sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Miten Tulla Raskaaksi Helpommin? Osa 1/4: Ruokavalio

Tästä alkaa neliosainen juttusarja, jonka halusin kirjoittaa aiheesta miten tulla raskaaksi helpommin. Aihe on "yllättäen" pyörinyt mielessä aika paljonkin joten ajattelin jakaa löytämäni tiedon myös teidän kanssanne.

Sillä, mitä suuhumme pistämme joko raskauden tai sen yrittämisen aikana, voi olla suuria vaikutuksia lopputulokseen. Kaikkihan tiedämme, että on olemassa koko joukko ruokia joita ei suositella raskauden aikana syötäväksi. Jos haluaa optimoida mahdollisuutensa tulla raskaaksi, on myös syytä kiinnittää huomioita ruokavalioon koska osa ruuista tai lääkkeistä saattaaalentaa hedelmällisyyttä tai jopa ehkäistä ovulaatiota.

Turhat lääkkeet kannattaa jättää heti pois. Miehillä mahahaava- ja verenpainelääkkeet vaikuttavat siittiöiden laatuun alentavasti, ja naisilla puolestaan antihistamiinit saattavat pienentää raskautumismahdollisuuksia. Lisäksi vahvat särkylääkkeet saattavat haitata ovulointia.

Naisten kannattaa välttää kaikenlaisia vitamiinien puutostiloja jo ennakkoon, ennenkuin raskautta aletaan edes suunnitella. Monivitamiinit ja foolihappo toimivat tässä tärkeässä roolissa. Foolihaposta kirjoitin ihan oman postauksen, johon kannattaa myös tutustua.

Muutamia muita vippaskonsteja joita voi halutessaan noudattaa:
- greippimehun juominen ennen raskautta --> tällä uskotaan olevan suosiollinen vaikutus ovulaatioon
- punaviinin juominen pienissä määrissä --> tämän uskotaan lisäävän verenkiertoa kohdussa ja se ilmeisesti parantaisi jopa alkion kiinnittymismahdollisuuksia

En tiedä kuinka tutkittuja juttuja nuo edellämainitut ovat, mutta keskustelupalstoja ja blogeja seuranneena aika moni niihin on turvautunut. Eipä niistä varmasti mitään haittaakaan ole varsinkin jos tuo punaviinin käyttö pysyy kohtuuden rajoissa ;)

Eräs huonompi asia vauvanteon onnistumiselle, johon itsekin jatkuvasti syyllistyn, on kofeiinin liikakäyttö. Suositellaan, että kofeiinia nautittaisiin max. 3 annosta päivässä, mutta itse ylitän määrät reilusti ja siinä olisi todellakin parannettavaa. Kofeiiniahan löytyy niin kahvista, teestä, kolajuomista kuin energiajuomistakin. Valitettavasti juon joka päivä 2 kuppia teetä ja lisäksi helposti useita annoksia kokista, sekä muutaman kerran viikossa myös energiajuomia. Olen noihin kahteen viimeksimainittuun lievästi addiktoitunut ja yritän pyristellä niistä irti, mutta siinä vaiheessa kun olen raskaana, loppuu käyttö viimeistään kokonaan!

Jos pitää eksoottisista hedelmistä, kannattaa pysyä loitolla papaijahedelmästä ja siitä tehdyistä mehuistakin, koska papaijaa käytetään jossain päin maailmaa suorastaan ehkäisyvälineenä. Sillä voi olla siis yllättäviä ja ikäviä vaikutuksia raskautumiseen.

Huonot ruokailutottumukset ylipäätään alentavat hedelmällisyyttä, joten tässä vaiheessa viimeistään kannattaa tarkistaa ruokavaliotaan. Se menee hyvään tarkoitukseen! :)

lähteet: mammaksi.fi, www.kookas.fi/articles

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti