tiistai 2. elokuuta 2011

Vauvavakuutus

Olimme päättäneet hyvissä ajoin, että tulemme hankkimaan vauvalle vakuutuksen sairastelujen varalta. Emme halua jonottaa sairaan lapsen kanssa julkisen puolen jonoissa ja päivystyksissä, vaan on mukava saada apua heti kun sitä tarvitsee.

Päätimme lähestyä kolmea suurinta vakuutusyhtiötä: Ifiä, Pohjolaa ja Tapiolaa. Tässä muutamia kokemuksia niistä. Hintoja en enää muista ulkoa, mutta muistaakseni niissä ei ollut suuria eroja näiden kolmen firman välillä. Ne taisivat kaikki olla enemmän tai vähemmän n. 300 paikkeilla per vuosi.

Pohjolassa saimme harmiksemme todella huonoa palvelua ja jätimmekin siitä asiakaspalautteen. Onneksi valituksemme käsiteltiin todella esimerkillisesti soittamalla perään, pyytämällä anteeksi ja jotain pientä hyvitystäkin saimme jopa tapahtuneesta. Sen sijaan heidän tuotteensa ei oikein vakuuttanut. Siellä vauvavakuutusta kutsuttiin "hoitokuluvakuutukseksi", ja omavastuuna he perivät 100 euroa per korvauskerta + 10% korvaussummasta. Kaikki kuitit pitää lähettää postissa ja jos ei halua tuota sataa euroa vähennettävän joka korvauspyynnöstä, on kuitteja jemmattava vuoden loppuun. Ainoastaan perimällä korvaukset kerran vuodessa voi päästä 1 x 100 euron omavastuulla (+10%).

If oli oma vakuutusyhtiömme ja tiesimme jo etukäteen, että todennäköisesti yhtiö tulee vaihtumaan, koska heidän vauvavakuutustuotteensa on keskustelupalstojen perusteella aika kuuluisa huonoudestaan. Siellä emme edes käyneet paikan päällä vaan sain tarjouksen puhelimessa, ja korvauspolitiikka vaikutti samalta kuin Pohjolassakin, eli omavastuu 100 euroa per korvauskerta + 10%. Lisäksi ikävä seikka oli, että vauvavakuutus muuttuu muutaman kuukauden iässä lapsivakuutukseksi ja tämähän on yhtiölle kätevä kohta rajata uuden vakuutuksen ulkopuolelle kaikki sitä ennen sattuneet sairaudet...

Valitsimme Tapiolan, josta tiesimme jo etukäteen että heillä on ilmeisesti markkinoiden paras vauvavakuutus. Kilpailutusrumba oli kauhea koska jouduimme käymään läpi kaikki meidän kodin vakuutukset korvaussummineen (yök) ja vertaamaan niitä oman vakuutusyhtiömme vastaaviin, mikä ei ikinä ole helppo urakka (siksiköhän olen lykännytkin sitä niin monta vuotta!). Vauvavakuutuksessa loistavaa oli se, että korvaushakemuksen voi tehdä netissä heti joka lääkärireissun jälkeen ja kuitteja ei tarvitse postittaa. Usein rahat ovat kuulemma tilillä jo parin päivän jälkeen. Omavastuu 100 euroa vähennetään vain eka kerralta ja muita lisämaksuja ei tule. Vakuutus jatkuu myös yhtäjaksoisena teini-ikään asti tai kunnes korvauskatto 50.000 euroa on saavutettu. Maksu myös halpenee kun ikää tulee lisää (tosin tämä pykälä oli varmaan muillakin yhtiöillä).

Valitettavasti niitä hintatietoja en tosiaan muista tarkkaan koska heitin heti muistiinpanoni pois kun kävi selväksi, että valintamme on Tapiola. Tosin tässä on vielä olemassa sellainen pieni jännitysmomentti, että vauvavakuutusanomukseni meni käsittelyyn eikä tullut heti voimaan, koska olen käyttänyt raskauden aikana lääkärin määräämää lääkitystä, eli siis tietysti kilpirauhasen vajaatoimintaan. Voisi kuitenkin olettaa, että se menee läpi koska mitään oikeita vaivoja ei vielä ole ollut joten minun pitäisi vaikuttaa suht kelpo asiakkaalta heidän silmissään. Jos tämä ei jostain syystä menisi läpi, en tiedä mitä tekisimme koska en missään nimessä kelpuuta Pohjolaa tai Ifiä noiden aiemmin mainittujen ehtojen takia.

