maanantai 10. tammikuuta 2011

Health Check!

Tämän blogin alkutaipaleella tein paljon selvitystyötä sen eteen, minkälainen ruokavalio ja elämäntavat auttaisivat mahdollisimman nopeassa raskautumisessa. Kaikki on siis tänne kirjattuna, mutta jotenkin vain matkan varrella olen kaikesta tästä tiedosta huolimatta repsahtanut ja nyt on pienen muistutuksen aika! Tässä siis eräänlainen elämäntapatarkistus siitä missä mennään.

Vitamiineja ja hivenaineita olen käyttänyt ehkä eniten tunnollisesti. Tällä hetkellä päivittäinen "cocktailini" on seuraava: C-vitamiini, D-vitamiini, foolihappo ja uutena tulokkaana "super" B-vitamiini. Nämä kaikki ovat siis tabletin muodossa ja huuhtelen ne joka ilta uskollisesti kurkusta alas veden kera.

Ruokapuoli sen sijaan on pahasti retuperällä ja siitä olen itselleni aika äkäinen. Varsinkin viimeisen kuukauden ajan olen ahtanut itseeni makeaa ihan päivittäin, ja kaikista pahin piikki oli ihan joulun alla. Nyt tästä herkuttelusta on tullut piintynyt tapa ja haluaisin todellakin päästä siitä eroon, sillä uskon että liika sokeri elimistössä saattaa toimia melkeinpä myrkyn tavoin. Onneksi muuten syön säännöllisesti ja monipuolisesti, joten uskon saavani myös tämän yltiöpäisen mässäilynkin kohta kuriin!

Greippimehu puolestaan on minusta ihan kamalaa litkua. Tunnustan. En vaan pysty!! Mutta loogisesti: rakastan tuoreita greippejä. Erityisesti joulukuussa rupesi tulemaan kauppoihin myyntiin ihania ja meheviä isoja verigreippejä ja vetelin niitä melkein hedelmän verran per päivä. Ihan vesi herahti kielelle, täytyypä käydä huomenna kaupassa, note to self.


Valitettavasti energiajuoma-addiktioni ei ole kokenut minkään sortin muutosta sitten viime valittaman. Olen lakannut pyristelemästä sitä vastaan, sillä olen kuitenkin koittanut rajoittaa muuta kofeiinin saantia ja toivon, että tällä ei ole hirvittävän suurta vaikutusta raskautumiseen. Tupakkaa en onneksi polta ja alkoholin käyttökin on kohtuullista. Säännöllisestä punaviinin käytöstä kirjoittelin myös aiemmin ja kokeilin sitä vähän aikaa, mutta jotenkin tuntui hölmöltä lipitellä alkoholia joka ilta joten lopetin koko homman. Tuntuu, että kuitenkin loppujen lopuksi vähempi alkoholia on parempi kuin enempi, joten se sai jäädä kokonaan.

Se mikä on viimeisen viikon aikana risonut, on ollut kyvyttömyys viedä käytäntöön päätöstäni urheilun palauttamisesta päiväohjelmaan tammikuun myötä. Viime vuoden lopuilla podin jatkuvaa väsymystä (johon syylliseksi osoittautui myöhemmin kilpirauhasen vajaatoiminta) joten annoin itselleni luvan relata ja olla urheilematta jos ei huvita. Siinä meni loppujen lopuksi melkein kaksi kuukautta, jossa oli puolet liikaa. Siirsin ja siirsin aloitusta, sillä kaikkihan me tiedämme, että jos lopettaa kokonaan niin aloitus uudelleen on sikavaikeaa. Kaikki tämä kulminoitui täysin naurettavalla tavalla loppiaiseen, jolloin yritin pakottaa itseäni aamusta asti lähtemään salille mutta päädyinkin illansuussa pomppimaan edestakaisin sähköjäniksen lailla telkkarin edessä, hokien samalla itselleni mantraa "tämä on ihan sama kuin lenkki tämä on ihan sama kuin lenkki". Hmph.

