maanantai 8. marraskuuta 2010

Raskaus ja Influenssarokote

Meidän firma tarjoaa perinteisesti joka syksy kaikille halukkaille influenssarokotteen. Olen aina suhtautunut rokotuksiin aika neutraalisti, vaikka tiedän aiheen herättävän joissakin ihmisissä voimakkaitakin reaktioita suuntaan jos toiseen. Normaalisti todennäköisesti painuisin ottamaan piikin sen kummemmin riskejä pohtimatta, mutta nyt kyseenalaistan asiaa ihan toisesta vinkkelistä, koska raskaus voi konkretisoitua ihan milloin vain. En ole koskaan joutunut pohtimaan, sopivatko nämä kaksi asiaa yhteen ollenkaan, mutta nyt tietysti kiinnostuin aiheesta ihan uudella tavalla koska en haluaisi mitenkään vaarantaa mahdollista alkavaa raskautta.

Tässä suora lainaus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivuilta vastauksena kysymykseen "Voinko ottaa rokotuksia raskauden aikana":

"Rutiininomaista rokotusta pyritään pääsääntöisesti välttämään raskauden aikana. Jos äidillä kuitenkin on perussairaus, jonka vuoksi hän kuuluu riskiryhmään, voidaan esim. influenssarokotus antaa raskauden aikana, mieluiten ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Influenssarokotus voidaan antaa muillekin kuin riskiryhmässä oleville äideille. Raskauden aikana sairastettu influenssa voi olla erityisen raju ja myös riski jälkitaudeista on suurempi. Imetys ei ole este rokotusten antamiselle."

Linkki sivuille löytyy tästä.

Tässä puolestaan eräältä keskustelupalstalta löytynyt vahvistamaton tieto:

"Useissa tutkimuksissa on tullut esiin, että keskiraskauden aikana sairastettu influenssa saattaisi liittyä lapsen myöhemmällä iällä kehittyvään skitsofreniaan. Kaikki tutkimustulokset eivät tätä yhteyttä kuitenkaan tue. Kuitenkin jos raskaana oleva nainen kuuluu riskiryhmään, hän voi hakea influenssarokotuksen. Samoin raskaana oleva terve äiti voi halutessaan ottaa rokotteen influenssaepidemian uhatessa."

Lisäksi Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmeisesti päättänyt, että mm. raskaana oleville tarjotaan valtion puolesta ilmainen influenssarokote. Uutiseen pääset tästä linkistä. Kai tästä voi sitten päätellä, että tämä rokote kannattaa ottaa?

Luulenpa, että näiden tietojen valossa nyt sitten menen ja otan rokotteen, varsinkin kuin 99 %:lla varmuudella en ole vielä raskaana. Järkevä päätös vai not? Aiotko sinä ottaa?

Vai:


3 kommenttia:

 1. Tällä hetkellä en aio rokotetta ottaa. Tämä päätökseni perustui aivan täysin mututuntumaan, mutta näköjään sitä ei edes suositeltaisi näin alkuraskaudessa. Raskauden edessä voin harkita tilannetta uudelleen, jos neuvolasta kehotetaan ottamaan rokote.

  Sitten asiasta aivan toiseen: Olet muistaakseni seurannut myös Mahansa vanki -blogia. Korjaa toki jos muistan aivan väärin! Huomasin vain tänään, torstaista asti kestäneen blogitauon jälkeen, että ko. blogi on muuttunut salasanalliseksi. Tiedätkö miksi? Tai tiedätkö saanko jotain kautta kirjoittajaa vielä kiinni?

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan ottanut rokotetta ja nyt kun olen raskaana, niin en ainakaan ota rokotetta. En myöskään tiedä ikinä sairastaneeni influenssaa, joten en pidä rokotetta siksikään järkevänä. Olen myös kuullut että muutamille odottaville äideille on sikapiikin jälkeen tullut heti keskenmeno ja en halua riskeerata mitään koska sikpiikkihän on nyt mukana kausi-influenssa rokotteessa.

  VastaaPoista
 3. Äni: niin siltä vaikuttaa. Ilmeisesti jos rokotteen haluaisit, pitäisi vielä odotella että pääset sen eka kolmanneksen yli.

  Muistan, että Mahansa Vanki mietti parisen viikkoa sitten bloginsa laittamista salasanalliseksi jotta voisi kirjoittaa henkilökohtaisempia asioita ja laittaa kuviakin, mutta tuli silloin toisiin ajatuksiin. Yllätyin itsekin koska juurihan minä eilen tai toissapäivänä kävin siellä ja silloin blogi oli vielä julkinen. Mutta oikeassa olet, ei sinne enää päässyt!

  Mahansa vanki: jos luet tätä niin ilmoittele itsestäsi :)

  Tarza: tuo on varmasti täysin perusteltu syy olla ottamatta rokotetta ja saattaisin raskaana itsekin päätyä samaan! Tai vähintään jos ottaisikin rokotteen ja tulisi keskenmeno niin sitä saattaisi helposti syyttää rokotetta vaikka ei varmuudella pystyisi sanoa sen johtuvan siitä. Vähintäänkin tulisi kovat itsesyytökset...

  VastaaPoista