maanantai 9. huhtikuuta 2012

Sintin kehitysaskeleet

Sintti on kehittynyt viimeisen 2-3 viikon aikana aivan valtavasti. Ensimmäiset naurut saatiin jo parisen viikkoa sitten, mutta puolitoista viikkoa sitten Sintti päästi ekat kunnolliset kikatukset mummulle. Mikä ihana ääni! :) Samoin kuvioihin on tullut rinnalla pelleily. Ensin tyydytetään pahin nälkä, mutta kun masu ei enää kurni, yhtäkkiä hoksataan että äitihän se siinä ja ruvetaan hymyilemään aivan vallattomasti. Päälle röhönauru "höhö höhö" ja sitten taas muutamat pikaiset imut rinnasta, kunnes pelleily aloitetaan uudestaan.

Muutenkin Sintti on huomannut seurustelun merkityksen, ja erityisesti sen kuinka paljon kivempaa on seurassa kuin yksin. Viihdyttämistä voi vaatia kitisemällä ja kun joku saapuu seurustelemaan, se palkitaan leveällä hymyllä!

Meillä on tapahtunut eräs merkittävä käänne autoistuinongelman suhteen. Nyt näyttää siltä, että tyttö on ehtinyt tottua siihen tai selkä on sopeutunut erilaisiin asentoihin, joten automatkat eivät enää ole täynnä kurkku suorana kiljumista. Eräänä päivänä kävi jopa niin, että kuljimme asioilla ja shoppailemassa melkein kolmen tunnin ajan ilman minkäänlaisia ongelmia. Jossain välissä tyttö otti nokoset istuimessa ja herättyään menimme isoon ruokakauppaan, jossa neiti katseli ihastuksissaan ympärilleen ja unohti kokonaan että kerran tunnissa on vaadittava ruokaa. Laitoimme hänet kaukalossa ostoskärryihin ja sieltäkös oli mukava katsella maisemia! Välillä pääsi myös äidin tai isän syliin kasvot menosuuntaan ja siellä pysyi hyvin tilanteen tasalla eikä missannut mitään tärkeää.

Lomalla rytmi on mennyt aika railakkaasti sekaisin mikä aiheuttaa välillä vähän harmaita hiuksia (siis vanhemmille, ei lapselle!). Välillä vitamiinitippojen otto unohtuu eikä pottuakaan ole mahdollista keitellä ihan joka päivä. Olemme kuitenkin pyrkineet maistelemaan perunaa noin joka toinen tai kolmas päivä, ja tuntuu että se uppoaa koko ajan paremmin. Olisin halunnut antaa myös bataattia mutta jostain syystä sitä ei täältä saa ollenkaan. Monesti epäilyttää, että kuinkahan paljon siitä perunasta oikeasti menee läpi kun ruokailu on sellaista pelleilyä ja ruoan ulos pärskäyttelyä kuten vauvoilla varmaan usein on, mutta todistettavasti ainakin kerran kakasta löytyi jotain hyvin paljon perunan tapaisia kokkareita ;) Äiti ei nimittäin saa haarukalla kovin pilttimäisen sileää rakennetta sitten millään! Toivottavasti neidistä ei muuten ole tulossa kovin pahaa sihtikurkkua, koska välillä on havaittavissa inhonilmeitä kasvoilla ja kakomista kun kurkkuun vilahtaa joku milliä isompi pala...

Olemme edelleet pitäneet päivärytmissä 2 pulloa sakeutettua maitoa puklaamisen hillitsemiseksi, mutta lomalla homma meinasi hieman karata käsistä. Meillä meni varmaan jossain vaiheessa 3 päivää ilman yhtään pulloa ja siitä meinasi uhkaavasti seurata pullolakko. Seuraavat pari maitopullollista menivät aivan haaskioon kun Sintti vain pyöritteli tuttiosaa suussaan tai syljeskeli sitä pois. Sakeutetussa maidossa kun on se huono puoli, että sitä ei voi kovin kauaa tarjota sillä jo jonkin ajan kuluttua se alkaa olla melkoista sementtiä. Onneksi saimme otettua tilanteen haltuun ja nyt Sintti syö jälleen kuuliaisesti kaksi pulloa päivässä. Meinasinkin jo pelästyä, että käykö tässä niin etten pääse enää koko loppu imetysaikana koskaan kodista pois jos pullo ei enää kelpaa! Tyttelin syömistiheydellä nimittäin ei tuntia kauempaa todellakaan olla pois jos ainoa ravinnonlähde on rinta, enkä muutenkaan olisi valmis aivan niin tiiviiseen symbioosiin vauvan kanssa.