Päätin todellakin tehdä moisesta pelleilystä lopun ja lauantaina korkkasin urheilukauden menestyksekkäästi kuntosalin puolella ja tänään jatkoin hyvin alkanutta harrastusta. Hyvä minä :) Ja koska rentoutuminen ja hyvä mieli on tosi tärkeää vauvanteossa, olen ihan varma että tämä positiivinen olotila jonka tämänpäiväinen urheilusuoritus sai aikaan, on paljon parempi kuin mitä tunnin löhöilyllä olisin mitenkään voinut saavuttaa. :)

Taidan antaa itselleni kokonaisarvosanaksi 6,5, siis vanhalla kunnon kouluarvosana-asteikolla. Olen panostanut rentoutumiseen, mutta ehkä vähän liikaakin ja jopa muiden osa-alueiden kustannuksella. Sen sijaan nyt yritän jatkaa aktiivisempaa liikkumista ja fiksata hieman ruokavaliota niin hyvä tulee! Se on kivempi sitten vauvankin ryhtyä köllimään hyvin hoidetun kropan sisällä :)

Mitäs antaisit itsellesi arvosanaksi?

5 kommenttia:

 1. Minunkin pitäisi seurata esimerkkiäsi siinä mielessä, että pitäisi laittaa tuo ruokapuoli oikeasti remonttiin eikä vain leikisti. Arvosanaksi en voi antaa kuin 5, painonpudotuksesta tulee pelasttus, ettei tule ehtoja :D

  Hmm... Minä rakastan greippimehua!

  VastaaPoista
 2. Itsekin hurahdin noihin greippeihin, todellakin verigreipit ovat olleet todella herkullisia. Tänäänkin välipalana töissä :) Greippimehuista tykkään ainoastaan rybb&deckersin greippimehusta ja sekin alkoi hieman tökkimään..

  Minkä merkkisiä vitamiineja käytät?

  Täällä kanssa pitäisi tuo ruokapuoli saada kuntoon, eilen mietiskelinkin omassa blogissani että nyt pitäisi jotakin saada aikaan. Tällä hetkellä olen kyllä saanut noita hedelmiä lisättyä mutta pettynyt olen siihen etten ole pystynyt luopumaan vaaleasta leivästä ja sorrun niin helposti herkkuihin! Eli voisin myös minäkin itselleni arvosanan 5 antaa tai ehkä vähemmänkin 4,5 ?

  VastaaPoista
 3. Suurenmoinen: Nooh, ei se minunkaan ruokapuoli vielä täysin ole kunnossa :) Herkuttelen ihan liikaa, mutta nyt aion tosissaan ryhdistäytyä joten kohta se tulee olemaan kunnossa!

  Tytti: Piti käydä ostamassa tänään lisää niitä greippejä :) Minulla taas ei tule juuri koskaan syötyä vaaleaa leipää, lähinnä juhlahetkinä se menee herkuttelumuotona. Suosin sen sijaan tummaa täysjyväleipää niin pysyy nälkäkin paremmin loitolla ja maha kunnossa.

  En ollut ajatellut noiden vitamiinien merkkejä, mutta kävin tarkistamassa. D-vitamiini on Minisun Forte ja C-vitamiini Ferrosan, lähinnä kaapin perukoilta löytyneitä purkkeja jotka vanhenevat pian ja pitää käyttää pois. Foolihapon pakkauksen olin jo heittänyt pois ja se super B-vitamiini olikin eritelty muutama postaus taaksepäin :)

  VastaaPoista
 4. Kummasti nuo kuntoilutehot aina laskee ennen joulua ja suklaasyönnin määrä kasvaa räjähdysmäisesti...

  Nyt naiset, irti karkkikierteestä ja takaisin lenkkipolulle:)! En voi kovin mairittelevaa arvosanaa itselleni antaa, kutosen ehkä ettei mene ihan itsesäälin puolelle...

  Nyt on pakko saada itseään niskasta kiinni!
  Vitamiineista antaisin itselleni kuitenkin komean kasin, sen verran on tullut aamuisin popsittua pillereitä:)

  VastaaPoista
 5. Junna, helpommin sanottu kuin tehty, mutta on pakko yrittää! :)

  VastaaPoista