keskiviikko 23. marraskuuta 2011

RV 37+2: Neuvolalääkärin terveiset + masukuva

Eilen julistamaani kilpailuun tuli ihan hurja määrä vastauksia, hiphei! Ja edelleen saa veikkauksia laittaa tulemaan vaikka uusimpiinkin postauksiin, poimin ne sieltä sitten mukaan.

Ilmeisesti monella teistä veikkaajista oli jokin kuudes aisti kun arvailitte Sintin pääsääntöisesti saapuvan ajallaan tai myöhässä. Nimittäin eilinen neuvolalääkärikäynti selvitti, että ainakaan tässä vaiheessa ei ole niin minkäänlaisia merkkejä pian koittavasta synnytyksestä sillä paikat ovat visusti ennallaan. Olikohan oikea termi kohdunkaulasta "kiinteä" ja "ei-laskeutunut" tai ainakin jotain sinne päin. Pahasti siis siltä näyttää, että pitkäksi menee! Olisin mieluusti synnyttänyt noin viikkoa ennen laskettua aikaa, mutta tosiaan tässä asiassa ei taideta toivomuksia ottaa vastaan vaan sitä synnytetään sitten kun Sintti niin päättää ;) Ja tosiaan, ehkä saan nyt sitten vihdoin sen hurjan pitkän tehtävälistani joko kokonaan hoidettua tai vähintään hyvälle mallille.

Neuvolakäynnistä vielä sen verran, että hemoglobiini oli meikäläisittäin suorastaan loistava: 124 eli korkeampi kuin lähtötaso ja nyt lisärautaa lähdetään kuulemma ajamaan hitaasti alas. Eli ainakin seuraavaan neuvolakäyntiin asti otan rautapillerin vain joka toinen päivä. Lääkärikäynnillä minua hiukan ällistytti se, että meillä ei tosiaan tehdä minkäänlaista kokoarviota ellei äidillä ole ilmennyt jotain ongelmia raskauden aikana. Heillä ei ole kuulemma tarpeeksi hyviä laitteita ja muutenkaan se ei ole tapana. Nyt vähän jännittää, koska menen SF-mitan perusteella yläkäyrissä ja se saattaa merkitä kahta asiaa:

A) Sintistä on aineksia sumopainijaksi
tai
B) Sintistä tulee hujoppi (vanhempien pituusgeenit...)

Ainoastaan siinä tapauksessa saan lähetteen äitipolille, että raskaus menisi yliaikaiseksi ja olisi syytä epäillä, että Sintistä oikeasti tulee iso vauva joka ei mahtuisi rööreistäni ulos. Jos haluan kokoarvion sitä ennen, voisin sen teettää yksityisellä omalla kustannuksella. Täytyy vähän miettiä asiaa...

(Tässä masukuva maanantailta eli RV 37 tasan)

Viime päivinä on iskenyt myös vihdoin se norsuolo. Tunnen itseni jättiläiseksi ja kömpelöksi, mitä ei ole tähän asti ollut ilmassa. Ehkä vielä tuo eilinen diagnoosi siitä, että mahankasvattelu saa jatkua, vielä vahvisti tätä tietäen että masulle on kertymässä lähiviikkoina tuntuvasti lisää kokoa. Maanantaina tein reippaamman ostosreissun ja sekin vaati perusteellista suunnittelua, sillä vessojen läheisyys on vaan sellainen asia mistä ei voi tinkiä kun joka 20-30 minuutin välein on käytävä pissaamassa se desilitra. Samoin Prismassa kierroksen päätteeksi sain jonkun ihme huohotuskohtauksen ihan rennosti seisoksiessa ja piti napata hyllynlaidasta kiinni kun pumppu lähti kiihdyttelemään aivan omia aikojaan. Siinä vaiheessa totesin, että äkkiä tästä kaupasta ulos ja kotiin lepäämään. Ei ole siis jaksaminen ennallaan mutta toisaalta eipä se näin viimeisillään raskaana ollessa mikään ihme olekaan! Saatan vain välillä unohtaa, että 3h asioilla juoksemista voi olla tässä vaiheessa aika rankka rupeama ;)

