tiistai 22. lokakuuta 2013

2. IVF-hoito: Punktio

Lauantaina meillä vietettiin vihoviimeistä piikityspäivää. Aamulla masuun meni jarrua eli Cetrotideä ja illalla kymmenen aikaan Pregnyl. Yöllä puoli kahden maissa heräsin todella terävään kipuun oikean munasarjan kohdalla, ja kipu oli niin voimakasta, että jouduin herättämään miehenkin. Hetken jo luulin, että nyt tuli päivystysreissu koska kipu vaan jatkui voimakkana useamman minuutin ajan eikä mikään asento tuntunut hyvältä, mutta pian se kuitenkin lakkasi kuin seinään. Epäilin, että oikealla puolella majaillut kysta oli puhjennut Pregnylin vaikutuksesta, mutta samalla pelkäsin myös kallisarvoisen follikkelin puhkeamista. Juuri punktiota edeltäneessä ultrassa kävi onneksi ilmi, että kyse ei ollut sittenkään kummastakaan, vaan kiputila jäi selittämättömäksi.

Samoin perjantaina koimme sietämätöntä jännitystä ja stressiä, kun yhtäkkiä miehen HIV - ja Hepatiittikokeiden (tarvitaan punktiota ja siemennesteen käsittelyä varten) tuloksia ei löytynyt mistään. Muut lääkärin määräämien verikokeiden tuloksista tulivat, mutta perjantaina havahduimme soittelemaan miehen työterveyteen sillä niitä ei vieläkään kuulunut. Tilannetta vaikeutti se, että mies oli saapumassa työmatkalta vasta perjantain ja lauantain välisenä yönä, eikä meidän kaupungissa noita verikokeita pysty tekemään viikonloppuna niin, että tulokset olisivat maanantaiaamuna varhain tulleet sillä näytteet lähetetään aina muualla sijaitsevaan laboratorioon. Mies yritti siis ulkomailta käsin hoitaa tätä asiaa, ja sitten vihdoin myöhään iltapäivällä tulokset löytyivät! Mikä hermopaine ja ahdistus. Olin jo varma, että klinikalla ei suostuta tekemään koko toimenpidettä kun puhtaita tuloksia ei ole ja koko homma kaatuu osaltamme tähän. Helpotuksen määrä oli siis suunnaton kun asia vihdoin ratkesi parhain päin :)

Maanantaiaamuna varhain suuntasimme klinikalle itse punktiota varten, ja ensin osan esilääkkeistä otin kotona, Diapamin klinikalla puoli tuntia ennen toimenpidettä. Mies meni jättämään omaa siemennestenäytettään ja sillä välin minä sain vaihtaa vaatteet ja vasempaan käteen laitettiin kanyyli suonensisäinen lääkityksen annostelemisen vuoksi. Jos olen ihan rehellinen, koko päivässä inhottavinta oli tuon kanyylin laitto! Se kävi kipeää ja jollain tapaa kiristi kädessä koko ajan.

Salissa tunnelma oli rauhoittava ja pienenä epämukavuuden tunteena aistin puuduttavan pistoksen sisuksissani, mikä siis tehtiin molemmille puolille. Itse follikkelien imurointi ei tuntunut miltään, sillä sitä ennen annosteltu suonensisäinen humahti päähäni kuin metrinen halko. Näin jälkikäteen ajateltuna hoitajista ja lääkäristä kuulosti varmaan huvittavalta kun yritin keskustella samalla muka järkevän tuntuisesti (ja selväpäisesti), vaikka todellisuudessa olin melkoisen huppelissa ;)

Punktion hyvät uutiset olivat, että munasoluja löytyikin 3 kappaletta. Tosin lääkäri kyllä epäili, että se kolmas ja pienempi yksikö saattoi olla epäkypsä. Ylipäätään koko operaatio oli todella helppo ja nopea, ja siitä jäi hyvä maku. Kun olin heräämössä lepäilemässä (ja selviämässä), lääkäri saapui kertomaan miehen näytteen tulokset, ja kuulemma tulokset olivat olleet aivan erinomaiset! Sintin ajoista ne olivat siis muuttuneet heikosta loistaviksi, mikä oli mahtava yllätys :) Lääkäri halusi tietää, että haluammeko tehtäväksi IVF:n ja ICSI:n, mutta tulimme siihen tulokseen että kaikesta huolimatta mieluummin ICSI, sillä munasoluja oli niin kovin vähän että emme halua riskeerata koko prosessia.

Eilen olin jonkin verran kipeä, ja erityisesti iltaa kohden kipu rupesi tuntumaan enemmän, varmaan siksi kun viimeisetkin rippeet aamupäivän mömmöistä olivat poistuneet verenkierrosta. Jouduinkin siis ottamaan kotona useamman kipulääkkeen, mutta onneksi tänään näyttää siltä että päivä on huomattavasti helpompi. Tälle aamua en ole ottanut vielä yhtään särkylääkettä, sillä maha on kyllä arka mutta ei varsinaisesti kipeä.

Tänään iltapäivällä saamme soittaa labraan ja kysyä tuloksia, että kuinka moni munasolu on hedelmöittynyt. Jos sieltä jotain on lähtenyt kasvamaan, siirto tehdään huomenna. Pitäkää ystävät peukkuja, että siellä olisi mahdollisimman monta valioyksilöä kehitteillä! :) Tässähän alkaa hiljalleen jänskättää....

8 kommenttia:

 1. Peukutuksia!!!

  Nine
  Kolmen inssin ja kolmen ivf:n jälkeen
  Rv 24

  VastaaPoista
 2. Minäkin tsemppaan ja peukutan täältä taustalta niin lujaa kuin mahdollista! <3

  VastaaPoista
 3. Peukkuja pidetään myös täällä! :)

  VastaaPoista
 4. Täällä myös peukut pystyssä!

  VastaaPoista
 5. Täälläkin jännitetään!! Voi, kun saisitte hienoja uutisia. <3

  VastaaPoista
 6. Peukut on pystyssä!!

  t. Minni

  VastaaPoista
 7. Kiitos kovasti kaikista peukuista! :)

  VastaaPoista