tiistai 18. syyskuuta 2012

Horror - maanantai

Onneksi on tiistai. Eilinen päivä oli aivan järkyttävä, sillä meitä oli kotona 2 kipeää potilasta. Minä sain taas jälleen kerran kipeän rintatulehduksen, joka alkoi sunnuntaina pienellä patilla oikeassa rinnassa. Ilmeisesti se sai alkunsa niinkin vähäpätöisestä asiasta kuin liian kovaksi käytetystä liivinsuojasta joka painoi kovana kainalon puolelle, kun köllöttelin sohvalla samalle kyljelle. Varmaan tähän yhdistyi myöskin liian vähäinen rinnan tyhjennys, ja kun en ole jaksanut enää aikoihin pumpata kuin äärimmäisessä hädässä, joten siitähän se tulehdus sitten sai alkunsa kilpistyen täydellä voimalla eiliseen.

Sintti-reppana puolestaan tekee joukolla hampaita yläikeneen. Kaksi yläetuhammasta puhkesivat noin viikko sitten, ja sieltä on tulossa vielä käsittääkseni ainakin 3 kappaletta lisää. Tyttö ei oikein anna katsoa suuhun kun se on ymmärrettävästi tosi kipeä, mutta aina välillä saan tilaisuuden kurkistaa ja todellakin ne ovat sieltä puhkeamassa perä perää.

Päättelimme miehen kanssa, että muutama viikko sitten kärsityt yhtäkkiset huonot yöt useine heräilyineen johtuivat siitä, että hampaat ryhtyivät valmistelemaan puhkeamista. Pian sen jälkeen tyttö rupesi päristelemään suullaan aina ja joka paikassa, ja jotenkin tuntui vielä että erityisesti silloin kun suu oli ruokaa täynnä ;) Suuta varmaan kutitti vimmatusti. Nyt pari päivää neiti on ollut tosi kivulloinen, paljon kipeämpi kuin viikko sitten kun etuhampaat tulivat, eli itkua piisaa. Yöllä emme saa oikein nukutuksi sillä Sintin on vaikea nukkua pitkiä yhtäjaksoisia pätkiä erityisesti aamuyön aikaan, jolloin joudun ottamaan hänet viereen ja tietysti oma uni kärsii. Eilen sain todistaa todella epäluonteenomaista kärttyistä käytöstä, kun väsynyt lapsi ei pystynyt nukkumaan edes päikkäreitä tarpeeksi pitkiä pätkiä, max. vain 30-40 minuuttia kerrallaan ja heräsi sitten itkuisena ja väsyneenä. Sylittelimme paljon, mutta heti kun tytön laski lattialle, alkoi närkästynyt itku ja hätäinen perässä konttaus. Eilen piti antaa päivälläkin Panadolia sillä surku oli katsoa kun toisella oli niin kipeä ja uupunut olo.

Olisihan se päivä muuten sujunut aivan kohtalaisesti, mutta yhdistettynä tuohon omaan rintatulehdukseen yhdistelmä oli aika kammottava. Kärsin koko päivän sitkeästä päänsärystä joka ei lähtenyt särkylääkkeidenkään avulla mihinkään, ja koko ajan olisi uni maistunut sillä varsinkin iltaa kohden nousi lievä kuume. Nukuin aina yhtä aikaa Sintin kanssa ja todellakin olisin voinut nukkua pidempään kuin tuon puoli tuntia kerrallaan.

Hassua kyllä, kakan koostumus tosiaankin muuttuu kun hampaita tehdään! Tässähän tulee ihan vanhat pikkuvauva-ajat mieleen kun saa vaihtaa toisenkin vaatekerran päivän aikana kakkavahingon takia ;) Lisäksi tyttö puree kärppänä kädestä, naamasta tai ihan mistä vaan kiinni saa jos antaa. Olen yrittänyt tyrkyttää viilennettyjä puruleluja, mutta niitäkin enemmän tyttö tykkää jostain kovasta kuten Piltti-purkkien kansista, lego-palikoista tms. Niitä sitten purraan välillä itkun kanssa kun lelu osuu jonnekin oikein makeasti.

Viikonlopuksi lähdemme pitkästä aikaa reissuun ystävien kanssa, ja toivon totisesti että pahimmat hammasvaivat on siihen mennessä kärsitty ja että itse en enää kuumeile...

