maanantai 8. elokuuta 2011

Säikäytys

Kiitos ystävät ihanista blogitunnustuksista! Meinasin kirjoittaa niistä tänään, mutta pelästyin tänään pahemman kerran joten tunnustuspostaus siirtyy huomiselle...

Meidän Sintti pikkuinen on ollut viimeisen viikon aikana tosi ahkera liikkumaan ja varsinkin pari kolme päivää sitten hän veteli voltteja aivan urakalla. Yhtäkkiä eilisen ja tämän päivän aikana onkin sitten ollut hyyyvin hiljaista eikä potkuja ole sadellut nimeksikään. Tänään havahduin töissä tähän tosiasiaan, ja rupesin oikein odottamaan jotain kunnollista elonmerkkiä. Pienempiä liikahduksia on tuntunut aina silloin tällöin, mutta kun nimenomaan ne isommat potkut ja muljahdukset ovat puuttuneet kokonaan...

Iltapäivällä annoin pelolle periksi ja soitin miehelle puolipaniikissa, tartuttaen säikähdyksen tietysti häneenkin. Sovittiin, että menen töistä suoraan kotiin ja tsekkaan heti dopplerilla, että kuuluvatko sydänäänet. Googletin myös liikelaskennan ja kokeilin sitäkin. Tosin jäin siihen käsitykseen, että liikelaskentaa voisi luotettavasti tehdä vasta pidemmillä viikoilla? Osaako joku sanoa? Joka tapauksessa, tulin kotiin, join lasin mehua ja tsekkasin sydänäänet (heti tuli vahva viuhviuhviuh kuuluviin!). Tunnin pötköttelyn aikana sain laskettua 12 vaisua liikahdusta, enkä edelleenkään niitä kunnon monotuksia. Silti jäin miettimään, että näinköhän sydänäänten ja liikkeiden löytyminen eliminoivat ne googlettaessa löytämäni ongelmat, eli esim. vähäisen lapsiveden määrän tai istukkaongelmien olemassaolon..?

Huoli vähän laimeni, mutta edelleenkin se kaihertaa tuolla mielen perukoilla. Voi olla, että soitan aamusta neuvolaan ja tyrkytän itseni ultraan joko sinne tai yksityiselle. Onko lukijoilla ollut vastaavia kokemuksia ja mitä olette tehneet?

Voi Sintti pieni kun voisit vähän piristyä äidin ja isin mieliksi...

16 kommenttia:

 1. Tuo on aina pelottavaa, kun liikkeet vähentyvät. En silti usko, että viikolla 22 kannattaa vielä ottaa mitään paniikkia - viikon 30 jälkeen liikkeiden laskenta alkaa olla ajankohtaisempaa.

  Minulla kävi vähän samanlainen juttu n. viikolla 28, liikkeet olivat muuttuneet aika vaisuiksi ja niitä tuntui harvemmin. Soitin lääkärille, joka neuvoi menemään ultraan. Ultrassa kävi ilmi, että vauvalla oli kaikki hyvin, ja johan se alkoi potkia ultralaitetta, kun lääkäri oikein paineli pientä. Kuulemma istukkani on etupuolella, ja siksi en tunne liikkeitä niin hyvin - voisiko sinunkin istukkasi olla etupuolella? Se vaimentaa liikkeiden tuntemista kovasti.

  Oma mielentila vaikuttaa myös liikkeiden tuntemiseen. Kerroin lääkärille olleeni sinä päivänä kovassa stressissä, ja hän sanoi, että jos on itse stressaantunut, liikkeisiin ei pysty samalla tapaa kiinnittämään huomiota.

  Lääkäri kehotti, että jos haluaa laskea vauvan liikkeet, kannattaa juoda lasillinen mehua ja sitten käydä makuulle, niin kohta jo alkaa tuntua liikehdintää...kuulemma tunnissa pitäisi tuntua n. 3-4 liikettä ja päivän aikana 10 kertaa. Auttaisikohan tämä vinkki sinuakin?