10 kommenttia:

 1. Tuosta kokoarviosta sen verran, että heittohan lääkäreillä ultran perusteella oli meillä aikamoinen. Veikkaukset olivat 1,9kg-2,2kg, kun tyttö oli syntyessään 2,7kg... Ja nämä veikkaukset tulivat ihan polin/osaston useammalta lääkäriltä. Tietysti meillä tuo heitto tuntui suuremmalta, kun paino oli noin pieni, mutta kyllähän kaiketi siinäkin on tuntuva ero, että onko vauva 3,9kg vai 4,3kg(?). Kätilöiden arvaukset mahan päältä koettamalla olivat melkein säännöllisesti 2,5-2,8kg arviot. Eli huomattavasti lähempänä, kuin lääkäreillä. Eli jos vaan on mahdollista saada kätilöiden arviot, niin olet todennäköisesti paremman arvion varassa. =) En sitten tiedä miten muilla on kokoarviot stemmanneet? Ja tuosta synnytyksen alkamisesta kommentoinkin jo pinkin pingun blogiin, että vaikka ei yhtään lohduta odotusvaiheessa, niin sen valmiimpi se vauva on, mitä pidemmälle odotus (ainakin yleensä) etenee. Meillä kun syntyi 37+3, niin oli todella paljon vaikeuksia syömisen kanssa, kun oli niin unelias vauva... (tietysti meillä käynnistettiin, joten kyllähän kaiketi spontaanisti synnytyksen käynnistyessä vauvakin on valmiimpi). =)

  VastaaPoista
 2. Meillekin sanottiin, että 4D ultraan vaan omalla rahalla. Jätettiin käyttämättä, vaikka koko ajan oli yläkäyrillä(siis sillä +2 käyrällä, jota ei edes piirretä niihin kuviin...) sf-mitan kanssa ja painon nousu oli hurjaa(viimeisin ennen synnytstä jopa 3kg viikossa). Lisäksi olen huomattavasti pienikokoisempi kuin mieheni.
  Lopulta tuli 3854g painava 50 senttinen sintti, hiukan etuajassa. Kätilö, joka vain laittoi minulle synnärille saapuessa mittauslaitteet, arvasi 3700g. Eli aikas hyvin.

  4D- voisi olla kyllä kiva, kun siinä näkee vähän kasvojakin yms, mutta itse halusin säästää yllätyksen itse syntymähetkeen ja oli kyllä sen arvoista :)

  Tsemppiä loppuraskauteen!

  VastaaPoista
 3. Hei! Kommentoinpa nyt ekaa kertaa :) meillä hyppäsi sf loppuraskaudessa kaikkien käyrien yläpuolelle ja kätilönkin mukaan "tuntui paljon vauvaa" ja sain lähetteen kokoarvioon viikkoa ennen laskettua aikaa, jossa arvioksi saatiin yli neljä kiloa... Synnytys sitten käynnistyi itsestään laskettuna aikana ja painoa pojalla oli 3640 g eli pieleen meni :) Älä siis huoli ja tsemppiä! -Heidi

  VastaaPoista
 4. Ei meilläkään päin tehdä mitään kokoarviota. Mulle sanottiin vaan, että kyllä täältä mahtuu isokin tulemaan :)
  Ja ei mullakaan ollu viimesessä neuvolalääkärissä mitään edistystä tapahtunut. Tyttö syntyi kuitenkin viikon ennen laskettua. Et kyllä se voi sullakin tulla etuajassa ;)

  VastaaPoista
 5. Yläkäyrillä mennään täälläkin, mutta terkka juuri lohdutteli, ettei se tarkoita, että vauva olisi iso. Äidin ruumiinrakenne, kohdun asento ja varmaan sata muutakin asiaa vaikuttavat kohdun/vatsan asentoon ja kokoon, eli valtavasta vatsasta voi syntyä vaikka kuinka pieni kaveri :)

  VastaaPoista
 6. Meillä saa mennä ultraan äitipolille loppuraskaudessa jos haluaa lisäarvioita vauvan koosta. Tosin polimaksu (noin 28 euroa) pitää silloin itse maksaa. Ei paha hinta, ja varmasti käyn ultraamassa sitten kun olen vimppaviikoilla.

