maanantai 19. joulukuuta 2011

RV 41: Viimeinen päivä kahden hengen perheellä?

Eilen kirjoittelin nautinnollisesta nukkumisesta, mutta viime yö oli siitä kyllä kaukana. Eilisen illan aikana tunsin erilaisia ja uusia kipukokemuksia, sekä niitä sukkapuikkokipuja että uudenlaisia sävähdyksiä alakerrassa, mikä sai minut tietysti toivomaan että se enteilisi kohta alkavaa synnytystä. Näin unta kuinka lapsivedet menivät ja sitten kun havahduin hereille ja tajusin ettei se ollutkaan totta, petyin suunnattomasti. Lisäksi vauva jyskäsi vähän väliä tuttuun paikkaan eli kylkiluuhun, joten yö meni niin levottomasti kuin vain mahdollista.

Olen miettinyt paljon huomista, eli sitä viime viikolla sovittua kontrollikäyntiä. Perjantaina sain käynnistä vahvistuksen, ja siinä lääkäri kehotti tulemaan suoraan synnytysosastolle, eli ei äitipolille. Eikö tästä voisi siis päätellä, että hän olisi ottamassa minua osastolle ja käynnistykseen? Siitä oli nimittäin viime käynnillä puhetta ja toivoin kovasti, että tämä voitaisiin käynnistää hyvissä ajoin ennen joulua. Sitten kun sain tämän suuren palveluksen eli aikaistetun käynnin, suljin tyytyväisenä suuni enkä kysellyt enempää :) Perusteet olisivat kuitenkin olemassa kun ei kai tätä vauvelia kannata tästä nelikiloisesta juuri isommaksi kasvatella.

Nyt on siis aika paljon toiveita ladattu sen varaan, että huomenna käynnisteltäisiin ja meillä olisi vihdoin nyytti sylissä ennen joulua! Odottavan aika on TOOOSI pitkä ja tuntuu niinkuin joku olisi vääntänyt kellot käymään tavallista hitaammin viimeisen viikon ajalta. Näillä asioilla olen hekumoinut raskauden päättymisen myötä:

- saan kierähdellä sängyssä vapaasti ja nukkua niin mahallaan kuin selälläänkin
- saan heittää 3 ylimääräistä tyynyä veks, eli toisen päänalustyynyn, jalkojenvälityynyn ja halityynyn, ja niskat kiittää!
- voin liikkua paikasta toiseen ripein askelin eikä tarvitse vähän väliä pysähtyä puhaltelemaan ja vetämään henkeä kun ei vaan jaksa
- voin juoda lasin viiniä ja herkutella hyvillä juustoilla
- saan taas tunnon takaisin käsiini (toivottavasti!) ja lakkaan tiputtelemasta esineitä
- voin leikata itse omat varpaankynteni, pukea sukat ja kengät vaivattomasti jalkaani
- tämä jatkuva hikipäisyys loppuu ja varsinkin öisin tulee olemaan ihanan viileätä!

Siltä varalta, että tämä on tosiaan viimeinen päivä miehen kanssa kahden hengen perheenä, ajattelimme tehdä tänään jotain mukavaa yhdessä. Käymme ensiksi viemässä kissat hoitoon ja sitten joko vuokraamme jonkin hyvän leffan tai menemme elokuviin. Ehkä se myös vähän auttaa tähän ajan matelemiseen ja saa vaimennettua mahassa liiteleviä perhosia :) Hyvällä tuurilla meillä voi olla 1,5 vuorokauden kuluttua vauveli ulkona!!

21 kommenttia:

 1. Isot peukutukset, että veikkaisit oikein ja pääset käynnistykseen - tai peräti että synnytys lähtisi nyt luonnollisesti käyntiin! Ethän kuitenkaan pety, jos et käynnistykseen vielä pääsekään. Meillä ainakin kokoarvio tehtiin synnytysosastolla, eikä sillä ollut mitään tekemistä synnytykseen tai käynnistykseen valmistautumisen kanssa. Mutta jospa teillä on toisin! :)

  PS. Tuohon ripeään kävelyyn saattaa synnytyksen jälkeenkin mennä viikko-pari, joten take it easy synnytyksen jälkeenkin tarpeen mukaan. Onneksi oma kroppa kyllä rajoittaa, jos on tarvetta. ;)

  PS2. Mä voisin myydä meidän kestovaippoja (Fuzzy Bunz taskuvaipat imuilla, S-koko). Laita mulle s-postia, jos kiinnostaa! :)

  VastaaPoista
 2. Oottele viel tovi sitä mahallaan nukkumista :D Mulla meni ainakin 4 kk ennen kuin pystyin, ja en edes imettänyt :D

  Onnea matkaan!!!!

