkempaa tietoa internetin syövereistä.

Siis tämä ystäväni, joka on vasta raskautunut, pelkää vahingoittaneensa jotenkin sikiötä muutamilla alkoholihömpsyillä sinä aikana kun ei vielä tiennyt odottavansa vauvaa. Joku tietäjäkaveri oli sitten häntä rauhoitellut sellaisella tiedolla, että normaalisti alkuraskaudessa äidin ja sikiön verenkierto on vielä erillinen eikä esim. äidin nauttima alkoholi päädy sikiön käyttöön. Alkuvaiheessa "sikiö" on pelkkä äidin sisällä lilluva solu, kunnes se myöhemmin kasvaessaan muuttuu sikiöksi ja vauvaksi. Ja kuulemma asia on näin aivan raskauden alkuvaiheessa, kuukauden parin kuluttua tilanne luonnollisesti muuttuu eikä siinä vaiheessa enää alkoholin ja lääkkeiden yms käyttö ole suotavaa.

Onko kukaan muu kuullut vastaavanlaisesta? Tälle olisi kyllä mukava saada vahvistus, ehkä lukijoissa / blogosfäärissä on joitakuita terveydenhoitoalan ammattilaisia jotka osaisivat valaista asiaa tarkemmin?

Jos tieto tosiaan pitää paikkansa, ainakin minulle se olisi rauhoittava tieto, koska nyt väijyn jokaista viinilasillistakin varmana siitä että jos olen ehtinyt raskautua, se on sikiölle vähintäänkin kuolettava paukku...

7 kommenttia:

 1. Vanhat neuvolatädit ainakin sanoo, että sikiötä ei voi vahingoittaa jollei siitä tiedä. Eli tulkitsen niin, että sinä aikana kun kuukautisia odottaa niin voi vaikka juoda vaikka kokonaisen viinipullon.

  VastaaPoista
 2. On se totta ettei alkuraskaudessa nautittu muutama lasillinen aiheuta mitään haittaa, tässä vau.fi sivuilta lyhennettynä lainattu:

  "4. raskausviikko
  Uloimmat solut – joista muodostuu istukka – kaivautuvat pikkuhiljaa syvemmälle kohdun limakalvoon. Alkio on kuin laakea laatta, joka muodostuu kahdesta solukerroksesta. Tällä viikolla se yhdistyy istukkaan pienellä varrella. Tästä varresta muodostuu myöhemmin napanuora ja muutaman viikon kuluttua äidin veren ravintoaineet siirtyvät sen läpi lapseen."

  eli 4. raskausviikosta muutaman viikon kuluttua on haitallista se alkoholi yms, näin sen itse käsittäisin.

  Esikoiseni on ainakin ihan terve ja normaali vaikka just jollain 4. raskauviikolla aikoinaan uutenavuotena tuli otettua kuningas alkoholia vähän enemmänkin, kun en vielä raskaudesta tiennyt. (testi oli näyttänyt negaa ennen uuttavuotta...)

  VastaaPoista
 3. Jossain 5-7 raskausviikolla äidin ja vauvan verenkierto alkaa yhdistymään. Sen jälkeen voi vasta oikeasti vahingoittaa omilla elintavoillaan vauvaa. Siihen asti vauva elää omasta ruskuaispussistaan eikä voi siis vahingoittua. :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymit & Katjushka: mahtavaa, kiitos näistä "oikeista" faktoista! :) Totta se siis oli, mitä kuulin ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 5. Silloin kun raskaustesti näyttää positiivista, on äidin veressä istukkahormonia. Istukka taas yhdistää äidin ja sikiön verenkierrot (vaikka veret eivät kosketuksissa). Ensimmäisinä raskausviikkoina kehittyvät elinjärjestelmät, eli silloin tapahtuva mutaatio voi vaikuttaa pikemminkin suuremmin kuin myöhemmin tapahtuva. Positiiviseen testiin asti eli rv4 asti ei siis niinkään vaaraa mutta heti sen jälkeen kyllä pidättäytyisin alkosta. Mutta kaverillesi lohdutus, että vaikka riski sikiövaurioon olisikin suurentunut hänen kohdallaan, niin on se edelleen hyvin pieni. Voimia ja halaus hänelle! Minun kummipoikani äiti joi ihan melko resilustikin pari kertaa siinä vaiheessa kun viikkoja oli taatusti enemmän kuin 4 mutta terve fiksu poika on jo 10 v.
  LK

  VastaaPoista
 6. Mä olen myös kuullut, ettei vaaraa ole ihan alkuvaiheessa. Toisaalta esim. teratologisen tietopalvelun sivuilla sanotaan seuraavaa: "Koska sikiön elinten kehitys alkaa jo varhaisessa vaiheessa, jolloin äiti ei usein edes tiedä olevansa raskaana, ja koska pysyviä keskushermostovaurioitakin voi syntyä jo varhaisessa vaiheessa, kannattaa runsasta alkoholin käyttöä välttää jo raskauden suunnitteluvaiheesta lähtien." Muutenkin mä luotan tuohon palveluun paljon enemmän kuin esim. meidän neuvolan terveydenhoitajaan ja moniin lääkäreihin. http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,548,644,3818,3437

  (toivottavasti linkki toimii, näyttää vähän hassulta)

  VastaaPoista
 7. Duodecim lehdessä oli vastikään tutkimus, jossa todettiin myös että jos äiti joi lasillisen punaviiniä n. kerran viikossa koko raskauden ajan, lapsesta tuli kognitiivisesti kyvykkäämpi kuin raittiiden äitien lapsista. Ja tässä oli muut selittävät tekijät kuten äidin koulutustausta häivytetty pois. :)

  VastaaPoista