Moni on kehunut Pohjantähteä koska heillä korvataan ainoana vakuutusyhtiönä maitokorvikkeet allergian osuessa kohdalle. Mitä olen ymmärtänyt, heidän muut vakuutusehtonsa sairauksien varalle eivät sitten ole yhtä kattavat kuin muilla. Emme kuitenkaan tällä kertaa ottaneet heitä kilpailutukseen mukaan, mutta kuka tietää jos Tapiola ottaakin ja hylkää meidän vakuutushakemuksen...?

Siinäpä infoa vauvavakuutuksista meidän kannaltamme. Vakuutusasiat ovat kuitenkin hyvin henkilökohtaisia ja oma valinta riippuu ihan täysin siitä mitä arvostaa. Meille oli tärkeätä se, että jos joudumme esim. korvien putkitukseen (á 1500 euroa) niin saamme siitä korvauksen heti eikä vuoden päästä, ja että korvausprosessi on muutenkin sujuva ja helppo. Pahoittelen tosiaan, ettei tämä vertailu ollut kovin kattava, mutta ehkä teillä lukijoilla on tähän jotain täydennettävää sellaisten varalta jotka vielä harkitsevat vakuutuksen ottamista...?

15 kommenttia:

 1. Meillä on kaikilla lapsilla Aktiassa lapsivakuutus, joka on sidottu kotivakuutukseemme. Omavastuu on 50 euroa / sairaus, mutta sitä ei tarvitse joka kerta maksaa erikseen. Esim. kakkosen ja kolmosen atopia-diagnoosin yhteydessä on omavastuu maksettu kerran eikä sitä tarvitse enää koskaan maksaa uudestaan kun kyse on pitkäaikaissairaudesta. Muiden sairauksien, esim. korvatulehdusten kanssa tuo omavastuu maksetaan kerran ja jos sama tauti uusiutuu kolmen kuukauden sisällä, ei omavastuuta makseta uudestaan. Meillä nuorimman putkitukseen saatiin maksusitoumus seuraavana päivänä soitosta vakuutusyhtiöön. Ja kaikki allergiatestit sun muut on menneet vakuutukseen. Ja meillä muuten nuorimman maitokorvikkeetkin korvattiin, kun epäiltiin maitoallergiaa. Meillä kuitit täytyy lähettää vakuutusyhtiöön ja rahat on tilillä viikossa kahdessa. Vakuutus on voimassa 18-vuotiaaksi asti ja alussa hinta oli jotain 300-400 € mutta on tippunut vuosi vuodelta. Minä olen ollut todella tyytyväinen vakuutukseeme ja yhtiöömme. Nuorimmaisen allergiaepäilyt, atooppinen ihottuma ja korvatulehduskierteet putkituksineen olisivat tulleet ilman vakuutusta maksamaan meille ihan hirveästi, joten vakuutus on varmasti jo nyt "maksanut itsensä takaisin".

  VastaaPoista
 2. Heippa Verona, blogistani löydät tunnustuksen sinulle. Kiitos inspiraatiosta ja ihanasta blogistasi.

  Jälleen kerran kovin hyödyllinen aihe, ei minulle ihan vielä, mutta toivottavasti pian.

  VastaaPoista
 3. Ei se 100e/ kerta oo paha, eipä tartte joka kerta olla hakemassa korvauksia kun tarvii yksityistä käyttää. Siis tämä huomautus hurjalla vuoden käyttökokemuksella, jonka aikana ei käyty kertaakaan yksityisellä lapsen kans. :D Todettiin julkinen terveydenhuolto lapsen osalta ihan hyväksi ja lopetettiin koko vakuutus. Tälle kakkoselle ei olla edes ottamassa vakuutusta, vaikka ensin meinattiinkin. Jotenkin se tuntuu pelkältä rahastukselta... Suomessa kuitenkin on hyvä julkinen terveydenhuolto, vaikkakin se meidän aikuisten osalta välillä tökkii. Ja tää mun kokemus saattais olla erilainen, jos lapsi olis sairastellu paljon, esim. korvatulehduksia, mutta me on käyty kahdesti lääkärissä ja nekin julkisella. Joten täytyy vain toivoa että tää toinen on yhtä terve. Niihin korvatulehduksiin (joiden varalta suurin osa taitaa vakuutuksen ottaa?) tällä ei ainakaan pitäis mitään suurempaa alttiutta olla, itelläni ei oo ollut koskaan ja miehellä kerran. Ja tosiaan tuo isoveli on ollut todella terve. :)