  VastaaPoista
 3. Hmm. Meillä kyllä annettiin käynnistysaika ihan erikseen, kerrottiin vielä, että synnytys käynnistetään ja pitää tulla synnystysosastolle klo 7.00 aamulla. Muitakin ohjeita siihen liittyi, että ei saanut syödä, koska oli siis pelko, että joudutaan sektioon. Erikoista, että eivät kehottaisi varautumaan käynnistykseen. Mulla käynnistettiin raskausmyrkytyksen vuoksi aika lailla laskettuna aikana.

  VastaaPoista
 4. Ai niin, jäi tuosta edellisestä vielä se, että muistaakseni meillä kerrottiin, että yliaikaiskontrollit on synnytysosastolla... En ole kyllä ihan varma, koska ei sinne asti päästy.

  VastaaPoista
 5. Mullakin ekasta oli yliaikaiskontrolli synnärillä, eikä välttämättä olis käynnistetty. (Mulla tosin käynnistettiin, mutta se johtui mm. vähästä lapsivedestä.) Tsemppiä kuitenkin käyntiin! :)

  Synnytyksen jälkeen se hikipäisyys muuten vain lisääntyy... :D

  VastaaPoista
 6. Ihan pakko kommentoida kun kolmatta lasta odottelen syntyväksi (nyt rv 38+6) ja myöskin odottelen noita samoja asioita joita listasit mm. mahallaan nukkuminen ym. Mutta, mulle tuli yllätyksenä ensimmäisen synnytyksen jälkeen ettei mahallaan pystynyt nukkumaan hetkeen kun rinnat olivat kuin kaksi tiiliskiveä. Myöskin hikoilu oli aika reilua hormoneista johtuen. Siihen vielä jälkivuoto, pullataikinamaha, hormoni-itkut, jälkisupistelu ym.. onneksi ihana käärö sai paljon huomiota pois näistä ikävistä sivuoireista ja onhan se paljon mukavampaa hoidella vauvaa ja valvoa sen vuoksi kun näiden raskausvaivojen kanssa. Ja äkkiähän se aika sitten kuluu ja kohta jo haikeudella muistelee raskausaikaa :)

  Susa

  VastaaPoista
 7. Toivotaan, että sinulla lähtisi ne kädet toipumaan heti synnytyksen jälkeen. Minulla on valitettavasti mennyt kädet vaan huonompaan suuntaan (johtunee lapsen nostelusta ja kanniskelusta ja tukemisesta) ja muutamasta sormesta on mennyt tunto kokonaan... ei kiva..välillä hirvittää varsinkin öisin nostaa lasta kun ei tiedä pelaako kädet lainkaan. :(

  VastaaPoista
 8. Mulla oli myös tota sormien (etenkin sormenpäiden) kihelmöintiä ja puutumista loppuraskaudesta. Itseasiassa sormien puutuminen vain paheni synnytyksen jälkeen! Sormet olivat puutuneita (tai oikeastaan molempien käsien peukalo, etusormi ja keskisormi)pari kuukautta synnytyksen jälkeen ja vielä edelleenkin (synnytyksestä jo kohta puolivuotta) sormet ovat välillä hieman kohmeiset. Kävin asian vuoksi lääkärillä ja sain (ostin kalliilla) rannetuet jota pidin n.kuukauden ajan öisin. En tiedä johtuiko niiden käytöstä vai ajan kulumisesta, mutta pikkuhiljaa puutuminen helpottui. Se oli kyllä inhottava vaiva, mutta vaaraton onneksi. Vauvan hoitaminen (esim.vaipan vaihto) oli aamuisin vähän hankalaa kun sormet olivat niin jumissa! Kuulemma ajan kanssa ja imetyksen loputtua turvotus ja sormet pikkuhiljaa palautuvat ennalleen. Kannattaa siis varautua siihen, ettei vaiva häviä heti vauvan synnyttyä...