  Kokeilepa tuota mehujuttua ja jos huomenaamullakaan ei tunnu liikkeitä, niin sitten kannattaa varmaan soitella neuvolaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Tuli kuule semmonen mieleen, että se lapsi on varmaan vain kääntynyt jalat selkää päin, jollei niitä liikahduksia oikein tunne. Ja siis nimen omaan pieniä ei tunne ollenkaan, oikein isot tuntee, mutta pieninä vatsan puolella. (=
  Mulle kävi näin ja siis huoli pois! Voihan siitä vaikka seuraavassa neuvolassa puhua ja kuitenkin kotosallakin niitä liikkeitä laskeskella varuiksi, mut mä luulen että kaikki on ihan kunnossa (:

  VastaaPoista
 3. Niin ja edelliseen, meillä sai neuvoloista (mä kävin kahdessa) lapun, jossa kyllä oli liikelaskennasta että 10 per tunti, toisen tunnin voi vielä laskea jos eka on hiljainen, ja jossei sittenkään tule kymmentä täyteen, voi jo soitella neukkuun päin, että mitä mieltä he ovat.

  Mulla oli myös istukka tuossa etuseinämässä navan ja alapään välissä ja se tosiaan vaimentaa tosi paljon liikkeitä, mutta jos sä olet ne kovaa jo tuntenut, sen ei pitäis enää niin vaikuttaa. Mun veikkaus on, että lapsi on vaan erilaisessa asennossa.

  VastaaPoista
 4. Ei kannata huolestuttaa itseään hurjasti! :) Varmasti kaikki on hyvin! Ja liikelaskennasta mullekkin sanottii että vasta siinä vaiheessa kun mukelolla alkaa olla vähemmän tilaa ja kaikkien liikkeiden pitäisi tuntua niin sitä voi soveltaa! TOSIN siitäkin liikelaskennasta että siinä lasketaan pienimmätkin hipaisut ja tönäisyt :) Naperohan saattaa olla vain kääntyt jotenkin toisin päin kun on muuten ollut :)

  VastaaPoista
 5. Jaan kanssasi samat tunnelmat. On ollut tosi vilkasta ja sitten -humps - yhtäkkiä en saa mitään kontaktia. Mulla on muutamaa päivää pidemmällä tämä raskaus, eli samoissa mennään.

  Ei auta muuten mehut, ainakaan vielä. Mutta jotenkin olen koittanut sinnitellä ja ajatella juuri sitä, että vauva on vaihtanut asentoa tms. Ja todellakin jos itse on menny tukka putkella ja ollu stressiä, niin pieni olisi vaisumpi... Yleensä kuitenkin jossain vaiheessa päivää tulee jokunen likke, että tiedän tyypin olevan edes hengissä. Kai niilläkin on "Huonompia" päiviä ja ovat väsyneempiä.

  Koita jaksaa! Ikinä ei ole kiellettyä soittaa neuvolaan tai mennä vaikka yksityiselle ultraan, sitä vartenhan ne siellä ovat.

  Ja niistä liikelaskennoista. Mullakin on sellanen mielikuva, että kymmen mitävaan vauvan liikettä per tunti, on se mitä lasketaan. Mutta että tämä toimisi sitten vasta vähän myöhemmillä viikoilla.

  VastaaPoista
 6. Anna: itse asiassa minun istukkani on takaseinässä, siksi olen varmaan liikkeet tuntenutkin niin varhaisessa vaiheessa. Stressiäkään ei ole ja mehut join. Tosin nyt kun vedettiin miehen kanssa kunnon illallinen ja lekottelin sohvalla tunnin verran sen päälle, niin johan alkoi tapahtua! Ehkä kaikki on sittenkin aivan kunnossa :)

  Anonyymi: tuo selitys on kyllä hyvinkin järkeenkäyvä, olet varmaan aivan oikeassa! Kiitos :)

  Anonyymi: onneksi sain sen n. 12 liikettä täyteen, joten jospa kaikki olisi hyvin, jos siis siihen uskaltaa luottaa. Huh :)

  Susilapsi: kiitos lohduttavista sanoista! Yllättävää miten suuren huolen sitä tosiaan voi itselleen saada aikaiseksi...

