maanantai 29. syyskuuta 2014

Kolmosen yritys: Piinaviikko + jatkohoitopohdintaa

Alkionsiirron jälkeinen jännitysnäytelmä on täällä ihan huipussaan. Viime päivät olen noteerannut joka ikisen alamahasta kantautuvan vihlaisun, väijynyt pissan väriä ja jahkaillut joopas eipäs - tyyliin hoidon onnistumista. Testauspäivään on reilu viikko, mutta kyllähän lopputulos jo sitä ennen selviää jos kuukautiset alkavat, sillä tänään on kiertopäivä 24.

Pohdintaa on aiheuttanut myös uuden IVF-hoidon lääkitys. Meillähän on aiemmilla kierroksilla pistetty Puregonia ja Cetrotideä. Tällä kertaa lääkäri esitteli uuden vaihtoehdon nimeltään Elonva, joka on ollut käytössä muutaman vuoden ajan. Se on pistosten kannalta todella kätevä lääke, sillä se pistetään vain kerran ja se vaikuttaa viikon ajan. Pistosten määrä vähenisi siis huomattavasti eli käyttömukavuus on huomattavasti korkeampi, mutta erityistä hintaeroa lääkkeillä ei ole. Elonvan riskinä on hyperstimulaatio, mutta meillä follikkeleiden määrä on ollut vähän liiankin maltillinen, joten siinä mielessä se sopisi meille hyvin.

Tästä keskusteltiin alkionsiirron jälkeen, mutta en ollut silloin kovin kykeneväinen tekemään uusia ratkaisuja, joten poistumme klinikalta Puregon + Cetrotide - reseptien kanssa. Lääkäri kuitenkin kertoi, että jos muutamme mielemme, puhelu riittää ja hän muuttaa reseptit. Olemme yrittäneet hiljalleen punnita näitä vaihtoehtoja, mutta koska en ole näinä aikoina terävimmilläni, se on jäänyt ja jäänyt.

Mies kannattaa Elonvaa koska silloin meillä olisi mahdollista saada pakkaseen enemmän tavaraa. Itsestä taas tuntuu, että olisiko järkevämpää edetä sillä samalla kaavalla, joka on jo kaksi kertaa aiemmin johtanut toivottuun lopputulokseen. Lisäksi uskoni pakastetun alkion siirtoihin ei ole kovin korkealla, koska niistä ei vielä kertaakaan ole tärpännyt, joten onko sillä väliä jos sinne saadaan useampi alkio? Toisaalta on myös olemassa riski, että Puregonin kanssa ei jää tuoresiirrettäväksi mitään jos taas tulee vain 2-3 munasolua ja jos niiden kanssa kävisi huonosti. Elonvasta löytyy todella vähän tietoa googlaamalla, koska lääke on niin uusi, mutta olisiko lukijoilla kokemuksia? Ottaisin mielelläni neuvoja vastaan jos jollakulla on aiheeseen jotain sanottavaa.

Muuten olotilat tämän piinaviikon keskellä eivät ole kehuttavat. Ehkä jopa suorastaan huonot. Välillä mietin, että mihin minä oikein ryhdyin. Mietinkö tämän nyt varmasti loppuun asti? Näillä voimavaroilla päivät ovat melkoista raahustamista aamusta iltaan, sillä tämä jännittäminen on niin kuluttavaa. Tuntuu, että panokset ovat korkeammalla kuin koskaan, sillä pelissä on oma toipuminen ja henkinen terveys. Välillä tunnen myös järjettömän suurta katkeruutta siitä, että miksi meidän tilanne on se mikä on, miksi emme voi saada yrittää seuraavaa lasta ihan tavallisin keinoin tietämättä mitään lapsettomuudesta kärsivien elämästä. Tässä olisi ihan tarpeeksi ilman tätä koko hoitoshow'ta.

Aiemmin ajattelin, että hoitojen kanssa eteneminen auttaa minua voimaan paremmin, koska tiedän että plussatesti on silloin konkreettisesti hieman lähempänä. Nyt tuntuu, että vointini on päinvastoin heikentynyt. Lisäksi olen saanut esimakua synkän syksyn vaikutuksesta mielialaan pimenevien ja sateisten iltojen muodossa. Tiedän, että seuraavista kuukausista ei tule helppoja, sillä usein syksy saa minut muutenkin hieman alakuloiseksi. Tänä vuonna olen sen lisäksi vielä ilman vauvaani, ilman työtä ja hoitojen kurimuksessa.

