keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Vauvoja Siellä, Vauvoja Täällä

Nykyään ihan sama missä liikkuu, näkyy joko raskaana olevia naisia tai (nuoria) äitejä vauvoineen. Olen pistänyt tätä vähän oman vauvakuumeen piikkiin, koska silloinhan tuntuu että kaikki muut ovat raskaana ja hirveä vauvabuumi menossa koko maassa, vaikkei se ehkä ihan paikkaansa pitäisikään.

Tosin nyt on ilmeisesti ihan oikeasti vauvabuumi menossa! Ensin huomasin sen meidän työpaikassa, kun yhtäkkiä äippälomalle jääviä oli aika paljon suhteessa siihen määrään mitä normaalisti, ja jopa meidän johtokin kommentoi asiaa. Kuulemma laman aikana tämä on ihan tavallinen ilmiö: kun on epävarmuus työpaikasta, ihmiset saattavat ajatella että mikäpä sen parempi aika keskittyä perheen perustamiseen ja jatkaa uran tavoittelua sitten kun talouskin on taas vakiintunut. Lisäksi äitiyslomalla olijaa ei saa irtisanoa vaan sen voi tehdä vasta kun henkilö on palannut töihin. Vauvan saaminen tuo näin omalla tavallaan myös turvaa omaan taloudelliseen tilanteeseen vähäksi aikaa eteenpäin.


Kuten monessa muussa yrityksessä, myös meidän firmassa piti vuosi pari sitten lomauttaa porukkaa koska muuten emme olisi selvinneet lamasta, ja ne jotka silloin jäivät äitiyslomalle hoitivat oman osuutensa tavallaan sitä kautta. Mutta eipä niitä lapsia niin vaan hankita, ei yhteiskunnan eikä firmojenkaan pelastukseksi jos luontoäiti ei ole samaa mieltä. Ja jos sen vauvan voisikin "pistää tilaukseen", sehän tulisi vasta 9 kk:n päästä eli ei sillä ihan vallitsevaa tilannetta ratkaista.

Suomessa syntyi v. 2008 59.530 vauvaa ja v. 2009 60.430. Tämän vuoden tietoja en harmi kyllä löytänyt, sillä olisi ollut kiva tietää paljonko alkuvuoden aikana on syntynyt, mutta henkilökohtainen veikkaukseni on että tästä vuodesta tulee varmaan ennätys. Ensisynnyttäjien keski-ikä on ollut n. 28 vuotta ja kaikkien synnyttäjien keski-ikä yli 30 vuotta. Hmm, tässähän tuntee itsensä (taas) vanhaksi....

Haastan itseni mukaan 03-05/2011 tilastoihin! Onko muita haasteeseen lähtijöitä? :)


lähteet: Tilastokeskus, Nutricia Baby

2 kommenttia: