keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tutkimustulokset tulivat, mutta mitä ihmettä??

Tänään oli suuresti odotettu kuori saapunut postissa. Siellä oli tietysti ne viime viikolla tehtyjen labratutkimusten tulokset.

Ainoa ongelma vaan on, että en ymmärrä niistä yhtikäs mitään!! Kukaan ei ollut lausunut niitä, eli nyt olen lappuseni kanssa ihan pimennossa, kun paperilla lukee pelkät tulokset:

S-TSH 6.22 (viitearvo 0.4-4,5)
S-PROG 8.7 nmol/l
S-PRL 157 mU/l

Osaisiko joku kertoa minulle, mitä nämä oikein tarkoittavat? Lääkäriin pääsen soittamaan vasta aamulla, eli tässä on hyyyvin pitkä ilta aikaa miettiä tätä asiaa...

Oma tulkintani on tämä kun googlettelin asiaa ihan summanmutikassa (meniköhän ihan pieleen):

S-TSH = kilpirauhasen toiminta --> viitearvoista mennään yli ja netistä löytyneiden tietojen perusteella päättelisin että kärsisin kilpirauhasen vajaatoiminnasta koska luku on viitearvoja suurempi

S-PROG: lääkäri kirjoitti lapulle, että jos luku on alle 25 nmol/l niin clomiresepti apteekista lunastukseen ja clomeja syömään. Grr.

S-PRL = prolaktiini, netistä kaiveltuna viitearvo on naisilla 109-557 mU/l joten olisin viitearvon alarajoilla mutta siis kuitenkin normaali.

Mitäs sanotte? Ihan viallinen tyyppi, vai?

Sanonpahan vain, että jos nuo tulkintani pitävät paikkansa niin kyllä jurppii näin jälkikäteen jos tosissaankin tulin tuhlanneeksi puoli vuotta yrittämällä sellaista mikä ei lääketieteen valossa ilman lääkitystä onnistu mitenkään :( Onneksi olin hätähousu (kuten tavallista) ja painelin jo tavallista aiemmin lääkäriin!

12 kommenttia:

 1. Ollaan vissiin aika samassa tilanteessa tällä hetkellä? Mä kävin viime viikolla kp 3 labrassa hormonitasojen tsekkaamiseksi ja mies on käynyt antamassa oman näytteensä. Miehen tulosten pitäisi tulla vielä joulukuun aikana kotiin, mun labratulokset menee suoraan naistentautien polille, jossa ihmetellään tilannetta tammikuussa. Mulla on tosin jo siis todettu PCO, eli olen hieman "edellä".
  Aiemmin kirjoittelit pillereiden lopettamisesta ja miten pian sen jälkeen kannattaisi alkaa yrittää. Meidän oli tarkoitus antaa mun kropalle muutama kuukausi aikaa palautua pillereiden jälkeen ennen yrittämistä ja oli se kumien kanssa touhuaminen kyllä tosi raivostuttavaa. Tavallaan myös ihan turhaa odotusaikaa oli tuo, koska menkat ei kummiskaan alkaneet ittekseen ja myöhemmin on nyt syyksi löytynyt se PCO. Nyt jos saisin päättää niin yrittäminen olisi aloitettu HETIHETIHETI, vaikka tuskin siitä mitään oikeaa hyötyä olisi tässä tilanteessa.

  VastaaPoista
 2. Seerumin progestroni arvot riippuvat siitä, mihin aikaan kierrosta näyte on otettu. Eli:
  Luteaalivaiheessa mitattu kohonnut progesteronipitoisuus (yli 8 nmol/l 5-8 päivää ennen kuukautisten alkua) osoittaa ovulaation tapahtuneen. Keltarauhastoiminta katsotaan normaaliksi, jos yksi arvo 5-8 päivää ennen kuukautisten alkua ylittää 25 nmol/l tai kolmen arvon yhteissumma ylittää 45 nmol/l, kun näytteet on otettu 5-10 päivää ennen kuukautisten alkua.
  Ja kilpirauhasen vajaatoiminnaltahan tuo vahvasti vaikuttaa..jännä, ettet ole muuten oireillut. Toivottavasti olisi kyseessä ns. akuutti vajaatoiminta.
  Onneksi ko.vaiva on melko helposti korjattavissa tyroksin-hoidolla

  Onni onnettomuudessa, että päätit "jo nyt" selvittää asioita.
  Tsemppiä!
  -Lintu

  VastaaPoista
 3. Katsoitko jo HUS-Labin sivuilta ohjekirjaa?
  http://www.huslab.fi/ohjekirja/lyhennehakemisto.html

  Sieltä löytyy ainakin suurin osa noista... mutta Lintuhan se on jo noita tarkennellut.

