perjantai 20. huhtikuuta 2012

Tahtotyttö, joka ei tykkää päikkäreistä

Oli aika, kun mietin, että onkohan minun kiltti ja rauhallinen vauvani vähän liiankin kiltti. Löytyykö siltä riittävästi luonnetta? Tuleeko se pärjäämään elämässä? Osaako puolustaa itseään kun ei käytä edes ääntään?

Ei tyttö vieläkään hirveästi itke, mutta nyt on sentään huomattu että neiti osaa todellakin ilmaista tahtonsa jos on jotain mitä vaatia. Viimeisen muutaman viikon aikana voimakas tahto on ruvennut näkymään erityisesti seuranpidon suhteen, tyttö ei halua olla juuri yhtään yksinään. Esimerkiksi 5 minuuttia on jo todella pitkä aika ja se aikaansaa vaativan huudon (todellisuudessa en ole varma onko edes tuota aikaa yksinään, kun ajantaju on vähän mitä on). Ennen Sintti istui tyytyväisenä sitterissä ja kun inahti, kävin hetken jututtamassa tai vedin päälle jonkin soivan lelun ja jatkoin vaikkapa tyhjentämään tiskikonetta, mutta nyt jos yrittää poistua, sitteristä alkaa kuulua vaativa huuto. Suu auki ja leuka tanassa hän päästää ilmoille äänen "aaaAAAaaAAAAAA" jonka merkityksestä ei voi erehtyä. Heti kun palaan, saan leveän hymyn ja älämölö katkeaa kuin seinään.

Tämä kuitenkin yhdistettynä siihen, että meille on iskenyt joku ihmeellinen päiväunihäiriö eli kaikki pidemmät päikkärit ovat käytännössä jääneet pois, tekee sen että minulla ei ole päivisin juuri pätkän vertaa aikaa itselleni! Kuluneen viikon aikana on alkanut jo ahdistaa, kun ensinnäkin reissusta palaamisen jälkeen purkamattomia matkalaukkuja löytyi vielä 5 päivän jälkeen kotiinpaluusta, kaikki tasot täynnään tavaraa eikä varsinaisesta kodin puhtaudesta ole voinut puhuakaan. En vain pysty kun ei saa yhtään hengähdystaukoa tai kun Sintin lähettyviltä ei voi poistua. Esim. maanantai meni niin, että Sintti nukkui pitkin päivää 4 x 20-30 minuuttia, joka aiheutti sen että käytännössä noista joka torkut koostuivat omasta vessatauosta, pikaisesta syömisestä ja siinäpä se melkein sitten olikin. Ennenhän Sintti veteli tyytyväisenä unta palloon yhteensä nelisen tuntia päivässä, ja vähintään yksi pätkä oli ainakin 2h. Nyt ei ole mitenkään tavatonta, että tyttö nukahtaa 10 minuutiksi ja herää sen jälkeen mutta ei häntä saa enää uudestaan nukahtamaankaan.

Onko tämä ihan normaalia, että 4kk:n ikäinen vauva ei enää nuku pitkiä päiväunia?? Toivon valtavasti, että tämä on vain ohimenevä vaihe mutta se on kieltämättä jatkunut jo useamman viikon....Lomalla meitä oli kaksi hoitamassa lapsukaista joten sitä ei silloin ehtinyt murehtia mutta nyt kun olen yksin tytön kanssa päivät niin tämän tosiaan tuntee nahoissaan.

Yöunet meillä menevät edelleen hienosti, joten joku voisi sanoa että mitä siinä oikein valitat, mutta kyllä ne päivät silti ovat rankkoja sinttiläisen kanssa aivan kaksin kun tyttö vaatii huomiota 98%:sti. Tänään sain urakoitua kodin säälliseen kuntoon kun äitini tuli muutamaksi tunniksi tyttöä viihdyttämään ja minä sain siivota (ja sanoinko muuten todella että "sain" siivota??). Tänä iltana minulla oli puolestaan oma muutaman tunnin mittainen meno, ja kotiin tullessani mies oli ovella vastassa tytön kanssa, että ota tuosta, tämä on huutanut käytännössä koko ajan pää punaisena. No, kai se nyt pientä väsyttää kun ei ole taaskaan malttanut nukkua kunnon päikkäreitä ollenkaan.

Olen epäillyt vähän sitäkin, että onko liikkumisen aktivointi vienyt neidiltä unet. Meillä nimittäin käännytään jo selältä molemmille kyljille ja treenataan pitkät pätkät joka päivä. Jos puoliunessa erehtyy laittamaan tytön sänkyyn mahalleen, hän herää silmänräpäyksessä ja alkaa heti kammeta itseään pystyyn. Nyt siis voi sanoa, että meidän mahallaan nukkumiset ovat menneen talven lumia ja tyttö nukkuukin lähes aina kyljellään koska muusta ei vain tule mitään.

Sanokaapas viisaammat nyt, että odotanko liikoja jos toivon Sintin nukkuvan ainakin yhdet 2h mittaiset päikkärit ja tarvivatko kaikki 4kk:n ikäiset vauvat viihdytystä non-stop koko valveillaoloajan? Neitihän on aivan itse ihanuus ja meidän pieni ilopilleri joka hymyilee aina, mutta nyt täällä on vähän väsynyt ja turhautunut äiti...

P.S. Minen-osaa-käyttää-tätä-uutta-bloggeria..!!

32 kommenttia:

 1. Heippa Verona! Teidän kuulumisia on aina niin ihana lukea! Ja on niin mielenkiintoista kun on melkeinpä saman ikäiset tytöt:) Päikkärihommat kuulostaa hyvin pitkälti tutulta, alkuun meillä nukuttiin yhdet megapäikkärit, 3h, ja parit lyhkäsemmät. Pikkuhiljaa alkoivat unet lyhentyä. Sitten lähellä 4kk ikää ja edelleen, meillä nukutaan 4x45min! Oon ollu ihan että whaaaat, mutta ei sitä saa unia jatkamaankaan kun se herää. Viimeisen viikon aikana kahtena päivänä on nukuttu ainoastaan kolmet unet, joista yhdet ovat olleet n.1,5h, joten elättelen toiveita että parannusta on tapahtumassa:) Tosin ainahan se menee niin että kun yhteen rytmin tottuu niin sitten se jo muuttuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, on tosiaan teilläkin muutoksia riittänyt päiväunirintamalla. Meillä on ihan sama juttu, että jos Sintti herää unilta niin sen jälkeen ei enää nukuta oli mikä oli. Sen sijaan tunnin kuluttua voi olla jo tilanne ihan toinen ja taas mennään tirsoille.

   Poista
 2. Meillä tyttö tänään 5kk ja ennen meillä viihdyttiin leikkimatolla makoilemassa ,mutta nyt pitäisi kokoajan olla viihdyttämässä :) päikkäreitä meillä nukutaan vähän vaihtelevasti ,välillä nukutaan kahdetkin 2h unet ja välillä vaan 30min pätkiä ja sitten ollaan illalla ihan yliväsyneitä :/ yöt onneksi menee edelleen loistavasti,Aada nukkuu ilta 9 -aamu 7-8 heräämättä :) tervetuloa lukemaan myös blogiani nasunkehdossa@blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa blogiasi ja jätin vähän kommenttiakin :) Se on jännä miten nuo unikuviot kok ajan muuttuu, ja itse tietysti toivoisi että pikkuhiljaa alkaisi tulla jotain tarkempaa rutiinia mutta taitaa vielä toistaiseksi olla turha toive kun vauveli on vielä niin pieni!