12 kommenttia:

 1. Hei

  Ensinnäkin pahoittelut enkelipojan poismenon johdosta. Todella surullinen olen ollut puolestanne :(

  Elonvasta kaipailit kokemuksia. Minä en voi kuin ylistää lääkettä, sillä meillä se toi kauan kaivatun plussan tikkuun ja poika syntyi hetki sitten. Meillä oli siis ensimmäinen ivf ja käytössä ko. lääke, joten vertailus muihin lääkkeisiin en voi tehdä. Ihan hyvän saaliin saimme (neljä pakkaseen) ja tuoresiirto toi plussan. Käsittääkseni puregonia käytetään joskus yhdistettynä elonvan kanssa, jos munasoluja ei tule tarpeeksi tai niihin halutaan muuten potkua. Meille riitti pelkkä elonva, joten siitä en tiedä tarkemmin.

  Itsekin kaivasin lääkkeestä aikoinaan tietoa eikä sitä juurikaan ollut tarjolla. Googlettelun kautta löysin toivo jotain kun puhallat -blogin. Sen kirjoittaja sai kaksoset juurikin elonvahoidon tuloksena (pakastettujen alkioiden siirto).

  Tsemppiä päätöksentekoon ja toivotaan, että hoitoihin ei tarvitsisi mennä, vaan plussa tulisi jo sitä ennen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista. Meille käytettäisiin nimenomaan Puregonia lisäksi, mutta kyllähän siinä silti säästyisi monelta piikitykseltä kuitenkin... Käyn tsekkaamassa myös tuon suosittelemasi blogin :)

   Poista
 2. Myös minulta lämmin osanotto!

  meillä on tehty viisi ICSI-hoitoa, joista kaksi Elonvalla, ja niistä jälkimmäinen eli viides hoito tuotti onnistumisen, terveen ja ihanan vauvan. Joten ainakin minulla Elonva on toiminut.
  Kaikkea hyvää jatkoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset. Ja kuulostaa siltä, että näiden suositusten myötä alan ehkä taipua Elonvan puoleen..:)

   Poista
 3. Tsemppiä piinaviikkoon. Oot usein ajatuksissa, mutta en oikein osaa kommentoida mitään.

  Toivon, että saatte tästä hoidosta elävän vauvan syliin asti eikä jatkoja tarvis enää miettiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Veera. Vaan ei tässä uskalla kovin kovasti toivoa, sillä kokemusten valossa tärppäys on niin epätodennäköinen...

   Poista
  2. Me kaikki toivotaan teidänkin puolesta silloin kun et itse jaksa :)

   Anna

   Poista
  3. Anna, ihanasti sanottu! Kiitos <3

   Harmi vaan, että ratkaisu tuli jo: ei tärpännyt. Uskottava se on, että PAS ei ole meidän juttu :( :(

   Poista
 4. Kokemuksia ei tuosta lääkkeestä ole, tulin vaan taas tsempittämään. Mä niin myötäelän tässä sun rinnalla tätä teidän matkaa Verona. Aivan samaa mieltä, ihan kuin lapsettomuus yksin ei riittäisi... Lämästään siihen vielä kohtukuolema päälle.

  Lähetän kovasti lämpöisiä ajatuksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Turnip, valitettavasti taidat tosiaan tietää täsmälleen mistä puhun :( Mukava kun jaksat rohkaista <3

   Poista
 5. Anonyymi lukija toivottaa kans edelleen voimia ja toipumista elämäänne! Oma tätini koki muutama vuosi sitten kohtukuoleman, mutta en ole hänen kanssaan siitä paljon jutellut, joten sinun postaukset ovat vähän raottaneet verhoa, että mitä kaikkea hänen ja muiden kohtalotovereiden mielessä pyörii. Kiitos, kun olet avoimesti kirjoittanut ajatuksistasi!

  Niin, ja ajattelin vinkata, että kirkasvalolampulla on tutkitusti positiivinen vaikutus syysmasennukseen, jos kiinnostaa kokeilla. Toivottavasti pääset myös vähän ulos liikkumaan päivisin, vaikka lähteminen olisikin vaikeaa. Mutta joka tapauksessa itse tunnet ja tiedät parhaiten, mikä auttaa sinua eteenpäin.. nuo oli vain jotain, mitä mulle tuli edellistä postausta lukiessa mieleen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos toivotuksista! Olen usein miettinyt tuota kirkasvalolamppua ja saattaa olla, että tänä syksynä joudun sen viimein hankkimaan...Kyllä yritän myös lähteä kotoa, mutta on edelleen aikoja kun se ei tosiaankaan houkuttele, silloin pitää vaan pakottaa itsensä ettei tule höperöksi neljän seinän sisällä.

  VastaaPoista