  Mutta niinku ensimmäinen kommentoija sanoikin, toisilla se on tullut tarpeeseen. Voi olla, että kaduttaa myöhemmin, mutta nyt päätetään luottaa kakkosen olevan yhtä terve kuin isoveljensä.

  VastaaPoista
 4. Me päädyttiin kans Tapiolan vauvavakuutukseen! :)

  VastaaPoista
 5. Mua kiinnostaa että mitä vakuutusyhtiö sanoo ton kilpparin takia. Itsellä olisi tarkoitus hakea (kunhan raskaus tässä etenee) syntymättömän lapsen vakuutus lähivakuutuksesta (siirrettiin juuri kaikki vakuutukset sinne ja lapsivakuutus siellä näytti ok:lta) ja nyt pohdituttaa että mahtavatkohan myöntää sitä kun on todettu kilpparin vajaatoiminta (juu ja kappas vaan, raskauduin ekasta kierrosta tyroksiinin aloittamisen jälkeen :)).

  Mulla on itsellä oma (80-luvulla otettu) lapsivakuutus, joka on voimassa vieläkin (niin kauan kun vanhemmat jotka vakuutuksen ottivat j elävät vielä). Vakuutusehdot on niin jotain muuta kuin nykyään (mm. omavastuu 0 euroa ja myös matkakulut korvataan), mutta niin on kyllä tän päivän hintakin aika kamala. Mutta se on sanottava If:stä positiivista että niiden korvauspalvelu on mielettömän nopea ja tehokas. Kun hakemuksen tekee netissä, niin päätös tulee yleensä parissa tunnissa ja rahat on tilillä parin pankkipäivän sisään. Kuitteja ei ole kysytty enää vuosiin (ennen piti vielä lähettää kuitit postissa).

  Vakuutusasioita pohtiville vinkkinä että vakuutus- ja rahoitusneuvonta (www.fine.fi) on tehnyt aika vasta valintaoppaan lasten sairauskuluvakuutuksista ja siinä on aika kompaktissa muodossa verrattu aika monta vakuutusyhtiötä: http://fine.fi/userfiles/file/lasten_sairvak2011.pdf

  VastaaPoista
 6. Meillä on kaikki vakuutukset Pohjolassa ja pienen kilpailutuksen jälkeen päädyimme ne siellä pitämään hoitokuluvakuutuksenkin ottamisen jälkeen.

  Tuo Tapiolan systeemi kuulostaa hyvältä, jos on tosiaan noin helppoa ja kulutonta. MEillä Pohjola toimii ihan hyvin. Hakemuksen voi tehdä netissä (on siis tehty se kerran vuodessa kulujen säästämiseksi) eikä kuittien kerääminen ja lähettäminen tunnu isolta vaivalta, kun sen tekee kerran vuodessa. Tietysti homma olisi toinen, jos olisi paljon sairastava lapsi.

  Oikestaan mun pointti, sen lisäksi että nämä on aika mielipideasioitakin ja sidottu tosiaan muuhun kodin vakuutustarpeeseen, on se, että kilpirauhasasia ei ainakaan minulla vaikuttanut. Lapsella oli lisäksi vain yksi napasuoni, mikä lisää epämuodostumien riskiä. Mutta edes yhdessä nämä kaksi eivät vaikuttaneet vakuutuksen saantiin. Jännä kuulla, onko sama kanta muilla yhtiöillä.

  VastaaPoista
 7. Heipsan Verona. Mehän otettiin Pohjantähdestä sen takia, että niillä on syntyvälle pysyvän haitan korvaus esim. vakavan sairauden varalta (jos vaikka olisi avosydänleikkauksen tms paikka) ja koska korvaa juuri sen maitoallergian. Muutenkin hoitokulut ovat sairautta kohti oleva omavastuu ja vakuutusmäärä.