  VastaaPoista
 7. Paukkuliini: vähänkö olen kade!! =) huomenna kyselen vähän neuvolassa että miten toimitaan vauvan koon arvioinnin suhteen, joskaan en siihen ultraan ihan 100:lla luota, kun siinä on se 15% heitto molempiin suuntiin.

  Veronan masu on ihana!! <3

  VastaaPoista
 8. Pinkki Pingviini: Onhan se tietty hyvä mielenrauhan kannalta, että pääsee ultraamaan. Silti minäkin vähän varauksella suhtaudun, kun kuulee miten arviot ovat heitelleet. Saas nähdä miten käy. :)

  VastaaPoista
 9. Kuten jotkut jo sanoivatkin, kokeneen kätilön tai lääkärin käsivaaka voi monesti olla luotettavampi kuin nuo ultra-arviot. Nehän riippuu ihan siitä, kuinka hyvin saadaan näkyvyys juuri mitattaviin kohtiin ja kuinka tarkkaan sen pään rinkulan esim. saa piirrettyä. Pieni heitto niissä "piirtämisissä" voi merkitä isoa eroa lopullisessa arviossa. Isoin heitto ultran ja oikean painon välillä mitä oon kuullut, on ollut 1,5kg. :D

  Kysypä vaikka jatkossa vähän neuvolan kätilöltä/terkalta käsivaaka-arviota. (:

  Minä veikkaan syntymäpäiväksi 40+3 eli vissiin 15.12. klo 13.58. Paino 3635g.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: olet ihan oikeassa siinä, että olisi parempi jos vauva tulisi lähempänä laskettua aikaa ihan oman kuntonsa puolesta, mutta tietysti sitä toivoisi, että ei ainakaan ylitse menisi :) Ja neuvolassa on monta kertaa hoettu tuota, että kokoarviot saattavat helposti heittää jopa puolisen kiloa, mutta olisi silti kiva saada edes joku arvio. Silläkin on eroa onko vauva heidän mielestään 3kg vai 4kg.

  Anonyymi: Kiitos tsempittelyistä! :) Meillä oli silloin rakennultran tienoilla harkinnassa tuo 4D-ultra ja kerkesin jopa varata siihen ajan, mutta peruin sitten kun se on meilläpäin ihan järjettömän kallis.

  Heidi: Kiva kun innostuit kommentoimaan :) Tuossa teidän tapauksessa oli kyllä melkoinen ero, mutta kiva loppujen lopuksi että noin päin.

  Minna: Toivotaan näin :)

  Piia: Näinhän se varmasti on. Helpointa on vaan ehkä ensimmäiseksi vetää se johtopäätös että vatsan sisältökin on kookas. Jännityksellä odottelen, että minkälainen Sintti sieltä oikein meille tupsahtaa :)

  Paukkuliini: Voi että jos meilläkin pääsisi tuollaisella summalla ultraukseen niin menisin takuulla! Sitä vaihtoehtoa ei esitetty ollenkaan joten eipä taida meilläpäin olla tapana...

  Pingu: Kiitos, kookas se ainakin alkaa olla :)

  A: Ohoh, 1,5 kg on tosi iso ero! Meidän terkka on ollut todella haluton tähän kokoarviointiin ylipäätään ja aina kun olen siitä kysellyt, hän on vain sanonut jotenkin että sitä ei tehdä kun ei se ole luotettava kuitenkaan. Ja tähän sitten sain vahvistuksen lääkäriltä. Enkä oikein tiedä kuinka usein nuo neuvolan terkat ovat samalla myös kätilöitä mutta jotenkin tuntuu, että meidän ei varmaan ole....

  VastaaPoista