Sintti omaa selvästi myös jonkinlaista tilannetajua nykyisin. Hän tunnistaa selvästi milloin olemme kotona ja milloin jossain muualla. Eräänä päivänä kyläpaikassa laitoin hänet nukkumaan pikkusängylle oven taakse ja itkuhälyttimen puuttuessa kävin aina säännöllisin väliajoin tarkastelemassa, että vieläkö siellä nukutaan. Sintti ei nimittäin läheskään aina herää kiljumalla vaan saattaa yleensä herätä ihan omia aikojaan ja katsella ympärilleen, paikalle saavuttuessa hakija saa tavallisesti palkaksi hymyn. No tuolla kyläpaikassa kävi juuri niin, että lapsireppana oli herännyt vieraassa paikassa ja ihmeissään möllötti sängyllä. Kun tulin, sain lyhyen hymynvilauksen mutta heti sekunnin päästä alahuuli kääntyi alaspäin ja sieltä tuli hyvin loukkaantunut ja vihainen itku! Vauva oli selvästi kiukkuinen siitä kun hänet oli jätetty yksin.

Meidän yöt paranevat onneksi koko ajan. Tämänhetkinen ennätys on 9,5 tuntia yhteen putkeen heräämättä kertaakaan syömään. Kyllä olikin ihanaa nukkua ihan itsekseen haluamassaan asennossa monta monituista tuntia! Toivottavasti tästä muodostuisi hiljalleen tapa, sillä joskus käy myös niin, että Sintti herää jo aamukahdelta tai –kolmelta. Tavallisesti kuitenkin vasta klo 4 ja klo 5 välillä.

6 kommenttia:

 1. Vauvoilla on kyllä todellakin tilannetajua. :)

  Meidän Tyyppi lukee selvästi äitinsä kasvoilta, koska alahuuli on hyvä vetää rullalle ja itkeä kyyneleillä. Esimerkkinä, jos pää osuu masulta selälle kierähtäessä mattoon (niinkuin siis joka kerta) ja äiti ei satu olemaan juuri sillä hetkellä paikalla, niin kyllä kun äiti tulee paikalle, niin se alahuuli kiertyy ja kyyneleet valuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhih, meillakin varmaan paastaan kohta tuohon vaiheeseen..!

   Poista
 2. Ihana kuulla, ettei tunnin välein toistuva tissisymbioosi ole kaikkien mielestä tavoittelemisen arvoista. Mua ahdistaa vähän jo kolmen tunnin välein toistuva imetys, varsinkin kun maitoa ei tule niin paljon, että poika olis tyytyväinen. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei mua varsinaisesti ahdista imetys tunnin valein jos ollaan kotona. Mutta jos oikeasti en ikina paasisi kotoa pois niin apua! Se on kuitenkin sellainen ihana henkireika kun tietaa etta milloin tahansa halutessaan voi antaa lapsen jollekulle hoitoon ja se parjaa siella pullon kanssa.

   Harmi kuulla, ettei maitoa tule tarpeeksi. Itse sain muuten pumppaamalla kiihdytettya tuotantoa aika lailla, eli kantsii kokeilla jos et ole jo tehnytkin. Tosin itse alan jo kyllastya siihen pumppailuun...

   Poista
 3. Oi, olen kyllä kateellinen tuosta teidän yörytmistä! Meillä kun 8kk vauvan kanssa ollaan oikein iloisia, kun saa oikein 3 tuntia nukkua putkeen! =D Tosin kerran vetäisi 7tuntia putkeen, josta tuloksena oli välittömästi äidillä rintatulehdus... =( Joten en tiedä kumpi nyt on meillä parempi. Se, että herää vai se, että ei herää... =D

  VastaaPoista
 4. Heh, no ei meillakaan aina nukuta noin hienosti, mutta on kiva tietaa etta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Mullakin on valilla vaikeaa jos tytto nukkuu kovin paljon putkeen rintojen pakkautumisen takia, mutta teen niin joka ilta, etta juuri ennen nukkumaanmenoa n. klo 23-24 pumppaan molemmat rinnat tyhjaksi ja sen avulla parjaan sinne klo 4.00-6.00 asti. Tosin saattaa olla todella taysi tunne jos oikeaan pitkaan nukkuu, mutta kylla sen kestaa. Uskoisin, etta rinnat myos saattavat tottua.

  VastaaPoista