perjantai 19. marraskuuta 2010

Päätös on tehty!

Nyt kun mies oli muutaman päivän kotosalla, tuli luonnollisesti puhuttua paljon tästä meidän vauvaprojektista joka ei ole edennyt ihan sillä tavalla kuin toivottiin. Kuukautisetkin tulivat ja siitä muutamia laskelmia tekemällä ilmeni, että saattaa jopa käydä niin kurjasti että seuraavat kaksi kertaa kun ehdimme tämän vuoden puolella nähdä, eivät taida osua tärppipäivien kanssa samaan ajanjaksoon.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ensimmäiset 6 kk:tta (tai enemmänkin) on menetetty vauvanteon osalta. Harmittaa!

Äskettäin olen puhunut aiheesta erinäisten henkilöiden kanssa ja olen kuullut arveluita, että todennäköisesti emme edes pääsisi paikallisen sairaalan jonoon vaikka oma gynekologini meidät sinne lähettäisikin. Olin päässäni laskeskellut, että siinä vaiheessa kun hoitoon pääsisimme, olisi kulunut jo reippaasti vuosi ja minulla jälleen yksi ikävuosi täyttynyt. Kuitenkin eräälle kaverin kaverille oli sanottu, että menkää kotiin yrittämään kunnes puolitoista vuotta on kulunut ja tulkaa sitten uudestaan! Ihan hirveä ajatus. Siinä vaiheessa olisin jo pitkästi yli 35 vee ja haave suurperheestä jäämässä kauas horisonttiin.

Moni ystävä, jonka kanssa olen asiasta puhunut, on minulle vihjannut, että mitä jos menisi ja löisi rahat tiskiin yksityisellä puolella, kun kerran vauvakuume on niin kova. Jotenkin en ole tätä ajatusta sen kummemmin noteerannut, koska olen ajatellut että se vie heti tuhansia euroja ja kuulostaa siis tosi kovalta investoinnilta. Vaikka kaikkihan riippuu siitä mitä arvostaa ja mihin sen rahansa haluaa laittaa! Ja sitäpaitsi olen koko ajan ajatellut että kyllähän sinne julkisen puolen hoitoihin pääsee.


Ehkä viimeinen niitti omalle ajattelulle oli viime kuukautiset. Kliseistä mutta totta: kerta kerran jälkeen se tuntuu yhä hirveämmälle vaikka luulisi sen jo pikku hiljaa helpottavan. Kaikkeen tottuu, vai? No, tähän ei totu. Ikinä.

Eräs ystävä kertoi ihan äskettäin, että heidän kaveripariskuntansa oli vajaan puolen vuoden yrittämisen jälkeen marssinut suoraan yksityiselle hedelmöityshoitoihin koska eivät enää halunneet odottaa. Sitä kautta he sitten tulivat raskaaksi aika nopeasti, mutta en tiedä oliko kyseessä inseminaatio vai keinohedelmöitys. Kaiken he olivat kuitenkin maksaneet viimeistä penniä myöden itse eivätkä katuneet ratkaisuaan tipan vertaa.

Jotenkin tämä oli viimein se tieto, joka kirkasti ajatukseni lopullisesti. Jos on varaa maksaa niin miksi odottaa? Tällä hetkellä mikään muu ajatus ei tunnu kurjemmalta kuin se, että ensi kesään mennessä en olisi vielä edes raskaana. Ajatuksen kesävauvasta olen jo hylännyt koska se ei enää ajallisesti onnistu, mutta antakaa minulle edes kesävauvamaha! En halua seuraavia synttäreitä ilman raskautta.

Miehen kanssa sitten keskustelimme asiasta ja olimme heti samoilla linjoilla. Päätös on siis tehty. Menen joulukuun alussa jo reilu kuukausi sitten varaamaani tapaamiseen gynekologin kanssa ja papan yhteydessä otan lapsettomuushoidot esille. Haluan kuulla hänen mielipiteensä asiasta, mutta tahtotilamme on nyt se, että pääsisimme ensin tutkimuksiin ja jos hän katsoo järkeväksi, niin itse maksamiimme inseminaatiohoitoihin.


Olemme varautuneet kustantamaan ainakin muutaman inssin itse, mutta voi olla että keinohedelmöitys on poissa laskuista. Tosin mies sanoi, että hyvin voidaan jatkaa vaikka loppuun asti jos julkinen puoli ei meitä huoli, sillä ei meidän talous tähän kaadu. Ja toisaalta ihan sama vaikka kirpaisisikin kukkaroa, koska meidän elämässä ei ole mitään tärkeämpää asiaa tällä hetkellä. Jos pistän vaakakuppiin tulevan talon käsirahan ja lapsettomuushoidot, ei tarvitse edes harkita kun asia on niin selvä.

Mutta sellaista täällä on päätetty. Nyt on kivi vierähtänyt sydämeltä kun on jokin tavoite asetettuna ja jaksan taas odottaa muutaman viikon eteenpäin! Tunnen taas oloni aktiiviseksi vaikuttajaksi tässä projektissa sen sijaan että olisin pikku kaarnalaiva täysin laineiden vietävänä.

10 kommenttia:

 1. Tottuuko kuukautisten tuomaan pettymykseen koskaan? Ei varmaan täysin, mutta omalla kohdallani tilanne "keveni" suunnilleen yhdeksän yrityksen jälkeen. Itsesuojeluvaisto suojelee nyt jo ajatusten tasolla. Pettymys tulee, mutta se ei iske enää niin suurella moukarilla ja eteenpäin jatkaminen alkaa aiempaa nopeammin.