  VastaaPoista
 9. En haluaisi olla negatiivisuuden tuoja, mutta varauduthan siihen, että jos käynnistetään, siinä VOI mennä aikaa ennenkuin nyytti on ulkona. Itselläni meni "paikkojen pehmentämiseen" ja pienien supistusten kera yksi päivä, toinen päivä meni reilujen supistuksien kera, jolloin saatiin paikat auki 2cm ja kolmas päivä menikin sitten nopeasti. Laitettiin oksitosiinitippa aamulla ja kalvot puhkaistiin ja vauva oli ulkona muutamassa tunnissa. =) Mutta on myös ihmisiä, joilla on vauva ollut maailmassa samana päivänä, kun käynnistys on alkanut (ja toisaalta sitten niitä, jotka on viikonkin maanneet käynnistyksessä...). Mutta joka tapauksessa, onnea teille ja toivottavasti saatte nyytin pikatoimituksena joko luonnollisesti tai käynnistettynä maailmaan!! p.s mäkin haaveilin punaviinilasillisesta, kunnes tajusin, ettei sitä alkomahoolia imetyksen aikana nautita... Mutta ne juustot maistuu kuitenkin TAIVAALLISILTA pitkän tauon jälkeen! =)

  VastaaPoista
 10. Mieheni veljen avopuolisolla käynnistettiin laskettua aikaa ennen kun ei enää pystynyt tekemään mitään ja kun käveli kuin humalainen.Jännää miten sulle ei ehotettu sitä sillon kun sulla alko käsistä tuntomenemään,käsiä kuitenkin tarvii melkein koko ajan jokaisessa arkipäivän toiminnossa.serkulla kesti esikoisen kanssa normaalissa synnytyksessäkin se viikko josta vielä seurasi kuukauden pituinen koliikki.Toivon mukaan kaikki menee hyvin ja ettei sun tarvitse odotella ja kärvistellä enään pitkään.Ja tuli mieleen että mun toinen serkku kun syntyi niin se syntyi rv 42+3,lääkärit ei tehneet käynnistyksiä taikka mitään kun ei ollut oireita.Kannattaa myös miettiä sitä alkaako sittenkään sulla synnytys/käynnistys jos sulla ei tuu seuraamaan isompia oireita synnytyksestä kuin viime yönä.Passittivat kaverin takaisin kun oireita oli synnytykseen muttei tarpeeksi.Parin päivän päästä kuitenkin oli lähtö takasin.Niin ja äiti puhu kanssa kun synnytysosastoilla lääkärit ja hoitajat on aikalailla sen tyylisiä ollut usein että passittavat takasin kun mitään "kunnon" oireita synnytykseen ei ole niiden silmin niin lähes aina kaikilla on heti samana päivänä tai seuraavana alkanut synnytys.Tuli ehkä vähän negatiivista tekstiä vaikkei ollut tarkotus :p mutta Tsemppiä! Ja eiks se olis hienompaa kun oma lapsi ois syntyny just 24.12 ainakin pitäisin itse sitä parhaimpana joululahjana ja samoin kaikki tuttava piirissäkin varmasti pitäisi jotka on sun kanssa jännitellyt sitä koska se tulee syntymään :)

  VastaaPoista
 11. Mullakin kokoarvio tehtiin synnärillä eikä käynnistetty! :(

  VastaaPoista
 12. Juu ja siihen käynnistelyyn voi tosiaan varata aikaa, minulla käynnistettiin ja viikko meni. Kyllä oli voimat lopussa viikon jälkeen kun aktiivinen synnytys kesti vielä toista vuorokautta..

  VastaaPoista
 13. Äni: Olen yrittänyt varautua henkisesti molempiin vaihtoehtoihin huomenna, mutta toivon tietysti todella kovasti, että sieltä ei tarvitsisi enää tulla kotiin ainakaan ilman vauvaa. Toivotaan parasta! Ja kiitos tarjouksesta, laitan sulle sähköpostia noista vaipoista :)

  Jasmin: Voi eii...tuota en ottanutkaan huomioon ;)

  Laura: Puhuin tänään neuvolan terkan kanssa ja kysyin varalta tuosta, että onko mahdollista että käynnistäisivät saman tien ja hän sanoi, että kyllä se on ihan mahdollista mutta riippuu täysin tilanteesta. Eli siis pitäisi olla 50/50 mahikset!

  Veera: Ou nou! Ilmeisesti hormonit taas asialla :D Mutta mitenkäs sun tilanne, joko lapsi syntyi?

  Susa: Huhhuh, onpa siinä oiretta kerrakseen. Hyvä kun kerroit etten suotta kuvittele pääseväni jatkamaan oleilua samasta kuin ennen raskautta ;) Mutta tosiaan niinkuin sanoit, onhan siinä sitten onneksi vauveli viemässä ajatuksia noista jutuista pois!