   Poista
 3. Miua jo ihan hymyilyttää nää lasten vaiheet kun itsekin niitä just tuolla pähkin. Mutta siis samanikäinen neitokaiseni on osoittamassa merkkejä myös päikkäri"lakosta". Nukahtaa kuten ennenkin mutta herää n.45 min päästä huutamaan. Miusta vaikuttaa jotenkin tsekkaukselta et onko äiti vielä paikalla. Eilen ei myöskään voinut nukkua koska hanskaa ei saa suuhun ja neidillä on pakko olla koko ajan nyrkki suussa... Epäilen ikävaiheeseen liittyväksi ja ohimeneväks. Maailmassa on liian paljon nähtävää näille pienille niin ei malta nukkua. Sen muuten oon huomannut, että jos yhtään liian myöhään laittaa unille, ei nuku kauan. Aloin laittaa aamupäikkäreille aiemmin niin se auttoi vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn tähän, että kun on liikaa kaikkea kivaa kiinnostavaa nähtävää, niin ei vaan pysty rauhoittumaan ja osaa nukahtaa. Osaako muuten vauvat vielä tämänikäisinä nukahtaa, siis onko se hermosto jo kehittynyt niin?

   Meillä nukutaan hiukka vaihdellen, mutta pääsääntöisesti joka päivä ne 2-3 tunnin päikkärit + yleensä yhdet tai kahdet ~30 min torkut. Jos ollaan liikkeellä, esim. kaupungilla, niin nukutaan niin kauan, kun vaunut liikkuu, sitkun pysähtyy, niin sit jäbä herää.

   Poista
  2. Mammamarian: Hmm, ei tuo tsekkaus varmaan mikään mahdottomuus ole. Kuka noiden pikkuisten aivoituksista aina tietää ;) Meillä taas myöhään nukkumaan laittaminen ei oikein enää toimi kun sitten menee yliväsymyksen puolelle. Lomalla pari kertaa tuli olosuhteiden pakosta testattua ja ei ollut hyvä idea...nykyään ollaan siis lähes poikkeuksetta pehkuissa viimeistään klo 21 ja usein aiemminkin.

   Pingu: Tarkoititko että osaako ne nukahtaa itsekseen? Meillä ei kyllä osata vieläkään, ei sitten millään. Ainoastaan vaunuissa nukahtaa yksin mutta siinäkin siis mukana liike. Nykyään nukahtaa joko tissille tai syliin kun heijaan ja hyräilen tai silittelen kasvoja :)

   Poista
 4. Todennäköisesti kehitysvaiheeseen liittyvää. 4-kuukautinen kaipaa niin selkeää rytmiä jo. Ruoka-aikojen ym. tulisi toistua suurin piirtein samoina (totta kai niissä on vaihtelua vielä, vauva on pieni, mutta rytmisyyttä voi yrittää). Vauvahan ei ennen 3-4kk:n ikää edes vielä ymmärrä rytmin päälle mitään, tai päivän ja yön. Teillä on Verona käynyt tsäkä noiden öiden kanssa! :)

  Toinen juttu on toi sosiaalisuus. Tuon ikäinen vauva kaipaa virikkeitä ja selkeää osallistumista. Eikö Sintti suostu seuraamaan kotitöitä esim. sitteristä vierestä, jos annat käteen vaikka puhtaan kapustan tms.? Tai toinen vaihtoehto on hommailla vauva rinta/kantorepussa. Se muistaakseni auttoi meitä.

  Toi motorinen kehitys aiheuttaa levottomuutta uniin. Juurikin tuota hyörinää ja pyörinää. Miten parvekeunilla, jos "pakkaat" vauvan hyvin nukkumaan (kopan voi vaikka vuorata, ettei vauva pääse hyörimään siellä, koska nyt ei voi pukea enää samalla lailla), eikö sekään auta?