  Ymmyrkäinen: Kiitos! Nyt tuntuu masussa jo paljon vilkkaammalta, ehkä siellä on vaan ollut jokin lepopäivä menossa eikä ole huvittanut hillua....Mut tosi pelottavalta tuntui, hui sentään. Taidan kuitenkin varuiksi soittaa aamulla neuvolaan :)

  VastaaPoista
 7. Mä olen pari kertaa säikähtänyt ihan hirvesti, kun liikkeet on hävinneet. Tosin vähän pidemmillä viikoilla. Selitys on ultrassa ollut, että vauva on vaan vaihtanut asentoa. Eka kerralla oli kääntynyt raivotarjonnasta perätilaan. Se on tosi pelottavaa, mutta tuo doppler on ainakin mulla auttanut vähän sitä pelkoa lievittämään. Aina kannattaa soitella neuvolaan, jos tuommosta huolta on. Turhia käyntejä ja soittoja ei siihen suuntaan olekaan :).

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Täältäkin lohdun sanoja, että kaikki on varmasti hyvin! Itse koin rv 26 tienoilla samanlaisen säikäytyksen, mutta kaiken pitäisi olla hyvin kunhan tunnet sen 10 liikettä tunnissa (tai max kahdessa). Ja se vielä, jota ei ole taidettu mainita, että minulle lääkäri sanoi että KAIKKI liikkeet lasketaan, myös ne pienimmät hipaisut. On käsittääkseni aivan normaalia, että joinain päivinä liikkeet tuntuvat paljon hennommin. Näin minulle sanottiin ja ainakin omalla kohdallani piti paikkansa, ja Typyllä oli kaikki hyvin. Sinuna huolestuisin vasta jos tuollaisia hiljaisempia hipaisupäiviä tulisi useampi (3->) peräkkäin.

  Ja loppuun lohtuhali! On aivan normaalia huolestua, mutta älä huolehdi liikaa. Kaikki on varmasti Sintillä hyvin.

  VastaaPoista
 9. voi että Verona, ikävä säikäytys. Meille neuvolan täti kyseli viimeksi tuntuuko liikkeitä vielä ja kun sanoin, että kyllä tuntuu (istukka etuseinässä) niin sanoi just että ei kannata huolestua jos joku päivä ei tunnu, koska vauvalla on tässä vaiheessa vielä niin paljon tilaa mellastaa kohdussa ja just jos vaihtaa asentoa, niin potkii taaksepäin, niin ei tunnu. Yritä olla huolehtimattz! *halituksia*

  VastaaPoista
 10. Minä olin kanssa huolissani vauvan liikkeiden vähenemisestä siinä rv 28 tienoilla. Ilmeisesti se liittyi vain vauvan asennon vaihtumiseen tai unirytmin muutoksiin, sillä nyt täällä taas myllätään kovasti. Koskaan tuota liikkeiden vähenemistä ei kohdallani tutkittu- neuvolassa kun siitä sanoin, niin käskivät tehdä tuota liikelaskentaa (sikiön vilkkaimpana hetkenä päivästä), ja aina ne 10 liikettä tuntuivat pian, kun vaan pysähtyi kuulostelemaan käsi vatsan päällä...

  VastaaPoista
 11. Samat sanat täälläkin. Esikoisesta en ainakaan muista moista hiljaista kautta ollenkaan ja senpä takia tämän tyypin hiljaisuus säikäyttikin melkoisesti. Olisko viikon verran ollut tosi vaikeita liikkeitä, sitten taas voimistui. Viime yönä ei kyllä ollut epäilystäkään siitä, etteikö mahassa olis ollut kaikki hyvin, siellä melskattiin niin kovaa, etten saanut nukuttua. Ja minä oon mestarinukkuja...