  Jos meillä sitten kaikki on kunnossa, kun Tyyppi on muutaman kuukauden ikäinen eikä ole merkkejä maitoallergiasta, niin siirretään vakuutus siinä vaiheessa Fenniaan, jolla oli mun mielestä toiseksi kilpailukykyisin vakuutus ja hintakin oli "vain" 400 euroa vuodessa edullisempi... Mutta sanoit osuvasti, vakuutus on jokaisen oma ja henkilökohtainen asia, josta on ihan turha lähteä vääntämään kättä. :)

  VastaaPoista
 8. Kiva lukea vakuutuksista. Me ei Pohjolaa oteta, kun ovat mulle tuhansia euroja vielä auki työtapaturmasta, If on nyt, mutta ei oikein vakuuta, joten meken ehkä Tapiolaan vaihdetaan :) Itse en luota julkiseen puoleen juuri lainkaan, mua siellä palloteltiin vuos kaudet ihan selkeästi löydettävän "vian" takia ja meni pari vuotta elämästä hukkaan. Tapiolasta käyn nyt sitten tarjousta pyytämässä :)

  VastaaPoista
 9. Ihan pakko korjata vääriä tietoja Ifin vakuutuksesta. Ensinnäkin odotusajan vakuutusta (vauvavakuutusta) ei muuteta kahden kuukauden iässä lapsivakuutukseksi, vaan vakuutusturva jatkuu lapsen syntymästä Lapsuusajan vakuutuksena, joka on voimassa vakuutetun (lapsen) 15 ikävuoteen asti. Tässä kohtaa ei voida tehdä uusia rajoitusehtoja. Ifillä on kuitenkin mahdollista ottaa lapselle 2 kk iässä Lapsivakuutus, joka on kattavampi kuin odotusajan vakuutus eli lapsuusajan vakuutus voidaan vaihtaa tähän, jos lapsi on terve eikä uusia rajoitusehtoja tule.

  Toiseksi hoitokuluturvan omavastuu on vakuutuskausikohtainen, EI siis korvaukertakohtainen ja se on 150 euroa ja lisäksi omavastuuna vähennetään aina 10 % perusomavastuun ylittävistä kustannuksista.

  Voi olla, että Tapiola on parempi, mutta oli pakko korjata virheelliset tiedot Ifistä. :) P.S En ole Ifillä töissä.

  VastaaPoista
 10. Selailin muitten blogeja ja eksyin tänne :) Sen verran sanon että oon enemmän kun tyytyväinen lähivakuutukseen. Ifistä huonoja kokemuksia, en halua julkisesti hakkua mut siel firmas osataan keksiä syitä ettei tarvi korvata. Ennemmi maksaa vähän enemmän kun tietää että saa tarvittaes vastinetta rahalle.

  VastaaPoista
 11. You have a cupcake waiting in my blog! ;)

  VastaaPoista
 12. pakko laittaa kommenttia pohjolan vakuutustoiminnasta.. meillä on siellä vakuutus eikä siellä tarvitse maksaa 100e+10% vaan joka haku kerralta peritään se 100e, 1000e saakka ja jo menee yli 1000e niin sitten peritään se 10% per hakukerta.. ja tosiaan voi hakea korvausta vaikka joka kuulta jos haluaa mutta silloin otetaan tuo 100e tai 10% riippuen korvauksen suuruudesta.. siksi ne sanoo että kannattaa kerätä kuitteja vuoden ajan jotta se 1000e täyttyy niin silloin ei tarvitse maksaa kun sen 100e kerta.. On siis edullisempaa näin sinulle. mutta jos vaikka olisi ne putkitukset 1500e nin voit samantien laittaa netin kautta korvaushakemuksen ja siitä otetaan se 10%.. Eli eivät vissiin ole osanneet sulle selittää heidän toimintaa ymmärrettävästi :) Olen ollut tytyväinen heidän toimintaan ja palveluun, ja vakuutus todella on ollut tarpeen.

  VastaaPoista
 13. Eiih, olin kirjoittanut pitkät rimpsut vastauksia ja sitten internet-selain meni itsestään kiinni ja kadotti kaiken...!

