sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kiertoanalyysiä

Huvikseni rupesin tutkailemaan tätä omaa kierronpituutta nyt kun aikaa pillereiden lopettamisesta on kulunut sen verran, että siinä alkaa olla jotain järkeä. Ja voisi jopa kuvitella, että kierto olisi nyt ehtinyt vähän vakiintua.

Tässä faktaa kalenterista bongattuna:

1. kierto: 39 pvää, kuukautisen kesto 7 pvää
2. kierto: 39 pvää, kuukautisten kesto 7 pvää
3. kierto: 29 pvää, kuukautisten kesto 5 pvää

No joo nuo kaksi ekaa, mutta kolmas: excuse me? Se eroaa edellisistä ei muutamalla, vaan jopa kymmenellä päivällä! Aika haastavaa puuhaa siis tämä "vapaalla" meno. Kun on tottunut syömään pillereitä melkeinpä 15 vuoden ajan ja menkat tulee kuin nakutettuna sen yhden laatan syömisen jälkeen, tuntuu tämmöinen tahti edelleenkin aika oudolta.

Mutta ei auta, tällaiseen on nyt vaan totuteltava! Lopputulema on edelleenkin se, että tällä hetkellä en taida alkaa tuhlata rahaa kalliisiin ovulaatiotesteihin ja ei niissä kuitenkaan olisi järkeä kun mies häipyy kuitenkin kohta maailmanturneelle. Vauvantekoa harjoitellaan aina kun voidaan ja muu aika otetaan mahdollisuuksien mukaan rennosti.

I rest my case. Amen.

6 kommenttia:

  1. Voisiko olla, että ensimmäiset kaksi kiertoa ovat olleet epäsäännöllisiä ja nyt sitten kroppa alkaa tottua siihen, että pillerit eivät enää määräkään tahtia? Onhan tuo 10 pvä:ä lyhyempi kierto kuitenkin ihan huomattavasti lyhyempi ja kk:n pituuskin lyhyempi.

    VastaaPoista
  2. Hmm, kierrot on ihan perseestä!

    Itse olen ollut syömättä pillereitä nyt jo puoli vuotta. Kiertojen pituudet tässä järjestyksessä; 32, 30, 30, 35, 31, 27 - ei siis minkäänlaista järkeä sit kuitenkaan! Aluksi kuvittelin, että kylläpä pääsin helpolla kun kierto on 30-32 päivää, kunnes tuli tuo 35kp kierto jolloin mietinkin jo kuumeisesti että olimme onnistuneet "vahingon tekemisessä" (tuolloin kun emme vielä virallisesti yrittäneet), mutta ei... Sen jälkeen kierto taas palautui ja huokaisin helpotuksesta, että kierto pysyttelee siinä 30-32 välillä, mutta EHEI... Tässä kuussa täti tuli kylään jo 28.päivänä ilman minkäänlaista varoitusta!!

    Että aika turha noita kiertoja on sen kummemmin seurailla, kun ikinä ei tiedä millä fiiliksellä kroppa on juuri siinä kuussa :)

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vauvanteon harjoittelu aina mahdollisuuksien mukaan saattaa oikeasti tuottaa paremmin tulosta kuin ovulaatiotestien kanssa stressailu.

    Itse käytin ovistestejä muutamassa viime kierrossa, mutta nyt en jaksa. Saan vaan stressin (ja stressin kautta vatsakivun) itselleni aikaiseksi niillä. Nyt mennään luomufiiliksillä ja nautitaan!

    VastaaPoista
  3. Jätin pillerit pois (eivät sopineet, enkä jaksa enää 30 vetää hormooneita) v. 2007. Kierto oli melkein vuoden ihan sekaisin. Menkat alkoivat milloin missäkin. Mulla oli ihan samanlaista kuin sulla, ensin kierto oli 38 päivää, mutta seuraava kierto vaan 24 päivää. Sitten tuli taas megakierto. Sitten se rupes tasaantumaan. Pitkä kierto lyheni ja lyhyt kierto piteni ja nyt se on nätisti 27-29 päivän välillä. Jämpti, kun mikä.

    Silloin, kun kierto on sekaisin eli liian pitkä tai liian lyhyt, on vaarana se, että ovulaatiota ei tapahdu ollenkaan. Tämä tietysti hankaloittaa raskaaksi tulemista. Vaikeuttaa myös ovulaation bongaamista. Sun kohdalla voisi auttaa, että odotat niin kauan, että kierto vakiintuu ja sitten siinä kierron puolivälissä rupeat tikuttamaan ovulaatiota.

    Meillä ei ole mitään lapsentekoyritystä vielä, mutta itse bongaan (ilman testejä) ovulaation. Mulla se tuntuu pistoksena navan alla jommalla kummalla puolella. Yleensä se tapahtuu kiertopäivänä 14, mutta toisinaan vasta 17. päivänä. En tietenkään tiennyt aikaisemmin, että kyse on ovulaatiosta. Ihmettelin tätä kuukaudesta toiseen toistuvaa pistoskipua. Kun asiaa sitten selvitettiin lääkärissä, kävi ilmi, että ovulaatiohan se perhana on :D

    Ajattele vaikka sitä miehen työmatkaa niin, että sulla on 5 kk aikaa opetella tuntemaan oman kroppasi toiminta :)

    VastaaPoista
  4. Noo.. Itse söin pillereitä vain muutaman vuoden ja kun ne lopetin, niin kierrot ovat olleet kaikkea 37-72 päivän välillä. :D Tällä hetkellä menossa kp 42, vaikka tosiaan vuosi on jo niiden lopetuksesta...
    Ensi kierrossa aloitan syömään säännöllisesti keltarauhashormoneja, jotta saisin kierron vihdoin normaaliksi.

    ps. Blogissani on linkki ulkomaalaiseen kauppaan, mistä saa halpoja ovulaatiotestejä, jos joskus siltä tuntuu. :)

    VastaaPoista
  5. Pingu: Ihan mielelläni ottaisin kyllä tässä tilanteessa lyhyemmän kierron, mutta siinäpä se onkin kun nyt ei voi olla oikein mistään varma. Toivon todella että tämä pian vakiintuu...

    Harriet: No ei sullakaan ole ollut laskujen kanssa helppoa. Tuo on just tosi ärsyttävää! Parempi kun ei laske, eikö vaan :)

    Fru L: Hui, nyt kyllä säikäytit mut! Toivottavasti olen ovuloinut, ainakin olen ollut tuntevinani sellaisia oireita...Mutta siinä olet oikeassa että kohta sitä aikaa on :) Voi vaikka syynätä kierronpituutta kalenterista joka päivä ja kuulostella niitä oireita, jos jaksaa.

    Miraana: Onpa kurjaa jos kierto on käynyt välillä noinkin tajuttoman pitkällä kuin 72 pvää. Pakko silti sanoa, että onni että olet saanut nuo hormonit jos niistä saisi ongelmaan avun koska tuo varmasti pitkällä tähtäimellä haittaa yrittämistä tosi paljon. Tsemppiä, toivon että saat kierron nopsaan vakiintumaan!

    VastaaPoista
  6. Aivan! Parempi kuin ei laske ollenkaan! Tässä kuussa kokeillaan sellasta ;) Nyt on menossa aika tätivierailun ja oviksen välillä... Luotan siihen, että tunnen kun ovis on lähestymässä. Ja piste.

    VastaaPoista