  Jos keinot ei jeesi, todnäk kyse on ohimenevästä jutusta. Mä joskus opetin poikaani nukkumaan pitempään sillä tavalla, että eka pätkä oltiin partsilla ja kun heräily alkoi, lähdettiin kävelylle. Uni jatkui vaunujen liikkuessa. Pikku hiljaa unipätkät sitten venyivät, mutta kyllä tota harjoittelua piti tehdä muutama viikko.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. gatalla todella hyviä pointteja! Samoja itsekin yritin hakea, mutta en osannut näin lyhyesti ja selkeästi sanoa. :D

   Poista
  2. meillä kans seurustelun määrä on lisääntynyt huimasti. Tyyppi viihtyy keinusitterissä tosi mukavasti ja seurailee puuhia keittiössä mielellään. erityisesti, kun laitan ruokaa tai vaikka leivon sämpylöitä tai pullaa ja selitän koko ajan mitä teen, niin uppoaa kuin häkä. :D

   Poista
  3. Gata: Kiitos taas hyvistä näkökulmista! Ensinnäkin, meillä on tosiaan käynyt tsäkä noiden öiden kanssa ja olen siitä tosi tosi iloinen :) IHme kyllä Sintti on tajunnut jo pitkään päivän ja yön eron, enkä vieläkään oikein ymmärrä että miten se onnistui siinä niin nopeasti. Eli öiden puolesta meillä on hyvä rutiini mutta päivällä nukutaan ihan miten sattuu, mutta harvemmin Sintti jaksaa hereillä kauempaa kuin 2-3h.

   Uskoisin, että jos nostaisin vauvan sittereineen päivineen ihan viereeni missä sitten olenkaan, niin varmaan viihtyisi vähän paremmin. Nykyään hänen "paikka" on meidän olohuoneen sohvan divaaniosalla sitterissä joka on tosi keskeinen paikka meidän asunnossa eli näkyy niin olkkariin, ruokapöydälle kuin keittiöönkin. Jos juttelen keittiöstä sitteriin vauvalle, niin saattaa joskus olla hänen mielestä liian kaukana eli voisin hyvin ehkä kokeilla nostaa vaikka viereen jos se onkin hänen mielestä parempi...

   Nyt on kyllä ruvennut tulemaan ihan sitä, että pitää ihan konkreettisesti olla hänen kanssaan eli huomio 100%:sti vauvassa, jännä miten ne hoksaakin näin pienenä jo tällaista! ;) Kantorepusta ei oikein tykkää eli sitä olen käyttänyt viimeisessä hädässä eli joskus masuvaivoissa.

   Ja meillä ei ole parveketta, harmi kyllä. Siitä olisi ollut moni apua päikkäreihin mutta täytyy vaan pärjätä ilman. Mutta tässä muutamien päivien aikana on nämä päiväunet taas ehtineet muuttua moneen kertaan, esim. tänään Sintti vetelee unta putkeen aivan urakalla, esim. puoli neljään mennessä on nukkunut yhteensä jo 3h (eri osissa) ja jatkuu vaan! Toivottavasti tämä on tendenssi...

   Pingu: Meillä on aikoja kun sitterissä on huippua ja sitten aikoja kun aletaan heti kiemurrella ja valittaa kun siihen lasketaan. Pitänee kuiteskin kokeilla tuota sun ja Gatan vinkkiä eli sitterissä viereen vaan joten jospa se meikäläisen keittiöaction riittäisi viihdyttämään typyä! :)

   Poista
 5. Ehdotan myös liinaa tai vastaavaa, jossa vauva voi keikkua mukana kun teet hommia. Meillä nukuttiin pitkään maksimissaan tunnin pätkä kerrallaan. Vasta kun lapsi oli reilusti päälle yhden, se siirtyi yksien päikkäreiden taktiikkaan ja alkoi nukkua pitempään kerralla. Nyt parivuotiaana nukkuu jopa 3,5h, mutta ei koskaan ennen kahta vuotta nukkunut enempää kuin 2h kerrallaan. Neljän kuukauden ikäisenä sillä ei ollut vielä rytmiä ollenkaan, nukahteli miten sattuu monta kertaa päivässä, yleensä aina syötön päälle vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Manducan kantoreppu mutta Sintti ei kovin mielellään oleile siinä. Olen siis käyttänyt lähinnä masuvaivoissa silloin pienempänä kun oli vaikea olla muussa kuin pystyasennossa.