  Varmaan se vauveli on vaan kääntynyt selkä mahaa vasten, niin liikkeet ei tunnu niin hyvin. :)

  VastaaPoista
 12. No mulla nämä vastaavat kokemukset on edelleen melkein päivittäisiä, matkassa on hiljainen kaveri. Liikelaskentaa ei tuossa vaiheessa vielä tartte tehdä ja tosiaan ihan kaikki liikkeet lasketaan, ne hennotkin. Itselläni alkoi liikkeet ylipäätään tuntua päivittäin vasta 22+0. Huolihan se silti tulee, voithan rimpauttaa neuvolaan vielä :) Tosiaan se, että jos vauva kääntyy eripäin, niin liikkeetkin tuntuu eri tavalla.

  VastaaPoista
 13. Maailmannapa: kiitos tsempittelyistä! Onneksi beibi alkoikin sitten aktivoitua, muuten olisin varmaan rynnännyt jo sinne ultraan. :)

  Äni: kiitos :) en tiennyt, että ne hipaisutkin lasketaan. Oli niitä sitten varmaan enemmän kuin se 12 liikettä!

  Pingu: kiitti! :) Huoh, oppia ikä kaikki. En edes arvannut että se vauva voisi tosiaankin moukaroida tuonne takaseinän puolelle, mutta ehkä tässä tapauksessa on ollut just niin. Luojan kiitos että pikkuinen päätti vaihtaa asentoa uudemman kerran :)

  Tuittu: ai, luulin jotenkin, että sieltäkin automaattisesti ultrataan jos on tuollaisia kokemuksia. Ehkä se liikelaskenta sitten on sen verran luotettava metodi että se riittää!

  Veera: Kyllä noista riehuntahetkistä osaa nauttia ihan toisella tavalla kun on ensin saanut aimo säikäytyksen :) Vauvatkin taitavat olla omanlaisiaan persoonia!

  Sydänjää: Onneksi vauva alkoi elämöidä masussa ihan tuttuun tapaan. Soitin sitten kuitenkin neuvolaan, mutta eri asiasta. Tosin ei sieltä olisi mitään kiireistä apua saanutkaan, kun sieltä aiottiin soitella mulle takas vasta huomenissa...Onneksi on myös tuo doppler jolla voi itseään rauhoitella :)

  VastaaPoista
 14. Mulla jäi se pääasia sanomatta eli rv 32 alkaen kuulemma suositellaan liikelaskentaa tarvittaessa. Tsemppiä ja hyvä tosiaan, että on doppler!

  VastaaPoista
 15. Juu, ultrattu olisi, jos liikelaskennan kriteerit eivät olisi täyttyneet. Muutama yksittäinen hiljainen päivä on raskausaikana ollut, jolloin olen sitten huolellisemmin liikkeitä kuulostellut ja laskenutkin etenkin iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Toki jos monta päivää hiljaisuus aiheuttaisi huolta, niin olisin ultraa vaatimassa :) Toivottavasti teillä pysytään vastedes aktiivisina, niin vältytte turhalta huolehtimiselta :)

  VastaaPoista
 16. Sydänjää: Kysäisin siten vielä tuohon liikelaskentaan neuvolasta tarkennusta, ja sanoivat että riskiraskauksissa sitä liikelaskentaa saatetaan alkaa suorittamaan n. vkolta 33, mutta normaalisti vasta alkaen vkolta 37. Aika myöhään siis! Tosin varsinkin nyt tuntuu siltä, että liikkeet koko ajan tiuhenevat joten mikseipä noita voisi hyvin laskea jo nyt.

  Tuittu: Juu, aktiivisuutta täällä riittää! Tänäänkin on ollut niin vilkasta että ollaan monta kertaa meinattu tulla vatsanahasta läpi ;)

  VastaaPoista