  Hienoa, onnea päätöksestä tutkimuksiin/hoitoihin menon johdosta!

  VastaaPoista
 2. Eikös nuo inseminaatiot yleensä tehdä tuoreella "tavaralla" eli miehesi pitäisi joka tapauksessa olla fyysisesti paikalla kun sinulla on ovulaatio? Tsemppiä joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 3. Caudensia: kiitoksia! Tuo oli lohdullinen tieto, että pettymys vähän lievenee. Itselläni on mennyt koko ajan vain pahempaan suuntaan...ehkä minäkin ajan kanssa totun!

  Nukkelapsi: kiitos :)

  Pepe: juu, tehdään tuoreella tavaralla. Meidän suunnitelma menisi niin, että kun mies on joulun aikaan kuitenkin kotosalla, silloin hän jättäisi simppanäytteen ja minutkin tutkittaisiin viimeistään silloin. Eli saataisiin homma käyntiin vähintään joulun tienoilla ja jos klinikalla katsottaisiin inssit meille passeliksi hoitotavaksi niin sitten voitaisiin koittaa buukata kaikki sillä tavalla valmiiksi että päästäisiin hoitoihin heti kun mies palaa pysyvästi kotiin eli joskus helmikuun loppupuolelle. Ja kiitos tsempityksistä :)

  VastaaPoista
 4. Onnittelut päätöksestä! :)

  Ymmärrän todella hyvin tuon ikäasian joka painaa tuossa tilanteessa vaikka yritystä ei kauan takana olekaan. Toivon teille kaikkea hyvää ja pikaista tärppiä!

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että olette miehen kanssa samoilla linjoilla. On tosiaan helpottavaa, että tarvittaessa voi turvautua lääketieteen apuun. Teillä on kuitenkin vielä luultavasti hyvät mahikset onnistua ihan luomunakin. Näin yli kolmekymppisenä kun munasoluista alkaa osa olla jo vähän huonolaatuisempiakin tapauksia, niin ei joka kierrossa voi senkään vuoksi onnistua. Mutta koskaan ei tiedä, koska se onni potkaisee.

  Minullakin oli tuossa puolen vuoden vauvan yrittämisen tienoilla se tähän astisen historian ehkäpä epätoivoisin jakso meneillään. Mutta nyt kun yrityskuukausia on jo yli 15 ja yksi IVF:kin takana, niin olo on vähän seesteisempi (ainakin välillä:). Ei elämässä auta kuin ottaa vastaan se mitä annetaan. Mutta mikään ei toki estä pistämästä kaikkea likoon sen puolesta, että saavuttaa sen, mitä hartaimmin toivoo :). Paljon tsemppiä ja onnea teille!!!

  VastaaPoista
 6. Onnea päätöksestä ja siitäkin, että olette miehen kanssa asioista samaa mieltä. Tuosta puolen vuoden rajapyykistä olen useammalta ihmiseltä kuullut sen olleen se kaikkein tuskallisin vaihe ja niin kai se itselläkin oli. Vaikka ei siihen menkkojen tuomaan pettymykseen kai koskaan totu. Ei edes nyt, kun alan olla orientoitunut niin, että luomusti meille ei vauvaa ole tulossa.
  Voimia tulevaan ja tsemppiä tutkimuksiin!

  VastaaPoista
 7. Hieno juttu, että saatte hommat rullaamaan! Toivotan teille kovasti tsemppiä ja tietenkin sitä toivottua plussaa! :)

  VastaaPoista
 8. Tarkoittanet keinohedelmöityksellä (jota siis inseminaatiokin on) koeputkihedelmöitystä eli IVF-hoitoa?

  Yksityiselle puolellehan pääsee, sen kun latoo taalaa tiskiin. Tosin yli kolmekymppistenkin suositellaan yrittävän vuoden verran luomuna (ellei tiedossa ole jokin pahasti raskautumista hankaloittava este - eri osoitteissa oleminen ei sitä ehkä ole ;)) ennen kuin hoitoja aloitetaan.

  Alkututkimukset tehdään ainakin yksityisellä puolella nopeasti, jopa yhden kierron aikana jos hyvin osuu. Klinikoiden hinnastoja selailemalla saanee jonkinmoisen kuvan siitä, paljonko ensimmäiseen inseminaatioon asti pääseminen vaatii valuuttaa.

  Lykkyä matkaan!

  VastaaPoista
 9. Hehku: kiitos :)

  Em: kiitos ihanasta kommentista! Mukava kuulla kokemuksia sellaiselta joka on käynyt tämän kaiken läpi. Toivon mukaan teidän hoitonne tuottavat pian tuloksia!

  Maailmannapa: kiitos rohkaisusta! Kävin lukaisemassa blogiasi ja olen pahoillani, että vauvan tuleminen luonnollista kautta kestää. Ei teillä ainakaan iän puolesta vielä peli ole menetetty, vai mitä? Ainakin näin haluan ajatella, vaikka koko ajan takaraivossa jyskyttää ajatus että kello käy tik tak...pidän peukkuja, että teillä pian onnistaisi kaikesta huolimatta!

  Jii: kiitti :)

  Anonyymi: ohops, mullahan on mennyt iloisesti termit sekaisin! Tarkoitus oli tosiaan kirjoittaa, että koeputkihedelmöitys on toistaiseksi poissa laskuista :) Sen sijaan inssiä olisi mukava kokeilla nyt tässä vaiheessa. Kävinkin jo räknäilemässä inssien + siihen liittyvien visiittien hintaa ja se vaikuttaa kohtuulliselta, katsotaan mihin tässä päädytään!

  VastaaPoista