   Poista
 6. Komppaan edellisiä. Kuulostaa hyvin normaalilta. Jos ei jaksa seurata sinun tekemisiä sitteristä/lattialta, kun antaa kapustan seuraksi, niin ei voi kuin lohduttaa, että kyllä se joskus helpottaa. Kaverilla helpotti vasta, kun tyttö oppi itse liikkumaan eli siihen asti ärsytti kun tiesi, että tuolla ois kaikkea tekemistä ja täällä ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lohduttavista sanoista :) Tosiaan näin olen itsekin ajatellut, että onkohan Sintillä sitten kivempaa kun pääsee itse pyyhältämään lattialla eikä ole vaan toisten "armoilla".

   Poista
 7. Hei Verona, kerronpas minäkin meidän kokemuksesta koska meillä on ihan samanlaista, tyttö nyt reilut 5kk. Yöt nukutaan mainiosti mutta päivisin nukutaan aina max kahdet päikkärit ja ne ovat kumpainenkin yleensä 30min-1h. Joskus harvoin hän nukkuu 1,5h kerrallaan ja se onkin ihan luksusta. Siinä ehtii just just tehdä jotain muutakin kun käydä vessassa ja syödä nopeasti. Eli oma aika on aika kortilla täälläkin... Mutta neuvolassa lääkäri sanoi, että joo pitäisi kai nukkua enemmän mutta eihän sille mitään voi jos ei nukuta ja vauva on kuitenkin tyytyväinen, mitä hän todellakin on. Joskus kiukuttaa iltaisin kun tulee yliväsy mutta suurimman osan ajasta on yhtä auringonpaistetta. Mutta th sanoi myös, että yöllä vauva saa vissiin tarpeeksi syvää unta, joten huolissaan ei tarvitse olla. Joten itse en tiedä, kuinka ohimenevää on. Meillä sitä on nyt kestänyt varmaankin noin 2kk.

  Ja mitä tulee yksin viihtymättömyyteen, se meni ainakin meillä ohi. Nykyään viihtyy jo lelujensa kanssa lattialla paremmin kun saa hyvät otteet käsillään. Aikaisemmin protestoitiin heti kun äiti hävisi näkyvistä. Toivottavasti sait jotain vertaistukiapua tästäkin :) Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olipa kiva kuulla, että teillä on mennyt tuohon suuntaan! En tiedä onko meidän tyttö vaan niin mahdottoman aktiivinen että tylsistyy helposti itsekseen. Höpöttääkin koko ajan ja tykkää katsella asioita ja tarttua käsillään kaikkeen mahdolliseen :)

   Tuo että lapsen "pitäisi" nukkua enemmän kuin nukkuu, siihen on kyllä tosi vaikea vaikuttaa. Sintti yleensä kohtuullisen helposti nukahtaa nukutettaessa jos osoittaa väsymisen merkkejä, mutta jos minä päättäisin että nyt on sopiva aika pistää tyttö unille ja yritän ns. väkisin nukuttaa, ei hommasta tule yhtään mitään. Tyttö alkaa vaan naureskella ja vääntelehtiä, eikä todellakaan nukahda!

   Poista
 8. Tutulta kuulostaa. Jamppakin nukkui kolmikuisena kaksi kertaa 2 h päikät, mutta nyt nukkuu vaan yhdet pidemmät n.1-1,5 tunnin päikät ja sitten kolme kertaa sellaisia 20 min pätkiä. Ja äidin viihdetoimisto hoitaa kokopäiväohjelman järjestämisen muuten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, täälläkin on se äidin kokopäiväinen viihdetoimisto...sillä on vaan välillä ideat vähissä!