  VastaaPoista
 4. Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja sen verran osaan tosta TSH:sta sanoa, että terveellä (ja varsinkin raskaana olevalla) sen pitäis olla alle 2, eli luultavasti tarvit Thyroxin-lääkityksen siihen. Toi sun TSH on suht korkea, mutta ei välttämättä estä raskaaksi tuloa, miekin nimittäin tulin vaikka mulla oli TSH sillon yli 10 :S Sit olikin kiire korjata se kohdalleen ja toivon, ettei se oo vaikuttanu vauvaan mitenkään.

  Mut suosittelisin lääkäriin menoa ainakin ton kilpirauhasen osalta, jotta saat lääkkeet, koska se on kuitenkin usein raskaaksitulovaikeuksien takana.

  Hyvä kun pääsit noihin kokeisiin ja sait tulokset! Nyt ainakin tietää että jotain pystyy tekemään :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. Onneksi menit nyt jo kokeisiin! Koita olla murehtimatta sitä puolta vuotta. Osaan kyllä aavistaa miltä susta tuntuu! (Me ollaan ny toivottu 1,5 vuotta ja vasta seuraavaan kiertoon saadaan clomit.)

  Minä en noista mitään ymmärrä, katselin tuossa omia labratuloksiani, ja huomasin, että tota S-PROG multa ei oo otettu. No, sain clomit kuitenkin, että en tiä sit mitä siitä vois päätellä..

  Vaikka Lintu selitikin noita juttuja, en silti tajunnut, että onko sun labratulokset ok. Vai pitäiskö enemmän tsekkailla, ettei tästä yhdestä kerrasta voi vielä varmaksi sanoa?
  Osaisko Lintu sanoa vielä, että miksi lääkäri oli kirjoittanut että clomit parantaa sen progesteroniarvon?

  VastaaPoista
 6. Kilppari voi yksistäänkin tuottaa probleemia.
  Olen ollut vajaatoimintainen monta vuotta, kulkee suvussa.

  Vajaatoiminta on lievä ja helppo korjata. Tulee varmasti myös lisää energiaa kun saat TSHn viitealueelle. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 7. Hyrsky Myrskynen: Aika samassa taidetaan tosiaan olla. Paitsi että tuo PCO taidetaan todeta ihan gynekologisessa tutkimuksessa ja mulla sitä ei ole. Juurikin raskaana olevalla ystävälläni todettiin kyseinen tila, ja siitä huolimatta hän raskautui eka kierrosta ;) Itselläni olisi toiminut tuo kumien kanssa sählääminen siinä mielessä, että en olisi saanut alkaa yrittää aiemmin koska söin Roaccutan - aknelääkettä. Tosin siinä suositeltiin tuplaehkäisyä joten ehkä siinä mielessä tämä oli kuitenkin parempi vaihtoehto.

  Lintu & Ymmyrkäinen: kiitos selvityksestä, mutta nyt menen entistä enemmän ymmälleni. Labrakokeeni otettiin heti ovulaatiota seuraavana päivän, ja HUS-Labin mukaan luteaalivaiheessa mitattu progesteroni 8,7 mol pitäisi siis näin ollen olla normaali? Kuitenkin lääkäri oli kirjoittanut lapulle, että pitää olla väh. 25?

  Ehkä loppujen lopuksi en ole hirveän yllättynyt tuosta kilpirauhastuloksesta, koska olen ollut pitkään tosi väsynyt ja koko ajan on pitänyt patistella itseäni hoitamaan eri asioita. TÄmä on pitänyt paikkansa erityisesti töissä, mistä olen täällä blogissakin avautunut. Ehdin jo kilauttaa yhdelle ystävälle jolla todettiin samat tulokset vuosi pari sitten, mutta hänellä seurailtiin ensin arvoja ennen lääkityksen aloittamista. Pitänee siis itsekin varata lekuriaika jotta pääsee uudemman kerran kontrolliin...

  Pnda, ihanaa, et tiedäkään kuinka toiveikkaaksi sait minut tuolla kommentilla! :) Pieni toivo siis vielä elää...kiitti tsempityksistä!