  Villa Kaarnakallion Emäntä: Kiitos kommentista! Tuo Aktian vakuutus kuulostaa tosi hyvältä, ja omavastuun täytyy olla yksi markkinoiden alhaisimmista ellei jopa alhaisin. Varmasti harkitsemisen arvoinen paikka ottaa vakuutus :)

  Tuulari: kiitos miljoonasti!! Tästä tuli heti hymy huulille ja hyvä mieli :)

  Veera: noh, sitähän tässä itsekin toivoisi, että vakuutus osoittautuisi tavallaan tarpeettomaksi. On kiva, että on mahdollisuus käyttää sairasta lasta yksityisellä, mutta tietysti olen paljon tyytyväisempi jos lapsi osoittautuu terveeksi :) Tuo omavastuu on sikäli tärkeä asia, että käsittääkseni yksityiset lääkärinpalkkiot liikkuvat n. 60-120 eurossa ja kun siihen laittaa päälle lääkkeet, saattaa jossain tapauksissa olla ettei edes ylletä koko omavastuuseen. Saattaa tulla siis kalliiksi!

  S.: Kiva kuulla, ilmeisesti aika moni on tykästynyt Tapiolan vakuutukseen :)

  VastaaPoista
 14. Liina: itse asiassa saimme jo Tapiolasta myönteisen päätöksen! Ja siinä ei ollut mitään rajoittavaa mainintaa kilpparista huolimatta :) (eikös ole vain ihmeellistä ainetta tuo tyroksiini!!) Nuo vanhan ajan vakuutukset ovat ehdoiltaan ihan uskomattomia, itselläni sellaista ei koskaan ollut mutta muutamalla tutulla oli ja sieltä he saivat korvauksiin kaiken aina aknelääkkeistä alkaen.

  Mama M: juu, ei näköjään kilppari vaikuttanut minullakaan, ja hyvä niin! Mutta tuohon korvauspuoleen kommentoisin vielä, että toisinaan vajaa vuosi korvaussumman saamiseksi voi olla pitkä aika odottaa ja minä en halua lähteä siihen. Esim, jos tulee muutama isompi lääkärikäynti muutaman kuukauden sisään joista kertyy laskua esim. 700 euroa, rahoja et saa omavastuuta vähentämättä ennenkuin vuoden lopussa...Ja korkojahan vakuutusyhtiö ei myöskään taida maksaa.

  Pingu: meillä Tapiolassa vakuutukseen kuuluu myös pysyvän haitan korvaus :) Fennian vakuutuksesta en ole kuullutkaan. Pitääpä joskus perehtyä jos tuntuu, että olisi syytä vaihtaa!

  Atia: voi ei, nuo taistelut vakuutusyhtiöiden kanssa on inhottavia! Toivottavasti asiat selviää.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi: Mulla jäi tuosta Ifistä sellainen käsitys, että siellä suositellaan sen vakuutuksen muuttamista Lapsivakuutukseksi, ja että siinä kohdassa tosiaankin voidaan muuttaa vakuutusehtoja eli rajata jotain ulkopuolelle. Mutta ehkä olen käsittänyt väärin. Tuosta omavastuusta, eikö ole kuitenkin niin, että jotta saat tuon omavastuun kausikohtaiseksi, joudut pitämään kuitteja itselläsi koko vuoden (kuten Pohjolallakin) ja hakemaan korvauksen vain kerran vuodessa? Kiitos kun kommentoit!

  Lumikki: kiva kuulla, että on noin paljon muitakin vaihtoehtoja. Lähivakuutusta en ollut ajatellut huomioon, mutta ehkä joku tämän kommenttisi johdosta lähestyy heitäkin :)

  Pingu: Ihanaa, kiitos kiitos kiitos!! :) :)

  Anonyymi: kiitos kun korjasit! Se meidän Pohjolan visiitti meni tosiaankin aika oudoissa tunnelmissa ja kaikki meidän vakuutusasiat käytiin läpi n. 25 minuutissa. Se ei ollut kovin hyvä käynti, mutta kuten kirjoittelin, onneksi asiat on selvitetty enkä halua ko yhtiötä mitenkään mollata. Voi kuitenkin olla että nämä tarkennukset jäivät käymättä läpi. Kuitenkin, haluan ehdottomasti että joka hakukerrasta voi laittaa korvauspyynnön heti vetämään eikä tarvitse murehtia kalliimpia kustannuksia. Sikäli siis Tapiola oli meille oikea valinta :)

  VastaaPoista