   Poista
 9. Niin ne vain vaihtelee. Itse olen Typyn kanssa oppinut jo vähän venyttämään päiväunia, koska tiedän jo paljonko hän tarvitsisi unta. Jos hän siis herää jo 30min kuluttua iltapäiväuniltaan, tiedän ettei hän jaksa valvoa iltaan asti (eikä enää suostu nukkumaan kolmansiakaan päikkäreitä), joten "väkisin" nukutan hänet uudestaan. Typy nukkuu nuo päikkärit uvaunuissa, joten siinä sitten heilutellaan ja kärrytellään pihatietä edestakaisin, kunnes tyttö uuvahtaa uudestaan. Kerran tämä vaati jopa 45min, mutta sinne silti nukahti. Yleensä jokin 10-20min riittää.

  Mieheke (saati esim Typyn mummi) eivät tätä oikein osaa, heillä ei ole tätä samaa "silmää" tietää pitäisikö unien vielä jatkua. Lisäksi he molemma kurkkivat vaunuihin heti ääniä kuullessaan, ja tokihan Typy silloin räväyttää silmät apposen auki. Itse en kurki, lähinnä sokkona haparoin vaunusuojan raosta testaamaan kädellä onko tutti paikoillaan. Miehekekään ei ole hoksannut vielä sitä, että Typy saattaa käyttää silmät täysin auki ja jopa tovin katsella ympärilleen, eikä silti olla täysin hereillä tai valmis heräämään. (Äh, vaikea selittää...)

  Mutta tämä varmuus siis on tullut tosiaan ehkä 7kk alkaen, kun Typyn päiväunirytmi alkoi vakiintua. Sitä ennen Typy nukkui vaihtelevasti eri pituisia päiväunia ja eri määrän (2-4 päiväunet) päivässä. Yritän kuitenkin seuraavan kanssa jo aikaisemmin ottaa nämä keinot käyttöön, eli vahvistaa vauvan omaa unirytmiä ja taata pidempiä päiväunia.

  Tuli myös mieleeni, että onko teillä jotain rintareppua tai kantoliinaa tms? Tykkäisikö Sintti olla sellaisessa äitiä lähellä, ja sinä saisit kädet vapaiksi touhuilla? Meillä kantoreppu oli myös korvaamaton apu Typyn nukuttamisessa, kun hän olisi nukkunut vain sylissä. Kantorepun kanssa sai sentään jotain itsekin tehtyä, vaikka Typy siinä nukkuikin. :)

  En tiedä olenko itse ollut sinnikäs vai vain onnekas, kun olen onnistunut nyt saamaan Typylle vakaan päivärytmin (noin 30min tarkkuudella ennustettavissa kaikki unet ja ruokailut jne). Tämä tosin on vaatinut sen, että teemme kaiken aina samaan aikaan. Jos esim. Typy meinaisi aamulla nukkua pidempään, minä herätän hänet viimeistään puolen tunnin päästä normaalista heräämisajasta - vaikka kuinka itseä nukuttaisi. ;) Itse tykkään tarkasta rytmistämme, vaikka se rajoittaakin välillä esim tapahtumiin (vauvakahvilat ja -kerhot jne) osallistumista. Näin kuitenkin tiedän aina, mikä Typyllä on, eikä tarvitse arvailla miksi hän kitisee tms. Mutta en tosiaan ole varma, mistä asti vauvaa tähän voi totuttaa. Itse luin näitä oppeja unikoulukirjoista, mutta uskon että tällaista hellävaraista rytmitystä voi tehdä jo alle puolivuotiaankin kanssa (kunhan ei puututa esim yöimetyksiin).

  Loppukaneettina: Vauvojen unirytmi vaihtelee. Sinttikin tulee muuttamaan unieen vielä monen monta kertaa. Jos tilanne sinua todella stressaa, kokeile erilaisia keinoja unien pidentämiseen: manduca, vaunuissa vs. sisällä nukkuminen, jne. Kyllä se siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheeta kun tuli sekava kilometrikommentti, sori! :D :D