Onko teillä muillakin tehty kerralla koko kalusto suuhun vai tekeekö toisten vauvat tahdikkaasti vain yhden hampaan kerrallaan? :)

10 kommenttia:

 1. Meillä tuli viikko sitten 2 hammasta alas peräkkäisinä päivinä ja nyt on tulossa ylös kans kaksi ja sitä kiukkua on taas riittänyt. :D

  Heh, jännä kun meilläkään ei viilennetty purulelu kelpaa, vaan piltti purkin kansi on aika kova sana nyt täälläkin. :)

  VastaaPoista
 2. Vinkkaanpas nyt tännekin, että meillä ne kotimaiset pakastetut, eli jäiset mansikat olivat tosi kova juttu, kun hampaita pukkasi.

  Voi Sintti-murulaista! =/ Tyyppihän pukelsi ylös 4 hammasta kerralla ja Kreetan matkan aikana 2 uutta puhkesi alas. Ja meillä samaten on itkuista menoa, eilen oli harvinaisen kräntty nuori mies, meillä tosin taitaa olla niin, että välipalaksi saatu 2 dl maitopullo ei ole riittävä ja hirveä nälkä saa aikaan sitten kiukkuisen pukarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan ikinä kokeillut jäisiä mansikoita. Vähän sikäli on hirvittänyt viileän ruoan tarjoaminen, kun sitähän sanotaan että liian kylmät juomat/ruoat saattaa lapsilla saada mahan sekaisin. Onko teillä ilmennyt mitään tällaista vaan onko mennyt ihan ok..?

   Ei ole Tyypilläkään helppoa! Kyllä niin säälittää nuo pienet reppanat kun pitää kärsiä sellaisia kipuja :( Onneksi se on sitten kerralla ohi kun hammas on kerran tehty.

   Poista
 3. Mun vauvalle (8kk) puhkesi kuusi hammasta kerralla. :) Mutta itkuja ei ollut, ainoastaan syöminen oli siinä kohtaa vähän normaalia huonompaa.

  VastaaPoista
 4. On tää niin mahtavaa lukea sun blogia. Menette luonnollisesti kehityksessä pikkuisen edellä, koska Sintti on vanhempi kuin meidän tyttö. Tuli taas monta ahaa-elämystä. Meillä kun tehdään muutamaa päivää ennen 8 kuukauden ikää vasta ensimmäisiä hampaita. Yksi näkyy siis nyt. Meilläkään ei huolita niitä puruleluja, vaan tänäänkin on löydetty joka kerta puiset nuppipalapelin palat ja ne on aina heti suussa! Ja tämä päivä on koko ajan päristelty!!! Että siis tosiaankin sekin voisi johtua hampaista! Muutenkin tänään äiti ei saanut lähteä käymään keittiössä ilman marinaa ja purinaa, vaikka meillä oli näköyhteys toisiimme. Niinpä kantelin tyttöä rintarepussa ja olo oli tyytyväinen.

  -Elmiina-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että minun raapustuksista on jotain hyötyä :)

   Tuo päristely on hassu juttu, meillä se tosiaan jatkui tasan niin kauan kun niitä yläetuhampaita tehtiin ja sitten loppui kuin seinään! Sen sijaan puiset lelut on edelleen kova sana ;)

   Poista
 5. Meillä Typy on aina puskenut useamman hampaan kerralla - ja hyvä niin! Ensin tuli kaksi alahammasta, sitten kaikki neljä ylähammasta, loput kaksi alahammasta, ja nyt on sarjatyönä puskemassa läpi ainakin 3 poskihammasta ja 2 kulmahammasta. Kumma kyllä, Typy ei ole oireillut kovinkaan paljoa. (Äiti on kiitollinen ja koputtelee puuta vimmatusti.) Vain syöminen on ollut hankalampaa, ja nyt kulmahampaiden myötä ollaan annettu öisin Panadolia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tuo on ihan totta, että kun kerralla kärsitään kivut monesta hampaasta niin se on sitten sillä hyvä vähäksi aikaa. Meillä on nyt yhteensä 6 hammasta ja tuntuu, että taas sieltä olisi jotain tulossa mutta mitään ei näy. Niin tutulta tuntuu taas nämä aamuviiden herätykset ja huonot yöunet...huhhuijaa.

   Poista