tiistai 24. huhtikuuta 2012

4 kk:n lääkärineuvola

Tänään piipahdimme Sintin kanssa neuvolassa saamassa taas jälleen kerran rokotteen sekä lääkärin tsekattavana. Kaikki vaikutti hyvältä ja lääkäriltä saimme tällaisen tekstin neuvolakorttiin:

"Oikein reipas ja rauhallinen tyttö. Seuraa katseella terhakasti molemmille sivuille. Silmät symmetriset, punaheijaste +/+. Keuhkot ja sydän ok, femoralispulssit +/+. Vatsa pehmeä. Lonkat ok. Symmetriset liikkeet, vie käsiä suuhun, tarttuu molemmin käsin. Päinmakuulla nojaa kyynärtaipeisiin. Suloinen tyttö!"

Kokoa meillä oli kasvettu reippaasti:
paino: 7220 grammaa (+0,5 kg)
pituus: 66,3 cm (+4 cm!!)
päänympärys: 44,3 cm

Ei siis mikään ihme, että olen joutunut laittamaan käytöstä pois paljon vaatteita koska ne tuntuvat liian pieniltä. Pituutta on tullut aivan mahdottomasti lisää ja sen kyllä huomaa. Unohdin taas kysyä, että saisiko vilkaista tietokoneen ruudulta pituus-ja painokäyriä joten tein saman kotona netissä ja Sintti huitelee pituuden puolesta aivan käyrän yläosastolla eikä painokaan siitä kauas heittänyt.

Sintin silmistä kyselin, koska silmät menevät vieläkin killiin kun ihan lähellä on jotain mielenkiintoista katsottavaa. Kuulemma tämä ei aiheuta vielä ongelmia sillä vasta 8 kk:n käynnillä ruvetaan laittamaan lähetettä spesialistille jos ongelma ei ole siihen mennessä korjaantunut.

Ruokavalioasioita olen pohtinut paljon, ja kysyttäessä sain vastauksen että nyt voi ruveta antamaan periaatteessa kaikenlaisia vihanneksia. Terkan suositus oli, että ainakin aluksi kannattaa laittaa uudet vihannekset sinne perunamössön sekaan ja antaa ainakin muutaman päivän ajan vain sitä sekoitusta, että näkee aiheuttaako uusi ruoka-aines allergisia oireita. Myös hedelmäsoseita voi ryhtyä syöttämään. Esim. niin, että aamupäivällä peruna/vihannes ja iltapäivällä hedelmäsose. Sitä en kylläkään huomannut kysyä, että minkälaisella hedelmällä se aloitus kannattaisi hoitaa tai kannattaako nekin tehdä itse, sillä en haluaisi valmisruokia (vielä) antaa. Täytynee googlata aiheesta lisää, ettei tule annettua Sintille epäsopivia ruokia.

Taas tiedustelin, että voiko velliä ryhtyä antamaan ja olin huomaavinani, että terkka jotenkin vastentahtoisesti vastasi myöntävästi. Meidän terkka ei selvästikään ole valmisvellien ystävä :) Tällä kertaa vastaus kuului, että velli venyttää turhaa vatsalaukkua ja en tiedä oliko hänellä siis mielessä tämän sanoessaan erityisesti meidän Sintti, jonka masu ei ole tosiaankaan siitä pienimmästä päästä, heh.

Näiden viime viikkojen ruokakokeilujen jälkeen tytteli on oppinut hienosti aukomaan suutaan kun tarjoan hänelle lusikalla perunamössöä. Syöminen on tietysti aivan mahdotonta sotkemista, mutta jotenkin se kuitenkin vaikuttaa Sintistä hauskalle puuhalle. Isi on valittanut, että kiinteiden syöttäminen ei suju häneltä ollenkaan, joten toistaiseksi minä olen hoitanut siitä suurimman osan mutta eiköhän se kohta ala molemmilta sujumaan yhtä hyvin kun Sinttikin kehittyy syöjänä. Lisäksi minun mielestäni hauskuutta tulee lisää kun saan ruveta väsäämään erilaisia ruokayhdistelmiä ja seuraamaan miten ne tytölle maistuvat :)

14 kommenttia:

 1. Anteeks, mutta miun on ihan pakko nauraa tuolle siun terkan kommentille, että venyttää vatsalaukkua.. wtf? :D Meillä ainakin (kun kyseessä oli suuriruokainen lapsi) suositeltiin vellin aloittamista jo aikaisemmin. Koska maito ei kasvavalle kaverille riittänyt.

  t. Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, kai hän yritti sanoa että tulee liikaa energiapitoista tavaraa sinne vatsalaukkuun..;) Tekisi kyllä joka tapauksessa mieleni kokeilla kovasti vellin antamista! Sandyn ja Pingunkin pojat ovat popsineet velliä jo vaikka kuinka kauan, kuten näköjään myös teidänkin vauveli :)

   Poista
  2. Miksi velliä, miksi ei suoraan puuroa? Näissä on varmaan jotkut suositukset, mutta en mä tiedä/muista :) Meillä aloitettiin puurolla suoraan, tosin 5 kk iässä, velliä ei ole koskaan saanut. Nyt 5,5 kk iässä vetää aamu- ja iltapuurot ja lisäksi kaksi soseateriaa päivässä. Mulle suositeltiin neuvolassa suoraan puuroon menemistä, koska velli nyt taitaa olla vaan sellasta vähän tuhdimpaa maitoa :) No en tiedä, mutta meillä siis on toiminut hyvin näin, tosin meidän tyttö on tosiaan vanhempi. Ja vaikka ei vieläkään taida painaa yhtä paljon kuin teidän tyttö nyt, niin silti vetää ihan tuhottoman paljon tuota kiinteää päivässä, en ymmärrä miten siihen niin paljon edes mahtuu ja on siltti aika pikkuinen ikäisekseen :) -Heini