   Poista
  2. Kiitoksia pitkästä kommentista, kiva lukea! Meillä puolestaan tuo väkisin nukuttaminen ei onnistu alkuunkaan. Kun tyttö on kerran herännyt, nukkuipa sitten 10 min tai 3h niin sen jälkeen häntä ei saa enää uudestaan vaipumaan uneen! Viime viikollakin kävin eräänä päivänä kaupungilla ja tyttö nukkui vaunujen liikkeessä tunnin, mutta heräsi kun kotimatkaa oli jäljellä vielä kymmenisen minuuttia. Ei siinä auttanut kuin ottaa harso edestä pois ja koittaa viihdyttää neitiä siellä makaavana sen aikaa että päästäisiin kotiin, ja siltikin meinasi hermo mennä viimeisenä parina minuuttina kun ruokinta-automaatti (=äiti) ei toiminut tarpeeksi nopeasti ;)

   Joskus harvoin käy niin, että jos tyttö on lyhyillä päikkäreillä ja tutti tippuu, hän saattaa jatkaa uniaan kun saa sen tutin takaisin. Tätä tilannetta mies ei meilläkään oikein hoksaa vaan saattaa heläyttää iloiset heipat oikeasti vielä 90%:sti unessa olevalle Sintille kun silmät käyvät auki. Olen sitten ripittänyt että ei saa ruveta puhumaan vaan antaa ensin se tutti ja katsoa herääkö vai jatkaako unia :)

   Manduca löytyy mutta siitä Sintti ei juurikaan tykkää, eli pitänee kokeilla muita keinoja. Lohdutan myös itseäni tosiaan tuolla, että hommat muuttuu koko ajan :)

   Poista
 10. Meidän poika nukkui n 5-kuukautiseksi 3-4 kertaa 45 minuutin päikyt eli vain yhden unisyklin kerrallaan, mutta tärkeämpää kuin päikkyjen pituus on kai unen kokonaismäärä vuorokaudessa. Jos yöt menevät teillä hyvin, niin todennäköisesti uni silloin riittää Sintille. Jos oikein muistan, 4-kuukautisen pitäisi nukkua n. 14h vuorokaudessa.

  Nykyään meidän 7-kuukautinen nukkuu aamupäivällä vaihtelevasti 45min-2,5h ja iltapäivällä parit 45-1h päikyt eli ei edelleenkään mitään 4h megapäikkyjä niinkuin kuulemma jotkut "unelmavauvat" tekevät". Itseäni ärsyttää se, että vauvat leimataan tavallaan kilteiksi sen mukaan, jos nukkuvat paljon. Eihän se nyt luonteesta mitään kerro ja jos kertoo niin varmasti vähemmän nukkuvien eduksi, heistä tulee todennäköisemmin sitkeämpiä ja elämässä paremmin pärjääviä. Muutenkin hyvä vaan, jos vauva vaatii ja huutaa, se kertoo luonteikkuudesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin erittäin hyvä näkökohta, että unien kokonaismäärä ratkaisee! Meillä kertyy jo yön aikana helposti 10-12h joten päivällä ei sitten hirveän pitkiä päikkäreitä aina tarvitsekaan jos on kunnon yöunet takana :)

   Ja tosiaan, pahoja vauvoja ei varmasti ole olemassakaan :D

   Poista
 11. Siis häh? Nukkuuko joidenkin vauvat tosiaan päivisin useamman tunnin putkeen ilman, että niitä lykitään vaunuissa tuolla pitkin katuja ja polkuja :)? Mun korvaan tuo Sintin unirytmi kuulostaa siis ihan normaalille. Meidän vauvat ovat aikamoisia torkkujia ja ovat sen vuoksi helposti tosi äkäisiä, kun väsyvät jatkuvaan hereillä oloon ja lyhyisiin uniin, joista havahtuvat helposti hereille. Mutta minä siis suosittelen tällaisten huonounisten äideille vaunulenkkejä. Niin saan tytöt nukkumaan oman jaksamisen mukaan yhdet tai kahdet pidemmät päikkärit päivän aikana. Lyhyempiä unia meillä nukutaan heijattavissa sitteireissä ja sängyssä. Kotitöitä en juuri pysty tehdä, vähäisen oman ajan käytän nukkumiseen, syömiseen ja vessassa käymiseen (ja nyt illalla netissä roikkumiseen:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Itse asiassa tänään noudatin neuvoasi ja pyyhälsi heti aamulla vaunulenkille kun oli aika Sintin ekojen aamupäikkäreiden! Kiersin puolisen tuntia ulkosalla eli saman ajan mitä Sintti yleensäkin tuohon aikaan nukkuu ja hyvin meni, vauva nukkui kuin murmeli ja palattuamme sisälle heräsi heti.