  Riina: Juu, itsellekin on välillä melkoista hepreaa tämä biologian osuus :) Päätin jo, että soitan kuitenkin aamulla gynelle ja pyydän puhelinaikaa, josko hän voisi vähän tarkemmin avata noita tuloksia ja kertoa pitääkö ne clomit tosiaan aloittaa. Sitten varaan varmaan omalääkäriltä ajan jos pitää tuo kilpparipuoli hoitaa kuntoon. Parempi tutkia nyt kunnolla! :)

  VastaaPoista
 8. TSH-arvo on lievästi yläkantissa. Se voi viitata subakuuttiin kilpirauhasen vajaatoimintaan eli arvo on matala vaikkei oireita välttämättä olekaan. Kilpirauhanen ikään kuin tsemppaa kaikkien muitten rauhasten toimintaa, ja sen vajaatoiminnalla saattaa olla vaikutusta myös hedelmällisyyteen. Myös subakuttiin vajaatoimintaan aloitellaan Thyroxin lääkitystä etenkin jos on raskaustoive.
  Prolaktiiniarvon poikkeamaan johtavat tilat olisi jo hankalammin korjattavissa, joten hyvä että se on normaali.
  Progesteronipoikkeavuudet viittaavat ovulaatiohäiriöön ja clomi auttaa siihen. Voi myös olla että kilpirauhasen vajaatoiminnan korjaaminen auttaa ovulaatiohäiriöihin. Todennäköisesti sinulta otetaan vielä lisää kilpirauhaskokeita ennen lääkityksen aloitusta.
  LK

  VastaaPoista
 9. Riina: Lyhyesti sanottuna Clomifen lisää estrogeenin eritystä. Ja estrogeeniähän tarvitaan munasolun irtoamiseen. Eli tämän tueksi Clomifen.

  Pahoittelen Verona, jos sekoitin päätäsi lisää. Ehkä paras tapa on juuri ihan livenä keskustella alan asiantuntijan kanssa.
  Oman työni myötä vinkkinä kerron, että kannattaa kirjoittaa paperille kaikki mieltä askarruttavat kysymykset ja asiat, ja seurata tätä "listaa" :) Etenkin, jos varaat soittoajan. Tulee sitten selvitettyä "kaikki".

  Sellainenkin käväisi mielessä, että onkohan lääkäri S-PROG viitearvoa antaessaan muistanut miettiä arvon kierron vaiheen mukaan...

  Asioilla on tapana järjestyä :)
  -Lintu

  VastaaPoista
 10. Hätähousuus kuunniaan! Samalla tavalla mekin mentiin jo tuossa vaiheessa tutkimuksiin ja sitten silvisi kaikkea pientä häikkää ja olen tosi iloinen, että oltiin hätähousuja. Mulla on meidän lääkärin mielestä kilpparin vajaatoiminta, vaikka TSH ei koskaan ole ollut yli noiden virallisten viiterajojen. Mutta olen kyllä tyytyväinen lääkityksen aloittamiseen. Nimittäin olen paljon pirteämpi nyt kuin ennen Thyroxin-lääkitystä. En tajunnutkaan minkälaisessa sumussa elelin ennen. Muutama kuukausi meni arvojen saamiseksi kuntoon, mutta nyt se asia on korjattu eikä lääkkeestä ole yhtään mitään haittavaikutuksia enää. Tsemppiä kovasti! Onneksi kaikki tuollaiset pienet hormonijutut saadaan hyvin lääkkeillä kuntoon sikäli mikäli lääkäri sen katsoo tarpeelliseksi.

  VastaaPoista
 11. Mä en ymmärrä noista mitään, mutta seuraan jännityksellä jatkoa... Tsemppiä! Pääasia, että homma selviää ja asia etenee!

  VastaaPoista
 12. K1su: kiitos, kiva kuulla :)

  LK: kiva kun selitit, tuo on kaikki mulle ihan uutta joten tieto on poikaa!

  Lintu: ei vaan KIITOS ihan tuhannesti että jaksoit nähdä vaivaa ja vääntää mulle rautalangasta näitä asioita! En ole ikinä joutunut aiemmin tekemisiin tämän aihepiirin kanssa joten nyt on paljon opittavaa. Tuo lista oli muuten mainio vinkki, noudatin sitä tänään :)

  EM: Nyt löytyi uusi sanonta: hätähousuus kunniaan, loistavaa! :D Mut oikeasti, jos oikeasti tuo kilpparin vajaatoiminta pitää paikkansa niin on itsestäkin helpottavaa että kaikelle tälle väsymykselle löytyy syy...

  Harriet: Kiitoksia :)

  VastaaPoista