   Poista
  3. Puuro on viljatuote ja niitä ei saa aloittaa kun vasta 5kk:n iässä. Kyllä minäkin välillä ihmettelen, että miten tuollainen pikkuinen vauva kun meidän Sintti juo varmasti reippaan litran maitoa päivässä ja vetelee pottuakin useamman teelusikallisen :)

   Poista
 2. Sintti ei olekkaan enää mikään sintti! Huikea pituuskasvu!
  Mekin käytiin neuvolassa tänään (3kk) meillä oli painoa enemmän ja pituutta vähemmän (7850/61.6cm), mutta niin ne vauvat vaan on erilaisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sintti ei ole tainnut koskaan olla mikään oikea Sintti, kun vielä meni yli nelikiloisena syntymään ;)

   Onpa tosiaan erilaiset mittasuhteet ja varmaan teidän vauvelilla onkin erilainen ruumiinrakenne. Sintistäkin näkee jo, että tulee isäänsä: pitkä kuin mikä.

   Poista
 3. Meidän samanikäinen neiti on saanut velliä iltaisin nyt viikon ja suosittelen lämpimästi. Ainakin meillä helpotti suuresti yöheräämisiä ja tytön nälkää. Kuten teilläkin, meidän tyttö kasvaa hurjasti, liikehtii paljon ja tarttee jo muutakin kuin maitoa. Ja meillä terkka suositteli velliä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen, että painun kohta puoliin vellikauppaan ja otan reilusti kokeiluun. Viimeksi kun meillä oli vauvauinti, huomasi selvästi ettei tyttö oikein voinut loppuvaiheessa keskittyä hauskanpitoon kun oli niin kamalan nälkäinen ja nyrkkiä piti tunkea jatkuvasti suuhun. Ajattelin, että jatkossa kokeilen aina ennen uintia syöttää vellisatsin niin jospa se pitäisi nälkää paremmin loitolla!

   Poista
 4. Me aloitettiin soseet kun poitsu oli 4 kk 1 vko ja mä aloitin mangolla. Sen jälkeen annoin päärynää ja seuraavana omppua. Näiden jälkeen aloitin vihannesten maistelun bataatilla ja seuraavaksi annoin porkkana/päärynää. Hedelmäsoseet olen ostanut kaupasta, luomua ja lisäaineettomia. Vihannessoseet teen itse. Meillä on Philips Avent -masiina, joka höyrystää ja soseuttaa - superkätevää ja -helppoa. Suosittelen!

  Meillä myös iso poika, tuntuu että suomalaiset vauvat on isoja. Ainakin täällä kun katsoo Suomi-mammojen vauvoja ja vertaa enkkulaisiin. Parempi iso kuin pieni - ainakin mun mielestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, suomalaiset vauvat tuntuu olevan isoja! Jopa miehen kotimaassa päivitellään millainen jättivauva Sintti on, heillä kun ei ole totuttu näin raamikkaisiin pikkuvauvoihin :)

   Poista
 5. Kannattaa aloittaa vihannessoseilla, että vauva totu ensin herkullisiin hedelmiin. :D Bataatti, porkkana, maissi, kesäkurpitsa... helppo tehdä itse ja hyviä!

  VastaaPoista
 6. Mä oon kuullut kanssa tuon makeusargumentin, mutta myös maito on todella makeaa eli vauva on nautiskellut makeaa ihan syntymästään saakka ja siihen vauvoilla on luontainen kiinnostus. Bataatti ja porkkana ovat ainakin todella makeita myös eli tuskin niitäkään sitten kannattaa antaa jos makeaa haluaa välttää. Eiköhän kaikki vauvat opi syömään kaikkea ajan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ensin ajattelin, että hedelmät vasta reilusti vihannesten perässä kokeiluun, kunnes luin että äidinmaito on todella makeaa joten siinä romuttui vähän se teoria. Aion siis siitä syystä antaa molempia.

   Poista
  2. Täytyy tähän kohtaan huikata sellainen ajatusleikki, että kuinka monta sellaista suomalaista tunnet, joka söisi esimerkiksi liian vähän perunaa mutta liikaa hedelmiä? ;)

   Vellejä täällä onkin kommentoitu vähän puolesta ja vastaan - itse olisin ehkä tuon terkkarin linjoilla. Jos lasta imetetään ja hän syö soseita, mikä on vellin funktio? Olen joskus vilkaissut kaupan valmisvellin tuoteselostetta, ja sehän on aika pitkälti perunalla, porkkanalla tms maustettua maitoa. Käsittääkseni neuvoloiden nykysuosituksissa kehotetaan siirtymään suoraan puuroihin, ehkä siksi terkkari oli vähän nihkeänä.

   Meidän poika alkoi syömään soseita puolivuotiaana, ja aika pian otettiin käyttöön veteen keitetty ilta(riisi)puuro. Vellit jäi pois maitoallergian ja meikäläisen korvikekammon vuoksi, löysä sileä puuro hedelmäsoseen kera ajoi saman asian! :) Jos jotain vellimäistä haluaa tarjota ennen viljatuotteita, niin maizenasta saa kai helposti keiteltyä maissivelliä.

   Poista