   Eilisillan petailin valmiiksi tätä päivää eli tein akuutimmat kotihommat alta jo valmiiksi pois ja kuinkas kävikään: tyttö nukkuu jo yhteensä kohta viidettä tuntia! Ihmeellistä miten nämä hommat muuttuu jatkuvasti.

   Poista
 12. Meillä päiväunettomuuden takana oli silent refluksi. Poika nukkui päivisin vain pieniä pätkiä, max. 45 min. ja heräsi riipivään itkuun. Vaunuissakaan ei viihtynyt. Arvaapa olinko tuskastunut, kun sain jatkuvasti kuulla lapsen mummoilta, miten me vanhemmat olimme vedelleet vaunuissa 3-4 tunnin unosia... aaargh! Kun saimme lopulta diagnoosin ja lääkkeet, niin alkoivat päiväunetkin maistua, tosin vain äidin vieressä ja tissi suussa...

  En tarkoita tällä kommentillani, että taustalla väijyisi aina jokin inhottava elimellinen syy, mutta niinkin voi toisinaan olla. Toisaalta kyse voi olla ihan vaan vauvan temperamentista ja siitä, että maailman touhut ovat alkaneet kiinnostaa vauvaa.

  Kirjoittaisin mielelläni pidemmästikin, mutta vauva kainalossa ei oikein onnistu :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, luojan kiitos päikkärit on vähän parantuneet viime viikosta. Tai siis päivien välillä on tosi paljon vaihtelua, mutta meillä on taas ruvettu nukkumaan vähän pidempiäkin pätkiä, tosin ei enää harmi kyllä niitä 3,5 h unosia :)

   Tuo silent refluksi kuulostaa tosi rankalta ja se on varmasti hankala todetakin. Onneksi saitte apua! On kyllä hyvin tuoreessa muistissa vielä se refluksitautisen lapsen hoitaminen...

   Poista
 13. Meillä vauveli (7kk jo) nukkui tänäänkin kolmen tunnin päikkärit. Edellytys sille on, että saa nukkua äidin kainalossa ja että äitikin nukkuu. Eli omaa aikaa on - tavallaan :D Ilman kainaloa nukkuu ehkä puoli tuntia kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ei ne 3h päikkärit äidille kuulosta hullummalta...;)

   Poista
 14. Kyllä tuossa iässä meillä päikkärit oli vielä ihan hakusessa. Poika ei välillä nukkunut ollenkaan päivisin, ja aina ihan eri aikoina. Mut nyt 6-kuukautisena on alkanut löytää tosi säännöllistä rytmiä ja osaa jopa itse nukahtaa. Ja kun on lisätty kiinteitä ruokavalioon, niin nukkuu pidempään öisin. Ei kannata hermostua, kyllä se rytmi vielä pian löytyy!

  Meillä huudetaan kyllä vieläkin, jos yksin jätetään... taitaa olla luonnejuttu - meillä pitää viihdyttää koko ajan, sitterissä istutaan vaan muutama minuutti kerrallaan, kunnes tulee tylsää... höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että parin kuukauden kuluttua saattaa olla parempaa luvassa!

   Tuosta viihdyttämisestä, olen nyt parin viimeisen päivän aikana napannut Sinttiä reilusti mukaan kaikkiin aktiviteetteihin jotta saan itse touhuttua. Tänään sain järjestettyä erittäin onnistuneesti vauvanvaatteet lipastosta kun Sintti köllötteli vieressä sängyllä ja juttelin hänelle samalla, ei mitään ongelmaa :)

   Poista