  Sandy: Ikävä kuulla! Neuvolassa minuakin peloteltiin etukäteen, että jos kädet eivät parane synnytyksen jälkeen niin sitten ne rannekanavat joudutaan todennäköisesti leikkaamalla avaamaan ja hoitamaan kuntoon. Ei kuulosta kovin kivalta :( Toivottavasti sun kädet palautuu pian ja ihan itsestään!

  Jmmi: Huh sentään, onpas sulla ollut pitkäkestoinen vaiva. Tuossa mitä edellä kirjoittelin Sandylle, ehdottiko lääkäri sinulle sitä eli leikkausta..?

  VastaaPoista
 14. Joo, meille syntyi poika ihan spontaanisti, ei siis tarvinnut käynnistää. Sitähän itse toivoinkin ja lähdin yliaikaiskontrollista kotiin, vaikka oisivat käynnistäneetkin jos oisin halunnut. Oon kyllä tosi tyytyväinen, että lähdin, luonnollisesti käynnistynyt synnytys oli miljoona kertaa helpompi kuin käynnistetty. :)

  VastaaPoista
 15. Anonyymi: Joo olen tietoinen tuosta, eli mulla on sellainen käsitys että varsinkin jos lähdetään "tyhjästä" käynnistämään eli ilman mitään luonnollista edistystä pohjalla voi mennä hyvinkin useampi päivä. Olen varautunut siihen, että jos huomenna aloiteltaisiin niin voisi mennä arviolta pari päivää, mutta toisaalta sitähän ei tiedä yhtään ennenkuin on siinä tilanteessa. Jännityksellä odotan! :)

  Nothing to you: Olet siinä ihan oikeassa, että onhan se kieltämättä maailman paras joululahja :) Toisaalta en voi olla ajattelematta sitä, kuinka kurjaa se on sitten lapselle olla syntynyt joulunpyhinä kun ei ole sitä omaa erikoista synttäripäivää jota voisi juhlia! Ja muutenkin loppuvuodesta syntyminen ei ole kovin kivaa...Muuten en varmaan olisi niin ahdistunut tästä synnytyksen viipymisestä. Mutta jospa huomenna eli olisi edes ennen joulua :)

  S.: Ai :(

  Anonyymi: Apua, kuulostaa rankalta :)

  Veera: Voi että, onneksi olkoon aivan valtavasti!! Mikä päivä lapsukainen sitten saapui maailmaan, miten synnytys meni ja oletko ehtinyt toipua? Hienoa että sait vauvan maailmaan näin hyvissä ajoin ennen joulua :)

  VastaaPoista
 16. Oih, onpa täällä jännittävät hetket meneillään!! :) Onnea synnytykseen, ihan näinä päivinä on pieni käärönne sylissänne! <3

  t. Minni

  VastaaPoista
 17. Oi, jännää :) Toivottavasti käynnistettäis jo huomenna! Jännää jännää..

  Mulla ei muuten hikoilu loppunut synnytykseen! Olin sitä kans toivonut tosi tosi paljon :)

  VastaaPoista
 18. Ei ehdoteltu leikkausta. Harvoin näitä vaivoja leikkaamalla kai hoidetaan, varsinkin kun on tiedossa syy vaivaan eli raskaus tai imetys. Epämukavaa se kyllä oli ja ihan todellinen riesa, varmaan inhottavin kaikista syn.jälkeisistä vaivoista.

  Jmml

  VastaaPoista
 19. Onnea ja tsemppiä tälle päivälle! Kävi miten kävi, joka tapauksessa olet taas päivän lähempänä synnytystä.

  VastaaPoista
 20. Poika syntyi 15. päivä eli torstaina. Synnytyksestä on enemmän mun blogissa, mutta hyvin meni, paremmin ku osasin toivoakaan. :)

  VastaaPoista
 21. "- tämä jatkuva hikipäisyys loppuu ja varsinkin öisin tulee olemaan ihanan viileätä!"

  Pakko kommentoida, että synnytyksen jälkeen se hikoilu vasta alkaakin :D Sori oli pakko, mulle tuli meinaan ihan puskista tuo tieto.. Mutta siis kiitos hormoneiden olin ihan hiessä koko ajan synntyksen jälkeen monta viikkoa :D

  VastaaPoista